40 pontos GSW-égés: rommá verte a bajnokot a Jazz

Átgázolt a GSW-n a Utah - Mitchell és a Sixers is rekordot döntött - megint nyert a Rockets, de Mbah a Moute megsérült. 

Megalázó, negyvenpontos vereséget mért a bajnoki címvédő Golden State-re a Utah az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - Kevin Duranték számára ezzel véget is ért a szezon ezen része, őket már csak a rájátszásban láthatjuk majd. Megdöntötte a franchise-rekordot a Sixers, egy NBA-csúcsot adott át a múltnak Donovan Mitchell, kiütéses győzelmet aratott a Hornets és a Suns, míg a Rockets ugyan begyűjtötte idei 65. sikerét is, de elvesztett egy játékost. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Indiana Pacers - Charlotte Hornets 93-119

Pihentetett a Pacers. Victor Oladipo, Bojan Bogdanovic és Thaddeus Young egyáltalán nem lépett pályára a hazaiaknál és a többiek perceit is óvatosan mérte Nate McMillan, csak Glenn Robinson és Lance Stephenson játszott 26-nál többet - ennek eredményeként tükörsima, kiütéses hazai vereséget szenvedett a társaság. Már az első negyedet 12 ponttal veszítették el Turnerék és bár a második játékrészben volt egy jobb periódusuk, összességében teljesen alárendelt szerepet játszottak, a második félidőt 18 ponttal bukták el és McMillan azt azért megjegyezte, hogy ekkora változásnak nem kellett volna bekövetkeznie a játékban azért, mert három játékost kivett a csapatból. Ezzel mindenesetre lezárta az alapszakaszt a társaság, végül 48 győzelmet szerzett és a keleti ötödik helyről várhatja a rájátszást, amelyet vagy a Philadelphia, vagy a Cleveland ellen kezdhet majd meg. 

Lubickolt a Hornets. Szép játékkal és nagy győzelemmel búcsúzott el ettől a szezontól a Charlotte, a gárda kihasználta a Pacers helyzetét és alaposan megszórta ellenfelét: 18 triplát rámoltak be Monkék 40% feletti hatékonysággal és valósággal átgázoltak az Indianán. Egyénileg Frank Kaminsky 24 pontos karriercsúcsbeállítása emelhető ki leginkább, de a triplaesőn kívül Dwight Howard (14 pont, 17 lepattanó) is hozzátette a magáét, Steve Clifford pedig szintén sokaknak lehetőséget adott, tíz játékos kapott 21-27 perc közötti játékidőt - végig uralták a találkozót, így 36 győzelemmel, a keleti 10. helyen zárták az alapszakaszt. 

A Pacers legjobb dobói: Collison 13/9, Robinson 13/9, Leaf 13
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 24/9, Monk 17/9, Williams 15/15, Walker 15/9

Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 113-121

Megvan a franchise-rekord. Sorozatban 15. győzelmét aratta a Sixers, erre pedig még sosem volt példa a klub történetében, így már csak egyetlen feladat maradt hátra a csapat számára az alapszakaszban: a Milwaukee legyőzésével meg kell szerezni a harmadik kiemelést a rájátszásra. Ez a győzelem egyébként nem volt túl egyszerű számukra, mert Ben Simmons gyomorproblémákkal küzdött egész nap, a délelőtti dobóedzést ki is hagyta és a meccsen is haloványabb volt (14 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 6 eladott labda, 6 fault), Dario Saric már az első percben kidőlt, mivel felszakadt az ajka és letört egy foga (nem tért vissza, gyakorlatilag nélküle játszották végig a meccset), TJ McConnell pedig szintén kihagyott némi időt, miután volt egy kemény ütközése a más súlycsoportba tartozó Dewayne Dedmonnal. A rutinos játékosok viszont így is hozták a sikert, JJ Redick (28 pont, 6/9 tripla), Ersan Ilyasova (26 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Marco Belinelli (20 pont, 5/12 tripla) olyan tűzerőt jelentett, ami elégnek bizonyult a Hawks ellen, igaz, egészen a végéig kapaszkodniuk kellett, mert még fél perccel a vége előtt is csak öt pont volt közte - azért megoldották a feladatot, így jöhet a Bucks elleni derbi. 

Valami hasonlóban bízhat a Hawks is. Két éve még tíz győzelmet jegyzett a Sixers, most 51-nél tart és lehet ebből 52 is, az Atlantánál pedig azt remélhetik, hogy ők is képesek lehetnek valami hasonlóra rövid időn belül - az idei alapszakaszt 24-58-cal zárták és elindultak a teljes újjáépülés útján. Ők 2005 óta nem szerepeltek egyébként ennyire rosszul, de az 1/1-re így sem nekik lesz a legjobb esélyük, mert a Grizzlies és a Suns is mögöttük végzett, meglátjuk, hogy mikorra tudják összeszedni magukat - legfényesebb csillaguk jelenleg a most is 27 pontot szerző Taurean Prince, bízhatnak John Collinsban, de egyelőre túl sok mindenre még nem építhetnek. Ezen a meccsen így is partiban voltak a végéig, elsősorban a jóval kevesebb eladott labdának köszönhetően, de az látszott, hogy most egész más szintet képvisel a Sixers - pedig két éve még pont fordított volt a helyzet...

A Hawks legjobb dobói: Prince 27/18, Dorsey 17/12, Dedmon 14
A 76ers legjobb dobói: Redick 28/18, Ilyasova 26/12, Belinelli 20/15

Washington Wizards - Boston Celtics 113-101

Brown extra első negyede. Nagyon bekezdett a Boston fiatal hátvédje és az első játékrészben gyakorlatilag egymaga lenyomta a Washingtont: 21 pontot szórt ebben a periódusban, 6/9-et dobott mezőnyből, közte 5/7 triplával, csapata pedig természetesen vezetett is. A folytatásban aztán elfogyott az erő Brownból, a második negyedben nem szerzett pontot és dobást is csak egyet emelt rá, végül összesen hat pontot tett még ehhez hozzá a második félidőben és a Celtics fokozatosan hátrányba került, igaz, Brad Stevens nem szakította meg játékosait - hiába volt szoros a meccs és rövid a kispad, 32-33 perc volt a maximum Brownnak, Horfordnak és Roziernek is, Tatum pedig csak 26-ot kapott. Nagy jelentősége nincs, most még játszanak egyet a Brooklynnal, aztán irány a rájátszás keleti második kiemeltként, de gyenge formában és Kyrie Irving nélkül - könnyen lehet, hogy éppen a Wizards ellen...

Wall remekelt, de Porter megsérült. A fővárosiak utolsó alapszakasz-meccsén valószínűleg nem fog játszani, de úgy tűnik, hogy készen áll a playoffra a sérüléséből nemrég visszatért John Wall: az irányító ezúttal 29 ponttal, 4/5 triplával és 12 gólpasszal vezette győzelemre csapatát és asszisztból ráadásul kiosztotta NBA-pályafutása 5000. darabját, erre az aktív játékosok közül csak kilencen voltak eddig képesek. Az ő extra játékával fordított a Washington a gyenge kezdés után és a második félidőben már egyértelmű fölényben volt a hazai alakulat, a záró etapban végig masszív különbség volt a felek között és nem volt kérdéses a győztes kiléte. A gárda ezzel négy vereség után tudott újra nyerni, de van üröm is az örömben, Otto Porter megsérült az első félidőben, az alapszakaszzárón biztosan nem játszik, de a folyatás is kérdéses...

A Wizards legjobb dobói: Wall 29/12, Beal 19/9, Morris 13/6
A Celtics legjobb dobói: Brown 27/18, Tatum 12/6, Horford 10, Monroe 10

Dallas Mavericks - Phoenix Suns 97-124

Alec Peters mindig emlékezni fog erre a napra. A Suns második körös újonca idén 19 mérkőzésen kapott átlagosan tíz percet és eddig nyolc pont volt a karriercsúcsa, ezt számításba véve érthetjük meg igazán, hogy mekkorát játszott: a kispadról beszállva kereken 36 pontot jegyzett, bevert 8/13 triplát és a 9 lepattanó már csak ráadás - sőt, a legvégén rontotta le a dobóstatját is 12/20-ra, mert saját bevallása szerint teljesen elkészült az erejével. Rick Carlisle azt mondta róla, hogy "ma nehezen tudtuk megállítani az Alec Petersnek öltözött Larry Birdöt" és valóban, a második félidőben rá építve kereken nyolcvan pontot szórt be a Suns 76%-os (!) mezőnymutatóval, így ebben a két negyedben 37 egységet vert ellenfelére a vendégcsapat - érthetetlen eseményeket láthattunk a pályán, mindenesetre szépen zárult a Phoenix és Peters alapszakasza. Itt említsük még meg azért az újonc Shaquille Harrisont, aki a kezdőben kapott helyet és pályafutása első dupla-dupláját produkálta 18 ponttal és 10 gólpasszal. 

Cserék, cserék, cserék. S. Harrison-Reed-House-Bender-Len, illetve Collinsworth-A. Harrison-Smith-Motley-Powell volt a két csapat kezdőötöse és mindkét gárda összesen nyolc játékost küldött csak pályára - így megesett például az is, hogy a hazaiaknál Aaron Harrison mind a 48 percet a parketten töltse, de Collinsworth 44, illetve Finney-Smith 41 perce is említésre méltó. Ezekkel a nevekkel azért talán sikerült éreztetni, hogy milyen színvonalú találkozót láttunk, az alapszakasz viszont most már mindkét fél számára véget ért ezzel a derbivel: a Suns 21, a Mavs 24 meccset nyert, előbbi a liga legrosszabb mérlegével zárt. 

A Mavericks legjobb dobói: Motley 21, A. Harrison 16/6, Jones 15/6
A Suns legjobb dobói: Peters 36/24, S. Harrison 18, Len 18

Utah Jazz - Golden State Warriors 119-79

Mi van a Golden State-tel? Rendben, nincs Steph Curry, nem volt Andre Iguodala, nem volt tét, de Curry a hírek szerint a playoff első körét is kihagyja, afelől pedig most már lehetnek kétségeink, hogy a bajnok egyik pillanatról a másikra képes lesz több fokozattal feljebb kapcsolni - már nem is emlékszünk rá, hogy mikor játszott utoljára igazán jól a gárda, főleg nem egymás után többször. A kisebb-nagyobb pofonok mellett ez a mostani azért elég brutálisra sikerült, már az első percekben 15 pontos hátrányt szedett össze Steve Kerr csapata és bár Thompson 35, Durant 29 percet játszott, meg sem tudták közelíteni ellenfelüket - a nagyszünetben 29 pont volt közte és a vendégek szempontjából megalázó vereség lett a vége. Durant azt mondta, hogy tényleg javulniuk kell, de biztos benne, hogy a playoffban majd sikerül ezt megtenniük - az alapszakasz ezzel befejeződött számukra, 58 győzelemmel Nyugat második és az NBA harmadik helyén végzett a címvédő. 

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a Jazzről. Nagyjából onnan indult el felfelé január közepén, kiegészült kerettel a Utah, mint ahol most a Hornets áll, ehhez képest jelenleg a nyugati harmadik-negyedik helyen állnak holtversenyben és zsinórban harmadszor verték rommá a bajnokot - átlagosan szűk 30 ponttal ütötték ki a GSW-t és 3-1-re nyerték az egymás elleni párharcot. Ez a mostani félelmetes bemutató volt védekezésből és az abból épülő extra támadójátékból úgy, hogy Quin Snyder elég hamar pihenőt is adott játékosainak, miután látta, hogy a földbe tapossák ellenfelüket - 13-an léptek pályára, mindenki játszott legalább tíz percet, 28-nál többet viszont senki. Egyénileg Donovan Mitchellt érdemes kiemelni, aki 26 perce alatt 22 pontot és 4/5 hármast küldött a gyűrűbe, utóbbival pedig megdöntötte Damian Lillard NBA-rekordját: Mitchell 186 triplánál tart, ennyit még soha senki nem dobott a ligában újoncként. A Utah számára pedig most jöhet a harmadik helyről döntő ütközet a Portlanddel szemben.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/12, Favors 16/6, Jerebko 14/12
A Warriors legjobb dobói: Thompson 23/9, Durant 13, Looney 12

Los Angeles Lakers - Houston Rockets 99-105

Megérte? Mike D'Antoni továbbra is kitart amellett, hogy senkit sem pihentet a rájátszás előtt, mert csak így érkezhetnek meg ritmusban az első körre, ennek megfelelően most is csak a sérült Ryan Anderson nem játszott, mindenki más ott volt a parketten - igaz, "agyon" azért nem játszatott senkit a tréner, de Harden és Ariza azért csak pályán volt 31 percig. A baj persze nem is ezzel van igazából, hanem azzal, hogy Luc Mbah a Moute a második negyedben egy zsákolás közben vállsérülést szenvedett és nem tudott már visszatérni a pályára, ráadásul hasonló sérüléssel hagyott már ki 15 meccset a szezonban - ha ő egy ilyen találkozón kidőlt hosszabb időre, akkor már biztos, hogy nem érte meg erőltetni a kulcsembereket a ligaelsőnél. D'Antoni egyébként azt is megemlítette, hogy nem ért egyet azokkal, akik szerint a szezonjuk értékét az adja majd meg, hogy bajnokok lesznek-e vagy sem - szerinte egy ilyen alapszakasz akkor is óriási teljesítmény, ha a playoff nem úgy sikerül majd. Ezzel persze egyet is lehet érteni, de azért az egész akkor ér igazán sokat, ha júniusban is ők lesznek a legjobbak...

Ez egy másik Ingram. Brandon Ingram ezúttal sem léphetett pályára a Lakersnél (Lonzo Ball és Kyle Kuzma mellett) és a klubnál úgy döntöttek, hogy megadják élete lehetőségét Andrew Ingramnak, annak a 32 éves játékosnak, aki tíz évet és 384 mérkőzést húzott le a D-ligában és a G-ligában anélkül, hogy egyszer is pályára léphetett volna az NBA-ben. Ezúttal viszont megkapta az esélyt és a G-liga triparekordere (713-at dobott be) nem is okozott csalódást: 29 percet töltött parketten a padról beszállva, ez idő alatt pedig 19 pontot és 4/5 triplát küldött a helyére élete első NBA-mérkőzésén. Emellett ráadásul védekezésben is csipkedte magát, kiosztott három blokkot, így elég szép sztorival zárja a szezont a Los Angeles - most még játszanak egyet a Clippersszel, ez lesz az utolsó mérkőzésük az idényben. 

A Lakers legjobb dobói: Hart 20/6, A. Ingram 19/12, Randle 17
A Rockets legjobb dobói: Paul 22/12, Harden 21/9, G. Green 16/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus