Off-szezon értékelő 2017 - Northwest

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része, így megvizsgáljuk, hogy az együttesek mit csináltak a nyár folyamán - ezúttal lássuk a Northwest divízió csapatait, a Utah Jazzt, az Oklahoma City Thundert, a Portland TrailBlazerst, a Denver Nuggetset és a Minnesota Timberwolvest.

 

A korábbi divíziók: Atlantic, Central, Southeast


Northwest divízió

Utah Jazz

Draft: Donovan Mitchell (1/13), Tony Bradley (1/28), Nigel Williams-Goss (2/55)

Távozott: Gordon Hayward (Celtics, 4 év 128 millió), George Hill (Kings, 3 év 57 millió), Boris Diaw (?), Trey Lyles (csere, Nuggets), Shelvin Mack (Magic, 2 év 12 millió), Jeff Withey (?)

Érkezett: Ricky Rubio (csere, Timberwolves), Thabo Sefolosha (Hawks, 2 év 10.5 millió), Jonas Jerebko (Celtics, 2 év 8.2 millió), Ekpe Udoh (Fenerbahce, 2 év 6.6 millió), Royce O'Neale (Herbalife Gran Canaria, 3 év 3.8 millió), Eric Griffin (two-way)

Maradt: Rudy Gobert, Joe Ingles (4 év 52 millió), Derrick Favors, Alec Burks, Joe Johnson, Dante Exum, Rodney Hood, Raul Neto, Joel Bolomboy

Jelenlegi keret:
Rubio - Burks - Hood - Ingles - Gobert
Exum - Sefolosha - Johnson - Favors - Udoh
Neto (TO) - Mitchell - O'Neale - Jerebko - Bradley
Griffin (tw) - Bolomboy (TO)

A Jazznek nem volt egyszerű nyara, de ezt előre lehetett tudni, hiszen két fontos játékosuk is szabadügynök lett. Támadásban teljesen más típusú együttest láthatunk majd a következő idényben, ennyi biztos, miután George Hill lelépését megelőzték azzal, hogy megszerezték Ricky Rubiót, aki abszolút fakezű, viszont Hillnél könnyebb helyzeteket tud teremteni a többieknek majd. Kell is, mivel másik nagynevű szabadügynökük, Gordon Hayward végül a Celticset választotta - hogy ezt hogyan tudják majd megoldani, az a szezonfelvezető témája lesz, de elég komoly kérdőjel jelen pillanatban a Utah támadójátéka, hiszen támadásban a legfontosabb játékosuk távozott.

A Jazz úgy döntött, hogy akkor a védekezésre helyezi a hangsúlyt, így érkezett a periméterre Thabo Sefolosha, Boris Diaw-t pedig az Euroliga egyik legjobb védőjével és az előző Final Four MVP-jével, Ekpe Udoh-val pótolták. Itt érdekes kérdés lehet a draft is, mivel a támadójáték egyelőre homályos - Donovan Mitchell akár rotációtag is lehet első évében még akkor is, ha hátvéd posztokon négyen előtte vannak a rotációban jelen állás szerint. Az, hogy Trey Lyles és Jeff Withey helyét Jonas Jerebko veszi át, nem sok vizet zavar alapvetően, Joe Inglest viszont a 44%-os tripladobása ellenére is elég drágán tartották meg, évi 13 milliót fizetnek neki még 4 szezon erejéig.

Az ausztrál bérét leszámítva a Jazz egész rugalmas anyagi helyzetben van, hiszen Rubio szerződése még 2 évig tart, és a növekvő sapka mellett a 14-15 milliós éves fizetése már nem olyan nagy gond, hiába nem tud dobni, az összes többi leigazolt játékos pedig 1+1 éves kontraktusokat kötött a klubbal - az újoncokon kívül csak Ingles és Rudy Gobert pénze nyúlik 2019 utánra. Összességében nézve azonban hiába lesz érdekes csapat a Jazz Rubio miatt (aki a fiatalok és Joe Johnson életét is megkönnyítheti elöl), és hiába lehet kiváló választás a drafton Mitchell (akit ráadásul majdnem a semmiért szereztek meg, hiszen Lyles és a 24. pick volt az ára), Hayward lelépése komoly érvágásnak tűnik, és Ingles szerződése sem mutat jól, akármilyen kiváló csapattárs is.

Off-szezon értékelés: D+

 

Oklahoma City Thunder

Draft: Terrance Ferguson (1/21)

Távozott: Victor Oladipo (csere, Pacers), Domantas Sabonis (csere, Pacers), Taj Gibson (Timberwolves, 2 év 28 millió), Norris Cole (?)

Érkezett: Paul George (csere, Pacers), Patrick Patterson (Raptors, 3 év 16.4 millió), Raymond Felton (Clippers, 1 év 2.3 millió), Dakari Johnson (2015 draft, 2 év 2.2 millió), Rashawn Thomas (egyetem, 1 év 0.8 millió), Bryce Alford (egyetem, 1 év 0.8 millió), Daniel Hamilton (two-way)

Maradt: Russell Westbrook, Steven Adams, Enes Kanter, Andre Roberson (3 év 30 millió), Alex Abrines, Kyle Singler, Doug McDermott, Nick Collison (1 év 2.3 millió), Jerami Grant, Josh Huestis, Semaj Christon

Jelenlegi keret:
Westbrook - Roberson - George - Patterson - Adams
Felton - Abrines - McDermott - Kanter - Collison
Christon - Ferguson - Huestis - Singler - Johnson
Alford (TO) - Hamilton (tw) - Grant (TO) - Thomas (TO)

A Thunderé volt a nyár egyik, ha nem a legjobb lépése Paul George megszerzésével - vele nemcsak egy "Kevin Durantet" szereztek újra Russell Westbrook mellé, hanem ezzel együtt kiszórták Victor Oladipo finoman szólva is elméretezett szerződését. Hogy George hogyan passzol majd Westbrook mellé, mennyire férnek meg együtt, illetve hogy lelép-e jövő nyáron, az egyrészt nem most fog kiderülni, másrészt későbbi cikk témája lesz, de amennyiben George a jövő nyáron ingyen távozik, Oladipo elpasszolása miatt ez a csere akkor is megérte a Thundernek.

Az aktív rotációból Taj Gibson távozott még, de egyrészt leigazolták Patrick Pattersont, aki ha nem is olyan megbízható, mint Gibson (kicsit sem olyan kiegyensúlyozott), viszont összességében sokkal jobban dob kintről, ami borzasztóan fontos a Thundernek - az előző idényben az volt a gondjuk, hogy vagy fel tudtak küldeni jól triplázó sorokat, és akkor a védekezésük volt semmilyen, vagy általában jól védekeztek, de a spacing borzasztó volt Oladipóval, Andre Robersonnal és két magasemberrel. George és Patterson több kategória előrelépést jelent abban a tekintetben, hogy elöl-hátul jó ötösöket tudjon használni Billy Donovan - hogy ezt sikerül-e megvalósítani is, azt meglátjuk.

Raymond Felton személyében érkezett egy tapasztalt irányító (neki az előző idényben voltak egészen jó periódusai is, még ha az egész évet nézve nem is nyújtott túl sok maradandót), és érdemes kiemelni, hogy Roberson 3 évre 30 millió dollárért hosszabbított - ő a liga egyik legjobb perimétervédője, ez alapján évi 10 millió dollárt a jelenlegi fizetések mellett megérhet, de nagyban függ ez attól is, hogy mondjuk sikerül-e legalább elfogadható szintre fejlesztenie a triplázását, mert sír a kezében a labda, és elöl elég komoly mínuszt jelent elég sokszor.

Összességében nézve ha a Thunder nem is ugrott vissza a Durant-féle korszakba (Patterson egy "kicsit" erős az új Ibakának), viszont jelentősen előreléptek papíron ahhoz képest, ahogy tavaly álltak, és ehhez egy olyan játékost kellett feláldozniuk, akinek elég rossz szerződése van. A nyaruk egyetlen kérdőjeles pontja talán az, hogy Westbrook még nem írta alá a szerződéshosszabbítását, hiába rakták le elé, illetve hogy Sabonis és Gibson távozását csak Pattersonnal (és Dakari Johnsonnal) próbálták ellensúlyozni, darabra kicsit kevesen vannak a használható magasemberek (már amennyiben Nick Collisont nem vesszük ide). Ezek a dolgok viszont eltörpülnek a George-Oladipo szakadék mellett.

Off-szezon értékelés: A

 

Portland TrailBlazers

Draft: Zach Collins (1/10), Caleb Swanigan (1/26)

Távozott: Allen Crabbe (csere, Nets), Festus Ezeli (?), Tim Quarterman (csere, Rockets)

Érkezett: Andrew Nicholson (csere, Nets), CJ Wilcox (two-way)

Maradt: Damian Lillard, CJ McCollum, Evan Turner, Meyers Leonard, Mo Harkless, Al-Farouq Aminu, Ed Davis, Noah Vonleh, Jusuf Nurkic, Shabazz Napier, Pat Connaughton, Jake Layman

Jelenlegi keret:
Lillard - McCollum - Harkless - Aminu - Nurkic
Napier - Turner - Connaughton - Leonard - Davis
Layman - Nicholson - Swanigan - Vonleh - Collins
Wilcox (tw)

A Blazersnek nem volt túl eseménydús nyara, de ez olyan szempontból nem volt meglepetés, hogy tavaly nagyon túltöltötték a fizetési sapkájukat, gyakorlatilag semmilyen mozgásterük nem volt.

Ledraftoltak két magasembert Zach Collins és Caleb Swanigan személyében, őket nyilván majd később lehet megítélni (azt leszámítva, hogy Swanigan gyakorlatilag kész játékos kisebb potenciállal, Collinsnak pedig rengeteget kellene még fejlődnie), de nem nagyon takarítottak előttük, ami alapvetően stratégiai hiba, hiszen játékidő nélkül nehezen fog előrelépni bármelyikük is.

Az biztos volt, hogy valakit el fognak cserélni, mert úsztak a luxusadóban, de ez végül nem Meyers Leonard, hanem Allen Crabbe lett. Utóbbi sem szolgálta meg a pénzét (attól függetlenül sem, hogy az üres hármasokat kitűnő százalékkal értékesítette), és valakitől muszáj volt elbúcsúzniuk, de így a padjukon lényegében egy biztos pont maradt 1-2-3-as posztokra, Evan Turner - rajta kívül még Shabazz Napiert, Pat Connaughtont, Jake Laymant lehet bevetni. Valószínűleg éppen ezért visszaállnak majd normál szerkezetre, Meyers Leonard megy a kezdőbe, Mo Harkless pedig a kispadra - ezzel egyrészt a szerkezeti gondokat lehet orvosolni, másrészt Leonard csereértékét egy kicsit feljebb lehet tornázni (ez kulcsfontosságú lenne, mert jövő nyáron a magasemberrészleg két legjobbjának, Jusuf Nurkicnak és Ed Davisnek is új szerződést kell adni), harmadrészt pedig némi játékidőt is lehetne talán nyitni Swaniganék előtt.

Összességében nézve a Blazers nagyon könnyedén előreléphet az előző szezonhoz képest, de egyrészt azért, mert a riválisaik közül többen is gyengültek, másrészt azért, mert Nurkic most végigkészülhet egy nyarat az együttessel, vele a fedélzeten pedig az előző idény második felében is jó volt a Portland. Ettől függetlenül a nyarukban nem sok pozitívum van azonkívül, hogy az egyik túlfizetett emberüket sikerült elcserélniük (van még három), mert a periméterük gyengült Crabbe lelépésével, draftolni meg olyan helyre draftoltak, ahol jelenleg alig tudnak játéklehetőséget biztosítani.

Off-szezon értékelés: C-

 

Denver Nuggets

Draft: Tyler Lydon (1/24), Vlatko Cancar (2/49), Monte Morris (2/51)

Távozott: Danilo Gallinari (snt csere, Clippers, 3 év 65 millió), Mason Plumlee (?), Roy Hibbert (?), Mike Miller (?)

Érkezett: Paul Millsap (Hawks, 3 év 90 millió), Trey Lyles (csere, Nuggets), Torrey Craig (two-way)

Maradt: Kenneth Faried, Wilson Chandler, Darrell Arthur, Jameer Nelson, Will Barton, Emmanuel Mudiay, Mason Plumlee (?), Jamal Murray, Gary Harris, Juancho Hernangomez, Malik Beasley, Nikola Jokic

Jelenlegi keret:
Mudiay - Harris - Chandler - Millsap - Jokic
Nelson - Murray - Barton - Faried - Hernangomez
Beasley - Lydon - Lyles - Arthur
Morris (tw) - Craig (tw)

Nekik elég erősen ketté kell venni a nyarukat az FA-piac nyitása előtti és utáni részre.

A drafton először hátracseréltek az 1/13-ról az 1/24-re, ahol kiválasztottak egy erőcsatárt (Tyler Lydon) és kaptak még egy erőcsatárt (Trey Lyles) úgy, hogy a poszton Kenneth Faried, Darrell Arthur, illetve a tavalyi draft első körének közepén kiválasztott Juancho Hernangomez már ott volt. A draftértékelőben meg is kapták a második legrosszabb érdemjegyet, a szabadügynökpiacon viszont kifejezetten jól kereskedtek.

Paul Millsap személyében megtalálták lényegében a tökéletes párt a franchise legnagyobb ékköve, Nikola Jokic mellé. Millsap segíteni fog a védekezés összerántásában is, most már mindkét magasemberük jó védő, sőt, Millsap az utóbbi években pazar mutatókat hozott hátul, ligaelit volt. Másrészt támadásban egy labdajáratásra épülő rendszerből érkezik, kifejezetten jól passzol, jó keze is van, palánk alatti is képzett, és itt beállhat abba a második ember szerepkörbe Jokic mögé, ami neki talán a legjobban áll. 30 milliós fizetése a tudásához, hozzáadott értékéhez és a mai bérekhez képest reális, és hiába 32 és fél éves, ezt a 3 szezont még pont kihúzhatja magas szinten - ez tűnik egyébként a legnagyobb kérdésnek vele és a szerződtetésével kapcsolatban, hogy az utóbbi években látott nívóját meddig tudja tartani.

Más szerkezetű lesz ez a csapat, mint volt a tavalyi, mert van egy nagy távozójuk is, Danilo Gallinari, akit nem pótoltak külön emberrel, de Wilson Chandler a padról előreléphet - ő egyébként itt is rendszeresen kezdő volt egy időben, most várhatóan "teljes munkaidőben" az lesz. Semmivel nem kevésbé sérülékeny, mint Gallinari volt, de mivel Chandlert egy jó fogaskeréknek szánják Jokic, Millsap, valamint a Murray-Harris páros mellé, míg Gallinarival húzóemberként számoltak évekig, és ezt a szerepet a sérülései miatt sosem tudta igazán betölteni, így ez a felállás jóval egészségesebb helyzetet, az ő esetleges kiesése pedig sokkal kisebb sokkot és csalódást okozhat most.

Összességében nézve anyagilag is jól áll a Nuggets - Millsappel nem vállaltak akkora kockázatot, csak 3 évre kötötték le, 2019 utánra pedig jelenleg egyetlen nagy szerződésük sincs őt leszámítva, és a fiatalok közül is csak Gary Harrisnek, Jokicnak és esetleg Emmanuel Mudiay-nak kell majd új kontraktust adni. Játékerősségben javultak az előző évhez képest, mert Millsappel egy sokkal jobb védekezést rakhatnak össze, mint eddig, hátul várhatóan nem keveset fognak javulni, és Millsap elöl is tudja pótolni a kieső Gallinarit, mégha merőben más is a játékuk. Mason Plumlee helyzete még mindig nincs megoldva, de az ő megszerzése nem a mostani nyár érthetetlen döntése, hanem a deadline-é, a draft és az ott meghúzott lépések, viszont erősen levonnak az off-szezonjukból - Millsap-függetlenül butaságot csináltak a cserével és a választással is.

Off-szezon értékelés: B

 

Minnesota Timberwolves

Draft: Justin Patton (1/16)

Távozott: Nikola Pekovic (waiver, visszavonult), Zach Lavine (csere, Bulls), Kris Dunn (csere, Bulls), Ricky Rubio (csere, Jazz), Omri Casspi (Warriors, 1 év 2.1 millió), Jordan Hill (?), Shabazz Muhammad (?), Adreian Payne (?), Brandon Rush (?)

Érkezett: Jimmy Butler (csere, Bulls), Jeff Teague (Pacers, 3 év 57 millió), Taj Gibson (Thunder, 2 év 28 millió), Jamal Crawford (Hawks, 2 év 8.9 millió), Marcus Georges-Hunt (Magic, 1 év 1.3 millió), Melo Trimble (egyetem, 1 év 0.8 millió), Anthony Brown (tw)

Maradt: Gorgui Dieng, Andrew Wiggins, Cole Aldrich, Karl-Anthony Towns, Nemanja Bjelica, Tyus Jones

Jelenlegi keret:
Teague - Butler - Wiggins - Dieng - Towns
Jones - Crawford - Bjelica - Gibson - Aldrich
Trimble (TO) - Georges-Hunt (TO) - Patton
Brown (tw)

A Minnesota is a nyár egyik nyertese volt papíron, ahogy az Oklahoma City is.

A palánk alatti helyzet egyszerűbb, mert ott lényegében senki érdekes nem távozott - Nikola Pekovics bejelentette, hogy többet nem tud játszani, így nála elkezdték kitölteni a papírokat, hogy a fizetése kikerüljön a sapka alól, de évek óta nem lehetett már számítani rá, Adreian Payne teljes zsákutca volt, és Jordan Hillnek sem volt sok haszna. Helyettük az a Taj Gibson érkezett az együtteshez, aki játszott eleget Tom Thibodeau vezetőedző irányítása alatt, megbízható, jó védő, és támadásban is lehet használni, de nem használ el sok labdát - ez Karl-Anthony Townsék mellett fontos szempont. Egy jó katona gyakorlatilag, akivel mélyült a palánk alatti rotáció - az más kérdés, hogy az 1/16-on draftolt Justin Pattonnak így mikor és hol lesz ideje játszani, fejlődni.

A periméter teljesen átalakult, hiszen Kris Dunn, Zach LaVine, Ricky Rubio és Brandon Rush is távoztak, Jimmy Butler, Jeff Teague és Jamal Crawford érkeztek. Papíron messze Butler a legjobb játékos minden említett közül, óriási előrelépést jelent LaVine-hoz, Rush-hoz és összeadva kettejükhöz képest is. Nála nem nagyon van kérdés, hogy megérte-e megszerezni, az viszont már más kérdés, hogy Teague és Crawford hogyan fog majd a csapatba illeszkedni. Utóbbira azért elég jó esély van, és mivel láthatóan Butler, Andrew Wiggins és Towns kezébe akarja adni a labdát Thibodeau, így Rubio helyett támadásban jobb fit lehet, egyszerűen azért, mert labda nélkül jobban használható, tud dobni. Crawforddal a padról van legalább egy instant scorerük, aki meg tudja magának csinálni a helyzetet, de... tavaly sem a támadójátékkal, sokkal inkább a védekezéssel volt gondjuk, Crawford pedig alapvetően scorerként sem hatékony, csak sokat vállal, védekezésben pedig mínusz egy ember.

Anyagilag nem nagyon kaszálták el magukat annak ellenére sem, hogy Gibson és Teague is túl lett fizetve egy kicsit - Teague-nek és Butlernek 2+1 éves szerződése van, Gibson és Crawford 2-2 éves kontraktusokat kaptak, ezek nem kockázatok hosszútávon.

Azt, hogy mi lesz a Timberwolvesból idén, jelenleg még nem egyszerű megjósolni - hogy nem volt-e elhibázott döntés Butlerékre bízni a playmakinget ahelyett, hogy Rubióval csináltatták volna meg a többieknek a helyzeteket, hogy összeáll-e a védekezés, ami csak Butlertől és Gibsontól biztosan nem fog, hogy Tyus Jones tud-e csereirányító lenni (vagy egyáltalán fogják-e használni), ezek mind nyitott kérdések. Egyelőre Shabazz Muhammad sorsa nem dőlt még el, a hírek szerint vissza szeretnék igazolni, de tőle függetlenül papíron rengeteget lépett előre a Minnesota. Butler lényegesen jobb játékos, mint bármelyik távozójuk, és ahhoz a rendszerhez, amit Thibodeau akar, Teague is jobban illeszkedik támadásban, mint Rubio. Teague fizetése és Crawford von le nálam a nyarukból - utóbbi spotup shooterként hasznos is lehetne, de nem kifejezetten ez a játéka, és mivel a Butler-Wiggins-Towns hármasból legalább ketten az esetek többségében a pályán lesznek, így egy jobb védő, támadásban kisebb szerepű játékos jobban illett volna ebbe a keretbe.

Off-szezon értékelés: A-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus