Erőt demonstrált a Spurs és a Cavs

130-at dobtak Parkerék az OKC-nek - a Cavs simán nyert Memphisben - ismét leverte a Torontót a Bulls - fontos Heat- és Nets-siker

A címvédő San Antonio 130 pontot dobott a Thundernek, a kihívó Cleveland pedig parádés játékkal aratott könnyed győzelmet Memphisben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. A Chicago ezúttal is lenyomta a Torontót, Howard győzelemmel tért vissza a Houstonba, fontos sikert aratott a tartalékos Miami Bostonban. A Portland Salt Lake City-ben, a Pacers Washingtonban törte meg rossz sorozatát, a Brooklyn nyert Charlotte-ban, a Philadelphia pedig simán verte a Denvert – íme a 13 derbit felvonultató játéknap részletei!

A játéknap legfontosabb videóit összegyűjtöttük, ide kattintva megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Brooklyn Nets 88-91

Lopez jelentette a megoldást. A második negyedben tíz ponttal lemaradt ellenfelétől a Nets, s tovább sokasította gondjait, hogy Young egy gyorsindítás közben bemutatott rossz mozdulat miatt megsérült és kihagyta a mérkőzés további részét. Lopez (16/26 mezőnyből, 10 lepattanó, 2 blokk) a teljes találkozó folyamán egyszemélyes támadógépezetként vitte előre övéit, a harmadik negyedben 12, míg a negyedikben 10 pontot tett a közösbe. Persze nem ment volna sokra, ha a végjátékban nincs Anderson (6/10), valamint Williams (2/9, 7 lepattanó, 14 gólpassz) magabiztos büntetőzése. Lopez negatív hős is lehetett volna, ugyanis 3,2 másodperccel a lefújás előtt, 3 pontos különbségnél elrontott egy alapvonali bedobást, a hazaiaknak ajándékozva ezzel a labdát – viszont javított, amikor a Hornets hozta játékba a játékszert, beleért a passzba, az óra pedig lepörgött. A Celtics-től elszenvedett nagy vereség után javítani tudott a Nets.

Két ember kevés az üdvösséghez. Bár tíz pontos különbséggel is vezetett és amikor hátrányban játszott, akkor is rendre látótávolságon belül maradt a Hornets, mégis ezt két meghatározó játékosának köszönheti. Henderson (10/19 mezőnyből) és Jefferson (11/19, 10 lepattanó, 2 blokk) rengeteget dolgoztak, különösen a negyedik negyedben, hogy esélye legyen a győzelemre a hazai alakulatnak, fájó, hogy előbbi rosszul elvégzett bedobása pecsételte meg a vendéglátók sorsát. A padról talán Biyombo 13 perc alatt leszedett 8 pattanóját lehet pozitívumként emlegetni, a Williams - Stephenson duó 3/18-as mezőnymutatóját és a cseréktől érkező 17 pontot aligha. Pedig elkelt volna a segítség a korábban említett húzóembereknek, hiszen csapatszinten 40% alatti hatékonysággal dobott a hazai alakulat. Az utolsó hat lejátszott mérkőzéséből ötödik alkalommal maradt alul a Charlotte.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson - Henderson 23-23, Walker 11
A Nets legjobb dobói: Lopez 34, Anderson 13/3, Young 11

New York Knicks – Los Angeles Clippers 80-111

Nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Elképesztő különbség volt a felek között az első perctől kezdve, a Clippers azt csinált amit akart, megerőltetés nélkül vezettek félidőre már harminc ponttal, bár ez volt, hogy elérte a negyvenet is. Doc Rivers pihentette is a kezdőit, senki nem játszott fél órát, de például Chris Paulnak ennyi idő is elég volt 16 gólpasszhoz, vagy éppen Jordannek 10 pattanóhoz és 5 blokkhoz – ezzel egyébként a 7/7-tel dobó center sorozata megszakadt, zsinórban 19 meccsen át szedett le minimum 14 lecsorgót.

Woodson kiélvezhette. Mike Woodson jelenleg a Clippers segédedzője, de az előző években a Knicks vezetőedzőjeként dolgozott – Phil Jackson a mostani idény előtt rúgta ki a csapattól. Doc Rivers ma segédjét küldte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóra, ahol Woodson széles mosollyal beszélt a találkozóról és a helyzetről… A New York teljesen reménytelen játékát nem feszegette, a hazaiak sorozatban ötödik, szezonbeli 58. vereségüket szenvedték el.

A Knicks legjobb dobói: Early 18/6, Thomas 14, Ledo 12/6
A Clippers legjobb dobói: Rivers 21/3, Redick 17/6, Griffin 14, Jordan 14

Orlando Magic – Atlanta Hawks 83-95

Nagy negyedik negyeddel húzta be a Hawks. A keleti éllovas számára kötelező volt ez a győzelem három vereség után, ennek ellenére jól kezdett az Orlando, 31-23-ra nyerte az első negyedet, vezetett 13 ponttal is és egészen a záró játékrészig előrébb járt a vendégeknél. A negyedik negyedben már átrohant Paytonékon az Atlanta, az első játékrészben bokasérülés miatt kiváló Teague visszatért, beszórt gyorsan hét pontot és csapata gyorsindításokból fordított – a negyedet 27-12-re nyerték végül és megtörték rossz szériájukat.

Drága eladott labdák. A nagyszünetig összesen öt alkalommal veszítette el a játékszert a hazai csapat, a fordulás után azonban 12-szer, ezekből pedig 21 pontot szerzett az Atlanta – Teague-ék remekül használták ki ezeket a lehetőségeket és lerohanták ellenfelüket a végén. Az irányító mellett elsősorban a 25 pontos Paul Millsap villogott (11 pattanó, 4 blokk) és bár pontatlanul dobtak a vendégek, a hárompontosokban nagy különbség volt a csapatok között, ráadásul a Magic sem volt hatékonyabb közelről – Payton például hiába remekelt, hat sapkát kapott Millsapéktől…

A Magic legjobb dobói: Payton 19, Vucsevics 16, Oladipo 16
A Hawks legjobb dobói: Millsap 25/6, Teague 16/6, Korver 13/9

Washington Wizards – Indiana Pacers 101-103

Hillre nem figyeltek a végén. Az Indiana irányítója 29 ponttal és 9 gólpasszal húzta csapatát, a negyedik negyedben ő egyenlítette ki a találkozót és óriási párharcot vívott John Wallal – a Wizards karmestere 17 egységet rámolt be a záró etapban. Hill kosaraival az utolsó percben fordított a Pacers, de Wall tíz másodperccel a vége előtt egy triplával egyenlített, így jöhetett még az Indiana, a fővárosiak pedig elváltották magukat, egy zárás után teljesen üresen roboghatott a gyűrűig Hill és ziccert dobta nyerte meg a meccset csapatának.

Beal ismét megsérült. A vereségnél is nagyobb gond Washingtonban, hogy ismét gond van Bradley Beallel, a dobóhátvéd jobb bokája egy betörés közben ment ki az első negyedben és nem tudott visszatérni, az ő esetleg hosszabb távú kiválása nagy probléma lehet a fővárosiaknál. Wall igyekezett pótolni, 34 pontos estét produkált, de az utolsó játéknál, öt faulttal a hosszabbításban bízva nem ő fogta Hillt, hanem Webster – ez végül végzetesnek bizonyult.

A Wizards legjobb dobói: Wall 34/6, Gortat 16, Nené 10, Butler 10/3
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 29, Miles 16/9, S. Hill 13/6

Toronto Raptors – Chicago Bulls 103-116

A negyedik negyedben nem volt kérdés. Szinte végig a Toronto járt előrébb, még Lowry nélkül is vezettek a hazaiak, de elfáradtak az utolsó tizenkét percre, a védekezésük teljesen szétcsúszott – 39 pontot kaptak a záró etapban, a Chicago 75%-kal tüzelt ebben a periódusban. A vendégeknél jobban eloszlottak most a labdák, mint az utóbbi időben, Mirotic kevesebb dobást vállalt, viszont Jimmy Butler 23 ponttal és 7/8-as mezőnymutatóval jelezte, hogy kezdi visszanyerni korábbi formáját. A Bulls 60,8%-os mezőnymutatója egészen elképesztő, főleg az 52,2%-os triplamutatóval és a mindössze nyolc eladott labdával párosítva.

Védekezni nem ártana. Lowry nélkül is volt négy támadófegyvere a hazai csapatnak, akiknek köszönhetően három negyeden át partiban voltak, sőt, vezettek is – a záró etapban viszont ez már kevésnek bizonyult, az addig meglévő védekezésük is szétesett. Hiába szórt be hat triplát Vasquez, amíg hagyják az ellenfelet 60%-kal dobni, nem nagyon lehet miről beszélni velük kapcsolatban, ráadásul elöl sem ment olyan olajozottan a történet, mint azt a 103 pont mutatja – a mindössze 16 gólpassz jelzi, hogy több volt az egy-egyezés, mint az egészséges lenne.

A Raptors legjobb dobói: Vasquez 22/18, DeRozan 20, L. Williams 18/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 23/6, Gasol 18, Snell 17/9

Boston Celtics – Miami Heat 86-93

Wade és magasember nélkül is megy. A Heatnél nem lépett pályára Wade, valamint Whiteside és Andersen sem, ennek ellenére tökéletesen muzsikált a gárda. Dragic kézbe vette az irányítást (22 pont, 7 gólpassz), de rajta kívül is még négyen érték el a tíz pontot és nemes egyszerűséggel lelépték ellenfelüket – a második negyed elején már tízzel vezettek, három negyed után pedig 82-62 állt az eredményjelzőn. A záró etapban elfogyott az erő a vendégekből, de jól jellemzi a rotációjukat, hogy egyedüli magasemberként (erőcsatár és center sem volt más) Haslemnek (aki szintén sérülten játszott) 38 percet kellett pályán töltenie – az előny mindenesetre kitartott a végéig.

Majdnem megcsinálták a cserék. A sérüléséből visszatérő Isaiah Thomas még nem volt faktor a Bostonnál, de a 16 pontos Crowder, valamint Pressey vezette a felzárkózást hazai oldalon, kiegészülve Bradley-vel – két perccel a vége előtt már csak öt pont volt a Miami előnye, de a vonalról végül sikerült behúznia a derbit a vendégcsapatnak. Érdekes, hogy centerposzton nem tudta érvényesíteni fölényét a Celtics, a festékből a Heat nyert és nagyon fontos győzelmet aratott – két meccs az előnyük riválisaikkal szemben a keleti hetedik helyen.

A Celtics legjobb dobói: Crowder 16, Bradley 12/6, Pressey 11
A Heat legjobb dobói: Dragic 22/6, Deng 15/3, Walker 12/12, Haslem 12, Johnson 12/3

Memphis Grizzlies – Cleveland Cavaliers 89-111

Hengerlő Lovagok. A hatékony és sokszínű támadójátékkal játszó Cavs végig vezetve tartotta kontroll alatt a mérkőzést. A kezdőcsapat minden tagja jól teljesített, hárman érték el a húsz pontos határt. A vendégek dominanciáját jól szemlélteti, hogy 51%-os mezőny-, és 41%-os triplamutatót hoztak össze, tetézték mindezeket 30 kiosztott gólpasszal, valamint a lepattanózásban mutatott elképesztően magabiztos fölényükkel (49-32). A két középső negyedet 69-47-re nyerték meg James-ék, akik a harmadik negyedben már 29 pontos különbséggel is vezettek, s a záró etapra sem engedtek ki. A Cleveland legutóbbi 9 találkozójából nyolcat megnyert.

Azok a fránya közelik. Annak ellenére, hogy a hazaiak 50 pontot szereztek a festékből komolyan megszenvedtek a közeli dobásokkal ugyanis 49 próbálkozásból csak 25-öt váltottak pontokra, mely döntő hatást gyakorolt a mérkőzés kimenetelére. Gasolt csak részben (7/15 mezőnyből), Randolph-ot viszont teljesen hatástalanították (2/8), a két magasember egységesen 3-3 lepattanóval zárt. Hiába végzett csupán 8 eladott labdával a Memphis, nem tudták megoldást találni védekezésben a vendégek offenzíváira. Három győztesen megvívott mérkőzés után kapott ki újra a Grizzlies, mely szezonbeli legnagyobb arányú hazai vereségét könyvelhette el.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 18, Udrih 15, Green 11
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 24/6, Love 22/6, James 20/9

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 99-101 – h. u.

LaVine rutintalan volt. A rendes játékidő végén Budinger triplájával menekült meg a Minnesota, sőt, igazából azonnal megmenekült még egyszer, mivel Kelly teljesen üres hármast rontott a dudaszó pillanatában. A hosszabbításban is fej-fej mellett haladtak a felek, az utolsó dobást Ellington elrontotta, a támadópattanó azonban Clarkson kezébe került, aki a palánk felé dobta a labdát – LaVine viszont eközben jól láthatóan meglökte, így 0,3 másodperccel a vége előtt az irányító értékesített két büntetőt, amivel behúzták a meccset az arany-lilák.

Újonc volt a két vezér. A hazaiaknál az Év Újonca cím legfőbb várományosa, Andrew Wiggins remekelt ismét, nagyon élt a festékben és végül 27 ponttal húzta csapatát – mellette a másik elsőéves, LaVine is eljutott 18 egységig. A túloldalon sokat hibázott Jordan Clarkson, hat labdát adott el, de a hosszabbításban a csapat élére állt, egymaga beszórt nyolc pontot (11-9-re nyerte ezt a Lakers) és mint arról már szóltunk, ő nyerte meg a találkozót – mellette a megszokott módon a már nem újonc Jeremy Lin villogott leginkább.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 27/3, Budinger 22/9, LaVine 18/3
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 20, Lin 19/3, Davis 14

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 93-95

A büntetők okozták a Pelicans vesztét. Az első negyedet tizenöt ponttal nyerte a New Orleans és bár fordított a Houston, a hajrában volt esélye a hazai csapatnak – csak éppen komoly gondokat okoztak nekik a büntetők. Anthony Davis hiába dupla-duplázott (24 pont, 12 pattanó), egyrészt ismét kivált pár percre vállsérülése miatt, másrészt rá nem jellemző módon nyolc büntetőt is kihagyott, ebből egyet az utolsó pillanatokban. A végén lehetett volna még esélyük, de Brewer nem hagyta hármast dobni a hazaiakat, inkább faultolt, Gordon pedig ezt a büntetőt is elrontotta, így sorozatban negyedszer is bukott a Pelicans.

Howard visszatért. A két hónap után újra pályára lépő center nem egészen 17 percet töltött pályán, ez alatt leszedett hét pattanót, betakarta Davist és zsákolt egyet – elmondása szerint neki egyáltalán nem a pontszerzés a feladata. James Harden dupla-duplával (25 pont, 10 gólpassz), Motiejunas és Ariza pedig hatékony támadójátékkal rukkolt elő és bár a negyedik negyedben a 28 pontos Evans vezérletével feljött a Pelicans (a két középső negyedet nagyon megnyerte a Rockets), Hardenék voltak higgadtabbak a hajrában.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 29/12, Davis 24, Pondexter 10/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/3, Ariza 22/9, Motiejunas 21/3

Denver Nuggets – Philadelphia 76ers 85-99

Összeomlás a 4. negyedben. A Denver egészen a záró játékrész közepéig tartotta a lépést a vendégekkel, annak ellenére, hogy nem ültek a dobásaik (végül  mezőnyből 34.5 százalékkal céloztak, 8/29-es triplamutató mellett). Az utolsó hét percben azonban teljesen eltűnt a Nuggets vérszegény támadójátéka is, az addig borzasztóan dobó Jameer Nelson néhány kosarán kívül veszélytelenek voltak a gyűrűre – ekkor a pár napja 40 pontos karriercsúcsot hintő Gallinari vállsérülés miatt már nem lehetett a pályán.

Nerlens Noel lehet Wiggins kihívója. A 76ers magasembere nagyszerű számokat és nagyon jó játékot hoz az utóbbi hetekben, így megteremtette az esélyét az Év Újonca Díjra. Ma a negyedik negyedben lépett fel, fontos pillanatokban segített blokkokkal, labdaszerzésekkel és pontokkal – végül 14 pontig, 15 lepattanóig, 4 blokkig és 4 labdalopásig jutott. A palánk alatt nagy segítségére volt az 5 blokkot bemutató Jerami Grant, de a kispadról is jött a lendület: Covington 25, Canaan 15 pontig jutott és a végjátékban is remekeltek.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 19/6, Chandler 16/12, Nelson 12.
A 76ers legjobb dobói: Covington 25/18, Canaan 15/6, Noel 14.

Utah Jazz – Portland Trail Blazers 89-92

Öt meccs után megváltás. Csúnya vereségspirálba került a Trail Blazers Wes Matthews sérülése után, ráadásul LaMarcus Aldridge ugyan visszatért, de Batum és Kaman továbbra is maródi. A vendégek nem is csillogtak, jobbára hátrányban kosaraztak, a negyedik negyedben azonban Damian Lillard (23 pont, 12 gólpassz, 8 pattanó) úgy gondolta, hogy véget kellene vetni a rossz sorozatnak, elkezdte támadni a gyűrűt, és ennek köszönhetően 10 pontos hátrányt ledolgozva végül célba juttatta csapatát. A Portland 4. helye gyakorlatilag betonbiztos a tabellán, mivel csoportriválisai közül a legközelebbi Thunder is 6 meccsnyire van, a Top4 pedig garantált a csoportgyőzteseknek.

Túl sok volt a sérült. Gordon Hayward és Rodney Hood személyében két kezdőjátékos is hiányzott, így a kispad az egy szem Joe Ingles-en kívül kiürült – a záró játékrészben érezhető is volt a fáradtság okozta dekoncentráltság. Addig hiába villogott Favors (26 pont, 13 lepattanó) és a kezdőbe visszakerülő Trey Burke (22 pont), mellettük csak Rudy Gobert dupla-duplája (12 pont, 10 pattanó) érdemel kiemelést. A többiek nem tudták felvenni a ritmust, a negyedik negyedben pedig teljesen átrohant rajtuk az ellenfél.

A Jazz legjobb dobói: Favors 26, Burke 22, Gobert 12.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/3, Aldridge 19, Wright 15/9.

San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 130-91

Hosszú távú célok. Az első negyedben még tartotta magát az OKC, a másodikban viszont feljött a Spurs cseresora, és eldöntötte az érdemi kérdéseket – félidőben már 21 ponttal járt előrébb a bajnok. A második félidőben Scott Brooks nem is nagyon erőltette a húzóemberek játékát, Westbrook például 26 percet volt a pályán, a rengeteg sérüléstől sújtott vendégek ezért is kaphattak ki közel 40 ponttal – ekkora különbség talán nem volt a felek között.

Amikor a bab is hús. Az is ritka, hogy Tony Parker hárompontost dobjon, de még ritkább, hogy Tim Duncan is – ezen kívül Kawhi Leonard buzzer kosarat szerzett, Boris Diaw pedig 19 egységgel jelentkezett a kispadról. Nem volt olyan eleme a játéknak, amiben ne lett volna elsöprő a fölényük, 58 százalékkal mezőnyöztek, ebből 61 felett tripláztak, 50-36-ra hozták a pattanócsatát, 28 gólpasszt osztottak ki, a cseréktől pedig kerek 60 pont érkezett. A nagy különbségben benne volt, hogy az OKC ma nem volt jó, ugyanakkor a San Antonio is sokat tett ezért a győzelemért. A nyugati 6. helyen áll a címvédő, de a dobogós Houston is csak 3 győzelemnyire van tőlük, a formába lendülő Duncanék még odaérhetnek a tabella elejére.

A Spurs legjobb dobói: Parker 21/3, Diaw 19/3, Duncan 16/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 16, Kanter 16, Waiters 14/6.

Phoenix Suns – Sacramento Kings 99-108

Ez a vereség duplán fájt. Az OKC buktájával a Sunsnak lehetősége lett volna 2 meccsnyire megközelíteni a nyugati 8. helyen álló ellenfelét, azonban erre esélyük sem volt. Félidőben még csak öt pontos hátrányban voltak, de Bledsoe rossz formáját valamennyire ellensúlyozta Archie Goodwin (15 pont). Fordulás után viszont nem volt pardon, folyamatosan nyílt az olló, a 3. negyed végén már 13 ponttal vezetett a Kings, a végjátékban pedig a veszett fejsze nyelét próbálták megragadni a Morris-ikrek húzta hazaiak.

Ma minden működött. A Sacramento centere, Cousins 24 pontig és 11 pattanóig jutott, a második félidő elején az ő két kosarával indult be a henger és lépett meg csapata. A többi négy kezdőjátékos is elérte a 10 pontot, a kispadról ugyanezt megtette Derrick Williams és Nik Stauskas is, míg Andre Miller 7 gólpasszal jelentkezett. A jó támadójáték mellett végre a periméter-védekezés is NBA-szintű volt, a Suns mindössze 6/24-gyel tüzelt kintről, összességében a Kings megérdemelten győzött – sorozatban egyébként negyedszer.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 24/3, Marc. Morris 19/9, Bledsoe 19/6.
A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Gay, McCallum 14-14.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus