14 meccsel és parádés rangadókkal zárul az alapszakasz

Pelicans vagy Thunder? - ki jön ki legjobban a Spurs-Rockets-Grizzlies trióból? - a Pacers vagy a Nets jut be Keleten?

Több olyan találkozót is rendeznek ma, ahol mindkét fél számára a lét a tét - vajon egy bravúrral bejut-e a Pelicans és a Pacers, vagy elbuknak és az OKC-Brooklyn páros örülhet? Megnyeri-e a rangadót a Spurs, vagy pont most szakad meg a bajnok győzelmi szériája? Nézzük a mai 14 mérkőzés és az alapszakasz utolsó játéknapjának felvezetőit!

Toronto Raptors – Charlotte Hornets 01:00

A Toronto tegnap az utolsó másodpercben kapott ki a Bostontól, ennek ellenére van még esélye a harmadik helyre: ha ma nyernek Lowry-ék, a Bulls pedig kikap az Atlantától, övék a „dobogó”. A győzelem mindenesetre ma kötelező számukra, és a jelenlegi Charlotte nem is valószínű, hogy képes érdemi ellenállásra – a sérülésektől megtizedelt gárda újabb ötmeccses bukószériában van, és teljesen reménytelen mérkőzéseket játszik. Ma sem várható tőlük más, a kérdés az, hogy a hazaiaknál DeRozan játszik-e – a dobóhátvéd tegnapra pihenőt kapott, és a gárda támadójátéka meg is érezte a hiányát. Ha ma sem játszik, Lou Williamséknek akkor is kötelességük túldobni ezt a Charlotte-ot…

Chicago Bulls – Atlanta Hawks 02:00

A Chicagónak nyernie kell ma a keleti harmadik helyhez, hiszen a Toronto jó eséllyel legyőzni a Charlotte-ot – Thibodeau csapatának nehezebb dolga lesz. Bár az Atlanta sorozatban két vereség után, tét nélkül érkezik, ha összekapja magát a gárda, bárkit képes lemosni a pályáról – bár az is igaz, hogy legutóbb a New York kellemetlen meglepetést okozott számukra. A Bullsnál bíznak Derrick Rose javulásában, de az irányító 32%-kal dob visszatérése óta, így akkora hatása még nincs a mérkőzésekre. A hírek szerint Noah nem fog ma játszani a hazaiaknál, az Atlantánál pedig Paul Millsap hiányzik majd vállsérülése miatt, a többiek valószínűleg pályára fognak lépni.

Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers 02:00

A Portland helyzete elég érdekes, hiszen már régen eldőlt, hogy negyedikként, de pályahátrányból kezdik a rájátszást, viszont a sérülések továbbra is tizedelik őket – kérdés, hogy ma kiket ültet ki Terry Stotts. A hírek szerint Aldridge viszonylag rendben van, és lehet, hogy játszani is fog, de Afflalo még jó ideig nem bevethető, Batum, McCollum és Kaman pedig megsérült legutóbb – valószínűleg mindhárman hiányozni fognak ma. A Dallasnál sincs minden rendben, úgy fest, hogy Parsons nem fog játszani ma, ahogy Harris sem, de jó esély van rá, hogy Rondo sem lép majd pályára. Ezek után nyilvánvalóan nem lehet látni a valós erőviszonyokat, de talán most mindkét csapat megelégedne azzal, ha nem történne újabb sérülés…

Houston Rockets – Utah Jazz 02:00

A Houstonnak nyernie kell, ha még meg akarja kaparintani a nyugati második helyet, igaz, ehhez már a Spurs veresége is kell. Könnyű dolguk mindenesetre nem lesz, a Jazz kőkemény ellenfél bárki számára, Gobert-ék védekezése ellen senki nem mehet biztosra, és rendkívül fizikális összecsapásra számíthatnak – a vendégek utóbbi öt mérkőzésükből négyet megnyertek, és egy hónapja a Houstont is helyre tették. Hozzá kell tenni, hogy úgy nyeri most a meccseit a Utah, hogy Hayward, Favors és Burke is sérült, valószínűleg mindhárman kiülik ezt a találkozót is, így pedig azért illene hoznia a derbit a hazai csapatnak – még akkor is, ha Howard játéka náluk is kérdéses.

Milwaukee Bucks – Boston Celtics 02:00

A hazaiaknak a hatodik, a vendégeknek pedig a hetedik hely biztosított már, a kőkemény meccsekből és back-to-backből érkező Bostonnál logikus lenne némi pihentetés a Cleveland elleni playoff-szériára készülve. Az biztos, hogy Bradley kihagyja a derbit kisebb sérülése miatt, és Stevens szerint nem minden kezdőjátékos fog pályára lépni, de azért csábító lehet a tény, hogy sorozatban hatodik mérkőzésüket is megnyerjék – erre több mint két éve nem volt példa. A Milwaukee pihentebb náluk és jó formába is lendültek, elsősorban Carter-Williams találta meg a ritmust, és nem biztos, hogy Jason Kidd ezt egy pihentetéssel megszakítja – hazai pályán inkább ők tűnnek esélyesnek jelen körülmények között még akkor is, ha idegenben sorozatban hatot nyert a Celtics.

Minnesota Timberwolves – Oklahoma City Thunder 02:00

Az OKC helyzete kétszer is nagyot fordult az elmúlt időszakban, először amikor utolérte őket a New Orleans, majd amikor a Portland elleni győzelemmel mégis jó helyzetbe kerültek. Persze ez a siker csak akkor ér valamit, ha ma megverik a Minnesotát, ebben az esetben a Pelicansnek nyernie kell a San Antonióval szemben, különben Westbrookék jutnak be a rájátszásba. A Wolves ellen természetesen kötelező a győzelem a vendégeknek, bár Wiggins és LaVine is nagyszerű meccseket szállít, ez egy playoffba igyekvő csapat ellen kevés – az 1/1-re is jó eséllyel pályázó Minny védekezésben nem igazán NBA-szintű jelenleg. Nem fogja könnyen adni a hazai csapat, de Westbrook betöréseire és Kanter belépéseire építve hoznia kell a találkozót az OKC-nek.

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 02:00

A Thunder Portland elleni győzelmével nehéz helyzetbe került a Pelicans, mert a sorozatban 11 mérkőzést nyerő és a nyugati második helyért harcoló Spurs ellen kell nyerniük, ha be akarnak jutni a rájátszásba. A texasiak számára is kötelező a győzelem, mivel ha kikapnak, akkor a Clippers mindenképpen megelőzi őket, sőt, ha nyer a Memphis, egészen a hatodik helyig süllyednek vissza Parkerék. Igazi playoff-hangulatra van tehát kilátás, a hazai pálya a New Orleans, a jobb forma a San Antonio mellett szól – természetesen kérdés lesz Anthony Davis szerepe, de a címvédő 90 pont alatt tart mostanság szinte mindenkit, nem valószínű, hogy a Pelicans szórja meg őket. Legutóbbi pihenője után ma Jrue Holiday is pályára léphet a hazaiaknál, mindenki a fedélzeten…

Brooklyn Nets – Orlando Magic 02:00

A Magic számára nem bír téttel a találkozó, a Nets számára pedig elég egyértelmű a képlet: Lopezéknek nyerniük kell, és ha az Indiana nem nyer back-to-backet Memphisben, nyolcadikként becsúsznak a rájátszásba. A Brooklyn alapvetően jó formát mutatott áprilisban, de két csúnya vereséggel az önbizalmuk és a pozíciójuk is jelentősen megingott, így nagy kérdés, hogy ebben a helyzetben vissza tudnak-e találni a korábbi ritmusukhoz. Döntő lesz a Lopez-Vucsevics csata a palánk alatt, hiszen mindkét gárda játéka a centerekre épül, de a kinti dobóformán is sok múlhat – ha az előző két meccsen látott hatékonysággal tüzelnek Williamsék, a jó formában lévő Oladipo, Payton és Harris könnyen kiütheti őket a playoffból.

Cleveland Cavaliers – Washington Wizards 02:00

Ez a találkozó könnyen lehetne igazi tűzijáték, ha nem lenne teljesen tét nélküli – jó esély van rá, hogy James, Irving vagy éppen Wall alig vagy egyáltalán ne lépjen pályára. LeBron hét éve minden szezonzárót kihagyott, a Wizards pedig tegnap kétszeri hosszabbításban maradt alul Indianában, a kulcsemberek 40+ percet játszottak, valószínűleg nem facsarja ki őket Wittman értelmetlenül a rájátszás előtt. Ezek után nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk, a hazai pálya és a mélyebb kispad miatt inkább a Cavs az esélyes.

New York Knicks – Detroit Pistons 02:00

A teljesen reménytelen csapattal játszó Knicks meglepetésre legyőzte a csupán Millsapet nélkülöző Atlantát, ezek után pedig valószínűleg szeretné szépen zárni az idényt Derek Fisher csapata. A Pistons ugyanakkor szintén jóval erősebb gárda jelenleg, de egy vereség számukra pozíciót jelenthet a lottery-nél, így valószínűleg nem fogják nagyon törni magukat – a New York mérlege egy meccsel jobb, mint a Minnesotáé, akik viszont komoly ellenféllel mérkőznek, így Bargnaniék valószínűleg nem fognak a legrosszabb mérleggel zárni. A Knicks játékát nehéz belőni, de ha Hardaway és Galloway jó dobóformája kitart ezen a mérkőzésen, minden esélyük meglesz a győzelemre.

Philadelphia 76ers – Miami Heat 02:00

Már matematikailag is biztos, hogy a Miami lemarad a rájátszásról, pedig pár hete még arra is reális esély volt, hogy a hatodik Milwaukee-t utolérjék – azóta nagyot fordult velük a világ. Ennek ellenére érdekesnek ígérkezik a mérkőzés, hiszen egy vereséggel a liga tizedik legrosszabb mutatója lenne az övék – ez azért fontos, mert amennyiben ez megtörténik, megtarthatják a draftjogukat, amennyiben nem, éppen a Philadelphia kapja ezt. Ezek után érdekes lesz, hogy hogyan állnak a mérkőzéshez a felek, de Pat Riley elmondta már, hogy nem hisz a draftról való építkezésben, így nem valószínű, hogy kiülteti minden kezdőjátékosát – főleg mert amúgy sem túl hosszú a kispad. A Sixersnél is sok a sérült, de ők mégis nagyon egyben vannak, és idén ők sem próbáltak meg minél inkább tankolni, lehet, hogy egy izgalmas mérkőzés kerekedik ebből?

Memphis Grizzlies – Indiana Pacers 03:30

Kőkemény ütközetre van kilátás, hiszen a Memphis számára is kötelező a győzelem, a Pacers számára viszont ha lehet, akkor még inkább az – Hillék egy vereséggel valószínűleg lemaradnak a playoffról. A Grizzlies jelenleg hatodik a tabellán egy meccs hátránnyal a Houstontól és a Spurstől, így nekik a riválisok bukása is kell az előrelépéshez, és mivel másfél órával később kezdenek, mint a többiek, könnyen érdektelenné válhat számukra a találkozó. Ennek nagyon örülne az Indiana, amely sorozatban hat győzelemmel, hősies hajrával odaért a nyolcadik helyre, és egy győzelemmel be is jutna ezen a helyen – a helyzetüket nehezíti, hogy tegnap dupla hosszabbítást játszottak a Washington ellen. A nagyobb erőket valószínűleg ők fogják mozgósítani, a több sérüléssel (Gasol, Conley, Green, Allen) bajlódó hazaiak aligha fogják magukat összetörni, szükség lesz az erőre a rájátszásban…

Golden State Warriors – Denver Nuggets 04:30

Steve Kerr nem adta jelét annak, hogy pihentetné kezdőjátékosait, Curry és Thompson is normál perceket játszott az utóbbi mérkőzéseken, sőt, rendesen meg is szórták az ellenfeleket – ezek alapján nem valószínű, hogy a szezonzárón, hazai pályán ültetné ki őket a tréner. A Wariors 38-2-es hazai mutatója sem semmi, zsinórban 17 győzelemnél járnak itt jelenleg, ezt pedig szintén nem lenne jó megtörni számukra egy vereséggel, így nem sok mindenben bízhat a Denver. Gallinariék továbbra sem tudnak elfogadhatóan védekezni, és bár elöl vannak jó napjaik, nagyon más kávéház jelenleg a Nuggets, mint a GSW.

Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 04:30

Egy újabb „tudjuk le” összecsapás, sem tétje, sem nívója, sem presztízse ennek a derbinek, már persze a jó tíz évvel ezelőtti Lakers-Kings rivalizálást leszámítva. Jelenleg Nyugat13. és 14. csapatáról beszélünk, utóbbinál ráadásul a három legjobb játékos hiányzik, míg előbbinél szintén lehetne sorolni a neveket. Az biztos, hogy Jordan Clarkson letette a névjegyét ebben a szezonban, és a Kings hátvédei ellen is alkothat, ahogy a tíznapos szerződéssel a keretbe kerülő és 17 pontot átlagoló Jabari Brown is – de a túloldalon McLemore-éktól vagy a 20 pontos átlagot hozó Casspitól is várhatunk szép dolgokat. Pontokban aligha lesz hiány…

A mérkőzésekhez élőképes streameket ezen a linken olvashattok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus