80 ponton tartotta a Cavst, elvette a pályaelőnyt az Indiana

Harden 44 pontjával izzadta ki a győzelmet a Houston - George dobófesztiváljával nyert az OKC - hosszabbítás döntött Bostonban. 

Borzalmas támadójátékkal és sima hazai vereséggel kezdte meg az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei rájátszását a Cleveland, LeBron Jameséknek nem sok esélyük volt az Indianával szemben. Megizzadt a Houston is, amely James Harden 44 pontjával gyűrte le a Minnesotát, az OKC-nél Paul George 36 pontja és nyolc triplája jelentette a különbséget, a Boston-Milwaukee-n pedig hosszabbítás döntött. 

Visszajátszás: Harden és George megnyomta a playoff-gombot

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 113-107 - hosszabbítás után

Middleton egyszer még megmentette a Milwaukee-t. Őrült csatát hozott a találkozó, a jó bostoni kezdés után egy 26-4-es rohamot intéztek a vendégek a második negyedben és 12 pontos hátrányukból 10 pontos előnyt csináltak, de a nagyszünet előtt ismét stabilizálta magát a Celtics és szorosan alakult a folytatás. A rendes játékidő végén aztán úgy tűnt, hogy megnyerik a meccset a hazaiak, nagy játékra nagy játék érkezett válaszként, de másfél másodperccel az órán Rozier bevágott egy triplát, így 99-96-ra vezetett Brad Stevens alakulata. Itt azonban még nem volt vége, Khris Middletonnak fél másodperc is elég volt ahhoz, hogy egy hármassal kiegyenlítsen és hosszabbításra mentsen, de itt már nem engedte ki a kezei közül a sikert a Boston: Tatumnak volt egy clutch kosara és egy blokkja, Antetokounmpo két büntetőt is elrontott kulcshelyzetben, majd ráadásul az utolsó fél percben ki is pontozódott és több lehetőség nem adódott a vendégek előtt. A Celtics így nagyot játszva megmenekült és megőrizte a pályaelőnyét, a Bucks viszont komoly lehetőséget szalasztott el.

Megtalálta sztárjait a Boston. Többen is jól játszottak a hazaiaknál, így sikerült pótolni a hiányzó szupersztárjukat, Kyrie Irvinget - Al Horford (24 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) volt a vezér, de Jayson Tatum (19 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), Jaylen Brown (20 pont, 4 gólpassz, 2/5 tripla) és az élete feladatát teljesítő Terry Rozier (23 pont, 4/9 tripla) is remekül helytállt, sőt, a padról Marcus Morris 21 pontja is kiemelendő. Utóbbi azért érkezhetett a cseresorból, mert Stevens két magassal, a Baynes-Horford duóval kezdett és megpróbálta a festékben elnyomni a Milwaukee-t, ami többé-kevésbé sikerült is, hiába dobott 35 pontot (13 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) Giannis Antetokounmpo, védekezésben eléggé tele volt a keze Horforddal és a meccs elején abszolút uralta is a festéket a Celtics. A találkozó végére ez azért megfordult, de a vendégek húsz eladott labdájából 27 pontot szórt a Boston, a végén a büntetőkkel is hadilábon állt a Bucks, így hiába nőtt fel Antetokounmpo mellé Middleton (31 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és a második félidőben (mind a 16 pontját ekkor dobta) Malcolm Brogdon is, egy hajszállal rövidnek bizonyult a társaság. 

A Celtics legjobb dobói: Horford 24/3, Rozier 23/12, Morris 21/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 35, Middleton 31/15, Brogdon 16/6

A párharc állása: 1-0 a Celtics javára. 

Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 80-98

Botrányos Cleveland. Lassú, körülményes, ötlettelen támadójátékot produkáltak a hazaiak, akik egyrészt nem tudtak mit kezdeni a Pacers agresszivitásával, másrészt azt a kevés elképzelésüket sem tudták megvalósítani, ami látszott a mozgásaikon. Az első percekben ugyan legalább a védekezésük egyben volt, de ahogy rátalált a ritmusra az Indiana, úgy nyílt villámgyorsan szét az olló és már a nyitó játékrész során megvolt a közte húsz (!) - vállalhatatlan produkciót nyújtott Tyronn Lue csapata. A második negyedben LeBron James (24 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz) vezérletével időszakosan kicsit közelebb kapaszkodtak, majd a harmadikban szorosabbá is tudták tenni a küzdelmet (bejöttek tíz pont alá), de aztán a záró etapban nem jutottak ennél tovább, ott megint a Pacers akarata érvényesült és sima lett a vége. A 80 dobott pont magáért beszél, James mellett többen is borzasztóan játszottak, Jeff Green pontot sem szerzett, Hillnek, Hoodnak semmilyen hatása nem volt a játékra, Kevin Love a 17 lepattanója mellett három triplát tett hozzá és mást semmit, Korver csak négy percet játszott sérülése miatt, Thompson alig két percet kapott, Clarkson is teljesen elveszett, mindössze Smith és Nance tudott valami energiát, lendületet hozzátenni a padról. Ez így édeskevésnek bizonyult, a csapatnak pedig óriásit kell változtatnia a második meccsre, hogy partiban maradjon, mert ezzel a játékkal ott is nagyon komoly gondjai lesznek és 0-2-ről visszajönni ez ellen az Indiana ellen még egy bombaformában lévő Cavsnek is emberes feladat lenne.

Letette a névjegyét az Indiana. Már a meccs elején megmutatták a vendégek, hogy a sokszor megénekelt agresszív védekezésük a playoffban is borzasztó eredményes tud lenni, Bogdanovic kiválóan fogta Jamest, a hátvédek repkedtek a passzsávokban, a Turner-Young páros pedig lezárta a megnyíló réseket, felállt védelem ellen gyakorlatilag nem is dobott pontot a Cavs. A túloldalon pedig Victor Oladipo tudott most is vezér lenni, rendkívül bátran és nagy kedvvel állt bele a dobásokba, már itt, az első negyedben dobott több nagy kosarat a védője arcába, végül pedig 32 ponttal, közte 6/9 triplával zárt 6 lepattanó, 4 gólpassz és 4 labdaszerzés mellett - szenzációs teljesítményt nyújtott és ízekre szedte a hazai csapatot. Lance Stephenson stílusa is nagyon jól jött most a Pacersnek és bár a harmadik-negyedik negyedben volt egy kis megingásuk, igazából abszolút elnyomták a Cavalierst és magabiztos, üzenetértékű játékkal vették el ellenfelük pályaelőnyét - illik őket komolyan venni...

A Cavaliers legjobb dobói: James 24, Smith 15/9, Nance Jr. 10
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 32/18, Turner 16/3, Bogdanovic 15/3

A párharc állása: 1-0 a Pacers javára.

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 116-108

Playoff P bejelentkezett. Paul George aggatta magára ezt a becenevet, jelezve, hogy a rájátszásban még magasabb fokozatra kapcsol és rögtön a párharc első meccsén romba is döntötte a Jazz terveit, mert egészen elképesztő dobóformában lőtte szét a vendégek védekezését. A 36 pontjába belefért 8/11 (!) tripla, amellyel egyrészt megdöntötte a Thunder playoff-rekordját, másrészt a hazaiak javára billentette a mérkőzést, hiszen hiába ért oda a legtöbb kísérletére a Utah, egyszer sem zavarta, hogy ott van egy védő keze az arcában - ihletett formában tüzelt és ilyen napjain nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Mellette ugyan nem dobott jól, de hozta az agresszív játékát Russell Westbrook (29 pont, 10/25 mezőnyből, 9/9 büntető, 13 lepattanó, 8 gólpassz), Carmelo Anthony és Steven Adams komoly mezőnymunkát végzett, ráadásul a kispad is hozzá tudott tenni, főleg védekezésben - szépen limitálták a Rubio-Ingles párost, ezzel elvették a Jazz passzjátékát. Simán persze így sem alakult a találkozó, de a gyenge kezdés után fokozatosan felőrölték ellenfelüket a hazaiak és a negyedik negyedben már szinte csak az volt kérdéses, hogy mennyi lesz a vége - remek játékkal őrizte meg pályaelőnyét Billy Donovan együttese. 

Nem aggódnak a Jazznél. A vendégek úgy nyilatkoztak a meccs végén, hogy ők jól védekeztek, de George-nak most ilyen napja volt, mindig nem fog nyolc hármast bedobni ezekből a helyzetekből, szóval nem szabad, hogy emiatt változtassanak azon, amit csináltak. Védekezésben valóban nem volt különösebb gonduk azon kívül, hogy PG mindent bebombázott, de támadásban sem voltak igazán meggyőzőek, Rubio (5/18 mezőnyből, 5 gólpassz) és Ingles (13 pont, 1 gólpassz) sem találta meg úgy a társakat, ahogy szokta, így több volt az egy-egyezés, a kevésbé kidolgozott helyzet. Ők sem dobtak viszont rosszul ezekből, Donovan Mitchell rögtön 27 ponttal, 10 lepattanóval és 50%-os mezőnymutatóval debütált a rájátszásban, a padról Crowder, Exum és Burks is elérte a tíz egységet, ugyanakkor a nyolc pontos vereség ellenére komoly győzelmi esélyeik ezúttal nem voltak, a záró etapban már nem sok közük volt a Thunderhez. 

A Thunder legjobb dobói: George 36/24, Westbrook 29, Anthony 15/6
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/9, Gobert 14, Ingles 13/9, Rubio 13, Crowder 13/9

A párharc állása: 1-0 a Thunder javára.

Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 104-101

Harden megmentette a Houstont. Nagyon messze volt a jótól a Rockets támadójátéka ezen az estén, borzalmasan dobott kintről az együttes: Ariza 0/4, Tucker 1/5, Paul 1/6, Gordon pedig 1/7 hármassal zárt, nem működött a gépezet és ez általában vereséget szokott eredményezni náluk. Most viszont megakadályozta ezt az elképesztő teljesítményt nyújtó James Harden, aki gyakorlatilag egymaga vette vállára csapatát elöl és 44 pontig (15/26 mezőnyből, 7/12 tripla), valamint 8 gólpasszig jutott, a negyedik negyedben egyedül fordította meg a meccset és megmutatta, hogy miért tartják őt az MVP-cím várományosának - bár a végjátékban nem ő, hanem Chris Paul büntetői és a Wolves hibái biztosították be a sikert, így is egyértelműen Harden szállította a győzelmet az első kiemeltnek. Ehhez viszont azért hozzátartozik az is, hogy kiválóan védekezett a társaság, nyolc ponton tartotta Karl-Anthony Townst, akit az első félidőben megsemmisített (20 pont, 10 lepattanó, a másodikban már csak 4 pont, 2 lepattanó) Clint Capela, de Jimmy Butlert is sikerült kordában tartaniuk, ez a védekezés pedig elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megőrizzék a pályaelőnyt - megoldották, kérdés, hogy ez a dobóforma csak egy rossz nap volt, vagy valamin változtatniuk kell. 

Biztató volt a Minnesota. Általában ha mindössze 21 pontot szerez egy csapat két legjobb dobója együttvéve, akkor ott baj van, ezt a problémát azonban most kezelni tudta a Wolves és megmutatta, hogy vannak tartalékai. Andrew Wiggins 18 pontja mellett főleg a kispadot érdemes kiemelni, ahonnan Jamal Crawford és leginkább Derrick Rose (16 pont, 4 gólpassz) hozott pluszt, a kezdőben Jeff Teague közelített (15 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) egy tripla-duplához, 47-37-re megnyerték a lepattanózást és kordában tudták tartani a Houstont, Hardent leszámítva - utóbbi viszont nem fért bele, ezen elment számukra a meccs. A végén még visszajöttek három pontra a nyolc-tíz pontos hátrányból, sőt, Paul eladott labdája után dobásuk volt az egyenlítésért, de Jimmy Butler hármasa nem ért célt, ennyivel bizonyultak rövidebbnek -így is van mire építeniük, tudnak fejlődni és bár elvesztették a találkozót, van miben bízniuk a folytatásra

A Rockets legjobb dobói: Harden 44/21, Capela 24, Paul 14/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 18/3, Rose 16/3, Teague 15/3, Crawford 15/9

A párharc állása: 1-0 a Rockets javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus