Bucks-bravúr Torontóban, már tizenegynél jár a Houston

Túlórában verte a Raptorst a Milwaukee - Butler megsérült Houstonban - ismét bukott a Spurs - javított a Cavs és a Celtics. 

Megtört a Raptors győzelmi szériája, DeMar DeRozanék hosszabbításban maradtak alul hazai pályán a Milwaukee-val szemben - szintén véget ért a Jazz sikersorozata, Ricky Rubióék tizenegy győzelem után kaptak ki a Portlandtől. Nem hibázott viszont a ligaelső Houston, James Hardenék zsinórban tizenegy sikernél járnak, miután megverték a Jimmy Butlert térdsérülés miatt elveszítő Minnesotát, ismét kikapott a Spurs, javított a Cavs és a Celtics, hosszabbításban nyert a New Orleans - nézzük, hogy mi történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Detroit Pistons - Boston Celtics 98-110

A második félidőt már kontrollálta a Celtics. A szünet előtt zsinórban három vereséget szenvedett a Boston és ezúttal sem kezdett jól, elvesztette az első negyedet, de a másodikban megrázta magát és a fordulást követően már kézben tartotta az összecsapást. A második játékrészt 38-21-re húzták be Irvingék, ők diktálták a tempót és a kispad is rengeteget tett hozzá, sőt, talán még többet is, mint a kezdő: Daniel Theis 19 ponttal (8/10 mezőnyből) ünnepelte hazája aranyérmét a téli olimpián, Marcus Morris 15 egységet szórt, Brad Stevens pedig forgatta is csapatát, senki nem játszott többet 29 percnél. Az említett Theis játékára egyébként szükség is volt, mert Aron Baynes könyöksérülés miatt kidőlt a mérkőzés közben és kulcsfontosságú volt, hogy magas posztokon mire mennek a vendégek, de a német center megoldotta a feladatot. Bostonban további örömre ad okot, hogy visszatérhetett Marcus Smart és az is, hogy a Toronto kikapott, így egyetlen meccsre csökkent a távolság a két együttes között.

Griffin limitálva. Nagyon hiányzott a Pistonsból az erőcsatár jó játéka, mert ezúttal teljesen elveszett Horfordékkal szemben: 17 pontját 5/19-es mezőnymutatóval szedte össze, négy lepattanója és egyetlen gólpassza mellett pedig hat eladott labda és négy fault is szerepelt a neve mellett. Így csak ideig-óráig tudott partiban lenni a hazai alakulat, Andre Drummond ugyan hozta magát (15 pont, 17 lepattanó), de Ish Smith-t leszámítva nem volt komoly támadófegyverük, így pedig a kiegyensúlyozottabb Celtics föléjük nőtt. A Van Gundy-legénység továbbra sem tudja megbüntetni a Miami botlásait, még mindig másfél meccsre van a playofftól.

A Pistons legjobb dobói: Smith 20/3, Griffin 17/6, Drummond 15
A Celtics legjobb dobói: Theis 19/6, Irving 18/12, Tatum 15/6, Morris 15/9

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 116-93

Könnyed kötelező. A várakozásoknak megfelelően hozta ezt a találkozót az Indiana, nem kellett különösebben megizzadniuk érte a hazaiaknak és még az is belefért, hogy Victor Oladipo inkább csak mezőnyben dolgozzon jól, a dobásai pedig ne üljenek. Thad Young (20 pont, 9/16 mezőnyből, 5 labdaszerzés) és Domantas Sabonis (21 pont, 9/13 mezőnyből, 13 lepattanó, ebből 5 támadó) élt leginkább és ők ketten uralkodtak a festékben, Cory Joseph is nagyon kapart, Lance Stephenson is villogott és a nagyszünetben már 17 pont volt közte - semmi extrát nem kellett ezért tenniük a Pacers játékosainak, egyszerűen csak kihasználni a Hawks rengeteg hibáját. A fordulás után sem történt változás, így valamennyire még a játékpercekre is tudott figyelni Nate McMillan, akinek csapata ezzel a sikerrel utolérte a keleti negyedik Washingtont.

Rengeteg ajándékot adott a Hawks. Megkönnyítette az Indiana dolgát a vendég együttes, 22 labdát adtak el Bazemore-ék és 15 támadópattanót engedtek, összességében pedig 57-40-re vesztették el a lecsorgók csatáját - emellett veszélytelenek voltak kintről, alig 63%-kal büntetőztek, szóval minden segítséget megadtak ellenfelüknek. Ennek nem is lehetett más a vége, mint egy sima vereség, így továbbra is ligautolsó Mike Budenholzer alakulata.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 21/3, Young 20/6, Joseph 15
A Hawks legjobb dobói: Taylor 17, Prince 14/6, Bazemore 12

Washington Wizards - Charlotte Hornets 105-122

Megindult a Charlotte. Sorozatban harmadik meccsét húzta be a Hornets és idén már harmadszor verte meg a Washingtont, ezzel pedig továbbra is életben tartja playoff-reményeit, sőt, közelített a Detroit-Miami kettőshöz. A back-to-back ellenére rögtön a találkozó elején alaposan megszórta ellenfelét Steve Clifford csapata, már az első félidőben kilenc triplát vertek be Kaminskyék úgy, hogy Kemba Walker a szünet előtt egy perccel szerezte meg az első pontját, de így is tíz egység feletti előnyben volt a társaság. A fordulás után aztán már Walker is elkapta a fonalat, onnantól egymaga húsz pontot dobott és vezérletével beosztotta, sőt, növelni is tudta a különbséget a vendégcsapat és végül 17 bedobott hármassal, megnyert lepattanózással és alig nyolc eladott labdával aratott nagyon fontos győzelmet. Walker mellett ki kell emelni a 6/9 triplát bepörkölő Frank Kaminskyt, ezzel a tűzerővel ellensúlyozták azt, hogy magához képest Dwight Howard most nem volt komoly faktor.

A Hornets ellen nem megy. Előző este remek játékkal aratott győzelmet a Washington Clevelandben, most viszont ebből nem sokat tudott megmutatni, főleg ami a védekezést illeti - a Charlotte-tal szemben valahogy nem áll össze a dolog, idén 0-3-ra állnak Walkerékkel szemben és átlagosan 128 pontot kaptak tőlük. Most is hátul voltak nagy gondok, nem értek oda a kinti dobókra, közben elöl nem vigyáztak a labdára és ebből kaptak 28 pontot, ráadásul támadásban nem tudták ezeket ellensúlyozni, jóval gyengébben dobtak távolról, mint ellenfelük. A 33 pontos Bradley Beal és Scott Brooks vezetőedző is arról beszélt, hogy valamiért nem volt meg az az akarat, fegyelem, koncentráció és az a mentalitás, amellyel hozták a győzelmeiket az utóbbi időben, így nem hogy nem előzték meg a Clevelandet, de utolérte őket az Indiana.

A Wizards legjobb dobói: Beal 33/9, Porter 16/6, Morris 13/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/15, Kaminsky 23/18, Williams 15/12

Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 119-122 - hosszabbítás után

Egyszer még megmenekült a Raptors. Sorozatban hét győzelem után, keleti listavezetőként, a liga legjobb hazai mérlegével érkezett meg az összecsapásra a Toronto, de maximum csak bizonyos periódusokban tudta ráerőltetni akaratát a Milwaukee-ra, a második negyedet például 42-28-ra elvesztették Lowryék. A záró etapban ők voltak "alul", de sikerült felkapaszkodniuk 109-108-ig az utolsó percre (igaz, előtte egyszer már vezettek, de válaszolni tudott a Bucks), a vendégek pedig megtették azt a szívességet, hogy elrontottak egy büntetőt alig négy másodperccel az órán, így 110-108-ról volt még egy támadása a Casey-legénységnek. Ebből egy dudaszós Valanciunas-zsákolás lett, ami még időn belül volt, így sikerült hosszabbításra menteniük, majd 5-0-val kezdték a ráadást is, de itt elfogyott a tudomány, jött egy 8-0-s Bucks-roham, Antetokounmpo bevert egy clutch kettest, a Toronto pedig elbukott - vége a sikerszériának, ráadásul egy meccsre csökkent az előnyük a Bostonnal szemben.

Komoly bravúr. Az említett okok miatt nagyon nagy dolog manapság győzni Torontóban, de a Milwaukee remek dobóformával (47,8% mezőnyből, 50% tripla) és 51-37-re megnyert lepattanózással összehozta a bravúrt, így alig fél meccsre van a keleti negyedik Washingtontól. Giannis Antetokounmpo (26 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), Khris Middleton (21 pont, 5 gólpassz) és Eric Bledsoe (21 pont, 8/13 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz) mellett ezúttal a kiegészítők is villogtak, Jason Terry 4/5 hármast vert be a kispadról, Maker és Henson is tíz pont fölé jutott, ráadásul a hosszabbításban azt is megmutatta az együttes, hogy van tartása: a rendes játékidő demoralizáló zárása és a hirtelen beszedett ötpontos hátrány után visszavágtak, átvették a vezetést, majd 13 másodperccel a vége előtt Antetokounmpo bevágta a győzelmet jelentő kettest is. Nagy formában vannak Bledsoe-ék, holnap délután pedig New Orleansba látogatnak, az is komoly feladatnak ígérkezik.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33/6, Ibaka 18/6, Lowry 17/9, Siakam 17
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26, Middleton 21/6, Bledsoe 21/9

Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 120-102

Nagy lehet a baj Minnesotában. Nem a vereség a gond, a ligaelső otthonában ki lehet kapni, még 18 ponttal is, de a harmadik negyedben valósággá vált a Wolves-szurkolók rémálma: Jimmy Butler egy lepattanó után a térdéhez kapott és nem tudott ráállni a jobb lábára. Percekig a földön maradt, majd társai lesegítették a pályáról, de nem tudott súlyt helyezni a sérült testrészre és bár a röntgen negatív lett, ez még nem jelent semmi biztosat - ma megy MRI-re, meglátjuk, hogy az mit mutat. Azt talán mondani sem kell, hogy mit jelentene a Minnesotának az ő kidőlése, ő ad tartást a gárdának elöl-hátul és hiába negyedik Nyugaton a gárda, ugyanannyi veresége van már, mint a nyolcadik New Orleansnak - egyáltalán nem fér bele egy hullámvölgy...

A második félidőben érvényesítette akaratát a Rockets. Az első negyedet még hat ponttal a Wolves nyerte, majd a nagyszünetre kiegyenlített a hazai alakulat és a fordulást követően már nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat - igaz, tegyük hozzá, hogy ekkor sérült meg Butler, ami nyilvánvalóan megfogta a Minnesotát. A Houston részéről James Harden (31 pont, 9 gólpassz), Chris Paul (14 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) és Clint Capela (25 pont, 10/11 mezőnyből, 11 lepattanó) is remekelt, rajtuk kívül még hárman is elérték a tízpontos határt és az is belefért, hogy Ryan Andersonnak gyenge napja legyen, illetve hogy Eric Gordon betegség miatt pályára se kerüljön. Összességében jó játékkal hozta sorozatban tizenegyedik győzelmét a texasi alakulat és további jó hír a csapat számára, hogy kilenc kihagyott meccs után visszatérhetett Trevor Ariza is.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/9, Capela 25, Paul 14
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 21/9, Towns 18/3, Teague 18

Memphis Grizzlies - Cleveland Cavaliers 89-112

Szükség volt a kispadra. Nagyon gyengén kezdte a meccset a back-to-backet játszó és kicsit álmoskás Cleveland, már az első negyedben tíz pont feletti hátrányban volt az együttes, de aztán Tyronn Lue megtette a szükséges lépéseket: JR Smith és Tristan Thompson végül alig negyedórát játszott kezdőként és Cedi Osman is csak 21 percet, a padról viszont Nance, Clarkson, Korver és Green is húsz felett kapott. Ők hozták meg azt az intenzitást és agressziót, főleg védekezésben, amire a Cavsnek szüksége volt LeBron James és George Hill mellett, így a nagyszünetben öt ponttal már a vendégek jártak előrébb, a második félidőt pedig 58-40-re nyerték meg, összességében magabiztos és sima győzelmet arattak. James újabb tripla-duplát (18 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz) gyártott, a társaság az utóbbi hat meccséből ötöt megnyert és kijavította a tegnapi bakit, így hangolt a holnap esti, Spurs elleni rangadóra.

Evans megsérült. A mérkőzéshez sok köze nem volt a Grizzliesnek, csak a Clevelandtől függött, hogy mi lesz a vége és addig volt jó helyzetben a hazai csapat, amíg a Cavs "aludt", onnantól csak asszisztálni tudtak Marc Gasolék. Ennél nagyobb baj, hogy Tyreke Evans megsérült, a negyedik negyedben a bordájával adódtak problémák, kivált a meccsből és már nem is tért vissza - egyelőre nem tudni, hogy mekkora a gond, ma vizsgálják meg alaposabban. Persze túl nagy jelentősége ennek sincs, hiszen a Memphis nem nagyon akar nyerni, most éppen egy nyolcas vereségszériában van, különösebb tét nem maradt a csapat számára ebben az alapszakaszban.

A Grizzlies legjobb dobói: Ja. Green 15/3, Evans 15/9, Gasol 14/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 18, Hill 18/3, Nance 15

New Orleans Pelicans - Miami Heat 124-123 - hosszabbítás után

Anthony Davis megállíthatatlan. Újabb hatalmas estét produkált a Pelicans magasembere, ezúttal 45 ponttal, 17 lepattanóval, 5 labdaszerzéssel és 5 kiosztott blokkal húzta övéit, nem lehetett vele mit kezdeni - az elmúlt négy találkozó során háromszor jutott el legalább 42 pontig, egyszer "megállt" 38-nál, nem véletlen, hogy mind a négyet meg is nyerte a New Orleans. Ezúttal nagyon rezgett a léc, AD extrája ellenére kapaszkodniuk kellett, a rendes játékidő végén leadták az ötpontos előnyüket és kis híján kikaptak, majd a hosszabbításban is megvolt még a Heat esélye a győzelemre - fél perccel a vége előtt aztán jött egy 2+1 Davistől, majd hét másodperccel az órán Holiday kettesével ismét fordított a Pels, hogy aztán a Miami elrontsa az utolsó játékát. Óriási csatában tudott végül nyerni Alvin Gentry legénysége, ezzel még szorosabbá tette a nyugati közelharcot: jelenleg csak nyolcadik a New Orleans, de alig két meccsre van a harmadik helyen álló Spurstől...

Javult a Heat, de nem eleget. Az előző meccsekhez képest jobban játszott most a Miami, Goran Dragic (30 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 1 eladott labda) parádézott, Hassan Whiteside (19 pont, 16 lepattanó) is tette a dolgát, Dwyane Wade pedig a padról igyekezett hozzászólni és bár a dobás nem ment neki, a hosszabbításban kis híján megnyerte a meccset csapatának - két kosarat is jegyzett az utolsó bő fél percben, mindkettővel vezetett a Heat, de mindkettőre válaszolni tudott a Pelicans. Az utolsó dobást aztán elrontotta a floridaiak legendája, Josh Richardson pedig nem tudta visszatenni a lepattanót, így fájdalmas vereséget szenvedett az együttes, de Dragic szerint jól játszottak, főleg ahhoz képest, hogy idegenben léptek pályára.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 45/3, Holiday 29/3, Clark 21/9
A Heat legjobb dobói: Dragic 30/6, Whiteside 19, Wade 16

Denver Nuggets - San Antonio Spurs 122-119

Nem tudta megcsinálni a Spurs. Visszatért és parádézott LaMarcus Aldridge (38 pont, 13/23 mezőnyből, 12/14 büntető), mindent megtett Patty Mills (21 pont, 5 gólpassz, 4/7 tripla), a San Antonio pedig a negyedik negyedben megtalálta az utat a gyűrűig (14/17 büntető csak ebben a játékrészben) és ledolgozta kilencpontos hátrányát, sőt, a vezetést is átvette a meccs hajrájában. Ezt a lendületet és fordítást azonban nem sikerült győzelemre váltani, éppen a legrosszabbkor zuhant meg a támadójáték és bár négy és fél perccel a vége előtt 114-112-re vezettek a texasiak, innentől négy percen keresztül nem dobtak mezőnykosarat - 115-120 után talált be ismét Aldridge, de az ellentámadásból Plumlee zsákolt, ezzel bebiztosította a Nuggets győzelmét. A San Antonio így az utóbbi hét meccséből a hatodikat veszítette el és egyre melegebb a helyzete, mert gyakorlatilag öt-hat csapat is ott van már a nyakán - nagy kérdés, hogy képes-e javulni a társaság, mert ha nem, akkor az sem túlzás, hogy a rájátszás is veszélybe kerülhet számára.

Jokics nem áll le. Nikola Jokics (28 pont, 11-11 lepattanó és gólpassz, 10/16 mezőnyből) nem zökkent ki az All-Star szünet során, zsinórban harmadik tripla-dupláját jegyezte a Nuggets magasembere, aki egészen elképesztő februárt fut: 23,4 pontot, 11 lepattanót és 10,4 gólpasszt átlagol ebben a hónapban, félelmetes produkciót mutat be. Edzője, Michael Malone szerint játékosának minimum All-Starnak kellene lennie, de inkább az MVP-szavazásnál kellene előkerülnie a nevének, mert egyike a liga legjobbjainak - ezúttal is oktatta Pau Gasolékat, igaz, a végjátékra kipontozódott, azt nélküle menedzselte le a Denver. Hol a határ számára?

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/9, Harris 23/3, Chandler 18/12
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 38, Mills 21/12, Gasol 12/3, Murray 12, Parker 12

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 117-128

Nem bízta a véletlenre a LAC. 24 órával korábban a Warriors ellen léptek pályára, ahol tisztességesen helytálltak Lou Williamsék, majd rögtön utána jött a kötelező, amit komolyan vettek: 19-0-val nyitottak, az első negyedet 40-18-ra nyerték, a nagyszünetben 79-50-re vezettek. A harmadik negyedben ugyan jött egy kisebb megingás, de a negyedik játékrészre támadásban rendezték a sorokat, így nem fenyegette veszély a győzelmüket. Az említett Williams ismét tett újabb Hatodik Ember Díjáért, de a kezdőötös, Milos Teodoszics és a sérült Bradley nélkül, a Rivers-Wallace kezdő hátvédduóval kifejezetten szépen muzsikált, Tobias Harris kiválóan dobott (10/15 mezőnyből, 12 lepattanó), és DeAndre Jordan is dupla-duplázott. Végig ugyan nem tudta ültetni a kezdőit Doc Rivers, annyira azért nem zuhant össze a Suns, de ilyen magabiztossággal kell hozniuk a kötelezőket a nyugati darálóban. 

Kozmetikázott a Suns. Nem túlzás azt mondani, hogy az első félidőben agyonverték a Phoenixet, Jay Triano vezetőedző el is mondta, hogy tudták, hogy izolációkra épít a LAC, mégsem tudtak senkit megfogni egy-egyben, a besegítések pedig nem működtek. A végére sikerült elviselhetővé változtatniuk a vereséget, de ez annak köszönhető, hogy az ellenfél a bajnok otthonából érkezett egy back-to-back mérkőzésre, nem sok energiát fektettek a védekezésbe a második félidőben. Igazán senki nem érdemli meg, hogy kiemeljük, ez megint egy olyan meccs volt a Sunstól, ami értékelhetetlen. 

A Suns legjobb dobói: Booker 27/6, Warren 27/3, Jackson 19/3.
A Clippers legjobb dobói: Williams 35/9, Harris 30/15, Rivers 17/9.

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 81-100

McCollum felnőtt a feladathoz. Szoros első negyed után a másodikban már kezdett ellépni a Portland, a harmadikban pedig robbantottak és 16 pontos előnyt építettek ki. Úgy tűnt, hogy elég lesz Lillard átlagos napja (24 pont, 3 gólpassz, 4 eladott labda), mivel Nurkic (15 pont, 7 pattanó) vezetésével parádés védekezést mutatott be a Blazers, Aminu pedig belenyúlt a túloldalon (12 pont, 5/6 mezőnyből). A végén viszont elkezdett felzárkózni a Jazz, 81-90 után azonban egyrészt remekül zárt hátul a retesz, másrészt McCollum (26 pont, 11/21 mezőnyből) zsinórban három nagyon nehéz kettest szórt be, amivel végképp lerázták ellenfelüket. McCollum idén eddig nem sziporkázik annyira, mint az előző években, úgy tűnik, az alapszakasz hajrájára tartogatja jó formáját. 

A jövőbe fektetett a Jazz a mai meccsen? 11 darabos győzelmi szériáját sirathatja a Utah, és nem is érdemeltek mást. Donovan Mitchell (21 pont) mellett nem volt senkiben sok pont, nem járt a labda, emiatt rendre nehéz helyzetekből kellett próbálkozni. Ami viszont előremutató, hogy a sérülés után visszatérő Ricky Rubio próbált szervezni, 20 percet kapott, hogy minél hamarabb formába tudjon lendülni. A sérülése előtt vele ligaelit szinten játszottak, a Jazznél pedig valószínűleg úgy gondolkodnak, hogy a spanyol irányítót gyorsan felépítik, ezzel helyreáll a kezdőötös, majd futnak egy újabb nagy sorozatot - ha ennek néhány vereség az ára, akkor bevállalják. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 21/12, Gobert 15, Ingles 12/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/12, Lillard 24/6, Nurkic 15.

Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 124-102

Osztálykülönbség a kezdők között. A Lakersbe visszatért Lonzo Ball, és a kispadról beszállva közel járt egy tripla-duplához (9 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz), de nem ő volt a mérleg nyelve, ahogyan a szintén csereként beszálló Isaiah Thomas és Kyle Kuzma (12 pont) sem. A kezdőötös nélkülük parádézott, Randle tripla-duplázott (18 pont, 13 pattanó, 10 gólpassz), Hart hátvéd létére 10 pattanót szedett össze, Caldwell-Pope és Ingram pedig a pontok mellett labdaszerzésekkel jelentkezett. Nagyon szépen működött a játék, már az első negyed végére megvolt a 15 pontos differencia, utána pedig a cserék intézték a többit. Érdekesség, hogy Ball mind a 17 percét Thomas hátvédpárjaként töltötte a parketten, elsőre nem is nézett ki rosszul ez a duó – azt tegyük hozzá zárójelben, hogy a bevallottan tankoló Dallas második sora ellen. 

Akarat nélkül nehéz. Mark Cuban tulajdonos pár napja bejelentette, hogy csapata innentől kezdve tankol (600 ezer dollárja bánta ezt a nyilatkozatot), így azért nem egyszerű motivációt találni a liga alsó régiójában tanyázó csapatnak. Ma sem sikerült, a 22 pontos vereség egy dolog, de a legkevesebb energiát igénylő tripladobáláson kívül (19/42) mást nem nagyon csináltak a dallasiak. Beszédes adat, hogy 62-29-re vesztették el a lepattanózást, Rick Carlisle el is mondta, hogy életében nem látott olyan meccset, hogy egy gárda 19 bedobott triplájára 20 pontos bukta jut, de ő is kiemelte, hogy nem harcoltak, nem mentek a lepattanókért és az 50-50-es labdákért. Egy céljuk maradt, Nowitzkit egészségesen tartani, hogy minél szebb számokat hozzon össze karrierje utolsó időszakában...

A Lakers legjobb dobói: Randle 18, Thomas 17/6, Caldwell-Pope 15/9, Ingram 15/3.
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 19/15, Barnes 19/6, Ferrell 13/6, Smith Jr. 13/3.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus