Off-szezon értékelő 2017 - Central

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része, így megvizsgáljuk, hogy az együttesek mit csináltak a nyár folyamán - másodjára lássuk a Central divízió csapatait, a Cleveland Cavalierst, a Milwaukee Bucksot, az Indiana Pacerst, a Chicago Bullst és a Detroit Pistonst.

Central divízió

Cleveland Cavaliers

Draft: -

Távozott: Dahntay Jones (?), James Jones (visszavonult), Edy Tavares (?), Deron Williams (?), Derrick Williams (?)

Érkezett: Cedi Osman (2015 draft, Anadolu Efes, 3 év 8.3 millió), Jose Calderon (Hawks, 1 év 2.3 millió), Jeff Green (Magic, 1 év 2.3 millió), Derrick Rose (Knicks, 1 év 2.1 millió)

Maradt: LeBron James, Kevin Love, Kyrie Irving, Tristan Thompson, JR Smith, Iman Shumpert, Channing Frye, Kyle Korver (3 év 22 millió), Richard Jefferson, Kay Felder

Jelenlegi keret:
Irving - Smith - James - Love - Thompson
Rose - Shumpert - Korver - Green - Frye
Calderon - Felder - Osman - Jefferson

A Cavs nyara két dologról szólt és szól. Lényegében senki olyan nem távozott tőlük, akit olyan borzasztóan nehéz lenne pótolni, a rotációban is csak Deron Williams volt állandó tag, de nagyjából arra volt képes, amire majd Jose Calderon lesz várhatóan, se többre, se kevesebbre. Jeff Green leigazolása már évekkel ezelőtt is csak a név miatt hozta lázba az éppen adott csapata szurkolóit, ezt a mai ligát nem igazán neki találták ki - se a palánk alatt, se a periméteren nem igazán jó védő, scorerként 10-ből 1-szer elsül a keze, a többi 9 alkalommal láthatatlan, a játék többi elemében pedig semmi olyat nem tesz hozzá, ami miatt komolyan lehetne rá építeni akár csak hasznos fogaskerékként is.

Két ember van, akiben talán bizakodhat a Cavs, de az egyik az a Derrick Rose, aki kismilliomodik alkalommal szenvedett térdsérülést az előző idény végén, ezúttal megint meniscus-szakadást, ami kérdésessé teszi, hogy mennyit majd tőle az előző idény második felében mutatott játékából. Ha teljesen egészséges is lesz, akkor is pocsék fit LeBron James és Kyrie Irving mellé (a liga egyik legrosszabb catch-and-shoot dobója), de az jelenthet előrelépést, ha James pihenőidejében ő meg tudja oldani egyszemélyes hadseregként a támadójátékot, mert erre Irving alkalmatlan volt  eddig - a védekezésén sokat nem tud rontani, D-Will helyére jött. A másik Cedi Osman lehet, aki pedig egy tehetséges fiatal swingman, de éppen ezért teljesen lutri is, hogy miben tud majd hozzátenni így elsőre egy bajnokesélyes(nek tartott) csapathoz.

Kyrie Irving esetét mindenképp ki kell emelni, ezért kérdőjeles az off-szezon értékelésük, az ugyanis alapvetően meghatározza majd a nyár megítélését, hogy mit kapnak Irvingért. Ha összejön a csere a Phoenix Sunsszal, az egyáltalán nem biztos, hogy visszalépés lesz, Eric Bledsoe csak abban nem ér Irving szintjére, hogy ha utóbbi átkapcsol a legjobb üzemmódjába, akkor nem tudják megállítani - Bledsoe-nak ilyen fokozata nincs pontszerzés tekintetében, de védekezésben, a társak kiszolgálásában messze felé billen a mérleg nyelve, más kérdés, hogy sérülékeny. Ha nem jön össze a csere a Sunsszal, esetleg megtartják Irvinget (bár erre a kialakult helyzet miatt elég minimális az esély), akkor más megvilágításba is helyezthetjük majd az off-szezonjukat, de egyelőre ez ugye kérdéses.

Összességében nézve a Cavs anyagilag nem nagyon kötelezete el magát senki felé, de mivel a korábbiak során megtették már ezt, ezért az erősítési lehetőségeik egészen minimálisak voltak. A legnagyobb bajukon, a védekezésen jottányit sem sikerült javítaniuk az érkezőkkel, és Rose-nak is akkor lehet bármi haszna, ha egyrészt formában tud játszani legalább az idény végén, másrészt LeBron miatta többet tud pihenni egy fokkal - ha erre nem lesz használható, akkor egy helyben toporgott a Cavs úgy, hogy folyamatosan ott lóg fölöttük az, hogy James leléphet jövő nyáron.

Off-szezon értékelés: ? (C+)

 

Milwaukee Bucks

Draft: DJ Wilson (1/17), Sterling Brown (2/46)

Távozott: Michael Beasley (?), Jason Terry (?), 

Érkezett: Bronson Koenig (egyetem, two-way), Jalen Moore (egyetem, two-way)

Maradt: Giannis Antetokounmpo, Greg Monroe, Khris Middleton, John Henson, Mirza Teletovic, Tony Snell (4 év 46 millió), Matthew Dellavedova, Jabari Parker, Spencer Hawes, Thon Maker, Rashad Vaughn, Gary Payton II, Malcolm Brogdon

Jelenlegi keret:
Brogdon - Middleton - Antetokounmpo - Teletovic - Maker
Dellavedova - Vaughn - Snell - Monroe - Henson
Payton II -  Brown - Wilson - Parker - Hawes
Koenig (tw) - Moore (tw)

Ha a Cavs egy helyben toporgott, akkor az egész NBA legunalmasabb nyarát produkáló Bucksról sem nagyon lehet mást mondani - náluk lényegében nem voltak személyi változások, csak a vezetőségben voltak események John Hammond lelépése után. Egyértelmű, hogy a belső fejlődésben, a jelenleg meglévő játékosaik előrelépésében bíznak, meg nem is nagyon volt mozgásterük, így aztán Michael Beasley és Jason Terry távozott, két újonc és két two-way szerződésű játékos érkezett - ez így alapvetően a csapat erősségét illetően pont semmit nem fog jelenteni. Egyedül Tony Snell 4 éves, 46 millió dolláros szerződését lehet kiemelni, ami azt nézve, hogy Snell 40.6%-kal dobta a triplákat, illetve egészen jó védő is, teljesen rendben lévő pénz egy 3&D-nek a mai ligában. 

Off-szezon értékelés: C

 

Indiana Pacers

Draft: TJ Leaf (1/18), Ike Anigbogu (2/47), Edmond Sumner (2/52)

Távozott: Paul George (csere, Thunder), Jeff Teague (Timberwolves, 3 év 57 millió dollár), CJ Miles (snt csere, Raptors), Monta Ellis (kivásárlás), Rakeem Christmas (waiver), Georges Niang (waiver), Lavoy Allen (?), Aaron Brooks (?), Kevin Seraphin (waiver, Barcelona)

Érkezett: Victor Oladipo (csere, Thunder), Bojan Bogdanovic (Wizards, 2 év 21 millió), Darren Collison (Kings, 2 év 20 millió), Cory Joseph (csere, Raptors), Domantas Sabonis (csere, Thunder), Damien Wilkins (Puerto Rico, 1 év 2.1 millió)

Maradt: Thaddeus Young, Al Jefferson, Lance Stephenson, Myles Turner, Glenn Robinson III, Joe Young

Jelenlegi keret:
Collison - Oladipo - Bogdanovic - T.Young - Turner
Joseph - Stephenson - Robinson III - Leaf - Sabonis
Sumner (tw) - J.Young - Wilkins (TO) - Anigbogu - Jefferson

Ha a Bucksnál nem történt semmi, akkor itt gyakorlatilag minden, hiszen Paul George-ot el kellett cserélnie a gárdának, így aztán megkezdtek egy újjáépülést.

A George-cserén egyértelmű volt, hogy bukni fognak, hiszen lejáró szerződésű volt a kiscsatár, kijelentette, hogy menni fog legkésőbb jövő nyáron, és ilyen kaliberű embert alapvetően sem várhattak érte. Victor Oladipo bevállalása komoly lutri - jó védő, de majdnem 16 pontját csak 53.4%-os TS-sel hozza, és bár tripláját 36% fölé tornászta a Thundernél, itt, ahol megint rengeteget lesz várhatóan a labda a kezében, nagyon könnyen elképzelhető, hogy hatékonysága visszaesik majd megint. Domantas Sabonis tehetséges és kifejezetten modern magasembernek tűnik az egészen tűrhető védekezésével és azzal, hogy jó keze van, de vele ugyanúgy lesz még bőven munka, ahogy az első körben draftolt TJ Leaffel, akit támadásban szépen lehet majd használni, hátul viszont fel kell hozni olyan szintre, hogy összességében ne legyen negatív, amit csinál.

Darren Collison, Cory Joseph és Bojan Bogdanovic egyáltalán nem rossz játékosok, de mivel hármuk közül várhatóan kettő kezdő lesz, így az Indiana elég gyenge szezon elé néz, mert Monta Ellis minden hibája ellenére a Collison-Oladipo-Bogdanovic/Stephenson sor óriási visszalépés a Jeff Teague-Ellis-George trióhoz képest. A várhatóan a padon kezdő két fiatal magasember még jobb is lehet, mint az előző idényben a Seraphin-Jefferson-Lavoy Allen trió volt, így pattanózásban és a pályát a külső dobásokkal "kinyitó" magasemberek tekintetétben még jobb is lehet a Pacers, mint volt. Annak ellenére azonban, hogy Joseph sokkal stabilabb játékos az idény végén megsérülő Rodney Stuckey-nál és Aaron Brooksnál, a periméter nemcsak minőségre, hanem darabra is visszalépett, hiszen CJ Miles is távozott (érte érkezett Joseph).

Anyagi szempontból a kiosztott szerződéseikkel semmi gond nincs, Bogdanovic és Collison is 1+1 éves kontraktusokat kötött a csapattal, Thad Young, Joseph, Stephenson és Al Jefferson pedig ugyanilyen ütemben járnak le, de még pénzügyileg is fájhat nekik a George-csere, Oladipo ugyanis 4 év alatt 84 millió dollárt tesz zsebre. Ez egyrészt borzasztóan sok a jelenlegi tudásához képest, rengeteget kell fejlődnie, hogy ezt a fizetést megszolgálja, másrészt ha visszakapja az orlandói szerepkörét, és hasonló hatékonysággal kezd el megint dolgozni, akkor kérdés, hogy lesz-e bárki is, akinek el lehet cserélni - nyilván nem ebben gondolkodik elsősorban a Pacers, hanem abban, hogy kinövi magát náluk Oladipo, de ha mégsem ez történik, akkor elég hosszú ideig kötni fogja az Indiana lehetőségeit.

Összességében nézve a Pacers helyzete nem volt egyszerű, hiszen George nem nagyon csinált abból titkot, hogy le fog lépni, azzal pedig még inkább behatárolta a lehetőségeket, hogy megjelölte a Los Angeles Lakerst, mint egyértelmű célpontját a 2018-as szabadügynökpiacon. Egyrészt ez jócskán lejjebb nyomta az árát, másrészt az sem biztos, hogy a legjobb csomagot fogadta el a Pacers, ha már rákényszerültek egy rebuildre (egy Gary Harris köré épülő csomagban nagyjából hasonló potenciál mellett jóval kisebb rizikófaktor lett volna), de lényeg a lényeg, sokat gyengül a csapat papíron. Hogy Myles Turner mennyit tud mondjuk fejlődni, az már másik téma, de a mostani keret szerényebb, mint az, amelyik befejezte a szezont.

Off-szezon értékelés: D-

 

Chicago Bulls

Draft: Lauri Markkanen (1/7)

Távozott: Nikola Mirotic (?), Jimmy Butler (csere, Timberwolves), Rajon Rondo (waiver, Pelicans, 1 év 3.3 millió), Isaiah Canaan (waiver), Michael Carter-Williams (Hornets, 1 év 2.7 millió), Anthony Morrow (?), Joffrey Lauvergne (Spurs, 2 év)

Érkezett: Justin Holiday (Knicks, 2 év 9 millió), Kris Dunn (csere, Timberwolves), Zach LaVine (csere, Timberwolves), David Nwaba (waiver, Lakers), Ryan Arcidiacono (egyetem, two-way), Antonio Blakeney (egyetem, two-way)

Maradt: Dwyane Wade, Robin Lopez, Cristiano Felicio (4 év 32 millió), Nikola Mirotic (?), Cameron Payne, Denzel Valentine, Jerian Grant, Bobby Portis, Paul Zipser

Jelenlegi keret:
Dunn - Wade - Zipser - Portis - Lopez
Valentine - LaVine - Holiday - Markkanen - Felicio
Payne - Grant -  Arcidiacono (tw) - Blakeney (tw) - Nwaba (TO)

A Bulls a Pacershez hasonló vagy még talán annál is komolyabb átalakuláson esett át, ráadásul tőlük még akár Dwyane Wade is mehet, mielőtt elkezdődik az idény - kérdés, hogy kivásárolják-e, mert Wade pénzről valószínűleg nem fog lemondani, úgy meg nem éri meg a Bullsnak elengedni őt. A Chicago nyarát azonban ettől függetlenül sem lehet túl pozitívra értékelni.

Az Indianához hasonlóan tőlük is távozott legjobb játékosuk, a liga egyik legjobb two-way swingmanje, az érkező csomagban pedig gyakorlatilag semmilyen biztos pont nincs - Kris Dunnt komoly tehetségként kezelték tavaly, de nem tud dobni, anélkül pedig a mai ligában egy hátvéd csak félkarú óriás, Zach LaVine súlyos sérülésből próbál felépülni, és eddig semmi mást nem biztonyított, minthogy védő nélküli pályán nagyot tud ugrani (illetve egészen jól dobott Minnesotában, viszont az atletikus képességei ellenére a liga egyik legrosszabb védője, összességében több kárt csinált, mint hasznot), illetve Lauri Markkanent draftolták, aki vagy az új Dirk Nowitzki lesz vagy az új Nikola Mirotic - nagyon nem mindegy, hogy melyikhez lesz közelebb. Miroticnak egyelőre nincs új szerződése egyébként, de nagy kérdés, hogy Markkanen és Bobby Portis mellett mennyit akarnak rá költeni.

Kiszórták a sok irányító közül Rajon Rondót, aki februárig pocsék, onnantól kezdve pedig pazar teljesítményt nyújtott, a fiatalok viszont végig imádták - ennek a morál szempontjából nem biztos, hogy pozitív hozadékai lesznek. A többi távozó (Michael Carter-Williams, Joffrey Lauvergne, Anthony Morrow, Isaiah Canaan) várhatóan nem fogja megrengetni a világot, de az érkezők közül is Justin Holiday tűnik a leghasználhatóbbnak - az ő 3&D játékára nagy szükség lehet Dunn és Cameron Payne mellett is, a spacinggel tavaly nagy gondjai voltak a Bullsnak.

Összességében ez a keret az előző évben is csak épphogy PO-ba jutó gárdához viszonyítva is rengeteget csúszott vissza, hiszen a már kifelé menő Wade-et, illetve a kiváló pattanózó, de egyébként semmi extrát nem mutató Robin Lopezt leszámítva semmit nem mutatott, semmit nem bizonyított kosarasok összesége, tele van első-, másod- vagy harmadéves játékosokkal, akik vagy beválnak vagy nem - augusztus elején kijelenthető, hogy nagyon gyenge idény elé néznek Fred Hoibergék még keleten is... Anyagilag lehetne ez egy pazar helyzet a Bulls számára, hiszen nagy és hosszú szerződésük egy se volt, de azt is sikerült egy kicsit elrontaniuk Cristiano Felicio 4 éves, 32 millió dolláros szerződésével - itt kérdés, hogy a klub komolyan gondolja-e, hogy a brazil hosszútávon cserecenter lesz, illetve hogy ki ellen "licitáltak" ennyit, melyik csapatról gondolhatták úgy, hogy egy évi 3-5 milliós szerződésnél komolyabbat fog Felicio elé rakni... Ha ez nem lenne még elég, a drafton elcserélték Jordan Bellt (illetve a picket, amin kihúzták), úgyhogy a leggyengébb nyarat a ligában megítélésem szerint ők zárták.

Off-szezon értékelés: F

 

Detroit Pistons

Draft: Luke Kennard (1/12)

Távozott: Marcus Morris (csere, Celtics), Aron Baynes (Celtics, 1 év 4.3 millió), Kentavious Caldwell-Pope (1 év, 18 millió), Beno Udrih (?), Darrun Hilliard (csere, Rockets)

Érkezett: Avery Bradley (csere, Celtics), Langston Galloway (Kings, 3 év 21 millió), Anthony Tolliver (Kings, 1 év 3.3 millió), Eric Moreland (D-Liga, 3 év 5.5 millió), Derek Willis (egyetem, 1 év 0.8 millió), Landry Nnoko (Olaszország, 1 év 0.8 millió), Luis Montero (D-Liga, two-way)

Maradt: Andre Drummond, Reggie Jackson, Tobias Harris, Jon Leuer, Ish Smith, Boban Marjanovic, Stanley Johnson, Reggie Bullock (2 év 5 millió), Henry Ellenson, Michael Gbinije

Jelenlegi keret:
Jackson - Bradley - Harris - Leuer - Drummond
Smith - Kennard - Johnson - Tolliver - Marjanovic
Galloway - Bullock - Gbinije - Ellenson - Moreland
Montero - Willis - Nnoko

Érdekes off-szezont produkált a Pistons, kezdve azzal, hogy végül ingyen elengedték a nemrég még a franchise egyik alapkövének tartott Kentavious Caldwell-Pope-ot, és a kezdőcsapatból távozott Marcus Morris is - az aktív rotáció és a csapat játéka szempontjából ők ketten érdekesek, mert Aron Baynes távozását egy az egyben meg tudják oldani Boban Marjanovic "feljebb" léptetésével.

Időrendben Morris elcserélése volt előbb, de Avery Bradley érkezésével az is látható volt, hogy ezzel már KCP távozásának ágyaztak meg. Caldwell-Pope-ot egyébként elég jól helyettesítették, mert amíg ő inkább kettes poszton kiváló védő, addig Bradley az egyesek ellen használható leginkább, és a mai ligában inkább ott kell megfogni az ellenfeleket, mint a szinte teljesen a 3&D-k terepévé váló SG pozícióban. Az is világos, hogy a hátsó alakzat nem ettől a váltástól lesz majd jó vagy éppen rossz, mert az előző idényben pocsék hozzáállása volt a gárdának - ezen vagy változtatnak vagy nem.

Bradley mellett azonban a ledraftolt Luke Kennard, a Morris helyét átvevő Jon Leuer, illetve a Leuer "posztjára" érkező Anthony Tolliver is azt mutatja, hogy Stan Van Gundy erősen ráfeküdt a spacingre, illetve a hierarchia kialakítására. Előbbi is komoly gondokat okozott játékban a tavalyi szezon során, éppen ezért minden shooter jól jön a Detroitnak, utóbbi viszont egyenesen megölte a csapategységet. A most következő szezonban a Reggie Jackson - Tobias Harris kettős kapja meg támadásban a karmesteri pálcát, a többiek gyakorlatilag alájuk játszanak, nekik nyitják a pályát, és a legtöbben nem is nagyon panaszkodnak, ha nincs labdájuk (Leuer, Tolliver és Bradley nem ilyen játékosok, Kennard meg még csak újonc lesz), ebben láthatják az előrelépés kulcsát - nem is biztos, hogy tévesen.

Alapvetően a Pistonsnál játékerősségben nem sok változást érzek - Bradley jobb triplázó és ezzel egy fokkal jobb játékos is, mint KCP, Marcus Morrisnak pedig hiába nagyobb a neve, mint Leuernek vagy Tollivernek, utóbbi kettő jobban illhet a keretbe. Kennard a pad és a spacing részleg erősödött, ami viszont leviszi nálam semlegesre a nyarukat, az Langston Galloway szerződtetése.

Az még hagyján, hogy pont semmi értelme nincs Jackson és Ish Smith mögé, és nem is ér 7 milliós évi fizetést, de a nyár egyik legnevetségesebb momentuma volt, hogy SVG ezzel az igazolással csinált magának hard capet (kiosztott egy sima MLE-t, és ha ezt megteszi, akkor luxusadóba már nem mehet). Ennek is lehetett köze ahhoz, hogy végül Caldwell-Pope-nak távoznia kellett - elég komolyat mentett Van Gundy azzal, hogy sikerült összehoznia a cserét Bradley-ért úgy, hogy csak egy Morrisába került.

Off-szezon értékelés: C

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus