Gálaelőadással írt történelmet a Golden State

Megvan Curry-ék NBA-rekordja - 19 hármast dobott az Indiana - szoros meccsen nyert a Bulls - Mempisben is kikapott a Dallas

 

Új ligarekordot állított fel a címvédő Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután 34 pontos verést mért a Los Angeles Lakersre – Steph Curry-ék az elsők, akik sorozatban 16 győzelemmel kezdenek egy szezont. Az Indiana egészen elképesztő dobóformával és Paul George szezoncsúcsával tudott nyerni Washingtonban, a Boston védekezése csődöt mondott Atlantában, de a Dallas is simán kikapott Memphisben. A Clippers megszakította negatív szériáját és győzni tudott Denverben, a Chicago pedig a visszatérő Derrick Rose-zal szoros meccsen verte a  Portlandet.

Washington Wizards – Indiana Pacers 106-123

Ihletett formában dobott a Pacers. Egészen félelmetes hatékonysággal szórta a kosarakat a vendégcsapat, hiszen 55%-kal tüzeltek mezőnyből és 73%-kal a triplavonalon túlról – 19 hármast süllyesztettek el. Paul George 40 pontos szezoncsúcsot hintett (14/19 mezőnyből, 7/8 tripla), egészen elképesztő számai mellé azonban felzárkózott CJ Miles is, aki 32 egységét 8/9 hárompontossal hajította össze. A brutális teljesítménnyel természetesen nem kaphattak ki ezen az estén, bár a védekezésük nem volt olyan kemény, mint amit megszokhattunk, de a második félidőben így sem tudta már tartani a lépést a Washington.

A harmadik negyedig partiban volt a Wizards. A hazaiak jól tartották magukat, Beal, Wall és Gary Neal révén ők is a periméterről szerezték pontjaik nagy részét – bár az irányító szokásos játékait azért elég jól elvette George Hill, így is eljutott 18 pontig. A nagyszünetben még csak egy ponttal vezetett a Pacers, ám a harmadik negyedben George kosaraira nem tudtak már válaszolni és hamar tíz pontra nőtt a távolság – belefáradtak abba, hogy mindent átdobnak felettük… Nagy verés így sem lett belőle, de a fővárosiak hárommeccses győzelmi szériája megszakadt.

A Wizards legjobb dobói: Neal 23/15, Beal 20/6, Wall 18/9
A Pacers legjobb dobói: George 40/21, Miles 32/24, G. Hill 14/6

Atlanta Hawks – Boston Celtics 121-97

Végig fölényben játszott az Atlanta. Az első percektől kezdve folyamatosan a hazaiak vezettek és a Boston futott az eredmény után, de a negyedik negyedben végleg lelépte ellenfelét a Hawks. Millsapék 56%-kal dobtak mezőnyből, 50%-kal tripláztak, szétosztottak 33 gólpasszt és még a lepattanózást is megnyerték, a záró etapban pedig 40 pontot raktak fel a táblára – a játék minden elemében jobbak voltak és ízekre szedték a Smart nélkül harmatosnak tűnő Celtics-védekezést. A szünetben egyébként visszavonultatták Dikembe Mutombo, a csapat korábbi legendás centerének mezét.

Újratervezés Bostonban. Brad Stevens nem lepődött meg azon, hogy gyengén játszott csapata, elmondása szerint az utóbbi napokban erre mutattak a jelek, különösen védekezésben – természetesen Marcus Smart nagyon hiányzott a gárdából. Isaiah Thomasnak nem ment a dobás sem, így hiába játszott extrát Avery Bradley, egymaga nagyon kevésnek bizonyult, ezzel 50%-kal romlott a Celtics mérlege.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 25, Teague 16/3, Sefolosha 15, Korver 15/9, Scott 15/6
A Celtics legjobb dobói: Bradley 25/12, Thomas 14/6, Hunter 12/6

Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 110-96

Egyensúlyban volt a Memphis. Zach Randolph helyén Jeff Green kezdett, a small-ball pedig most jól működött a Dallas ellen – a hazaiak közül heten érték el a tízpontos határt, emellett pedig a védekezésük is remekül működött az első félidőben. A harmadik negyed végére már húsz pont fölé nőtt a Grizzlies előnye és bár a Felton-Barea páros vezérletével innen még megpróbált egy nagy rohammal felzárkózni a Dallas, elöl továbbra is megvolt Conley-ék ritmusa és végül magabiztosan gyűjtötték be a győzelmet.

Most nem működött a kezdőcsapat. A Mavs első sorát most nagyon megfogta a Grizzlies, Nowitzki csak 5/15-öt dobott mezőnyből, az utóbbi meccseken remeklő Deron Williams sem tudta vállára venni csapatát és Chandler Parsons sem volt faktor – akkor működött igazán a vendég gárda, amikor a 4/4 triplát elsüllyesztő Felton, illetve a szintén hatékony Barea volt fent. A 39%-os mezőnymutató ezúttal kevés volt a nagyon sokoldalúan játszó hazaiak ellen, így a Dallas sorozatban második vereségét szenvedte el – igaz, egy meccsel így is Gasolék előtt van Rick Carlisle csapata.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21/3, Jeff Green 19/3, Gasol 15
A Mavericks legjobb dobói: Felton 16/12, Barea 16, Nowitzki 14/6

Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 94-111

Jordant nem engedték zsákolni. A Clippers centere négy dobást vállalt mezőnyből és így jutott el 18 pontig – ugyanis 25 alkalommal állhatott oda a büntetővonalra, amelyből csak 12-t értékesített. Ennek ellenére a meccs nagy részében a vendégek vezettek, a negyedik negyed elején Jamal Crawford gyors hét pontja után 14-re nőtt a különbség és hiába jött a Hack-a-DJ, nem tudtak érdemben közelíteni a hazaiak. A Clippers ezzel sorozatban három vereség után tudott újra nyerni és 7-7-re javította mérlegét.

Gallinari karriercsúcsa. A Nuggets kiscsatára 20 pontot szórt (2/10 mezőnyből, 16/17 büntető), ami tőle egyáltalán nem szokatlan, viszont a 18 leszedett lepattanó annál inkább, ez karriercsúcsnak számít nála. A tűzerő azonban hiányzott a hazaiakból, Mudiay teljesen eltűnt, de a csodafegyver Barton is mindössze egyetlen pontot tudott szerezni – bár belül Jokics 16 pontja kiemelendő, csak 24 percet töltött pályán faultjai miatt. A Denver ezzel sorozatban negyedik vereségét szenvedte el.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 20, Jokics 16, Harris 14/9
A Clippers legjobb dobói: Griffin 18/3, Jordan 18, Redick 16/6

Portland Trail Blazers – Chicago Bulls 88-93

Lillard sokat hibázott a végén. A nagyon kiegyenlített és szoros mérkőzésen már alapvetően az sem fért bele, hogy a hazaiak legjobb játékosa 4/22-t szenvedjen össze mezőnyből, de ezt igyekezett mezőnymunkával pótolni és csapata harcban is volt a végsőkig. Bő két perccel a vége előtt azonban Lillard elrontotta az egyenlítő és momentumfordító hárompontost, majd 20,7 mp-cel az órán a szintén egyenlítő büntetőt is, ezt pedig megbüntette a Chicago – Butlerék bebiztosították a győzelmüket a vonalról.

Rose visszatért. Két kihagyott meccs után lépett újra pályára a Bulls irányítója és bár 17 pontjához 20 dobás kellett, irányítómunkában és védekezésben is hasznos volt, gyenge dobóformája ellenére is jobb volt vele a Chicago, mint nélküle. Jimmy Butler 22 ponttal állt csapata élére és ugyan támadásban ezúttal sem sziporkázott Fred Hoiberg együttese, a jó védekezéssel hamar előnybe került - bár ezt ledolgozta a hajrára a Portland, az utolsó pillanatokból jól jöttek ki a vendégek.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19, McCollum 18/6, Davis 12
A Bulls legjobb dobói: Butler 22/6, Rose 17/3, Mirotic 13/9

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 111-77

Esély sem volt a meglepetésre – megvan az NBA-rekord. Nem sok kérdést hagyott nyitva a Golden State, az első negyedben nyilvánvalóvá tették, hogy komolyan veszik a meccset – elöl-hátul lejátszották a Lakerst és 30-11-re nyerték nyitó tizenkét percet. Innentől már nem is volt szükség különösebb erőkifejtésre a részükről, Steph Curry sem játszott extrát, a negyedik negyedet pedig már ki is ülték a kezdők – a harmadik játékrész végét még megnyomták és a különbség a negyvenhez közelített már. Ezzel a gálaelőadással a csapat új NBA-rekordot állított fel, hiszen a liga történetében ők az elsők, akik sorozatban 16 győzelemmel nyitották a szezont.

Kobe Bryant a szenvedés szenvedését mutatta be. A Lakers legendája ebben a szezonban katasztrofálisan játszik, de ezen az estén minden eddigit alulmúlt – 24 perc alatt négy pontot szerzett, 14 mezőnykísérletéből mindössze egyetlen egy csorgott be és sokszor még a gyűrűt sem volt egyszerű eltalálnia. Az ő teljesítménye jól leképezte a teljes Lakerst (77 pont, 3/20 tripla), senki nem tudott értékelhetőt nyújtani, igaz, ebben a csarnokban jóval komolyabb csapatok is jártak már így…

A Warriors legjobb dobói: Curry 24/12, Green 18/6, Barbosa 13/3
A Lakers legjobb dobói: Randle 10, Williams 10, Nance Jr. 10

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus