Off-szezon értékelő: Atlantic

Lezajlott a draft, a legnagyobb nevű szabadügynökök elkeltek, így augusztusban végigvesszük, ki hogyan zárta az idei nyarat, milyen változásokon mentek keresztül a csapatok. Másodikként az Atlantic divíziót vizsgáljuk meg, azaz a Toronto Raptors, a Brooklyn Nets, a Boston Celtics, a New York Knicks és a Philadelphia Sixers nyara következik.

Toronto Raptors

Draft: Bruno Caboclo (1/20), DeAndre Daniels (2/37)

Távozott: John Salmons (Hawks), Steve Novak (Jazz)

Érkezett: Lou Williams (csere, Hawks), Lucas Noguiera (csere, Hawks), James Johnson  (Grizzlies, 2 év 5 millió), Will Cherry (D-Liga, 3 év 2.5 millió), Jordan Hamilton (Rockets, 1 év)

Maradt: Kyle Lowry (4 év 48 millió), Greivis Vasquez (2 év 13 millió), Patrick Patterson (3 év 18.1 millió), DeMar DeRozan, Amir Johnson, Landry Fields, Chuck Hayes, Jonas Valanciunas, Tyler Hansbrough, Terrence Ross

Jelenlegi keret:
Lowry - DeRozan - Ross - Johnson - Valanciunas
Vasquez - Williams - Johnson - Patterson - Hayes
Cherry - Fields - Hamilton - Caboclo - Hansbrough - Noguiera

Masai Ujiri gyakorlatilag kihozta a nyárból a maximumot, mindent megcsinált, amit lehetett. Top pick hiányában és az előző idény eredményei után újjáépülni sok értelme nem lett volna, egyértelmű volt, hogy meg kell próbálni együtt tartani a tavalyi magot, megerősíteni a kispad gyengeségeit és mélyíteni a rotációt. A drafton óriási meglepetésre kihúzta a brazil Kevin Durantet, Bruno Caboclót, akiről egyelőre semmit nem tudni - könnyen elképzelhető, hogy félelmetes testi adottságai ellenére eltűnik a süllyesztőben.

Kyle Lowry esetében nem volt egyszerű dolga Ujirinek, hiszen a Miami Heat is próbálkozott az irányítónál, ám agresszív tárgyalási politikával, talán kicsit túlfizetve, talán nem - ez kiderül a következő 1-2 idényben, Lowry esetében is fennáll kicsit a contract year miatti teljesítményjavulás veszélye -, de nagyon gyorsan lezárta ezt az ügyet. Sikerült megegyeznie Patick Pattersonnal is, magasemberek béréhez képest egészen jutányos áron, Greivis Vasquez esetében viszont már masszív túlfizetésről beszélhetünk - igaz, nála csak kétéves kontraktussal kell számolni, annyi időre pedig belefért a Raptorsnak.

A pad hiányosságait előbb az Atlanta Hawksszal kötött cserével próbálta megoldani - a nagyon projekt centernek tűnő Lucas Noguiera mellett megszerezte az ACL-szakadása után felépülőben lévő Lou Williamset, aki szerződésének utolsó évébe lép, ez plusz motiváció lehet számára, és sokkal jobb scorer, mint tavaly bárki a padról. Másrészt elnyomta a Utah Jazznek Steve Novakot úgy, hogy csak egy második körös draftjogába került. Harmadrészt kemény védőnek megszerezte a csapat volt játékosát, James Johnsont.

Ha nem is tűnik úgy, hogy borzasztóan sokat lépett volna előre a Raptors, gyakorlatilag mindent megcsináltak, mit kellett és lehetett. Vasquez túlfizetése és Caboclo kihúzásának elég komoly kockázatával szemben Lowry megtartása és a pad megerősítése áll, összességében szerintem egyértelműen jól jöttek ki a nyárból.

Off-szezon értékelés: B+

 

 

Brooklyn Nets

Draft: Markel Brown (2/44), Xavier Thames (2/59), Cory Jefferson (2/60)

Távozott: Paul Pierce (Wizards), Shaun Livingston (Warriors), Marcus Thornton (Celtics)

Érkezett: Jarrett Jack (csere, Cavaliers), Sergey Karasev (csere, Cavaliers), Bojan Bogdanovic (2011 2/31, 3 év, 10.1 millió)

Maradt: Alan Anderson (2 év 2.6 millió dollár), Joe Johnson, Deron Williams, Brook Lopez, Kevin Garnett, Mirza Teletovic, Andrei Kirilenko, Mason Plumlee, Marquis Teague, Jorge Gutierrez

Jelenlegi keret:
Williams - Johnson - Kirilenko - Garnett - Lopez
Jack - Bogdanovic - Anderson - Teletovic - Plumlee
Teague - Gutierrez - Brown - Karasev - Jefferson

A sötét ló a csoportban. A nyaruk legszebb pontja szerintem Jason Kidd menesztése volt, Lionel Hollins jóval komolyabb edző nála, akivel egy ilyen keret sokkal jobb eredményt érhet el a tavalyinál, túl sok változtatás nélkül is. A Kidd-Hollins csere mellett azonban nem egyértelmű, vagy egyértelműen nem jó húzásaik voltak szerintem.

Shaun Livingston lelépett a Golden State Warriorshöz, ami nagy vérveszteség önmagában, tavaly Livingston nagyon hasznos volt Deron Williams pótlékaként és D-Will mellett is a pályán, abszolút kétposztos, hatékony, sallangmentes játékot nyújtott. Cserével, a Cleveland Cavalierstől érkezett a helyére Jarrett Jack, aki hasonló profilú játékos lenne, a Warriorsnél 2012/13-ban ugyanezt a szerepkört játszotta Steph Curry mögött/mellett, de az előző idényben egészen pocsék teljesítményt nyújtott a Cavsben. Vagy tudja hozni Livingston szintjét vagy nem, előre megmondhatatlan.

Szintén nem túl jó "csere" - legalábbis rövidtávon -, hogy Paul Pierce lelépett a Washington Wizardshoz, az ő szerepkörét pedig a 2011-ben draftolt Bojan Bogdanovic fogja átvenni. Triplázásban helyettesítheti Pierce-t a horvát swingman, nyilvánvalóan jobb opció lesz 2-3 év távlatában, de a bostoni legenda az előző idényben fontos láncszeme volt a Brooklyn támadójátékának - összességében a szerepét egészen biztosan nem fogja tudni egyből átvenni Bogdanovic. Andray Blatche-ről egyelőre nem tudunk semmi biztosan, de nagyon valószínű, hogy távozik - ez azért kevésbé lesz hatással a Brooklyn játékára, mint a másik két távozó lelépése.

Hollins érkezése miatt alapvetően kifejezetten jól sikerültnek tartom a Nets nyarát, de két biztos pont helyett jött két teljesen bizonytalan, méghozzá kulcshelyeken. Sokkal jobb is lehet a Brooklyn, mint volt tavaly - mindkét távozó szerepkörét át tudják venni mások, ha nem is a helyükre érkezők -, de ehhez a Hollins és Kidd közötti különbség mellett a sérülések elkerülése is kell, ez pedig pusztán szerencse kérdése, önmagában a nyári változtatások azért olyan rettenetesen nem hozták jobb helyzetbe a Nets-t. Sok lehetőségük nem is volt a javításra, de a két szabadügynök elvesztését komoly érvágásnak érzem.

Off-szezon értékelés: B-

 

 

New York Knicks

Draft: Cleanthony Early (2/34), Thanasis Antetokounmpo (2/51), Louis Labeyrie (2/57)

Távozott: Tyson Chandler (csere, Mavericks), Raymond Felton (csere, Mavericks), Jeremy Tyler (csere, Kings)

Érkezett: José Calderon (csere, Mavericks), Samuel Dalembert (csere, Mavericks), Shane Larkin (csere, Mavericks), Jason Smith (Pelicans, 1 év 3.3 millió), Travis Outlaw (csere, Kings), Quincy Acy (csere, Kings)

Maradt: Carmelo Anthony (5 év 124 millió), Amar'e Stoudemire, Andrea Bargnani, JR Smith, Iman Shumpert, Pablo Prigioni, Tim Hardaway Jr., Cole Aldrich

Jelenlegi keret:
Calderon - Shumpert - Anthony - Bargnani - Dalembert
Prigioni - JR Smith - Hardaway Jr - Ja. Smith - Stoudemire
Larkin - Outlaw - Early - Acy - Aldrich

Ők is cseréltek a kispadon, hiszen Mike Woodsonnak kitelt az ideje, de náluk egyértelmű előrelépésről nem lehet beszélni, hiszen fogalma sincs senkinek arról, mit tud Derek Fisher vezetőedzőként. Phil Jackson biztosan sokat segít neki majd az elnöki páholyból, de ettől még Fisher óriási lutri. Cseréltek egyet a Dallas Mavericksszel, amelyben távozott Tyson Chandler és Raymond Felton, cserébe pedig Jose Calderon, Shane Larkin és Samuel Dalembert érkezett. Még egy cseréjük volt: a Sacramento Kingshez küldték a Dallasból érkező Wayne Ellingtont, valamint Jeremy Tylert Quincy Acyért és Travis Outlaw-ért cserébe.

Calderon főleg a Triangle miatt sokkal jobb is lehet, mint Felton, de Chandlerrel az egyetlen olyan magasemberét vesztette a csapat, aki komoly veszélyt jelentett az ellenfél támadóira a festékben - az érte érkező Dalembert soha sehol nem bírta el ezt a szerepkört egy szezonon, de kis túlzással egy teljes meccsen keresztül sem. Az egyetlen nyári igazolás, Jason Smith lehet egy romboló a palánk alatt, ő elég kemény játékos, de azért masszívan csak kiegészítő szerepkörre képes. A védekezés szinte teljes szétesése mellett amiatt sem nagyon érthető a dallasi csere, mert Calderon fizetése miatt jövőre 3.5 millió, 2016 nyarán pedig 7.7 millió dollárral lesz kevesebb költőpénze a Knicksnek, pénzügyileg tehát biztosan mínuszban jöttek ki ebből.

A sok negatívum, illetve kérdőjel ellenére van egy elég erőteljes pozitívum is a nyarukban: megtartották Carmelo Anthonyt. Sokan vitatkoztak azon, megéri-e hosszabbítani Melóval vagy inkább tankolni kellett volna ebben az idényben - a 2015-ös első körös pickje megvan a Knicksnek -, és majdnem nullára kipucolt capspace-szel nekimenni a következő nyárnak. DE. Egyrészt nem biztos, hogy olyan rettenetesen elöl lesz a New York ezzel a kerettel, könnyen elképzelhető, hogy így is jó helyen fognak húzni, másrészt Melo szintű játékost sokkal olcsóbban nem nagyon lehet szerezni, mint amit most fizetnek neki, tehát ezt a pénzt maximum ugyanilyen kaliberű emberre lehetne elkölteni jövőre is, harmadrészt top pickkel sem biztos, hogy olyan szintű embert lehet majd húzni a drafton, aki bármikor is eléri Anthony jelenlegi játékának színvonalát.

Összességében Melo megtartása miatt negatív irányban nem tudom értékelni a nyarukat, még ha a többi lépésük közül egyikre sem találok normális magyarázatot - azonkívül persze, hogy Jackson Triangle-csapatot akar építeni, az ebben elég sokáig játszó Fisher pedig alkalmas lehet ennek betanítására, illetve a játékosokkal általában elég jó viszonyt ápol.

Off-szezon értékelés: C+

 

 

Boston Celtics

Draft: Marcus Smart (1/6), James Young (1/16)

Távozott: Kris Humphries (Wizards), Jerryd Bayless (Bucks)

Érkezett: Marcus Thornton (csere, Nets), Tyler Zeller (csere, Cavaliers), Evan Turner (Pacers)

Maradt: Avery Bradley (4 év 32 millió), Rajon Rondo, Gerald Wallace, Jeff Green, Brandon Bass, Keith Bogans, Joel Anthony, Vitor Faverani, Kelly Olynyk, Jared Sullinger, Chris Johnson, Phil Pressey, Chris Babb

Jelenlegi keret:
Rondo - Bradley - Turner - Green - Sullinger
Smart - Young - Wallace - Olynyk - Faverani
Pressey - Babb - Thornton - Johnson - Bass - Zeller

Danny Ainge adrafton hátradőlt és hagyta, hogy az ölébe hulljanak a játékosok: a 6. helyen még Noah Vonleh és Julius Randle jöhetett volna szóba, de mindketten fölöslegesek Jared Sullinger miatt, így Marcus Smarton nem kellett sokat gondolkodni, és ugyanez volt a helyzet James Young esetében is, hiszen ekkor még Avery Bradley helye sem volt biztos az együttesnél, két nagyon komoly hátvéddel erősödött tehát a Boston "prospect-park"-ja.

Nyáron aztán elengedték Kris Humphriest és Jerryd Baylesst, egyik sem okozott túl nagy meglepetést. Avery Bradley-vel egy korrekt szerződést kötöttek, amellyel azért nagyjából nyilvánvalóvá vált, hogy vele hosszútávon is számolnak. Marcus Thornton benyeléséért pedig átvették a Cavstől Tyler Zellert és egy első körös draftjogot. Ainge gyakorlatilag továbbfolytatta a cserealapok összegyűjtését, valószínűleg egy nagyobb dobásra készül, amire azért szüksége is lesz az állomány alapján.

Egyelőre nem látni ugyanis olyan játékost, aki köré építhet a Boston. Rajon Rondo lejáró, nem biztos, hogy pár hónapnál több ideje van hátra a Celticsnél, a fiatalok közül pedig talán Smartból lehet vezér, a többieken nem nagyon látni, hogy a nagyon jó kategóriából feljebb tudnak lépni. Nagyon sokan is vannak, hiszen az egyelőre hivatalosan szerződéssel még nem rendelkező, de szóban már megállapodást kötő Evan Turnert is minden bizonnyal játszatni akarják, ahogy Rondót is, hogy feljebb menjen az értéke. Bradley-t nyilván nem 10 percre igazolták le évi 8 millióért, Smartnak és Youngnak is kell a játék a fejlődésre, a felső posztokon pedig a szintén nem padkaliber Jeff Green mellett ott van a Sullinger - Kelly Olynyk - Tyler Zeller - Vitor Faverani négyes. Sok játékos, kevés játékperc majdnem mindenhol.

Ettől függetlenül Ainge-nek nem volt rossz lépése, kihúzta a drafton az elérhető legjobb játékosokat, cserében szerzett újabb fiatal és picket, hosszútávon csak arra költött pénzt, aki használható lehet most és akár 3 év múlva is, Rondóval pedig nem nagyon kapkod annak ellenére sem, hogy lassan célegyenesbe kerülnek az irányító kérdésében.

Off-szezon értékelés: B+

 

 

Philadelphia Sixers

Draft: Joel Embiid (1/3), Dario Saric (1/12), KJ McDaniels (2/32), Jerami Grant (2/39), Vasilije Micic (2/52), Jordan McRae (2/58)

Távozott: Thaddeus Young (Timberwolves), James Anderson (Litvánia, Zalgiris Kaunas), Byron Mullens (Kína, Shanxi Zhongyu)

Érkezett: Anthony Bennett (csere, Cavaliers), Pierre Jackson (csere, Pelicans), Ronald Roberts Jr. (egyetem)

Maradt: Nerlens Noel, Jason Richardson, Michael Carter-Williams, Tony Wroten, Arnett Moultrie, Elliott Williams, Henry Sims, Jarvis Varnado, Brandon Davies, Hollis Thompson, Casper Ware

Jelenlegi keret:
Carter-Williams - Richardson - McDaniels - Bennett - Noel
Wroten - McRae - Thompson - Varnado - Sims
Ware - Williams - Moultrie - Davies - Roberts Jr.

A Sixerst nagyon sok kritika éri, de alapvetően mintaszerű az, amit csinálnak. Az az idén is egyértelmű, hogy sehova nem sietnek, hiszen kihúzták a lábtörés miatt egy évet kihagyó, de hatalmas potenciállal rendelkező Joel Embiidet, illetve az 1-2 évig biztosan Európában maradó, tavaly viszont már Adria Ligát nyerő, a sorozat legjobb játékosának választott Dario Saricot. Kifejezetten jó draftjukat KJ McDanielsszel folytatták, akit sokan az első körbe vártak, igazi védekezőspecialista hármas. Jerami Grantnek és Jordan McRae-nek meglesz a bizonyítási lehetősége, hogy beférjenek a jövő Sixersébe, az egyik legtehetségesebb szerb irányító, Vasilije Micic pedig Európa egyik topklubjában, a Bayern Münchennél fog edződni, pár év múlva könnyen lehet Michael Carter-Williams cseréje.

Visszaszerezték Pierre Jacksont, akit még a tavalyi draft éjszakáján cseréltek el, ő azonban szintén nem játszik idén a Sixersnél, hiszen Achilles-ínszakadást szenvedett a nyári ligában. Ami ennél fontosabb, hogy idén nem vártak a deadline-ig, hogy a semmiért cseréljék el használható, lejáró szerződésű játékosukat, Thaddeus Youngért ugyanis a hírek szerint Anthony Bennettet kapják majd a Kevin Love-csere részeként. A tavalyi 1/1-es borzalmas szezonon van túl, de egyrészt annál csak jobb lehet, másrészt a Sixersnél annyi ideje lesz a fejlődésre, amennyit csak akar.

A legnagyobb pozitívum viszont szerintem még mindig az, hogy Hinkie semmit nem költ, hosszútávon még minden lehetősége nyitva van arra, hogy oda igazoljon és annyiért, ahova és amennyiért akar majd. Egyelőre nagyon messze a ligaminimum alatt vannak, úgyhogy valószínűleg a cserehatáridő előtt cserélni fognak - mint tavaly Danny Grangerért -, de ezzel Hinkie a kötelességét le is tudja. Mintaszerű, ahogyan építkeznek - ha már gyenge szezonok következnének egyébként is, akkor legyen értelmük -, az A+-t csak azért nem kapják meg, mert a túl feltűnő tankolásuk miatt könnyen elképzelhető, hogy változtatnak a draftrendszeren, ami egyértelműen nem lenne jó a Phillynek, betonbiztos bottom2 csapatuk van ugyanis idén is.

Off-szezon értékelés: A

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus