A Miami is meglepte a Houstont, ismét nyert a Dallas

Megint kikapott az erőlködő Rockets - Chicagóban is győzni tudott a Mavs - pontzáporos meccset húzott be a Spurs - nyert a Nuggets.

Váratlan vereségbe futott bele a Heat otthonában a Rockets, míg James Hardenék riválisa, a Spurs Kawhi Leonard vezetésével lenyomta a Minnesotát, így ismét nőtt a távolság a nyugati második-harmadik helyen. A Denver pontzáporos meccset nyert meg Los Angelesben, a Toronto Kyle Lowry nélkül is hozta a kötelezőt, a Dallas pedig sorozatban harmadik sikerét könyvelhette el - ezúttal Chicagót vették be Dirk Nowitzkiék. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Brooklyn Nets - Toronto Raptors 109-119

Lowry nélkül nyert a Raptors. Pihenőt kapott a vendégek irányítója, de nem igazán tűnt fel a hiánya, még a keret mélységét tekintve sem - a helyén kezdő Cory Joseph ugyanis 33 (15/22 mezőnyből), DeMar DeRozan pedig 36 pontot termelt, míg a második számú karmesterré előlépő VanVleet szintén remekül szállt be. Ezzel együtt azért nem volt egyszerű ez a meccs a Toronto számára, a jó kezdés után hátrányba került a társaság és csak a harmadik negyedben, DeRozan vezérletével tudott fordítani - kicsit javult a védekezésük, ez pedig elég volt a szoros győzelemhez. Hiába dobtak 50% felett és hiába voltak sokkal veszélyesebbek kintről, a festékben ezt ellensúlyozta a Brooklyn, így a vártnál nehezebben tudtak nyerni Valanciunasék - végül azért sikerült és másfél meccsre megközelítették a Clevelandet. Rossz hír számukra, hogy Lucas Nogueira agyrázkódást szenvedett és hét percnyi játék után kivált, valamennyit biztosan ki kell hagynia.

Tizenegynél jár a Nets. Sorozatban tizenegyedik vereségét szenvedte el Kenny Atkinson csapata és jelenleg 3,5 meccsre van az utolsó előtti Miamitól, már bőven sereghajtó a társaság. Pedig az esélyük ezúttal is megvolt, Brook Lopez benti játékára építve termelték a pontokat, sorra harcolták ki a faultokat és 62 egységet szereztek a festékből, de a harmadik negyed második felében lemaradtak nyolc-tíz ponttal, ezt pedig nem tudták már eltüntetni. A záró etapban volt már közte 15 is, hiányoztak a triplák, így végül elmaradt a bravúr - majd talán szombat hajnalban New Orleansban...

A Nets legjobb dobói: Lopez 28, Hollis-Jefferson 14, LeVert 14/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 36, Joseph 33/3, Ross 15/9

Miami Heat - Houston Rockets 109-103

Houston, baj van? Az utóbbi négy meccséből harmadszor kapott ki a Rockets, pedig a liga második leggyengébb csapata ellen ez kötelező győzelem lett volna. Ryan Anderson hiányzott betegség miatt, Eric Gordont borzasztóan zavarta fájó bokája (1/10 tripla, 3/17 mezőnyből) és bár Clint Capela 15 kihagyott mérkőzés után visszatérhetett, csak kilenc percet töltött parketten, ez pedig elég is volt a vereséghez - James Harden ugyan újabb 40 pontos tripla-duplát szállított, de csak 12/30-at dobott mezőnyből, sokat vállalt kevés sikerrel. Ahogy azt általában leírhatjuk a houstoni vereségeknél, most is elsősorban a dobóformával volt gond, mezőnyből 40, kintről 23,9%-kal dobtak és nem tudtak váltani - sőt, igazából nem is akartak, Harden szerint egyszerűen elrontották az üres helyzeteket is. Az ilyen hibák miatt nem tudják kihasználni a Spurs botlásait, így továbbra is harmadikak, de már látótávolságon belül van mögöttük a Clippers is.

Bravúrgyőzelem. Jó védekezéssel és kiegyensúlyozott támadójátékkal tudott nyerni a Miami, ezúttal mindenki megtette, amit kellett: Whiteside dupla-duplázott (14 pont, 15 pattanó), Dragic irányított (21 pont, 8-8 pattanó és gólpassz) és Waiters is beszórt 17 pontot. A kispadról ráadásul extra érkezett, az Ellington-Tyler Johnson-James Johnson trió 49 pontot szállított csereként beszállva, bőven túldobták a Rockets második sorát és óriási szerepet vállaltak a sikerből. A negyedik negyed második felében már a Miami akarata érvényesült, szinte minden támadásból betaláltak, majd bő másfél perccel a vége előtt Ellington triplájával tíz pont fölé nőtt a különbség, itt eldőlt a meccs. Erik Spoelstra szerint folyamatosan javulnak, fejlődnek és bízni kell ebben a folyamatban - igaz, a rengeteg sérülés miatt alig tudtak eddig teljes kerettel kiállni.

A Heat legjobb dobói: Dragic 21/3, Ellington 18/15, Waiters 17/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/12, Harrell 13, Beverley 12

Chicago Bulls - Dallas Mavericks 98-99

Győzelmi széria. Végig megbízható, stabil védekezést mutatott be a Dallas, bár voltak gyengébb időszakaik, összességében jól elvették a Bulls dobásait - így volt ez a hajrában is. A második negyedet nagyon megnyerte a kiegyensúlyozott támadójátékkal (hat játékos 10 és 20 pont között) operáló Mavs, majd a harmadik játékrész elején már tizenhárom pont is volt a különbség, de visszajött innen a Chicago és a záró etapban fej-fej mellett haladtak a felek. Az utolsó bő három percben aztán megint bekeményítettek Nowitzkiék, ez idő alatt összesen négy pontot engedélyeztek a hazaiaknak, érkezett viszont egy Barnes-tripla, egy Williams-kettes, majd egy Nowitzki-büntető is. 22 másodperccel az órán aztán jött Jimmy Butler és előnyhöz juttatta a Bullst, ám Rick Carlisle nem kért időt, Deron Williams megtalálta az üresen álló Matthewst, aki beverte a hármast - ez volt az utolsó szó, a születésnapos Dwyane Wade már nem tudott válaszolni. A texasiak ezzel sorozatban harmadik győzelmüket jegyezték és Nyugaton bárki produkál ilyet, az playoff-esélyes - jelenleg 3,5 meccsre vannak a nyolcadik helytől.

Tűzerő híján. Taj Gibson sérülés miatt hiányzott a hazaiaktól és bár nem feltétlenül ezért, de egyedül Jimmy Butler tudott mit kezdeni a Dallas védekezésével - ő kiharcolt 16 büntetőt (24 ponttal zárt), kiosztott 12 gólpasszt és leszedett kilenc lepattanót is. Mellé azonban nem igazán tudtak felnőni a többiek, Robin Lopez elsősorban Butler labdáiból élt, Dwyane Wade-nek 21 dobás kellett 17 pontjához, a többiek pedig reménytelenek voltak - sem Mirotic, sem McDermott nem tudott hozzátenni, a pont nélkül záró Rondo pedig főleg nem. Hiányzott a csapatból az átütőerő, egész meccsen csak szenvedtek Butlerék, így nyolcadikak Keleten, ráadásul következőleg Atlantába látogatnak.

A Bulls legjobb dobói: Butler 24, Lopez 21, Wade 17
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 20/6, Curry 18/9, Barea 12/6

San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves 122-114

Kawhi Leonard bombaformában. A Spurs szupersztárja sorozatban negyedszer érte el a harmincpontos határt, ráadásul ez azt jelenti, hogy a szezon felénél 2003 és Tim Duncan óta nem tartott senki ennyi pontnál csapaton belül. Ezúttal 34-ig jutott szenzációs (12/17 mezőnyből) hatékonysággal, hét lepattanóval és öt gólpasszal, ráadásul a negyedik negyedben is lehetett rá számítani - amikor kellett, dobott, amikor kellett, másokat hozott helyzetbe. Kiemelendő még LaMarcus Aldridge 29 pontja, valamint a kispad extrája is, a Mills-Ginobili-Lee-Dedmon sor lendületet és védekezést hozott, nagy szerepük volt a második félidei jobb játékban - péntek hajnalban a jó formában lévő Denvert fogadja Gregg Popovich csapata.

A fordulás után elfogyott a Minnesota. A nagyszünetig parádésan játszottak az atletikus vendégek, az extrát hozó (21 pont, 14 gólpassz, 4/9 mezőnyből) Ricky Rubio mellett villogott Towns is és nagyon olajozottan működött a gépezet - be is rámoltak 71 pontot az első két negyed alatt. Innentől azonban valami megváltozott, a Spurs sokkal pontosabban védekezett, így a második félidőben már csak 43 pontot tudtak hozzátenni és a harmadik negyed utolsó percétől kezdve fordult a kocka - onnantól átvette az irányítást a San Antonio és a záró etapban már az ő akaratuk érvényesült. Érdekesség: a Wolves 4-22-re áll akkor, amikor legalább száz pontot kap és 10-6-ra, amikor nem.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 34/6, Aldridge 29, Parker 14
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/6, Rubio 21, LaVine 18/6

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 121-127

Majdnem elrontotta a Denver. Ahogy az utóbbi meccseken, úgy most is gyönyörű kosárlabdát játszott a Nuggets, a gárda 56,8%-kal dobott mezőnyből, a teljes kezdőcsapat brillírozott - Jokics (29 pont, 15 pattanó, 3 blokk) és Faried (9/10 mezőnyből) a palánk alatt, Gallinari (14 pont, 6 gólpassz), Mudiay (14 pont, 6 gólpassz) és főleg Barton (5/5 tripla) a periméterről szedte szét a Lakers védekezését. A 14 ponttal megnyert első negyedet követően kézben is tartották az összecsapást, a záró etapot 19 egységnyi előnnyel kezdhették, ám ekkor kicsit belealudtak a meccsbe és feltámadt a Los Angeles - két perccel az órán egyetlen (!) pontra olvadt az előny. Itt azonban elég volt két jó támadás, hogy ismét megszilárdítsák vezetésüket és végül ha nem is könnyen, de behúzták a derbit - sorozatban harmadik győzelmükkel ott vannak a nyugati nyolcadik helyen.

Mélyponton a Lakers. Hiába a vereségszéria, a kezdőcsapatban megint nem volt túl sok erő és elképzelés, három negyeden keresztül szinte reménytelenül messze voltak ellenfelüktől a hazaiak. A záró etapban aztán megvolt a nagy felzárkózás, a kispadról Williams, Clarkson, Black és Zubac is tíz pont fölé jutott, de védekezés nélkül nem lehet mérkőzést nyerni, az utolsó szűk két percben ráadásul csak két pontot tudtak már szerezni. Ezzel zsinórban ötödször is kikaptak és ők a nyugati utolsók - pontosabban hivatalosan még nem, de csak azért, mert öttel több meccset játszottak, mint a Suns.

A Lakers legjobb dobói: Williams 24/6, Young 22/12, Clarkson 19/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/3, Barton 26/15, Faried 20

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus