Személyiségteszt Sacramentóban

Bő egy hónap múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Sacramento Kingst elemezzük. 

 

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers


A Kings off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta Eric Morelandtől elköszöntek majd újra szerződést kötöttek vele, a kitűnő nyári ligás teljesítménye után pedig Seth Curry is őket választotta több együttes közül. Az edzőtáborba két játékost hívtak meg azóta, az egyikük Marshall Henderson, a másik pedig Vince Hunter, így alakult ki jelenlegi keretük.


Jelenlegi keret:
Rondo - McLemore - Gay - Cauley-Stein - Cousins
Collison - Belinelli - Butler - Casspi - Koufos
Curry - Anderson - Acy - Dukan - Moreland (nem garantált)
Stockton (ng) - Henderson (ng) - Hunter (ng)


A Kings szoltáltatta az egyik legtöbb témát a nyáron azzal, hogy a vezetőség, George Karl és DeMarcus Cousins állandóan a reflektorfényben voltak a hármójuk között zajló "harcok" miatt - ennek megfelelően szerintem szezonjuk sikeressége messze nem(csak) azon múlik, hogy a játékosaik hogyan tudnak a pályán együtt játszani.

Több alapvető kulcskérdés is van náluk, az egyik ez a Cousins - Karl csörte, amit látszólag próbálnak megoldani, de szerintem nem egy 1-2 hét vagy akár hónap alatt megoldható gondról van szó, a vezetőedző ugyanis érezhetően ki akarta tenni a centert a csapatból, a játékos meg azonnal beszólt neki twitteren. Beszélgethetnek eleget, de szerintem két dolgon múlik alapvetőn az, hogy tudnak-e együtt dolgozni. Egyrészt azon, Karl használja-e eleget Cousinst támadásban, mert a center mára a liga egyik, ha nem a legjobb támadójátékosa a saját posztján - és ezt ő maga is tudja -, bűn nem használni az erősségeit, Karl rendszere azonban soha nem épült az ötösre. A másik fontos dolog az lesz, hogy nyer-e a csapat, mert ha nem, mindketten a másikban látják majd a kudarcok okát, ebben teljesen biztos vagyok.

Cousinsszal kapcsolatban felmerült az a kérdés is, hogy milyen teljesítményre lesz képes Willie Cauley-Stein vagy Kosta Koufos mellett, de szerintem támadásban egyikőjükkel sem lesz gond, mivel Cousins középtávolról is 40% környékén dob, ráadásul ebben a szegmensben WCS is fejleszthető a hírek szerint, egymás területét így nem nagyon fogják csökkenteni. Védekezésben Cauley-Stein a tökéletes partner mellé, Koufosban már egyáltalán nem vagyok biztos, de alapvetően a pályán ezek a párosok működhetnek.

A Cousins - Karl viszony mellett azonban van még egy óriási kérdőjel, a másik kulcsa a Kings idényének, Rajon Rondo, aki mind a viselkedésével, mind a pályán mutatott játékával boríthatja az egész bilit... A liga egyik legfakezűbb irányítója (a gyűrű közelében jobb, mint Ricky Rubio, a spanyol viszont legalább a büntetőket 80%-kal dobja), és ACL-szakadása óta a gyorsasága sem a régi, így pedig támadásban óriási károkat okoz csapatának. Védekezésben még azért használható, de elöl egyrészt borzasztóan sokáig dédelgeti a labdát, ami egy Rudy Gay-jel és DeMarcus Cousinsszal felálló csapatban egyébként sem nyerő, másrészt nem nagyon kell rajta védekezni, és mivel elmenni már nem tud az embere mellett, ha 1-2 métert hagynak neki, így gyakorlatilag semmi hasznot nem termel - nemhogy 4-az-5-re kell vele támadni, de még "stoppolja" is a játékszert...

A Dallastól úgy rúgták ki, hogy megköszönték neki a PO elején a részvételt, csak ne legyen még a csapat környékén sem, és korábban Bostonban sem volt egy jellem-világbajnok, úgyhogy őt berakni ebbe az egyébként sem stabil környezetbe, ahol a franchise-player és az edző fasírtban vannak, és csak az első adandó alkalomra várnak, hogy egymás nyakának ugorhassanak, nagyon rizikós lépés volt. Rondónál mindig felmerül, hogy esetleg visszatérhet korábbi formájához, de ahhoz fizikailag 100%-os állapotba kell szerintem kerülnie, mert akkor használható csak támadásban - dobni eddig sem tanult meg, azzal számolni fölösleges, hogy majd most fog. A jó betörések, az ebből kiosztott gólpasszok mind-mind az atletizmusa eredménye volt, amit ha nem sikerül visszahozni a Big3-s bostoni idők szintjére, hozzáállásától függetlenül sem fog sokat segíteni, pedig Karl rendszere alapvetően rá épülhetne, a trénernek nagy szüksége van egy jó irányítóra.

A harmadik, bár szerintem az előző kettőhöz képest jóval kisebb X-faktor Gay lesz, aki meglepően hasznosan játszik Sacramentóban a korábbiakhoz képest, de mindezt egy kifejezetten pocsék csapatban, nulla rájátszáseséllyel produkálta. Most változtak az elvárások, ami szerintem akkora gondot nem okoz majd nála, az viszont problémás lehet, hogy labdája előreláthatólag sokkal kevesebb lesz, mint eddig, akkor pedig elkezdődhet az erőlködés. Michael Malone megtalálta azokat a helyeket, ahonnan a legeredményesebb, de ahogy Cousinsra sem épül feltétlenül ez a rendszer, úgy rá szerintem még kevésbé. Ettől függetlenül tarthatja átlagait, de szerintem ahhoz most hatékonyabb teljesítmény kell tőle.

Amilyen sok kérdés van a kezdőben és az edző körül, annyival jobb lett szerintem a pad, az előrelépésük itt teljesen nyilvánvaló szerintem. Darren Collison eddig kezdő volt és Karl már nyilatkozott olyanokat, hogy sokat fog Rondo mellett is játszani - 37% fölötti tripladobó, úgyhogy ő legalább labda nélkül is veszélyes. Marco Belinelli Nik Stauskas jelentősen feljavított változata és a vezérek mellé tökéletes kiegészítő lehet ő, Omri Casspi és Koufos is. A kérdés az, hogy Caron Butlerben még mennyi van, de ezt túlságosan perdöntőnek nem érzem, mert ha őt már nem is lehet használni, egy jó 8-9 fős rotációja így is lehet a Kingsnek. Ha Karl sokat használja Rondót és Collisont együtt, Seth Curry is pályára kerülhet olykor, viszont ő labdával a kezében jó, az meg nem sok lesz szerintem neki, hacsak nem bukik meg előtte valamelyik egyes, így tőle olyan nagy teljesítményre én nem számolok azért.

Összességében nézve ez a Kings jóval potensebb csapat, mint az elmúlt években - Cousinsnak például van normális, védekezésben kiemelkedő párja a palánk alatt, és a pad is sokkal jobban fest -, ha minden összejön, akár a PO-ba is bekerülhetnek, a legjobb 6 mögötti helyekért versenybe szállhatnak. A legnagyobb gond szerintem az, hogy a pályán sem biztos, hogy működik ez a keret, hiába a jó nevek, és a szereplők közötti viszonyokon is elcsúszhatnak, borzasztóan nagy a rizikó a kezdőben. A Karl rendszerének oly fontos irányító poszton egy olyan játékosuk van, akiről jelenleg nehéz elképzelni, hogy nyugati PO-ba tud vezetni egy együttest.

Ha Karl hajlandó mást játszatni, mint az utóbbi nagyon sok évben tette Denverben, ha Cousinsra építi fel az egész csapatot, akkor egyrészt a viszonyuk kisimulhat - ami az alapvetés egy sikeres idényhez -, másrészt működhet a rendszerük - bár Rondo helyét így sem látni itt -, de ha Rondo lesz a fazonszabász, akkor szerintem nem lesz jó vége ennek a projektnek. Sokkal stabilabb csapatnak tűnik a Utah Jazz és a New Orleans Pelicans is náluk, úgyhogy szerintem nem kerülnek be a rájátszásba - az álomforgatókönyv inkább rémálommá válik majd a jelenlegi főszereplőkkel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus