14 év után, hosszabbításos győzelemmel jutott rájátszásba a Minnesota

Történelmi tett a Wolvestól - a Portland és a Philly a két harmadik - szétszedte a Spurst a NOP - Westbrook is történelmet írt. 

Óriási küzdelemben, hosszabbítás után verte meg a Denvert a Minnesota az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának utolsó játéknapján, így Jimmy Butlerék ott lesznek a rájátszásban, míg Nikola Jokicsék lemaradtak erről. A Portland Damian Lillard vezetésével megnyerte a Jazz elleni ki-ki meccset és megszerezte a nyugati harmadik helyet, a New Orleans szétfutotta a San Antoniót, Russell Westbrook sorozatban másodszor is tripla-duplát átlagolt, a Philadelphia pedig gálaelőadást tartva ért oda a keleti dobogóra. 

Visszajátszás: Damian Lillard a régimódi franchise playerek méltó utódja

Boston Celtics - Brooklyn Nets 110-97

Pihentetett, de simán nyert a Boston. Rozier, Brown, Tatum, Morris és Horford sem lépett pályára a Celticsnél, de a kispadról, vagy éppen annak legvégéről előkerülő játékosok hozták magukat, élükön a kezdőből "megmaradt" Aron Baynesszel - a center 26 pontos karriercsúccsal és 14 lepattanóval húzta a hazai alakulatot, de Jonathan Gibson 18, illetve Guerschon Yabusele 16 pontja, sőt, Shane Larkin 12 pontos, 10 lepattanós dupla-duplája is kiemelendő. Erre a sorra építve gyakorlatilag végig kézben is tartották a meccset, védekezésben becsületettel tették a dolgukat, támadásban pedig az említettek hoztak annyit, hogy magabiztos előnyben legyenek - a nagyszünetben tíz pont volt közte, aztán a harmadik negyedben lett ez 19 is, nem forgott különösebb veszélyben a győzelem. A siker eredményeként 55 győzelemmel zárták az alapszakaszt és a Milwaukee Bucks lesz az ellenfelük a rájátszás első körében. 

Most nem ültek a triplák. Az előző három mérkőzés során összesen több mint ötven hármast bombázott be a Brooklyn és ezúttal is az volt a terv, hogy kintről lövik szét ellenfelüket a vendégek, de most nem igazán ültek a távoli kísérleteik - végül 11/40-gyel, 27,5%-os mutatóval zártak a triplavonalon túlról. Így nem tudtak igazán nagy nyomást helyezni az egyébként jól működő és Kenny Atkinson által nagyon megdicsért bostoni védekezésre, nem tudtak ritmust váltani, emiatt komoly sansz nélkül kaptak ki, de Atkinson örül annak, hogy jó mentalitással és jó játékkal zárták a szezont, egyértelműen fejlődtek az idény során. Egyébként Allen Crabbe azért csak elsüllyesztett 5/10 hármast, ezzel pedig végül elkerülte a 200-as határt, 201-gyel, franchise-rekorddal fejezte be az alapszakaszt. 

A Celtics legjobb dobói: Baynes 26, Gibson 18/6, Yabusele 16/3
A Nets legjobb dobói: Stauskas 18/6, Crabbe 16/15, Russell 11/3, LeVert 11/3

Cleveland Cavaliers - New York Knicks 98-110

Elengedte a Cleveland. Talán maguk sem hitték el a hazaiak, hogy a Sixers hibázik az utolsó játéknapon, így nem vették túl komolyan a találkozót - Love, Korver és Hood egyáltalán nem lépett pályára, James, Green és Nance 11-11, Hill 9, Smith és Clarkson pedig 6-6 percet játszott. Olyanok kerültek előtérbe, mint a 21 pontos John Holland, a húszig jutó Ante Zizic, vagy éppen a 39 percet játszó Cedi Osman, így viszont a második negyedtől kezdve nem volt esélyük - azt kereken húsz ponttal vesztették el és utána hiába kozmetikáztak, nem volt már reális győzelmi esélyük. Érdekesség: James mind a 82 alapszakasz-meccsen pályára lépett, ez pedig még sosem fordult elő vele - ez is mutatja, hogy milyen nehéz szezonja volt a végül keleti negyedikként záró Cavsnek, ráadásul a playoff első körében az a Pacers lesz az ellenfelük, amelytől 3-1-re kikaptak az alapszakaszban.

Szépen zárt, majd kirúgta Hornaceket a New York. Kihasználta az adódó alkalmat és magabiztos győzelemmel fejezte be a szezont a Knicks, a Kristaps Porzingis sérülése óta csak vegetáló társaság így 29 meccset tudott nyerni a 2017/2018-as alapszakaszban - viszont ez mindössze a 10. volt, amelyet idegenben húzott be. Ezúttal a 23 pontos szezoncsúcsot hozó Luke Kornet emelhető ki leginkább, de Burke és Ntilikina is kapart, a második negyedben bemutatott 21-5-ös rohammal pedig el is döntötték az összecsapást, onnantól már csak menedzselték a tekintélyes előnyüket. Hogy az ő útjuk merre vezet tovább, azt egyelőre homály fedi, de az már biztos, hogy Jeff Hornacek vezetőedzőnek nincs maradása...

A Cavaliers legjobb dobói: Holland 21/12, Zizic 20, Osman 18/6
A Knicks legjobb dobói: Kornet 23/12, Burke 19/9, Ntilikina 16/6

Miami Heat - Toronto Raptors 116-109 - hosszabbítás után

Mindkét cél teljesítve. A Kelet élén és a liga második helyén végző Toronto legyőzése mellett Wayne Ellington triplarekordja is ott lebegett a hazaiak szeme előtt, erre a két dologra figyeltek a találkozó előtt - végül mindkettő sikerült, utóbbi ráadásul elég könnyedén. Ellington ugyanis ihletett napot fogott ki, 32 pontjába 8/12 hármast is belefért, így 227 triplával zárta az alapszakaszt, amellyel megdöntötte Damon Jones 2004/2005-ben felállított franchise-rekordját, nem mellesleg nagy győzelemre vezette csapatát. Az általa húzott Heat ugyanis jól működött még úgy is, hogy Goran Dragic nem lépett pályára és bár a negyedik negyed hétpontos Toronto-előnyről indult, fordítani tudott a hazai alakulat, Ellington egymaga négy hármast rámolt be az utolsó szűk négy percben és végül Poeltl kosarával a Raptors mentett hosszabbításra nyolc másodperccel a vége előtt. A túlóra aztán a Miaminak kedvezett, rögtön egy 5-0-lal kezdtek Adebayóék, majd futottak még egy 6-0-t is, míg a Toronto érdemben itt már nem tudott reagálni, így Erik Spoelstra csapata egy önbizalomnövelő győzelemmel, keleti hatodikként zárta az alapszakaszt és készülhet a Philadelphia elleni párharcra. 

Pedig nem lazázta el a Raptors. Nem szakadtak meg, de azért szerettek volna nyerni a vendégek, Kyle Lowry (28 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és DeMar DeRozan (19 pont, 6/17 mezőnyből) 38-39 percet játszott, igaz, a többiek csak 23-29 percet kaptak - különösebben nem pihentetett Dwane Casey, próbálta azért ritmusban tartani övéit. A győzelem viszont nem jött össze, a Heat védekezése ellen nehéz dolguk volt, sőt, ami nagyobb baj, hogy a hajrában egy záráson való áttörés közben megsérült Fred VanVleet válla, úgy kellett lesegíteni a pályáról és elég komoly fájdalmai voltak - ő kulcsfontosságú csere, a kiesése érzékenyen érintené a gárdát. Jakob Poeltl beépítése viszont úgy fest, hogy sikerült, a center fontos szerepet játszott ezen az estén is és dobott 16 pontot, közte egy clutch kettessel, az utolsó nyolc meccsen pedig 34/39-et hajított mezőnyből, ő jó formában érkezik meg a playoffra. 

A Heat legjobb dobói: Ellington 32/24, J. Johnson 11, T. Johnson 11/3, Olynyk 11/3, Winslow 11, Wade 11
A Raptors legjobb dobói: Lowry 28/15, DeRozan 19, Poeltl 16

Orlando Magic - Washington Wizards 101-92

Szörnyű utolsó negyed és újabb blama. Nem tudta megoldani a back-to-back második felét John Wall és Kelly Oubre Jr. nélkül a Washington, a gyenge első félidő után a harmadik negyedet megnyerték ugyan kilenc ponttal, de a záró etapban 5/25-öt (!) dobtak mindössze mezőnyből, így Orlandóban is kikaptak - nem kezdik túl jó előjelekkel a Raptors elleni playoff-párharcot. Bradley Beal is arról beszélt, hogy lábon lőtték magukat ezen az estén, ahogy már oly sokszor megtették a szezon során és bár Marcin Gortat szerint már rutinosak abban, ha underdogok egy rájátszás-párharcban, az biztos, hogy az utóbbi hetek támadójátékával csak abban bízhatnak, hogy majd Wall a vállára veszi őket - ezen az estén is borzalmasak voltak nélküle, a liga egyik leggyengébb, ráadásul tartalékos csapata ellen alig érték el a 34%-ot mezőnyből...

Vogel elégedett. Ugyan az egyébként is tartalékos hazaiaknál Gordon, Vucsevics, Augustin és Biyombo sem játszott már a második félidőben, Frank Vogel vezetőedzőnek tetszett csapata védekezése és az, hogy egy playoff-csapat támadójátékát ennyire le tudták bontani - sosem rossz győzelemmel zárni egy szezont, bár így most csak az ötödik leggyengébb mérleget tudhatják magukénak. Vogel annak is örült, hogy a tripladobást tekintve feléledtek, ezen a találkozón 13-at süllyesztettek el, így 844-gyel franchise-rekordot döntöttek ezen a téren, még a 2009/2010-es csapat szórt be 841-et, azóta viszont elég sokat változott a liga - a tréner szerint elindultak a többiek után ezen a vonalon. 

A Magic legjobb dobói: Purvis 16/6, Hezonja 15/9, Birch 13
A Wizards legjobb dobói: Meeks 18/15, Morris 15/3, Beal 13/3, Satoransky 13/3

Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 130-95

Ez a Philly felkészült a playoffra. Legalábbis abban az értelemben biztosan, hogy sorozatban 16 győzelemmel, bombaformában zárta az alapszakaszt és megszerezte a keleti harmadik helyet, két meccs előnnyel a Cleveland előtt - ugyan sok éles találkozót nem vívtak itt a hajrában Simmonsék, de ez is őket dicséri. Az első negyedben elképesztő gálaelőadást tartottak egyébként, 46-18-ra (!) nyerték ezt a tizenkét percet, hihetetlen fölényben voltak úgy, hogy Joel Embiid mellett JJ Redick sem játszott, Ben Simmons pedig nem dobott pontot - a nagyszünetben kereken 41 egység volt a hazai előny, Saricék kiosztottak 22 gólpasszt és elloptak nyolc labdát ennyi idő alatt. A fordulás után persze azért visszavettek és mindenki megkapta a maga pihenőjét, de egy kiemelendő eseményről így is beszámolhatunk a második félidőből: Markelle Fultz 13 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal NBA-pályafutása első tripla-dupláját szerezte, ezzel a liga történetének legfiatalabb játékosa lett, aki elérte ezt a bravúrt. Most pedig jöhet a rájátszás, az első kört a Miami ellen kell abszolválnia a gárdának. 

Cél teljesítve? Hiába játszott végül Giannis Antetokounmpo, már-már megalázó különbség volt a csapatok között, így végül nem nagyon erőltették a dolgot a vendégek - Bledsoe 11, Middleton 16, Antetokounmpo 22 percet játszott, igyekeztek ritmusba hozni viszont a nemrég visszatért Malcolm Brogdont (13 pont, 3/5 tripla) és Jabari Parkernek (25 pont, 9/15 mezőnyből) is több területet adtak. A kiütéses vereség persze sosem jó, de azért jegyezzük meg, hogy olyan nagyon talán nem bánják most ezt a pofont, hiszen így ők lettek a hetedikek Keleten, amely azt jelenti, hogy a sérülésekkel küzdő Boston lesz az ellenfelük az első körben - lehet, hogy ez is volt a céljuk, bár a Heat hosszabbításos sikere miatt ez most nem rajtuk múlt. 

A 76ers legjobb dobói: Anderson 25/15, Saric 24/9, Holmes 19
A Bucks legjobb dobói: Parker 25/3, Brogdon 13/9, Antetokounmpo 10, Snell 10

Chicago Bulls - Detroit Pistons 87-119

Egyoldalú meccs volt. Hiába hiányzott Blake Griffin és Andre Drummond, így sem volt kérdéses a Pistons győzelme, a társaságnál Luke Kennnard és Anthony Tolliver mellett előkerült a magas posztokon felszabaduló játékidőt kihasználó Eric Moreland is, aki 16 ponttal, 17 lepattanóval, 4 blokkal és 4 labdaszerzéssel jelentkezett - mindegyik adat karriercsúcs számára, ahogy a 41 játékperc is az. A 14 ponttal megnyert első negyed után már nem nagyon adott esélyt ellenfelének a Detroit, amely így végül 39-43-as mérleggel zárt a keleti kilencedik helyen azok után, hogy 14-6-tal kezdett, majd Reggie Jackson sérülése után fokozatosan összeesett és a szezon közben meghúzott csere sem változtatott a dolgok menetén. Hogy egy egészséges Jackson-Griffin-Drummond trióra mit lehet felhúzni, azt majd meglátjuk, ha meglátjuk...

A hatodik legrosszabb lett a Bulls. Érdemi győzelmi esély nélkül kapott ki a Chicago, amely Justin Holidayt, Robin Lopezt, Kris Dunnt, Zach LaVine-t, Denzel Valentine-t, Paul Zipsert, Noah Vonleh-t és Antonio Blakeney-t is nélkülözte a szezonzárón - az utolsó 14 meccsből 11-et elvesztett a gárda és mivel a Kings megverte a Houstont, hátulról a hatodik helyet szerezte meg Fred Hoiberg legénysége. Pozitívum: Lauri Markkanen 20 ponttal és 3/7 triplával zárt, utóbbival pedig megdöntötte Kirk Hinrich csúcsát, immár a finné a franchise-rekord az újoncként dobott hármasokat tekintve. 

A Bulls legjobb dobói: Markkanen 20/9, Kilpatrick 14/6, Nwaba 13/3
A Pistons legjobb dobói: Kennard 23/9, Tolliver 18/12, Moreland 16

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 112-106

Egy dobáson múlt a Denver playoffja. Ezen a találkozón is óriásit harcolt a Nuggets, a gyengébb első félidő után a másodikban sikerült felkeményíteniük a védekezésüket a vendégeknek, az utolsó negyedben már csak 15 pontot kaptak, így megvolt az esélyük arra, hogy megnyerjék a találkozót. A hajrában le is dolgozták nyolcpontos hátrányukat, dobtak sorozatban három triplát és Jamal Murray két perccel a vége előtt kiegyenlített, ám a pontot nem sikerült feltenni az i-re: innentől mindhárom dobást elrontotta az egyébként remeklő Nikola Jokics (46 perc, 35 pont, 4/7 tripla, 10 lepattanó), így jöhetett a hosszabbítás. Ott is vezettek még 106-105-re másfél perccel a vége előtt, de kétszer is lejárt a támadóidejük, Jokics megint hibázott, 24 másodperccel a vége előtt Will Barton kettese is kimaradt és végül ez volt az utolsó lehetőségük - Wiggins és Butler büntetői eldöntötték az összecsapást és így a Nuggets szezonját is. Hiába futott óriásit az utolsó meccseken Michael Malone alakulata, hiába nyert sorozatban hatot, hiába vert meg több közvetlen riválist is, a legutolsó akadályban elbukott, így lemaradt a rájátszásról. 

Megvan! Nagyon rezgett a léc, de megmenekült, bejutott a playoffba, ezzel teljesítette minimális célkitűzését a Minnesota - a lehető legjobbkor tért vissza a csapathoz Jimmy Butler, vele a fedélzeten megnyerték az utolsó három meccsüket, így sikerült elkerülniük a bukást. Butler ezúttal egyébként csapata legjobbja volt, dobott 31 pontot, kiosztott öt gólpasszt, kiharcolt 13 büntetőt, nagyon fontos pillanatokban szólt hozzá és tartást adott övéinek nem csak elöl, de védekezésben és mentálisan is, így a többiek csinálhatták a dolgukat - Towns 26 ponttal és 14 lepattanóval, Wiggins 18 ponttal és 3/5 triplával, Teague pedig 17 ponttal és 7 gólpasszal zárt. A hosszabbításban is mindenki hozzátette a magáét, Teague-nek volt egy clutch floatere bő egy perccel a vége előtt, de ki kell emelnünk Taj Gibsont is, aki a hajrában óriásit védekezett Jokicson: az ő szorításában hatot is elrontott az utolsó nyolc dobásából a szerb magasember, sőt, kulcshelyzetben még a gyűrűt sem találta el. És hogy mit jelent ez a Minnesotának? Azt, hogy 14 év után jutott be a csapat újra a playoffba és 16. alkalommal volt teltház idén az arénában, amire még a Garnett-érában sem volt példa, utoljára a '90-es évek elején volt hasonló...

A Timberwolves legjobb dobói: Butler 31/3, Towns 26, Wiggins 18/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 35/12, Barton 24/15, Murray 20/6

New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 122-98

Tökéletes formában kezdi a rájátszást a Pelicans. Sorozatban ötödik győzelmét aratta a New Orleans és ezzel a nyugati hatodik helyen zárt, igaz, ugyanolyan a mérlege, mint a negyedik OKC-nek - a formát tekintve viszont ideális állapotban van Alvin Gentry legénysége, ezúttal esélyt sem adott a Spursnek. Rajon Rondo (19 pont, 14 gólpassz) vezetésével valósággal átrohantak ellenfelükön, 32 pontot dobtak leindításból és ezekre a rohamokra egyszerűen nem érkezett válasz a vendégektől, szinte tarthatatlan volt most a New Orleans - Anthony Davis (22 pont, 15 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 blokk) ficánkolt a gyűrű alatt, Mirotic (21 pont, 15 lepattanó) és Holiday (23 pont, 7 gólpassz) szintén villogott, de Moore és Clark is bedobálta a helyzeteit. Úgy szórtak 122 pontot a hazaiak, hogy csapatszinten összesen öt (!) triplát küldtek a helyére, egyszerűen nem volt erre szükségük, az 59%-os mezőnymutató önmagáért beszél, így önbizalomtól duzzadva várhatják a Portland elleni párharcot. 

Nem tudta tartani a tempót a Spurs. Egyszerűen lassabbnak, körülményesebbnek bizonyult a San Antonio, az első negyed után kifulladt és lemaradt a gárda - a nagyszünetben már 18 pont volt közte és innentől túl sok értelme nem is volt erőltetni ezt a meccset. A harmadik negyedben azért még nem adta fel a társaság, de mivel nem tudott közelíteni, Gregg Popovich a záró etapban kiültette fontosabb játékosait, így végül mindenki harminc perc alatt maradt. A tréner egyébként a sima vereség ellenére is azt mondta, hogy nem aggódik amiatt, hogy hogyan kerültek be a rájátszásba, a lényeg, hogy bent vannak, innentől pedig mentálisan kell erősnek lenniük és bármi elképzelhető - Aldridge szerint finomhangolniuk kell a játékukat, de nem aggódik a nyolcmeccses idegenbeli vereségszéria miatt sem. Pedig az első ellenfél rögtön kőkemény lesz, hiszen a címvédő és Parkerék nagy riválisának számító Golden State ellen kell majd bizonyítaniuk a texasiaknak. 

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 23, Davis 22, Mirotic 21/6
A Spurs legjobb dobói: Parker 11, Murray 11, Aldridge 11

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 137-123

Megvan a tripla-dupla és a pályaelőny. Az nem volt vita tárgya, hogy ezt a meccset kötelező hoznia az OKC-nek, a mérkőzés előtt két kérdés volt nyitott: a többi eredmény alakulásának függvényében hol végeznek a tabellán, és hogy Westbrooknak meglesz-e az újabb tripla-dupla átlagos szezonja. A másodikra hamar választ kaptunk, hiszen már a második félidő elején összejött Westbrook bravúrja, végül 20 pattanóval, illetve 19 gólpasszal zárt. Emellett mindössze kilenc mezőnykísérlete volt, de nem is volt szükség többre, Paul George intézte a kinti dobásokat, Adams a bentieket, mellettük pedig Brewer, Anthony, illetve a padról érkező Grant-Ferguson duó is eljutott a kétszámjegyű ponttermésig. A Grizzlies ugyan kellemetlenkedett a harmadik negyedben, de elrontani nem tudta az örömünnepet, ami kicsivel a lefújás után vált teljessé: a Jazz vereségével az OKC fellépett a 4. helyre, így Mitchellék ellen pályaelőnyből futhat neki az első körnek. 

A Grizzliesnél most kezdődik a munka. Már úgy ment neki a Memphis ennek a meccsnek, hogy biztosan a második legrosszabb mérleggel zárnak, ennek ellenére Marc Gasol át sem öltözött, a vendégek a center kiültetésével segítettek be Westbrook lepattanózásába. A félidő végén húszpontos hátrányban voltak, ahonnan a harmadik negyedben visszajöttek ugyan, de semmi esélyük nem volt a győzelemre, annyira jól működött ellenfelük támadójátéka. Dillon Brooks ugyan ma is szórt 36 pontot, és rajta kívül még öten jutottak 10 pont fölé, de ez csak a szép búcsúra volt elég. A Grizzliesnél beáldozták ezt a szezont, hogy jó helyen draftolhassanak, a következő hetekben erre fognak koncentrálni. 

A Thunder legjobb dobói: George 40/24, Adams 24, Brewer 17/6.
A Grizzlies legjobb dobói: D. Brooks 36/9, K. Simmons 15/3, McLemore 14/6.

Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 100-115

Előremutató szezont zárt a Lakers. 2012 óta először nyertek vendégként a saját csarnokukban, Luke Walton pedig egyrészt annak örülhet, hogy 2012-13 óta legtöbb győzelmet (35) szedték össze, másrészt remek újoncokat sikerült összegereblyézni: Lonzo Ball minden gondja ellenére megvillantott valamit a potenciáljából, Kyle Kuzma egy másik évben Év Újonca-esélyes lehetne, és akkor nem is beszéltünk Josh Hartról, aki fokozatosan lendült bele. Hart ma is alkotott, bevert 30 pontot, közte 7 triplát, mellette a kezdőben Caruso kapott még markáns perceket, a többieket már rendesen forgatta az edzői stáb. A two-way szerződéssel rendelkező Gary Payton II is lehetőséget kapott, amit 25 ponttal és 12 lepattanóval hálált meg, a tegnapi újonc-szenzáció, Andre Ingram pedig most nem dobott ugyan túl jól, de 6 gólpasszt osztott ki. A Lakers jó szájízzel fejezheti be az évet, mert a fő célt elérték: olyan fiatal mag alakult ki, amely mellé szívesen igazolhatnak sztárok is. 

A Clippersnél rengeteg a kérdőjel. Lou Williams bokasérülés miatt nem vállalta a játékot, Danilo Gallinari erőltetésének sem lett volna értelme, és Doc Rivers maradék húzóembereit sem kínozta sokáig, Harris 27, Jordan 23 percet kapott, náluk is előtérbe kerültek a kevesebbet játszók. A szerb óriás, Marjanovics dupla-duplázott, Sam Dekker 10 pontot szerzett, a fiatalok (Thornwell, Wallace) is alkothattak, a végeredmény láthatóan nem érdekelte a hazaiakat. A Clippers szezonja a rengeteg sérülés miatt nem úgy alakult, ahogy várták, és kérdéses, hogy Doc Rivers irányítása alatt láthatjuk-e ezt a gárdát kibontakozni – Rivers lehetséges menesztése mellett bőven elképzelhető, hogy nyáron robbantják a keretet, mivel DeAndre Jordan kiléphet a szerződéséből. 

A Clippers legjobb dobói: Harris 23/6, Harrell 15, Thornwell 12/9, Marjanovics 12.
A Lakers legjobb dobói: Hart 30/21, Payton II 25/9, Caruso 15/9.

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 102-93

Damian Lillard extrájával harmadik a Portland. Egyszerű volt a képlet, aki nyer, harmadik, aki veszít, visszacsúszhat a tabellán, ennek megfelelően komoly védekezést tettek le az asztalra a csapatok, az azonban hamar látszott, hogy amíg a Jazz nehéztüzérei nem találják a ritmust, addig Lillard nagyon is, az ő remeklésére (36 pont, 10 gólpassz) építve megfelelően működött a támadójáték, így félidőben 14 pont volt közte. CJ McCollum is igyekezett, Nurkic óriási munkát végzett a palánkok alatt, és a negyedik negyed elején már 24-gyel vezettek. A Jazz ugyan egyszer még visszajött 11 pontra, de a padról visszatérő Lillard villámgyorsan berámolt három kosarat, lezárva ezzel a nyitott kérdéseket. A Trail Blazers a Pelicansszel kezd, 2009 óta először vannak pályaelőnyben. 

Fáradt volt a Jazz. 24 órával korábban hiába aratott 40 pontos győzelmet a GSW ellen a Utah, a Blazers ellen csak szenvedtek, nem nagyon találták a betonkemény védekezés ellenszerét. Mitchell 6/23-as mezőnnyel, közte 1/8-as triplával zárt, a fazonszabász Ingles megállt egy gólpassznál, Rubio kezében pedig keveset volt a labda – egy rövid időszakot kivéve nem tudtak igazán felpörögni, így tulajdonképpen tükörsima vereséget szenvedtek. Amiatt bánkódhatnak, hogy lecsúsztak az 5. helyre és így pályahátrányban lesznek az OKC ellen, de a szituáció nem ismeretlen számukra, tavaly szintén ugyanitt végeztek – akkor az első körben kiütötték a Clipperst…

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/12, McCollum 19/6, Nurkic 13.
A Jazz legjobb dobói: Rubio, Mitchell 17/3-17/3, Gobert 13.

Sacramento Kings - Houston Rockets 96-83

Nem kockáztatott Mike D’Antoni. Az előző meccsen vállsérülést szenvedett Mbah a Moute, az edzői stáb pedig ma már nem kísértette a sorsot, az RJ Hunter-Gerald Green-Joe Johnson-Tucker-Black kezdőötössel állt fel, a padról Onuaku, Jackson és Csou Qi érkezett. Ennek fényében érthető a 83 dobott pont, a vendégek annak örülhetnek, hogy Gerald Green jó formában van a rájátszás előtt, RJ Hunter megmutatta, hogy lehet rá számítani, az elsősorban védekezésben hasznos Tarik Black pedig bedobott egy triplát. A Rockets klubrekordot jelentő 65 győzelemmel zárt, és az első körben a 8. Timberwolvest fogadja – a gólkirályi címet elhódító James Hardennel is a soraiban, az MVP-jelölt a második houstoni pontkirály Moses Malone (1981-82) óta. 

Szépen zárt a Kings. Újjáépülés van Sacramentóban, és ha az eredmények miatt nem is lehetnek boldogok, úgy tűnik, hogy jól sikerült az újoncok kiválasztása, mert De’Aaron Fox, Bogdanovics és Justin Jackson is olyan játékot mutatott, amire lehet építeni. Fox és Bogdanovics ma is jól játszott, a 0/8-at dobó Jackson már nem annyira, de ez nem igazán számított. Cauley-Stein dupla-duplázott, és Vince Carter is 12 pontot szerzett, összességében azért a Rockets B-csapata nem okozott gondot – egy negatív élő rekord viszont most már az övék: zsinórban 12. éve maradnak le a rájátszásról, ez a leghosszabb szünet a mezőnyben. 

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 22, Hield 14/6, Carter, Bogdanovics 12/6-12/6.
A Rockets legjobb dobói: G. Green 31/21, Hunter 19/9, Black 12/3.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

A playoff-párosítások ezen a linken tekinthetők meg!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus