Off-szezon értékelő: Northwest

Lezajlott a draft, a legnagyobb nevű szabadügynökök elkeltek, így augusztusban végigvesszük, ki hogyan zárta az idei nyarat, milyen változásokon mentek keresztül a csapatok. Negyedikként a Northwest divíziót vizsgáljuk meg, azaz az Oklahoma City Thunder, a Portland TrailBlazers, a Minnesota Timberwolves, a Denver Nuggets és a Utah Jazz nyara következik.

(A sorozat első két részében két keleti divíziót, a Southeastet és az Atlanticot, a harmadikban pedig a Southwestet veséztük ki.)

 

Oklahoma City Thunder

Draft: Mitch McGary (1/21), Josh Huestis (1/29), Semaj Christon (2/55)

Távozott: Thabo Sefolosha (Hawks), Caron Butler (Pistons), Derek Fisher (visszavonult)

Érkezett: Anthony Morrow (Pelicans, 3 év 10 millió), Sebastian Telfair (Kína, 1 év 1.3 millió), Lance Thomas (Kína, 1 év 950k)

Maradt: Kevin Durant, Russell Westbrook, Serge Ibaka, Kendrick Perkins, Nick Collison, Reggie Jackson, Jeremy Lamb, Steven Adams, Hasheem Thabeet, André Roberson, Perry Jones III, Grant Jerrett (4 év 3.8 millió)

Jelenlegi keret:
Westbrook - Lamb - Durant - Ibaka - Perkins
Jackson - Morrow - Jones III - Collison - Adams
Telfair - Roberson - Thomas - McGary - Thabeet
Jerrett

Nincs túl produktív nyara eddig a Thundernek, túl sok minden nem történt náluk, és többségében azt sem lehet pozitívan értékelni. A drafton Mitch McGary nagy fogás lehet, de azt is hozzá kell tenni, hogy egyelőre egy nagyon telített posztra érkezett a magasember, eleinte jó eséllyel csak sérülés esetén lesz lehetősége - később pedig akkor, ha Perkinst elengedi az együttes. Huestis kihúzása már jóval nagyobb kérdőjel az első kör végén, miközben voltak még bent igen hasznosnak tűnő emberek.

A legnagyobb gond talán az, hogy az edzői poszton nem léptek semmit, továbbra is Scott Brooks az együttes trénere, ez pedig sok jóval nem kecsegtet a következő idényre nézve - ha előrébb akartak volna lépni, akkor szerintem itt mindenképpen váltaniuk kellett volna.

Thabo Sefolosha és az év végén őt a kezdőben váltó Caron Butler is lelépett. Pótlásukat ugyan megoldhatja Jeremy Lamb, aki így talán kényszerűségből több lehetőséget kaphat - más esélye amúgy sem lett volna Brooksnál, hogy nagyobb szerepet szánjanak neki -, de most jött el az időpont, hogy meg is kell oldania ezt, különben a Thunder egy szinttel lejjebb lép az eddigiekhez képest.

Kettes poszton Reggie Jackson is besegíthet, így csökkentve Butler és Sefolosha hiányát, de amíg tavaly Derek Fisher, addig most maximum a Kínából visszatérő Sebastian Telfair lesz mögötte/mellette a hátvédsorban irányítóként, ez pedig egy bajnoki címre készülő együttesnél elég vékonynak tűnik. Jackson tűnik jelenleg az egyetlen biztos pontnak Russell Westbrook mellett 1-2-es poszton, ugyanis az érkező Anthony Morrow kitűnő tripladobó, viszont régóta képtelen rotációba verekedni magát aktuális csapataiban, mert a játék többi elemében messze ligaátlag alatt teljesít. Azt akár meglepetésként is megélhetnénk, ha ezen éppen egy Thunder-szintű csapatban változtatna.

Nehéz egyelőre megítélni a nyarukat, könnyen pozitívba is átcsaphat a dolog megítélése, amennyiben Jackson tovább tud fejlődni, Lamb pedig elbírja a komolyabb szerepkört - ezáltal jobb játékos is válhat belőle, mint akár Sefoloshából, akár Butlerből -, de egyelőre csak a távozó és érkező nevek névsorát vizsgálva az OKC inkább hátralépett, mint előre.

Off-szezon értékelés: D+

 

Portland TrailBlazers

Draft: -

Távozott: Mo Williams (Timberwolves)

Érkezett: Chris Kaman (Lakers, 2 év 9.8 millió), Steve Blake (Warriors, 2 év 4.25 millió), Diante Garrett (2 év 1.8 millió), James Southerland (1 év 816k)

Maradt: LaMarcus Aldridge, Nicolas Batum, Wesley Matthews, Robin Lopez, Thomas Robinson, Damian Lillard, Dorrell Wright, Joel Freeland, CJ McCollum, Meyers Leonard, Victor Claver, Will Barton, Allen Crabbe

Jelenlegi keret:
Lillard - Matthews - Batum - Aldridge - Lopez
Blake - McCollum - Wright - Robinson - Kaman
Crabbe - Barton - Claver - Freeland - Leonard
Garrett - Southerland

A Portland sem csinált túl sok mindent a nyáron, a csapat magja szinte teljesen egyben maradt, ami tekintve az előző idényben elért eredményüket, nem csoda. Mo Williams ugyan lelépett az együttestől, ami akár komoly veszteség is lehet esetükben, de CJ McCollum személyében van egy ugyanilyen profilú játékosuk. McCollum egyelőre messze van Williams szintjétől, sokat is volt sérült, de ha valaki átveheti Mo-Will szerepkörét egy az egyben, az egyértelműen ő.

Steve Blake teljesen más típusú irányító, mint a szintén egyes poszton játszó, ám egyértelműen scorer Williams. Blake sokkal jobban mozgatja a csapatot, így könnyen életet lehellhet a ligaszinten igen gyenge padba. Chris Kaman is a vérszegény cseresor megsegítése miatt érkezett, ő képes magának megcsinálni a helyzeteket - mégha ezt nem is teszi hatékonyan -, így nem feltétlenül hárul majd minden a Williams szerepkörét valószínűleg átvevő McCollumra, vagy a többiekre, akik eddig nem igazán tudták megmutatni, hogy hosszútávon is hasznos beszállók tudnak lenni a padról.

Összességében nézve nagyon sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, előrébb tud-e lépni a Portland: McCollum át tudja-e venni Williams szerepét, Blake vissza tud-e illeszkedni, a kezdőkön kívül tud-e bárkit is hatékonyan irányítani, Kaman mennyit segít a kispad nagyon gyenge pontszerzésén. Ettől függetlenül a Blazers padja szerintem valamivel jobban néz ki, mint nézett egy évvel ezelőtt, és sokkal több lehetőségük nem is volt arra, hogy javítsanak a helyzetükön.

Off-szezon értékelés: C+

 

Minnesota Timberwolves

Draft: Zach LaVine (1/13), Glenn Robinson III (2/40)

Távozott: Kevin Love (csere, Cavaliers), Luc Richard Mbah a Moute (csere, Sixers), Alexey Shved (csere, Sixers)

Érkezett: Thaddeus Young (csere, Sixers), Andrew Wiggins (csere, Cavaliers), Anthony Bennett (csere, Cavaliers), Mo Williams (Blazers, 1 év 3.75 millió)

Maradt: Nikola Pekovic, Kevin Martin, Ricky Rubio, Corey Brewer, Chase Budinger, José Juan Barea, Shabazz Muhammad, Ronny Turiaf, Gorgui Dieng, Robbie Hummel (1 év 880k)

Jelenlegi keret:
Rubio - Martin - Wiggins - Young - Pekovic
Williams - Budinger - Brewer - Bennett - Dieng
Barea - LaVine - Muhammad - Hummel - Turiaf

Óriási pofonnal indult számukra a nyár: Rick Adelman visszavonult, és mivel Flip Saunders nem talált számára megfelelő jelöltet, így kinevezte magát vezetőedzőnek is. Ez még akkor is komoly visszalépés szerintem, ha Adelman az utóbbi években már messze volt a fénykorától. A drafton egy igazi project-játékost húzott a Wolves Zach LaVine személyében - kitűnő fizikai és atletikus adottságai mellett kosarazni még nem nagyon tud, óriási kérdés, hogy belőle játékost tud-e csinálni Saunders. A Wolves nyarát azonban nem a draft, hanem Kevin Love határozta meg.

Azt lehetett tudni, hogy Love nem akar maradni Minnesotában, legkésőbb jövő nyáron kilép szerződéséből és lelép, így Saundersnek lépnie kellett, Andrew Wigginsszel és Anthony Bennett-tel pedig majdnem a legtöbbet hozta ki a dologból. Az ő megszerzésük - de Wigginsé biztosan - garantálja, hogy kitűnő pozícióból indíthatja a rebuildet a Wolves. A csere egyetlen értelmetlen lépése szerintem az volt, hogy a pluszban kapott első körös draftjogot elküldték Thad Youngért a Sixershez, aki szerintem rövidtávon nem tud eleget segíteni a csapatnak, hosszútávon meg egyelőre nem érdemes vele számolni, jövő nyáron ő is szabadügynök lehet.

Összességében a Young-csere miatt nehéz eldönteni, mit akar Saunders, az sem elképzelhetetlen, hogy megcélozza a rájátszást - ez még akár Wigginsnek is probléma lehet Corey Brewerrel szemben, Bennettnek biztosan az Young ellenében, LaVine-nak pedig az első éves padozást jelentené, ami egyértelműen nem a jó irány szerintem az esetükben. Saunders edzőként megbukhat idény közben, elnökként azonban nagyjából azt csinálta, amit kell. Mivel azonban Wiggins megszerzését - ami óriási dolog, főleg hogy az elvágyódó Love-ért sikerült bezsákolni - azonnal leronthatja, hogy ő ül a kispadon, így A-t nem kapnak a nyarukra, és Saunders és a szakmai stábja akár ezt a nyerő helyzetet is nagyon könnyen elronthatják, hiszen nem kész kosarasokat kaptak.

Off-szezon értékelés: B+

 

Denver Nuggets

Draft: Jusuf Nurkic (1/16), Gary Harris (1/19), Nikola Jokic (2/41)

Távozott: Jan Vesely (Törökország, Fenerbahce), Anthony Randolph (csere, Bulls), Evan Fournier (csere, Magic), Aaron Brooks (Bulls)

Érkezett: Arron Afflalo (csere, Magic), Erick Green (2013 2/46, 3 év 2.3 millió), Jerrelle Benimon (egyetem, 2 év 1.35 millió)

Maradt: Ty Lawson, JaVale McGee, Danilo Gallinari, Wilson Chandler, JJ Hickson, Timofey Mozgov, Darrell Arthur, Randy Foye, Kenneth Faried, Nate Robinson, Quincy Miller

Jelenlegi keret:
Lawson - Afflalo - Gallinari - Faried - Mozgov
Robinson - Foye - Chandler - Hickson - McGee
Green - Harris - Miller - Arthur - Nurkic
Benimon

A Nuggets nyara nem volt túl eseménydús, egyetlen nagy momentumuk volt, ami miatt viszont egyértelműen pozitívnak lehet értéklni az off-szezonjukat: gyakorlatilag a semmiért, második körös cetliért és Evan Fournier-ért megszerezték Arron Afflalót, ez minőségi előrelépést jelent nekik kettes poszton.

A drafton hátracseréltek - a Chicagónak adták el azt a picket, amin a Bulls Doug McDermottot választotta -, majd behúzták Jusuf Nurkicot, akiben komoly bustkockázat van - európai centerként nem lesz egyszerű érvényesülnie, főleg Timofey Mozgov és JaVale McGee mögött -, de mivel a Top10 környékére várták, a 16. helyen már be lehetett rántani. Nurkic mellett azonban sikerült lecsapniuk Gary Harrisre is, aki pont Afflalo utóda/cseréje lehet pár éven belül kettes poszton, kitűnő shooter.

Lelépett ugyan tőlük Aaron Brooks, akinek voltak kifejezetten jó meccsei is már tavaly, de ha mindenki egészséges, akkor neki úgysem lett volna idén sok szerepe - ha pedig megint sok lesz a sérült, akkor lényegében a Nuggetsnek mindegy, hogy ő játszik, vagy a tavalyi drafton kihúzott Erick Green, akinek idén szerződést is adtak, és nem játszott rosszul a nyári ligában. A többi távozó (Jan Vesely, Anthony Randolph) nem sok vizet zavartak egyébként sem.

A Nuggets a következő évben nagyon komoly erőt képviselhet, hiszen elvileg visszatér az összes sérüljük, így nagyon hosszú idő után Danilo Gallinari is. Maga a nyaruk is jól sült el Afflalo megszerzésével, úgyhogy az egyik olyan együttesnek gondolom őket, akik a tavalyi gyengébb szereplés után szépen csendben, de gondot okozhatnak annak a nyolc együttesnek, akik tavaly a PO-ba kerültek nyugatról.

Off-szezon értékelés: B

 

Utah Jazz

Draft: Dante Exum (1/5), Rodney Hood (1/22)

Távozott: Richard Jefferson (Mavericks), Marvin Williams (Hornets), Brandon Rush (Warriors), John Lucas III (csere, Cavaliers), Diante Garrett (csere, Raptors), Malcolm Thomas (csere, Cavaliers), Erik Murphy (csere, Cavaliers)

Érkezett: Trevor Booker (Wizards, 2 év 10 millió), Steve Novak (csere, Raptors), Carrick Felix (csere, Cavaliers), Dee Bost (D-Liga, 3 év 2.3 millió), Jack Cooley (1 év 840k), Kevin Murphy (1 év 840k), Brock Motum

Maradt: Gordon Hayward (4 év 63 millió), Derrick Favors, Enes Kanter, Alec Burks, Trey Burke, Jeremy Evans, Rudy Gobert, Ian Clark

Jelenlegi keret:
Burke - Burks - Hayward - Favors - Kanter
Exum - Clark - Hood - Booker - Gobert
Bost - Felix - Novak - Evans - Cooley
Motum - Murphy

A Jazznek szerintem kitűnően sikerült a nyara. Egyrészt leváltották Tyrone Corbint, akivel szerintem semerre nem haladt az együttes. Quin Snyderről egyelőre nem tudni, mennyire lesz jó vezetője a nagyon fiatal gárdának, de dolgozott hat évig Mike Krzyzewski mellett a Duke-on, egy évig Ettore Messina mellett a CSZKA Moszkvánál, tavaly pedig Mike Budenholzer szakmai stábjának tagja volt az Atlanta Hawksnál. Corbin alatt nem nagyon lehetett észrevenni, mit szeretne a Jazz - ha Snyder sem lesz jó sem léptek hátra ezzel a húzással, ennyi megkockáztatható látatlanban is.

A draftból jól jöttek ki, miután az Orlando Magic némi meglepetésre elvitte Aaron Gordont, így a top4-be várt Dante Exum lecsúszott hozzájuk és le is csaptak az ausztrál hátvédre. Azt nem tudni, milyen poszton számítanak rá, Trey Burke és Alec Burks mellett is fog valószínűleg játszani, túl sok konkurenciája nincsen ezen a két poszton. Az első kör 22. helyén még Rodney Hood játékjogát is sikerült lefoglalniuk, ami szintén komoly pozitívum - Hoodot nagyjából az első kör közepére, néhány helyen a lottery végébe várták.

Mivel Gordon Haywardra ajánlatot tett a Charlotte Hornets, de ezt tartotta a Jazz, így vele, Hooddal és Exummal valószínűleg megvan az az ötös, akikkel a Utah hosszútávon is számolni akar 1-2-3-as poszton - Burke és Burks a másik két ember még. Steve Novak megszerzése sokat segíthet a pálya széthúzásában, kifejezetten triplaspecialistájuk nincs, így bár Novak másra nem alkalmas, ezzel az egy dologgal is sokat dobhat a támadójátékon. Szintén érdekes lehet még Trevor Booker, aki a fővárosban többször is megmutatta már, mit tud, szerintem egyértelműen a harmadik számú magasembere lett a csapatnak - rövid és viszonylag olcsó szerződése pedig fontos cserealappá is teheti később.

Összességében hibát nem nagyon lehet felfedezni abban, amit a nyáron bemutattak. A draftról az elérhető legjobb játékosokat hozták el - legalábbis jelenlegi tudásunk szerint. A szabadügynökpiacon hoztak egy nehéz döntést, Hayward ennyi pénzért azért szájhúzós, de ingyen nem engedhették el jelenlegi legjobb játékosukat. Egyébként viszont a padot olcsón megerősítették, a távozóik semmilyen szinten nem zavarják őket, a fiataloknak megvan a fejlődési lehetősége, nincs az a veszély, hogy idősebb játékosok "megeszik" a játékperceiket, hosszútávon pedig még Hayward és Derrick Favors most induló új szerződésével is maradt költőpénzük.

Off-szezon értékelés: A-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus