Off-szezon értékelő: Northwest divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Northwest divíziót, a Blazerst, a Thundert, a Jazzt, a Nuggetset és a Timberwolvest.

A Pacific divízió nyarának értékelését ezen a linken megtaláljátok!


Northwest Divízió

Portland TrailBlazers

Draft: Pat Connaughton (2/41), Dani Díez (2/54), 

Távozott: LaMarcus Aldridge (Spurs, 4 év 80 millió), Arron Afflalo (Knicks, 2 év 16 millió), Nicolas Batum (csere, Hornets), Steve Blake (csere, Nets), Joel Freeland (CSZKA Moszkva, 3 év 6 millió), Alonzo Gee (?), Robin Lopez (Knicks, 4 év 54 millió), Wesley Matthews (Mavericks, 4 év 70 millió), Dorrell Wright (?)

Érkezett: Al-Farouq Aminu (Mavericks, 4 év 30 millió), Ed Davis (Lakers, 3 év 20 millió), Gerald Henderson (csere, Hornets), Moe Harkless (csere, Magic), Noah Vonleh (csere, Hornets), Mason Plumlee (csere, Nets), Luis Montero (3 év 2.4 millió)

Maradt: Chris Kaman, Damian Lillard, Meyers Leonard, CJ McCollum, Allen Crabbe, Tim Frazier

Jelenlegi keret:
Lillard - Henderson - Aminu - Plumlee - Davis
Frazier - McCollum - Harkless - Vonleh - Kaman
Montero - Crabbe - Connaughton - Leonard

Szerintem a legtöbbet ők bukták ezen a nyáron, ami nem túl merész kijelentés, miután lelépett tőlük a kezdő 3/5-e, Nic Batumot pedig elcserélték. A Batum-cserét még a draft előtt húzták, ott már látszódott, hogy készülnek a LaMarcus Aldridge utáni időkre, de szerintem abból az üzletből még nagyon jól is kijöhetnek Noah Vonleh megszerezésével, aki az idei nyári ligában bizonyította, hogy még mindig ott mocorog benne az a tehetség, ami miatt tavaly a Top10-ben választották ki.

Aztán a drafton szerintem csináltak egy nagy butaságot, Rondae Hollis-Jeffersont elcserélték Mason Plumlee-re - előbbiből egy igazi védőspecialista lehet, utóbbi pedig jottányit nem fog szerintem feljebb lépni a "minden meccsen hajtok, de igazából semmilyen erősségem nincs" kategóriából. Ha itt pár évnyi újjáépítés lesz - márpedig lesz -, akkor ennek a húzásnak semmi értelme nem volt, mire értelmes csapat lesz a Blazersnél újra, addigra szerintem Hollis-Jefferson értékesebb játékos lesz, mint Plumlee.

A szabadügynökök távozásáról nem igazán tehetnek, de ami tény, az tény: Aldridge, Robin Lopez, Wes Matthews és Arron Afflalo is ingyen távoztak, mind elég komoly vérveszteséget okozva ezzel. Pótolni szerintem nem nagyon sikerült őket, hiszen a szabadügynökpiac nyitását követően Batum helyére Al-Farouq Aminu érkezett, szerintem borzasztóan túlfizetve - védekezni és pattanózni tud, de hármasként teljesen fakezű, ennyit a jelenlegi Hollis-Jefferson is hoz például.

A magasember részlegbe az eddig felsoroltak mellé még megszerezték Ed Davist - ő és Vonleh az, aki ad némi reménysugarat a csapatnak az ezen a nyáron megszerzettek közül. Volt még egy cseréjük, amelyben Mo Harkless szinte ingyen, egy második körösért csatlakozott a csapathoz - ő nagyon keveset mutatott eddig, de ennyiért ajándék kategória az egykori első körös, nem kellett feladniuk semmit azért, hogy megpróbálkozhassanak vele.

Összességében nézve rettenetesen sokat gyengült a Portland. Vonleh ugyan tehetséges, Davisszel pedig meg lehet próbálkozni kezdőként is, de ez a két ember és Plumlee játékerőben nagyon messze van (egyelőre) Aldridge-tól és Lopeztől. A swingmaneknél is hatalmas a visszalépés, hiszen a még gyengébb formájában is sokoldalú Batumot a teljesen egydimenzós, támadásban nagyon sokszor emberhátrány Aminu váltotta, az Afflalo-Matthews elit 3&D páros helyére pedig Henderson érkezett. Még ha Harkless ingyen is jött, ez a gárda a nyugati PO-helyekről a konferecia leggyengébb csapatai közé lépett vissza.

Off-szezon értékelés: E

 

Oklahoma City Thunder

Draft: Cameron Payne (1/14), Dakari Johnson (2/48)

Távozott: Perry Jones III (csere, Celtics), Jeremy Lamb (csere, Hornets), Scott Brooks vezetőedző

Érkezett: Billy Donovan vezetőedző

Maradt: Kevin Durant, Russell Westbrook, Enes Kanter (4 év 70 millió), Serge Ibaka, Dion Waiters, Kyle Singler (5 év 25 millió), Steve Novak, Nick Collison, Anthony Morrow, DJ Augustin, Steven AdamsMitch McGary, Andre Roberson

Jelenlegi keret:
Westbrook - Morrow - Durant - Kanter - Ibaka
Augustin - Roberson - Singler - Collison - Adams
Payne - Waiters - Novak - McGary

Nem sok dolgot kellett csinálni a Thundernek a nyáron és amin a leginkább múlhat a szezonjuk, arról egyelőre nehéz nyilatkozni. Mint ismert, leváltották Scott Brooks vezetőedzőt, akinek a helyét Billy Donovan vette át, aki az NCAA-ből, a Florida egyetemtől érkezik majd. Jó a hírneve, jól kijön a játékosaival Donovan, de hogy ezt az NBA-re - ahol több tízmilliós sztároknak kell dirigálnia, ahol teljesen más a cél, mint az egyetemi ligában, más a rendszer is és az ellenfelek is - hogyan tudja átültetni, az persze nagy kérdés. Rosszabb szinte biztosan nem lesz Brooksnál, de hogy jobb lesz-e az egyelőre csak feltevés.

Ezenkívül azonban szerintem nem sok mindent talált el Sam Presti idén nyáron. Jeremy Lamb elcserélése a semmire még csak-csak magyarázható, mert még a sérülések idején sem mutatott semmit a dobóhátvéd, de Perry Jones III-nél ugyanez a dolog már necces. Főleg úgy, hogy Kyle Singlert szerintem erősen túlfizették, ezért kellett távoznia Jonesnak egy Top55 védett második körösért. Minimum megkérdőjelezhető, hogy ha a tripladobást részesítette előnyben Presti, akkor miért nem tartotta meg csak simán Steve Novakot, engedte el Singlert és tartotta meg a tehetségesebb Jonest...

A másik dolog Enes Kanter szerződése, akit a Portland kínált be egy 4 éves, 70 millió dolláros offer sheettel, a Thunder pedig tartotta azt. Kanternek vannak erősségei, főleg a támadópattanózásban, amely nagy hasznára lehet majd az együttesnek, de legalább ekkora lyukak is vannak játékában és főleg védekezésben. Ez már kérdéseket vet fel, hogy egyáltalán összességében hasznos kosaras-e a török, nemhogy maximum szerződést adjon neki valaki. Egy olyan spórolós franchise-nál, mint az Oklahoma City, szerintem ez erősen kérdőjeles döntés, mert ott van mellette egy Serge Ibaka, egy Steven Adams, egy rutinos Nick Collison és egy feltörekvő Mitch McGary is, nem nagyon látom, miért kellett foggal-körömmel kapaszkodniuk érte.

Nem sok minden történt összességében nézve a nyáron a Thundernél. A legfontosabb dologról, a Donovan-Brooks cseréről szerintem még nem lehet felelősen nyilatkozni, így nem adnék nekik érdemjegyet. Amiről tudunk, az nekem személy szerint nem nagyon tetszett - sem Jones elcserélése, sem a két hosszabbítás.

Off-szezon értékelés: ? (D)

 

Utah Jazz

Draft: Trey Lyles (1/12), Olivier Hanlan (2/42)

Távozott: Jeremy Evans (Mavericks, 2 év 1.05 millió)

Érkezett: Tibor Pleiss (3 év 10 millió), Raul Neto (3 év 2.8 millió)

Maradt: Gordon Hayward, Derrick Favors, Alec Burks, Trevor Booker, Dante Exum, Trey Burke, Joe Ingles (2 év 4.5 millió), Rodney Hood, Rudy Gobert, Chris Johnson, Grant Jerrett, Elijah Millsap, Jack Cooley, Bryce Cotton

Jelenlegi keret:
Burke - Burks - Hayward - Favors - Gobert
Neto - Exum - Hood - Booker - Pleiss
Cotton - Johnson - Ingles - Jerrett - Lyles
Cooley - Millsap

Ahogy az Oklahoma Citynél, úgy itt se történtek nagy dolgok, sőt, mivel itt még edzőváltás sem volt, így gyakorlatilag csak minimális jelentőségű igazolásokat hajtottak végre. Elengedték az egykori zsákolóbajnok Jeremy Evanst, akire szerintem semmi szükségük nem volt. A drafton behúzták Trey Lylest, aki sokoldalú játékos, de még nagyon sokat kell érnie, hogy hasznos is legyen - mivel a Jazz idén PO-ra hajt, így ő a most következő idényben Booker mögött lesz a rotációban, később lehet nagyobb szerepe.

Két játékost igazoltak mindössze. Az egyik a 2010-ben draftolt német center, Tibor Pleiss, aki három évnyi spanyol első liga után kezdi meg NBA szereplését. Európából érkező játékosnál mindig nehéz megítélni, mire lehet képes, itt valószínűleg Rudy Gobert mögött kell majd cserecentert játszani, arra már most jó lehet. Raul Neto ugyancsak az ACB-ből teszi át székhelyét 4 év után. Az ő szerepe kérdésesebb, mert lehet, hogy Dante Exum és Rodney Hood megoldják a csere egyes, kettes és hármas posztját - főleg az ausztrál sérülése esetén lehet lehetősége a brazilnak. Egy másik ausztrállal, Joe Inglesszel hosszabbítottak - a padról tökéletes biztosíték lehet a kiscsatár, nagyon nem kellett kinyitniuk a pénztárcát a maradásért.

Összességében nézve szinte semmit nem csinált a Jazz a nyáron, de nem is nagyon kellett nekik, hiszen az előző idény második felében még nyugaton is a legjobbak között voltak. Az off-szezonjuk teljesen átlagos, az idényük viszont ettől függetlenül könnyedén végződhet akár egy PO-fal is.

Off-szezon értékelés: C

 

Denver Nuggets

Draft: Emmanuel Mudiay (1/7), Nikola Radicsevics (2/57)

Távozott: Ty Lawson (csere, Rockets), Ian Clark (?)

Érkezett: Michael Malone vezetőedzőKostas Papanikolaou (csere, Rockets), Nikola Jokics (2014 draft 2/43, 4 év 5.5 millió), Joey Dorsey (csere, Rockets), Nick Johnson (csere, Rockets)

Maradt: Danilo Gallinari (hosszabbított 2 év 34 millió), Kenneth FariedWilson Chandler (4 év 46 millió), JJ Hickson, Jameer Nelson (3 év 13.5 millió), Will Barton (3 év 11 millió), Randy Foye, Jusuf Nurkic, Joffrey Lauvergne, Gary Harris, Jamaal Franklin, Erick Green

Jelenlegi keret:
Mudiay - Foye - Gallinari - Faried - Nurkic
Nelson - Harris - Chandler - Hickson - Jokics
Green - Barton - Papanikolaou - Lauvergne - Dorsey
Franklin - Johnson

Jó ideig itt se nagyon történt semmi azonkívül, hogy Michael Malone-t kinevezték vezetőedzőnek. Ő is a védekezést erőlteti leginkább, ezzel Brian Shaw megbukott, de mivel Malone DeMarcus Cousinsszal is szót értett, így arra is bőven van esély, hogy itt is bárkivel megtalálja a közös hangot. A drafton Emmanuel Mudiay lecsúszott hozzájuk és ki is választották az irányítót, ezzel megágyaztak Ty Lawson elcserélésének. A tavaly draftolt Nikola Jokiccsal sikerült megegyezniük, így a szerb csatlakozott az elég komoly európai kontingenshez - Jusuf Nurkic, Joffrey Lauvergne és Danilo Gallinari mellé.

Aztán jött Lawson újabb ittas vezetése, az újabb botrány és nem sokkal később az irányító elcserélése a Houston Rocketshez. Bár a játékmester hozzáállása erősen romboló volt a csapatközösségre és nem mutatott volna jó példát Mudiay-nak sem, ezért mindenképpen szabadulni kellett tőle, de gyakorlatilag semmit nem kaptak cserébe, ami számukra hasznos lehet előreláthatólag egy első körös draftjogon kívül.

Még Nick Johnson az, akiben mocoroghat valami és nem is keres sokat, de az már egyáltalán nem biztos, hogy Kostas Papanikolaou Nuggets-játékosként éri meg az október 4-ét, addig ugyanis ki lehet tenni szerződéséből. A görög nem egy rossz kosaras, de Wilson Chandler, Gallinari, JJ Hickson, Kenneth Faried és Lauvergne mellett se hármas, se négyes poszton nincs számára túl sok hely. Joey Dorsey-nál a két délszláv, Nurkic és Jokics ugyanez a szituáció, Pablo Prigionit pedig már ki is tették keretükből.

Összességében nézve léphet előre a Nuggets, mert annál a káosznál, ami tavaly volt náluk, minden csak jobb lehet. Malone-t nagyon jó edzőnek tartom, de az állománya, főleg a palánk alatt, nem tudom, mennyire alkalmas jó védekezésre, ha pedig az nem lesz meg, nem tudnak megindulni felfelé. Jokicstól nagyon sokat várok, mert egy nagyon képzett, teljesen all-around center, viszont Lawsont nagyon nem sikerült értékre váltaniuk - egy első körössel, ráadásul a Houstonéval sokra nem mennek, ingyen kellett kiszórniuk gyakorlatilag, miközben a deadline előtt még ennél sokkal többet adtak volna érte a csapatok.

Off-szezon értékelés: D+

 

Minnesota Timberwolves

Draft: Karl-Anthony Towns (1/1), Tyus Jones (1/24)

Távozott: Chase Budinger (csere, Pacers), Justin Hamilton (?), Robbie Hummel (?), Arinze Onuaku (?), 

Érkezett: Nemanja Bjelica (3 év 11.7 millió), Damjan Rudez (csere, Pacers)

Maradt: Ricky Rubio, Nikola Pekovics, Kevin Garnett (2 év 16 millió), Kevin Martin, Anthony Bennett, Andrew Wiggins, Zach LaVine, Shabazz Muhammad, Adreian Payne, Gorgui Dieng, Lorenzo Brown

Jelenlegi keret:
Rubio - Martin - Wiggins - Garnett - Pekovics
Jones - LaVine - Muhammad - Towns - Dieng
Brown - Bennett - Bjelica - Rudez - Payne

Olyan rettenetes nagy mozgás itt sem történt, ahogy a divízióban a Portlandet leszámítva egyik csapatnál sem. A drafton végül kiválasztották Karl-Anthony Townst és sikerült megszerezniük az idei NCAA Final Four legkiemelkedőbb játékosát, Tyus Jonest is. Towns játékideje és posztja érdekes lesz, mert egyelőre centerben ott van még Nikola Pekovics és Gorgui Dieng is, négyesben Kevin Garnett "mentorhelye" biztos, és még Adreian Payne is mutatott dolgokat a nyári ligában, de a jelenlegi tudásunk alapján a Minnesota a drafton a legjobb döntést hozta, mert Towns potenciális franchise-játékos.

Volt egy cseréjük, amelyben Chase Budingert a sokkal olcsóbb és a triplát még jobban is dobó Damjan Rudezre cserélték. Ez szerintem hibátlan húzás volt akkor is, ha a horvát egy percet sem lép pályára a szezonban, hiszen Budinger nem hiányzik a rotációban, sokat spóroltak viszont. Megtartották Kevin Garnetett. A szerződése túlzás, már nem ér évi 8 millió dollárt a franchise legendája, de mivel úgyse tudtak senkire se költeni, ezért ez Glen Taylor magánügye. A csapat pénzügyi lehetőségeit nézve lényegtelen szempont, hogy 1 vagy 8 millióért játszik, a fiatalokra gyakorolt hatása azonban egyáltalán nem mindegy, ezért az, hogy "rá tudták beszélni" a folytatásra, nagy pozitívum.

Emellett leigazolták az Euroliga MVP-t, Nemanja Bjelicát. 3 évre 11.7 millió dollárért szerintem óriási fogás volt, mert semmilyen rizikó nincs benne, de Flip Saundersnek lassan rá kell eszmélnie, hogy egyszerre csak 5 játékos lehet a pályán, borzasztóan sokan vannak ugyanis hármas poszton is, ez pedig Bjelica játékidejét nagyban befolyásolja - még ha Anthony Bennettet nem is számolom, Shabazz Muhammad és Andrew Wiggins akkor is ott vannak kiscsatárnak.

Összességében nézve Towns draftolása, Budinger szerződésének kiszórása, Garnett rábeszélése a folytatásra és Bjelica olcsó szerződése egytől-egyig kitűnő lépésnek tűnnek. Az megint más kérdés, hogy Saunders össze tudja-e rakni ezt a keretet úgy, hogy ne legyenek sértődések, legyen mindenkinek játékideje és előrébb tudjanak lépni.

Off-szezon értékelés: A-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus