A visszatérő Kevin Durant és az OKC szétszedte a Jazzt

Durant visszatért, az OKC Utahban oktatott - LBJ a passzolók elit klubjában - a Spurs kisemberei alkottak - végre otthon is győzött a Minny

Kevin Durant kéthetes kényszerpihenő után extra meccsel tért vissza, a Thunder pedig a liga egyik legjobb védelmét szedte ízekre az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A hét keleti játékosának választott LeBron James immár a liga történetének 25. legjobb gólpasszadója, a Cavs pedig újabb győzelemmel erősítette meg keleti első helyét. Hosszabbítás után nyert a Hornets a Kings ellen, a Miami védekezése ezúttal az Anthony-Porzingis duót tartóztatta fel, egykori játékosa volt a Pistons veszte Milwaukee-ban, a Spurs pedig kisemberei révén simázta le a Sunst. A Wolves végre valahára nyert otthon, amit a nyeretlen Philly bánt - lássuk a részleteket!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken elérhető!

 

Charlotte Hornets – Sacramento Kings 127-122 hosszabbítás után

Hidd el, hogy győzhetsz! A találkozó elején előnyben játszott, ám attól a ponttól kezdve folyamatosan esett vissza a hazai együttes - a harmadik játékrészben már 20 pontra rúgott a hátrányuk. Viszont az extra napot kifogó Walker (16/23, 4/6 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) vezetésével remek negyedik negyedet produkált és visszajött a meccsbe a Hornets. A rendes játékidő végjátékában ugyan két alkalommal mentett még a Kings – pedig Walker ziccere után már csak 0,7 másodperc maradt az órán -, de a ráadás már egyértelműen a hazaiaké volt.  

Így kell elbukni egy megnyert meccset. A harmadik negyed elején a sérülésből visszatérő Rudy Gay (13/21 mezőnyből, 10 lepattanó) egymaga vágott ki egy 9-0-s rohamot, amivel megint ellépett a Kings, de aztán jött a fent említett összeomlás. Az utolsó öt percben nem szereztek pontot, csak Belinelli 7 másodperccel a lefújás előtt, illetve Gay az utolsó pillanatban, így jöhetett a ráadás. Itt viszont már Walker mellett Lint sem tudták megállítani - pedig Rondo 14 pontot, 20 gólpasszt, Cousins pedig szintén dupla duplát (13/21, 11 lepattanó) szállított. Karl mester szerint a fáradtság miatt úszott el  a siker.

A Hornets legjobb dobói: Walker 39/12, Batum 18/3, Lin 14/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 30/6, Gay 28/6, Belinelli 17/6
 

Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 117-103

James újabb mérföldköve. Az Irving és Shumpert mellett Mo Williamst és Mozgovot is nélkülöző Cavs egyetlen minimális megingástól eltekintve végig kontroll alatt tartotta a mérkőzést. Love (11/18 mezőny, 6/9 tripla) és JR Smith (10/16, 6/10 tripla) egyaránt szezoncsúcsot szállítottak és Dellavedovával (9 gólpassz, 0 eladott labda) karöltve összesen 16 triplát rámoltak be, csapatszinten 50%-os hatékonyság felett dobott a Cavs. James ez alkalommal háttérbe vonult és az előkészítésre koncentrált (7/14, 13 gólpassz), viszont a gólpasszok tekintetében az NBA örökranglista 25. helyére lépett fel. Ezzel ő a második játékos a liga történetében Oscar Robertson után, aki a szerzett pontok és az asszisztok listáján is bejutott a Top 25-be. A Cavs továbbra is veretlen hazai pályán.

Tenni kell a triplák ellen. Egyetlen játékelemben mutatkozott nagyobb különbség a felek között, ez pedig az értékesített hárompontosok száma. A Magic képtelen volt hatástalanítani a hazaiak triplakísérleteit, a második negyedben, amikor már tízzel vezettek a vendégek másfél perc alatt leadták fórjukat, hála Love három kinti dobásának. Ott nagy törés következett be a Magic játékában, és a vendégek nem bírták el Payton 0 pontos meccsét, ahogy azt sem, hogy Vucsevics -34-es, Harris -28-as +/- mutatóval zárt, már nem volt válaszuk a hazai rohamokra.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 34/18, JR Smith 26/18, Dellavedova 15/12, James 15
A Magic legjobb dobói: Nicholson 18/9, Fournier 13/9, Vucsevics 12
 

Miami Heat – New York Knicks 95-78

Tehetetlen volt a Knicks. Zseniálisan védekezett a Miami és az első félidőben el is döntötte a mérkőzés sorsát – teljesen megfojtotta a New York támadójátékát. A vendégeknél Anthony 21, Porzingis 20 pontig jutott, de mindketten gyengén dobtak, rajtuk kívül pedig csak Lopez és Afflalo jutott tíz egység fölé – a többiek összesen 14 pontot tudtak hozzátenni. A 32%-os mezőnymutató és az első félidőben elért harminc pont önmagáért beszél, eddigre már húsz pont felett hátrányban játszott Derek Fisher csapata, így megszakadt négy meccs óta tartó győzelmi sorozata.

Elöl a Heat sem sziporkázott. Az idei Miamira leginkább ez jellemző, kőkemény védekezés, elöl pedig szenvedés, de ez most eredményesnek bizonyult – már az első negyedet hét ponttal nyerték, a második játékrészben pedig a cserékkel valósággal állva hagyták ellenfelüket. A leghatékonyabb pontszerző Tyler Johnson volt, de érdemes kiemelni a parádésan védekező, ugyanakkor elöl is nagy hatással beszálló Winslow-t – az ő 30 játékperce alatt 28 pontot vert a Knicksre csapata.

A Heat legjobb dobói: Bosh 16/3, Wade 16, Dragic 13/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 21, Porzingis 20/9, Lopez 12
 

Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 109-88

Monroe nyerte a centerek csatáját. A találkozó egyik kérdése volt, hogy mire megy az ex-Piston Monroe korábbi társával, a liga jelenlegi legjobb pattanózójával, Drummonddal – nos, ebből a csatából a Bucks centere került ki győztesen. 20 pontja és 13 lepattanója mellett jól védekezett Drummondon (15 pont, 15 lepattanó, 6/14 mezőnyből) és ő volt a vezére a hazaiak második negyedbeli futásának – sőt, a harmadik negyedben is ő vitte a pálmát, a Milwaukee pedig itt teremtette meg a különbséget. Drummondhoz hozzátartozik, hogy az első félidőben még nem játszott rosszul, ám kapott egy ütést és a fordulás után már nem szerzett kosarat – Van Gundy szerint azonban nincs komoly probléma.

Extra hatékony volt a Bucks. Jason Kidd nagyon jól felkészítette csapatát erre a találkozóra, hiszen amellett, hogy Drummondot limitálni tudták, Ilyasovát pont nélkül tartották (0/7), de Reggie Jacksont is teljesen levették a pályáról (3/11 mezőnyből, 7 pont) – ugyan a padról Dinwiddie próbált lendületet adni a vendégeknek, minden kulcsemberüket megfogták a hazaiak. Ezzel szemben a Milwaukee-nál összesen heten lépték túl a tíz pontos határt, 51%-kal dobtak mezőnyből, szétosztottak harminc gólpasszt és 9/13 (!) triplát süllyesztettek el – idei talán legjobb teljesítményükkel arattak nagyszerű győzelmet.

A Bucks legjobb dobói: Monroe 20, Antetokounmpo 17/3, Middleton 16/6
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 17/9, S. Johnson 16, Drummond 15


Minnesota Timberwolves – Philadelphia 76ers 100-95

Garnettre és Wigginsre nem volt orvosság. A Timberwolves idén még nem nyert meccset otthon, és a Philadelphia ellen is igencsak rezgett a léc – félidőben hatpontos hátrányban voltak a hazaiak. A 3. negyed elején aztán a veterán erőcsatár megrázta magát, zsinórban három kosarat szerzett, ezzel vette át a vezetést a Wolves, de a záró játékrész elején is tapadt még a Philadelphia, öt pontos előnyt harcoltak ki a vendégek. Andrew Wiggins azonban 17 pontjához hozzátoldott még 15-öt, az utolsó percben pedig Kevin Martinnal dobatott egy triplát - teljesen uralta a negyedik negyedet, egyszerűen nem volt senki, aki meg tudta volna fogni.

Van, amikor semmi sem sikerül. Napok óta téma, hogy vajon a Philly győz vagy a Warriors kap ki hamarabb – a Warriors egyelőre nem lassít, az idei 76ers pedig szerencsétlen csillagzat alatt született. Az újonc nagyemberek csatájában egyértelműen nyerte Okafor (25 pont, 12 pattanó) Towns-szal szemben (6 pont, 2 lepattanó, faultgondok), a cserepadról is érkeztek a pontok (Canaan, Thompson és Covington is 3-3 triplát vágott be), egálra hozták a pattanócsatát, volt tehát mibe kapaszkodniuk. A történet azonban már a megszokott: az utolsó negyedben megint senki nem tudott előlépni, és a túloldalon ismét megtette ezt valaki.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 32/3, Dieng, LaVine 12-12.
A 76ers legjobb dobói: Okafor 25, Covington 18/9, Thompson 15/9.
 

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 98-84

A Spurs-kisemberek elintézték. Ott nyerte meg a meccset a San Antonio, ahol a legfájóbb a rengeteg tehetséges hátvéddel rendelkező Suns számára – a periméteren. Kawhi Leonard (24 pont, 13 pattanó, 4 labdalopás, 4 assziszt) tarthatatlan volt, Tony Parker egyenesen sziporkázott (20 pont 10/13-as mezőnymutatóval, 8 gólpassz), kettejük között pedig Danny Green talán szezonja első jó meccsét játszotta. Ehhez jött még a padról Ginobili és Mills jó játéka, de a védekezés legalább annyira kellett a sikerhez, mint a támadójáték. 28 eladott labdába kergették bele a Sunst, Knight egymaga nyolcat adott el – szinte észre sem vettük, hogy LaMarcus Aldridge továbbra sem állhat a Spurs rendelkezésére sérülés miatt.

Eric Bledsoe hiányzott. A térdsérülését kúráló irányítóval nem macska-egér harcra emlékeztetett volna a hátvédek találkozója, de ennek ellenére tény: a 34 pontos első félidő (negatív szezoncsúcs) után nem sok mindenben reménykedhettek Jeff Hornacek fiai. A szakember mindent megtett, hogy felrázza a társaságot, reklamálásért még technikait is kapott, de hiába Markieff Morris extra dobóformája (12/15 mezőnyből), és a fiatal Ty Warren 16 pontja, ennyiben ki is merültek a pozitívumok. A Suns 7-7-tel áll, a Spurs viszont 11-3-ra javította a mérlegét, amivel Nyugat második helyét foglalja el.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 24/3, Parker 20, Green 18/12.
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 28/6, Knight 18/6, Warren 16.
 

Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 89-111

A kétfejű sárkánnyal nem bírt a Jazz. Kevin Durant november 10-e után lépett ismét pályára, és ha már ott volt, meg is nyerte a Utah elleni csoportrangadót: alig tudott hibázni dobást (10/13 mezőnyből), és védekezésben is remekelt (6 pattanó, 4 labdalopás). Russell Westbrook sem tétlenkedett, ha nem csak 27 percig tart a bevetése, akkor gond nélkül tripla-duplázott volna (20 pont, 9 gólpassz, 7 lepattanó). De csak ennyire volt ma szükség tőle, a 2. negyedben 40 pontot rakott fel a táblára a Thunder, félidőben 17 ponttal vezettek, innentől kezdve pedig a cseresor lerendezte a meccset. A Jazz szerezte a találkozó utolsó 12 pontját – így kaptak ki 22 egységgel…

Nem működött a Utah. A magasemberek és Gordon Hayward igyekezett menteni a menthetőt, de az egyébként back-to-back játszó OKC teljesen más dimenzióban kosárlabdázott ma, így Quin Snyder sem erőltette egy idő után egyik húzóembere játékát sem. A Jazz a liga második legjobb védelmével rendelkezett a meccs előtt, ebből ma nem sok minden látszott – kívül-belül megfogta őket az Oklahoma. A hazai drukkereknek egy örömük volt, Enes Kanter 21 percet kapott, így bőven volt lehetőségük kifújolni az előző szezon közben nem túl elegánsan távozó centert.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 19/3, Favors 11, Gobert 10.
A Thunder legjobb dobói: Durant 27/9, Westbrook 20, Morrow 15/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus