Erőt demonstrált az OKC ellen a Golden State

32 pontot vert a Thunderre a Warriors - már a Wolves a nyugati harmadik - megint nyert a Boston - Lillard 40-et dobott Phoenixben.

Pocsék napot fogtak ki Russell Westbrookék, míg a bajnok feltüzelten lépett pályára, így 32 pontos GSW-sikert hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadója. A Boston újabb sikerrel közelítette meg a Torontót, a Minnesota fellépett a nyugati harmadik helyre, sorozatban hetedszer nyert a Philly, míg a Portland Damian Lillard 40 pontos estéjével tudott győzni Phoenixben.

Visszajátszás: Lillard győztes kosárral koronázta meg a 40 pontját

Philadelphia 76ers - Orlando Magic 116-105

Hamar eldőlt. Az elvárásoknak megfelelően könnyedén hozta a találkozót a Philly, az első és a második negyedet is kilenc-kilenc ponttal nyerte az együttes, majd a fordulás után sem kellett megszakadnia azért, hogy megtartsa az előnyét - lehetett figyelni a játékpercekre is, végül csak TJ McConnell nem fért be harminc alá, a kezdőből mindenki pihenőt kapott. Összesen egyébként hatan is tíz pont fölé jutottak náluk, de Joel Embiid (27 perc, 28 pont, 10/17 mezőnyből, 14 lepattanó) most is kiemelkedőt nyújtott, csapatszinten 50% felett céloztak, kiosztottak 31 gólpasszt és magabiztos játékkal pipálták ki sorozatban hetedik győzelmüket is - ma este back-to-backre utaznak Washingtonba, ott kell majd igazán domborítaniuk.

Pár perc jutott a Magicnek. Jól kezdtek a vendégek, főleg védekezésben és ennek köszönhetően megléptek 15-6-ra, de gyakorlatilag eddig alakult jól számukra a meccs: itt egy 21-3-as rohamot produkált a Philly, magabiztos előnybe került és csak a találkozó végén kapaszkodott fel ismét látótávolságon belülre az Orlando. Fournier szerint abban a 21-3-as rohamban annyira szétestek, hogy nem tudták magukat összeszedni fejben, nem voltak elég kemények, a végén pedig már hiába hajtottak, nem volt sok haszna - sorozatban ötödször kaptak ki, következőleg Oklahoma Citybe látogatnak. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 28/3, Simmons 17, Redick 16/3
A Magic legjobb dobói: Gordon 20/12, Fournier 16/3, Vucsevics 15/3

Miami Heat - Memphis Grizzlies 115-89

Ez nem NBA-szint. Az egyébként is a liga leggyengébb csapatai közé tartozó Grizzliesnél nem játszott a legutóbb megsérült Tyreke Evans, most éppen betegség miatt hiányzott Chandler Parsons és "csak úgy" kiültették Marc Gasolt is, azt pedig talán nem túlzás kijelenteni, hogy a gárda többi része önmagában nem feltétlenül üti meg az NBA-szintet. Ezzel együtt nem szenvedtek kiütéses vereséget, a nagyszünetben még csak nyolc pont volt közte, de a győzelemre sem volt igazán reális esélyük, egyszerűen nem volt bennük elég pont - zsinórban kilencedik vereségüket szenvedték el, kedd hajnalban Bostonban folytatják.

Ez nagyon kellett a Heatnek. Nagyon mélyen van Erik Spoelstra csapata és bár egy ilyen kötelező győzelemtől aligha áll helyre náluk minden, az biztos, hogy borzasztóan kellett már nekik egy siker és nem csak a tabellát tekintve. Ugyan Goran Dragic és Dwyane Wade is elég fáradtan mozgott a back-to-back második felén, de a harmadik negyedben sikerült feljebb kapcsolniuk és húszpontos előnyt felépíteniük, ott nőttek igazán a Memphis fölé. Whiteside-ék végül 50-30-ra nyertek a festékben, 13-2-re a gyorsindításból és 26-8-ra az eladott labdákból szerzett pontokat tekintve, Tyler Johnson és Justise Winslow is remekül játszott, így merítettek némi önbizalmat és nem utolsósorban két meccsre növelték az előnyüket a Detroittal szemben. 

A Heat legjobb dobói: T. Johnson 23/6, Winslow 17/6, Richardson 15/3, Ellington 15/15
A Grizzlies legjobb dobói: Harrison 17, Davis 14, Green 10

New York Knicks - Boston Celtics 112-121

Irvingre nem volt ellenszer. Nem kezdett igazán jól a Boston vezére, de fokozatosan belelendült, a harmadik negyedben már alaposan megszórta magát (sorozatban dobott 14 pontot), a záró etapban pedig teljesen magára vonta a figyelmet és könnyű helyzetbe hozta társait. Végül 31 ponttal (11/22 mezőnyből, 6/12 tripla), 9 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, a Knicksnek a második félidőben már csak akkor volt esélye, amikor ő pihent, mert amikor a pályára lépett, tartottak tőle, mint a tűztől - ezt kihasználva Jaylen Brown is eljutott 24 pontig, a padról beszálló Rozier-Smart kettős is hozzászólt, a hátvédsor összességében kiválóan játszott. Brad Stevens legénysége így back-to-back győzelemmel nyitott az All-Star szünet után, úgy fest, hogy rendezte a sorait és fél meccsre megközelítette a keleti listavezető Torontót - kedd hajnalban egy hazai kötelező következik a Memphis ellen.

Most Burke is kevés volt. Ismét parádézott a Knicks cserehátvédje, 26 ponttal és 8 gólpasszal igyekezett húzni a New York szekerét, de hiába, ezúttal jobb volt a Boston - Jeff Hornacek vezetőedző szerint Irving jelentette a különbséget, de azért a 22,2%-os triplamutatót sem teszik ki az ablakba. Összességében nem játszottak rosszul, de védekezésben egyetlen ember megborított mindent, támadásban pedig nem tudták ezt ellensúlyozni, így a legutóbbi siker után most ismét kikaptak, ráadásul kedd hajnalban a Golden State-et fogadják.

A Knicks legjobb dobói: Burke 26/6, Hardaway Jr. 17/9, Beasley 15/3
A Celtics legjobb dobói: Irving 31/18, Brown 24/6, Rozier 14/6

Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 112-80

Alaposan visszavágott a bajnok. Idén már két komoly pofont is kapott az OKC-től a Warriors, de most igyekezett visszaadni mindent, amit tudott: elővették azt a védekezést Curryék, amely korábban ligaelső is volt, atomjaira bontották a Thunder játékát és a második félidőben sem álltak le, így végül 32 pontot tettek közé. Motiváltnak és élesnek tűnt a társaság, bár támadásban azért nem stimmelt minden, Klay Thompson 1/11-es triplamutatója jól jelzi ezt, de úgy védekeztek, hogy ez nem számított - Paul George-tól például legutóbb 38 pontot kaptak, most öt egységre limitálták Duranték, bár ehhez természetesen PG botrányos napja is kellett. Összességében erőt demonstrált a bajnok és utolérte a Houstont, következőleg New Yorkba látogatnak majd Curryék.

Ebből tanulni kell. Most nem az OKC-n, hanem a Golden State-en volt érezhető az a mentális plusz, az az elszántság, amellyel Billy Donovan együttese korábban megfogta a címvédőt, így pedig nem volt esélye a vendégcsapatnak - ez párosult egy rossz dobóformával, nem ültek az extrák sem, ennek köszönhetően hatalmas verésbe szaladtak bele. Ugyan leginkább George dobásai hiányoztak (1/14-gyel zárt), de Westbrook és Anthony is nagyon gyengén célzott, a többieket pedig ne is említsük - a 33%-os mezőnymutató önmagáért beszél, ezúttal nem volt keresnivalójuk. Westbrookék így már csak hetedikek Nyugaton, két meccsre a harmadik Wolvestól és másféllel a kilencedik Clippers előtt.

A Warriors legjobb dobói: Durant 28/12, Curry 21/15, Young 16/12
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 15/3, Adams 14, Anthony 14/3

Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 122-104

Csak a negyedik negyedben dőlt el. Jimmy Butler nélkül voltak gondjai a Minnesotának (Towns például mezőnykosár és lepattanó nélkül zárta az első negyedet), a nagyszünetben hátrányban volt az együttes, de aztán a záró etap elejét nagyon megnyomták a hazaiak és dűlőre vitték a dolgot: futottak egy 16-2-t és ezt az előnyt már nem adták ki a kezükből. Összességében öten is eljutottak legalább 19 pontig, Butler nem támadásban hiányzott, hanem védekezésben, de aztán úrrá lettek a gondokon és érvényesítették a papírformát - ezzel a kötelező győzelemmel megelőzték a Spurst és felléptek a nyugati harmadik helyre.

Parádézott a kispad. A Chicago elsősorban azért volt partiban ilyen sokáig, mert sokkal többet tettek hozzá a cseresjátékosai, mint a hazaiaknál: Portis, Valentine és Payne is tíz pont fölé jutott, de Vonleh is beszórt nyolc egységet hat lepattanóval alig 14 perc alatt. Az első félidőben 24-7-re nyerték a cseresorok csatáját a vendégek, ezt egészítette ki Zach LaVine sokoldalú játékkal és néhány fontos kosárral, de aztán a fordulás után ez már kevésnek bizonyult, a Minnesota sebességet tudott váltani, Crawford meghozta a kinti tűzerőt és a lepattanózást is uralták már Gibsonék. A bravúr így végül elmaradt, de a cél továbbra is az, hogy minél többet játsszanak a fiatalok: Lopez és Holiday ezúttal sem lépett pályára, lehet, hogy számukra a "nagyobb jó" érdekében véget ért a szezon.

A Timberwolves legjobb dobói: Teague 25/9, Wiggins 23/6, Towns 22
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21, Portis 15/3, Nwaba 14

Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 104-106

Lillard megnyerte. Alapvetően nagyon gyengén játszott ezen az estén a Blazers, de kiváló produkciót nyújtott Damian Lillard és végül utóbbi eldöntötte a találkozót a vendégek javára. Az irányító egymaga 19 pontot dobott a negyedik negyedben és vezérletével tíz egység feletti hátrányból álltak fel az utolsó hét és fél percben, majd jött a végjáték: 28 másodperccel az órán Lillard egyenlített, a Suns pedig nem tudta elvégezni az oldalbedobást, öt másodpercet fújtak a játékvezetők. Így maradt még húsz másodpercük a vendégeknek arra, hogy megnyerjék a találkozót, Lillard szépen lepörgette az órát, a legvégén könnyedén megverte az emberét, betört és az utolsó másodpercben feltette a győzelmet jelentő ziccert - ezzel megkoronázta 40 pontos teljesítményét. Terry Stotts szerint nagyon értékes ez a siker, mert gyengén játszottak, gyengén dobtak (6/30 tripla), mégis nyerni tudtak, ráadásul Nyugaton most minden apró győzelemnek óriási jelentősége van.

Nagyon elrontotta a Phoenix. A hazaiaknál Devin Booker (30 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), TJ Warren (19 pont, 3 blokk), Elfrid Payton (13 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) és Alex Len (11 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) is szép számokat hozott, a harmadik negyedet 15 ponttal nyerte meg a társaság és már úgy tűnt, hogy meglesz a bravúr, de ez végül elmaradt: a záró etapban hibát hibára halmozott a csapat, az i-re pedig az elrontott oldalbedobás tette fel a pontot. Ahelyett, hogy ők támadtak volna a győzelemért, odaadták a labdát Lillard kezébe, majd egy meccsdöntő játékhoz képest nem túl meggyőző védekezést mutattak be, így hiába a Blazers pocsék dobóformája, ezt sem tudták kihasználni - sorozatban kilencedszer kaptak ki, ráadásul ezért most alaposan "megdolgoztak"...

A Suns legjobb dobói: Booker 30/15, Warren 19, Payton 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/9, McCollum 21/3, Nurkic 14

Utah Jazz - Dallas Mavericks 97-90

A végére összeállt a Jazz-védekezés. Ezúttal sem játszott jól a Utah, a remek első negyed után jöttek a gondok és szoros meccset játszottak Rubióék a liga egyik leggyengébb csapatával, de az utolsó bő öt percben egyetlen mezőnykosarat engedtek ellenfelüknek, ez a védekezés pedig végül meghozta számukra a győzelmet. Amellett, hogy elvették a Mavs dobásait, még sorozatos eladott labdákba is hajszolták a texasiakat, így hiába kerültek hátrányba, egy 12-3-as futással zárták le a találkozót - Quin Snyder szerint ez valóban nem volt szép meccs, de behúzták és ő örül annak, hogy játékosai ekkorát harcoltak a hajrában. A 25 pontos Donovan Mitchellt ismét érdemes kiemelni, az ő tűzerejére nagy szüksége volt a társaságnak, mert a támadójáték eléggé akadozott, ennél pedig biztos, hogy többet kell majd mutatniuk, amikor kedd hajnalban vendégül látják a Houstont. 

Ismét a régi nóta. Számtalanszor láttuk már idén a Dallastól, hogy három és fél negyeden keresztül szoros meccset játszik bárkivel, aztán az utolsó percekben lefagy és végül vereséget szenved - Dirk Nowitzki is arról beszélt, hogy az egész szezonjuk az ilyen találkozókról szól. Ezúttal magukhoz képest kiválóan lepattanóztak és védekeztek, de támadásban nagyon vérszegények voltak és ez főleg a végén csúcsosodott ki, amikor az utolsó hét dobásukból hatot elrontottak és közben eladtak még négy labdát is. Nagy baj persze nincs, hiszen a tankoláshoz jól jön a vereség és csak a Phoenixet előzik meg a tabellán...

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/12, Favors 14, Gobert 13
A Mavericks legjobb dobói: Barea 17/3, Ferrell 13/9, Nowitzki 12/3, McDermott 12/9

Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 108-113

Caldwell-Pope extrája kellett a sikerhez. A Lakers dobógépe nagyon elemében volt ezen az estén és végül 34 ponttal, közte 8/14 hármassal szórta meg a Sacramentót, amellyel kulcsszerepet vállalt a vendégek sikeréből. A szoros meccsen tízpontos előnybe került a Kings a harmadik negyedben, de ekkor jött KCP és öt perc alatt öt triplát süllyesztett el, amellyel csapata fordított és a játékrész végén már négy ponttal vezetett, majd a záró etapban már kontrollálni tudta az eseményeket Luke Walton együttese. A végén még egyszer felszívta magát a Sacramento és Bogdanovics vezetésével 110-109-ig kapaszkodott fel, de az utolsó tizenkét másodpercben Thomas és Hart is hidegvérrel büntetőzött, így nem történt újabb fordulat. A LAL tehát back-to-back hozott két kötelező győzelmet, így megerősítette helyét a "senki földjén": hat meccsel van mögötte a Memphis és hattal van előtte a Jazz.

Biztatóak a fiatalok. Talán Sacramentóban van idén a legtöbb első- és másodéves fiatal tehetség, akiket fel kell építeni, de összességében bizonyították is, hogy van bennük potenciál - Bogdan Bogdanovics ismét remekelt (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 4/7 tripla, 3+1-es játék clutch helyzetben), Buddy Hield is beszórt 21 pontot, Willie Cauley-Stein részéről már elvárás a jó játék (18 pont, 15 lepattanó, 2 blokk), de Skal Labissiere és De'Aaron Fox is produkált biztató dolgokat. Az idei szezonban nem lehet ennél nagyobb cél a csapatnál, őket kell fejleszteni, de jó úton járnak. 

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 21/12, Hield 21/15, Cauley-Stein 18
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 34/24, Thomas 17/9, Ingram 13/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus