Fél lábbal már a következő körben a Warriors és a Pelicans

A kiesés szélére került a Spurs és a Portland is, 3-0-ra vezet a GSW és a NOP - húszpontos győzelemmel vette vissza a pályaelőnyt a Sixers.

Sem a San Antonio, sem a Portland nem tudott válaszolni, a párharc harmadik meccsét is behúzta a Golden State, valamint a New Orleans is - ezzel a kiesés szélére került a Spurs és a Blazers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában. A Philly-Miami szériában még nem ennyire egyértelmű a helyzet, de Joel Embiid visszatért, a Sixers pedig egy húszpontos győzelemmel szerezte vissza a legutóbb elvesztett pályaelőnyt. 

Visszajátszás: Joel Embiid megint beárazta Hassan Whiteside-ot

Miami Heat - Philadelphia 76ers 108-128

Embiid visszatért, nyert a Philly. Sokáig valószínűtlennek tűnt, hogy ezen a meccsen visszatérhet a Sixers klasszis centere, de végül pályára tudott lépni, igaz, maszkot kellett viselnie - saját bevallása szerint ez elég idegesítő volt, de így is csapata legjobb dobója tudott lenni. A jelenléte azonnal érződött és bár az első öt dobását elrontotta, utána nem nagyon lehetett őt megfogni: 23 pontot szórt 5/11-es mezőnymutatóval, 3/4 triplával és 10/15 büntetővel, mellétett még hét lepattanót, négy gólpasszt és három blokkot, a negyedik negyedben pedig egymaga produkált egy 7-0-s rohamot, amellyel végleg eldöntötte a derbit. Mert hogy a negyedik negyed lett a döntő, az első három játékrész során szorosan alakult a helyzet, de a záró etapot egy 9-1-es futással kezdte a Philly, majd amikor ebből megpróbált felállni a Heat, jött Embiid szériája és ez megtörte a hazaiakat - végül 32-14-re húzta be a negyedet Brett Brown csapata és visszavette a legutóbb elvesztett pályaelőnyt. Embiid mellett egyébként most ismét ültek a kinti dobások is, Ben Simmons (19 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) irányításával 18/34 hármast bombáztak be a vendégek, Belinelli 4/8-at, Saric 4/7-et, Covington 2/2-t tett a közösbe, ez így együtt pedig végül húszpontos győzelmet ért - remek helyzetből várhatják a negyedik mérkőzést. 

Ismét gyenge volt a Heat. A második meccs remek játéka után ezúttal nagyon nem találta a ritmust a Miami és csak az extra kinti dobóformának (16/33 tripla) köszönhette, hogy legalább három negyeden keresztül partiban tudott lenni. A védekezés most egyáltalán nem működött, az Embiiddel megerősödő Philly már nagyon sok volt nekik, Hassan Whiteside újfent használhatatlan volt (13 perc, 5 pont, 4 fault), Dwyane Wade is elveszett (2/10 mezőnyből, 8 pont) és a záró etapra már teljesen szétestek minden téren - végül 20-7-re kaptak ki leindításból, 36-22-re a festékből és csak a Dragic-Richardson-Winslow trió tűzereje miatt nem lett nagyobb a különbség. Valamin változtatniuk kell, ugyan mondhatják, hogy csak az utolsó negyedet rontották el, de igazából addig is a Sixers akarata érvényesült, a végén csak annyi változott, hogy támadásban is elfogytak az extrák a floridaiaknál - addig minden játékrészben eljutottak ők is legalább harminc pontig, itt viszont megálltak 14-nél. A pontháború nem nekik kedvez és nem is jöttek ki belőle jól, így azonnal visszaadták a pályaelőnyt és a negyedik meccs kulcsfontosságú lesz: ha azt is elvesztik otthon, akkor a szakadék szélére kerülnek. 

A Heat legjobb dobói: Dragic 23/3, Winslow 19/12, Richardson 14/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 23/9, Belinelli 21/12, Saric 21/12

A párharc állása: 2-1 a 76ers javára. 

New Orleans Pelicans - Portland Trail Blazers 119-102

Ez eldőlt. Nem hibázta el első hazai meccsét sem a New Orleans, sőt, eddigi legmagabiztosabb győzelmét aratta, így minden bizonnyal eldöntötte a továbbjutás kérdését - egy mérkőzést még nyernie kell a gárdának, de 3-0-s előnyről nem szokás kiesni, ha nem történik valami óriási változás. Ezúttal nagyon hamar eldőlt a küzdelem, a hazaiak már az első negyedben kiütötték ellenfelüket, 16 ponttal nyerték a játékrészt és innentől végig kézben is tartották a találkozót, a Portland nem jött már be tíz egység alá és Alvin Gentry odáig merészkedett, hogy adott pár perc extra pihenőt játékosainak - Davis ugyan játszott 36 percet, de a többiek közül csak Holiday (32) töltött parketten 30-nál többet. Egyénileg ismét kiemelhető a négy "sarokkő", az említett Davis (28 pont, 11 lepattanó) és Holiday (16 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) mellett ezúttal is Rondo vezette a show-t (28 perc, 16 pont, 11 gólpassz), a legnagyobb extrát pedig Nikola Mirotic szállította: a bombaformában lévő erőcsatár 30 pontos playoff-karriercsúcsot szórt 12/15-ös mezőny- és 4/6-os triplamutatóval, hasznos mezőnymunkával. A csapatszinten bemutatott 16 labdaszerzés jelzi, hogy megint mekkora nyomás alá helyezték a Blazers játékosait, ezzel a 3-0-s előnnyel pedig már karnyújtásnyira kerültek a második körtől - eddig elsöprő magabiztossággal szedték szét a Portlandet, már csak az utolsó lépés van hátra. 

Nincs válasz. Evan Turner nem tudta vállalni a játékot a vendégeknél, Jusuf Nurkic pedig ugyan ott volt végül a parketten, de sok hasznosat nem tett hozzá - húsz perce alatt öt ponttal és négy faulttal zárt, nem tudott segíteni csapatán. Pedig nagyon kellett volna, mert ugyan most már eljutott húsz pontig Damian Lillard, de öt mezőnykosarára nyolc eladott labda jutott, csapatszinten 24 alkalommal veszítették el a játékszert és bár a McCollum-Aminu páros azért említhető pozitívumként, a 30% alatti triplázás is jelzi, hogy érdemi választ nem tudott adni a gárda a New Orleans által feltett kérdésekre. Egyelőre úgy fest, hogy nagyon korán búcsúzik a nyugati harmadik kiemelt és a cél nagyjából az lehet innentől, hogy egy becsületmeccset nyerjenek Lillardék, amellyel elkerülik a söprést. 

A Pelicans legjobb dobói: Mirotic 30/12, Davis 28, Rondo 16/3, Holiday 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 22/6, Aminu 21/9, Lillard 20/9

A párharc állása: 3-0 a Pelicans javára. 

San Antonio Spurs - Golden State Warriors 97-110

Harmadszor is ugyanaz. Ahogy az előző két meccsen, úgy most is közel tudott lenni ellenfeléhez a Spurs az első félidőben, sőt, vezetett is, de ahhoz nem volt elég jó, hogy nyerjen - az első félidőt egy 20-9-cel zárta a GSW, a harmadik negyed végén már 12 pont volt a különbség, a záró etapban pedig nem tudta érdemi nyomás alá helyezni a címvédőt a hazai alakulat. Gregg Popovich végül nem volt ott az összecsapáson, Ettore Messina dirigálta a gárdát és a játékosok azért elmondták, hogy nagyon nehéz volt így a kosárlabdára koncentrálni, mindannyian a tréner mellett szerettek volna lenni - talán ezért, talán másért, de a második félidőben már nem volt komoly győzelmi esélyük, akkor már megérkeztek a Warriors triplái is, így ezúttal is tíz pont feletti különbséggel kaptak ki Aldridge-ék. Ezzel alighanem eldőlt a továbbjutás kérdése, a negyedik mérkőzésre magyar idő szerint vasárnap este 21:30-kor kerül majd sor. 

Durant megsérült. Az újabb sima győzelem mellé némi negatívumként fel kell jegyezni a Golden State-nél Kevin Durant sérülését, akinek a meccs vége felé ment ki a bokája és nem tért már vissza a pályra - igaz, nem tűnt komolynak az eset, a győzelem pedig már zsebben volt, Steve Kerr valószínűleg nem akart kockáztatni. Durant egyébként remekelt (26 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), mellette pedig még öten érték el a tízpontos határt és a gyengébb triplázás (10/32, 31%) ellenére magabiztosan hozták az újabb győzelmet - ezzel a söprés kapujába kerültek és ha Durant sérülése nem súlyosabb, mint amilyennek tűnt, akkor ez a széria valószínűleg véget ér a következő találkozón. 

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 18, Parker 16, Mills 14/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 26/3, Thompson 19/9, Livingston 16

A párharc állása: 3-0 a Warriors javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus