Garnett győzelemmel tért vissza, komoly gödörben a Spurs

KG "bemutatkozása" jól sikerült - Tovább csúszik a Spurs - Bukott a Chicago és a Memphis - MCW debütált a Bucksban 

Kevin Garnett érzelemdús estén tért vissza korábbi otthonába és nagy győzelemre vezette a Minnesotát a Wizards ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. Portlandben is bukott a címvédő Spurs, a Chicago otthon kapott ki a Charlotte-tól, a Kings elkapta a Memphist, Carter-Williams bemutatkozott új állomáshelyén. A Houston szétdobta a Clipperst, az Atlanta átlépte a Dallast, nyerni tudott a Lakers és a Heat – íme a részletek!

Orlando Magic – Miami Heat 90-93 – h. u.

Az eltékozolt előny. Az összecsapás során szinte végig vezető, olykor már tízpontos fórral rendelkező Orlando megmagyarázhatatlan leolvadást mutatott be a záró negyedben. 42 másodperccel a lefújás előtt még 8 (!) pontos előnyt birtokolt a Magic, de két kihagyott büntető és két eladott labda megteremtette az ellenfél számára az egyenlítés lehetőségét, melyet kihasznált a Miami. Támadásban komoly problémával küzdöttek a hazaiak, alig tudták elérni a 40%-os mezőnypontosságot, a büntetőkkel is meggyűlt a bajuk, 13-at hibáztak el (18/31), s ezek a hibák a győzelembe kerültek. A ráadásban kizárólag Vucsevicstől érkeztek pontok, ennek tükrében borítékolható volt, hogy a mentálisan összeomló hazai alakulat vereséget szenved. 

Bosh nélkül is megy. A magasember nélkül négy találkozót játszott eddig a Heat, melyből hármat megnyert. Pedig sok jel nem utalt arra, hogy ezt a mérkőzést behúzhatja a Miami, azonban a végjátékban, pontosabban az utolsó egy percben az egyébként alig találó Walker (3/13 mezőnyből, 2/11 tripla) két kulcsfontosságú hárompontost küldött helyére, a másodikat 2 másodperccel a rendes játékidő vége előtt, hosszabbításra küldve így a feleket. Sem Dragic (3/10), sem Wade (6/19) nem villogott dobáspontosság terén, mégis az ő higgadtságuk hozta meg a Heat számára a győzelmet a ráadásban.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 26, Oladipo 13, Harris - Green 12/6-12/6
A Heat legjobb dobói: Deng 21/3, Wade 18/3, Whiteside 15

Atlanta Hawks – Dallas Mavericks 104-87

Egy negyednyi esély. Nagyon jól kezdte a mérkőzést a vendég együttes, alig kilenc perc után már több mint tízpontos előnyben játszottak Ellis-ék. Ekkor azonban a tetőszerkezet beázása miatt technikai szünet következett, ami az első negyed végeztével teljesen elvágta a Dallas játékának fonalát. A fennmaradó közel 40 percben csupán 63 pontot szerzett a vendég gárda, ezzel szemben 91 egységet kapott, az egészen tragikus (5/31) triplamutató csak fokozta azt a problémát, hogy a fontos hiányzók -  Chandler, Stoudemire, Parsons, Rondo – mellett halovány napja volt Nowitzkinek, aki csupán 4 pontig jutott.

Fogott a német átok. Ahogy a decemberi mérkőzésen, úgy most is egy német játékos vitte előre a Hawks csapatát. Az akkor 22 pontos karriercsúcsot termelő Schröder ma a hazai alakulat legeredményesebb játékosaként teljesített – 21 játékperc alatt -, vezetésével a harmadik negyedben 13-0-s futást produkált az Atlanta és átvette a vezetést, melyet már nem engedett ki kezéből és meggyőző különbséggel nyert. A Hawks-ból hat játékos jutott tíz pont fölé és 28 gólpasszt osztottak ki, ismét működött a csapatjáték.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 17/9, Korver 16/12, Millsap 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 19/3, Barea 13/3, Jefferson 10/3, Harris 10

Boston Celtics – New York Knicks 115-94

Hazai pályán jól debütáltak az új fiúk. Isaiah Thomas két ponterős meccs után ma is bizonyította, hogy érdemi tűzerőt hozott Bostonba, bár a dobás nem ment neki, ezt 11/11 büntetővel kompenzálta és 19 egységgel zárt. A gárda legjobb pontszerzője Jonas Jerebko volt, aki a padról beszállva 20 pontot rámolt be – de a decemberben megszerzett Crowder is hozzátett 18-at. A Celtics támadójátéka egészen pofásra sikerült ma, nagyon ültek a triplák és a tempók is , így 6-4-es mérlegükkel már biztos, hogy idén először (az 1-0-s októbert leszámítva) pozitív mérleggel zárják a hónapot.

A triplaeső végül eláztatta a New Yorkot. Sokáig partiban volt a Knicks, ugyanis a hazaiak védekezése megengedte, hogy Bargnaniék főleg büntetőkből hozzák a pontokat – meglepően eredményesen játszott Derek Fisher csapata. Aztán a Boston váltott az utolsó negyedben, Stevens beküldte Jerebkót centernek, a small-ball pedig hatásosnak bizonyult: nyolc hármast süllyesztettek el ebben a periódusban, Jerebko egymaga tíz pontot szerzett – a harmadik negyed végén kezdődő roham egy 27-3-as (!) futást jelentett hazai oldalon.

A Celtics legjobb dobói: Jerebko 20/12, Thomas 19/6, Crowder 18/9
A Knicks legjobb dobói: Bargnani 17, Galloway 14/3, Smith 14, Amundson 14

Chicago Bulls – Charlotte Hornets 86-98

Egy újabb gödör nem fér bele. Rose sérülése ma erősen meglátszott a Chicagón, mentálisan nem voltak topon a játékosok és bár Brooks jól kezdett (9 pont az első negyedben), egyedül Pau Gasol (25 pont, 11 pattanó, 4 blokk) tudta hozni amit kell. Mindkét oldalon lagymatagnak tűntek a hazaiak, akik ezzel a vereséggel egálba kerültek a száguldó Clevelanddel – egy újabb mélypont nem fér bele a Bullsnak Jamesékkel szemben.

Az utolsó negyed egyértelmű volt. Kétpontos Hornets-vezetésről indult a záró etap, de előbb a remeklő Kidd-Gilchrist kosaraival csinált egy 7-0-s futást a Charlotte, majd Al Jefferson révén egy 8-0-s rohamot hajtott végre – itt már csak ők voltak érdemben pályán, összeomlott, főleg védekezésben a Bulls. A Hornetsnél öten lépték túl a tíz pontot, szokásos agresszív védekezésük 3/17-es triplamutatóba hajszolta bele a hazaiakat, így továbbra is tapadnak a Brooklynra és harcban vannak a keleti rájátszásért.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 25, Butler 14, Brooks 12/3
A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 18, Mo Williams 17/3, Jefferson 16

Houston Rockets – Los Angeles Clippers 110-105

Nem tudott mit kezdeni hátul a Clippers. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek még úgy is, hogy James Hardennek abszolút nem ment a dobás és a teljes Rockets-kezdőötös elmaradt a várttól – viszont a második sor tartotta a lépést Paulékkal. Az utolsó negyedben aztán robbantott a Houston, egy 15-1-es futással nyitottak és bár a hajrában zárkózott a Clippers, Jordan kulcspillanatban kihagyott két büntetőt, így nem maradt esélyük az egyenlítésre.

A Houston azt játszotta, amit a legjobban tud. A betörés-fault vagy tripladobás elvet követve aratott győzelmet a hazai csapat, a vendégek nem tudtak mit tenni ez ellen – 17 hármast süllyesztett el és 30 büntetőt harcolt ki a Rockets. A triplák terén Ariza vitte a prímet, de az utolsó negyedben Brewer volt a kulcs, egymaga 13 egységet termelt ebben az időszakban. A Clippersnél csak Paul labdáiból, illetve egy-egyekből lehetett kosarat várni, az irányító 14 gólpasszt jegyzett a csapat 18 asszisztjából – hiába remekelt ismét Jordan (22 pont, 19 lepattanó) és Crawford is, a gyenge védekezés és a 16 eladott labda visszaütött a hajrában.

A Rockets legjobb dobói: Harden 21/9, Brewer 20/6, Motiejunas 18/9
A Clippers legjobb dobói: Crawford 24/9, Paul 22/6, Jordan 22

Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers 104-88

Carter-Williams büntette korábbi csapatát. A tavalyi Év Újonca ma bemutatkozhatott a Milwaukee-nál, ráadásul pont a Sixers ellen – rögtön bizonyította, hogy nem volt rossz döntés őt idehozni. Bár csak hét pontot szerzett, kiosztott nyolc gólpasszt és nagyon aktívan védekezett, mindezt mindössze 17 perc alatt. Egyrészt az ő képességeit úgy tűnik, könnyedén tudja használni Jason Kidd, másrészt így Bayless visszatérhetett a kispadra, ahonnan 13 ponttal tolta meg a csapat szekerét.

Megalázó volt az első félidő. A végeredmény nem mutatja, mekkora különbség volt a felek között, a macska-egér harc sem a megfelelő kifejezés a találkozó első felére. A Sixers az első negyedben összesen öt kosarat tudott szerezni, viszont eladtak kilenc labdát, teljesen zavarodottnak tűntek a pályán és elképesztő hibákat vétettek, így a Bucks megerőltetés nélkül vezetett 61-32-re a nagyszünetben. A második félidőben, különösen az utolsó negyedben már nem szaggatta az istrángot Jason Kidd csapata, de győzelmükkel erősen üldözőbe vették a keleti ötödik Washingtont.

A Bucks legjobb dobói: Henson 21, Middleton 19/3, Bayless 13/3
A 76ers legjobb dobói: Richardson 16/12, Covington 13/9, Canaan 11/3

Minnesota Timberwolves – Washington Wizards 97-77

Érzelemdús este. Kevin Garnettet felállva köszöntötte a publikum, hihetetlen hangulatban indult a találkozó – igaz, ez eleinte saját csapatát sokkolta, hiszen első 14 dobásukból 13-at elrontottak Rubióék és 18-3-ra vezetett a Washington. A folytatásban aztán fokozatosan kerekedett felül a Wolves, a két középső negyedet 63-40-re nyerték a hazaiak és végül tükörsimán húzták be a találkozót. Garnett öt ponttal, nyolc pattanóval és két kiosztott blokkal zárt 18 perc alatt, de az a győztes mentalitás, ami őt mindig jellemezte, azonnal kiütközött…

A Wizards nem tudott mit kezdeni a periméteren. Paul Pierce kihagyta ezt a találkozót és bár nem játszott rosszul a helyén Porter, a veterán rutinja nagyon hiányzott ma a vendégeknek. A hátvédpárosok csatáját is toronymagasan nyerte a Wolves, Rubio óriásit védekezett John Wallon (2/10 mezőnyből), Kevin Martinra ugyanakkor nem volt válasza a Washingtonnak – a dobóhátvéd 28 pontot hintett be 10/15-ös mezőnymutatóval. A Wizards összesen csupán nyolc büntetőt harcolt ki és 40% alatt maradt mezőnyből, így a jó kezdés ellenére óriási zakót kaptak Minnesotában.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 28/6, Wiggins 19, Pekovics 15
A Wizards legjobb dobói: Porter 13/3, Nené 12, Temple 11/3

New Orleans Pelicans – Brooklyn Nets 102-96

Három alapember nélkül is megy. Anthony Davis, Jrue Holiday és Ryan Anderson nélkül is halad a New Orleans, az utóbbi három találkozójuk mindegyikét megnyerték – hol Eric Gordon, hol Luke Babbitt lépett fel, ma pedig Quincy Pondexter szállított egy 25 pontos karriercsúcsot. Az utolsó negyednek még egypontos hazai vezetésről feszültek neki a felek, azonban Babbitt vezérletével egy 10-0-s futással megléptek a hazaiak, majd a hajrában Pondexter triplájával bebiztosították a győzelmet.

Ma már nem hozott sikert az alacsony szerkezet. Ismét négy hátvéddel és egy centerrel kezdett a Nets és mindössze nyolc ember lépett náluk pályára – ebből Plumlee csupán 13 percet töltött parketten. A rövidebb rotáció végül visszaütött, a védekezésük eléggé elcsúszott az utolsó negyedben és a Pelicans rohanása végül eldöntötte a találkozót – Evansék továbbra sem szakadtak le a Thundertől, a Nets pedig még így is őrzi keleti nyolcadik helyét.

A Pelicans legjobb dobói: Pondexter 25/12, Evans 15/3, Cunningham 13
A Nets legjobb dobói: J. Johnson 21/9, Young 19/3, Lopez 15, Jack 15/3

Denver Nuggets – Phoenix Suns 96-110

Brandon Knight gyors beilleszkedése. A Goran Dragic utódjának szánt hátvéd eddig minden Suns-meccsén jól játszott, viszont a csapat képtelen volt nyerni – ma megszakadt a széria, Knight ugyanis  fontos pillanatokban termelt be két hármast, összességében 19 pontig és 6 gólpasszig jutott. Eric Bledsoe hasonló számokat hozott, de ő 6 labdát el is szórt – szerencsére a Gerald Green vezette kispad és a nyomasztó palánk alatti fölény így is elég volt. A cserék kerek 50 pontot szórtak be, csapatszinten pedig 65 lepattanóba kapaszkodott bele a Phoenix – utóbbi NBA-szinten is szezoncsúcs.

Óriási sérüléshullám. A Nuggets a cserehatáridő környékén egyértelművé tette, hogy feladták a playoff-ért folyó harcot, és a tankolásban nem jött rosszul, hogy Kenneth Faried és Wilson Chandler (két kezdőjátékos) is kihagyta az összecsapást sérülés miatt. Az viszont már nem hiányzott, hogy előbb Darrell Arthur (térd), majd az ifjú bosnyák center, Jusuf Nurkic (boka) kidőljön. A csapattal mindössze pár napja készülő Joffrey Lauvergne hirtelen nagyon egyedül találta magát a palánkok alatt, de 11 ponttal és 9 lepattanóval nem teljesített rosszul, és a szintén friss szerzemény Willy Barton 22 pontja is dicséretes – de ennyi öröme lehetett ma a zsinórban 8. hazai vereséget végignéző drukkereknek.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 22/9, Gallinari 20/15, Lawson 13/6.
A Suns legjobb dobói: Knight 19/9, Bledsoe 18/3, Green 15/9.

Utah Jazz – Los Angeles Lakers 97-100

Most nem jött a mágia a padról. A Jazz frontcourtje ismét extrát játszott, Hayward 20 ponttal, Favors 18 ponttal és 9 pattanóval, Rudy Gobert pedig 16 ponttal, 14 pattanóval és 3 blokkal jelentkezett – nem itt vesztette el a Jazz a meccset. Az utóbbi időben rendszeresen 20 pont körül termelő Trey Burke ugyanis nagyon halovány volt ma, így Elijah Millsap (17 pont és 7 pattanó), valamint Rodney Hood (11 pont, 3 tripla) minden igyekezete kevésnek bizonyult. Három negyedig így is nyerőnek látszott a Jazz, de a magasemberek elfáradtak, így az utolsó negyedben 12 pontot vert rájuk a Lakers.

Foghíjasan is nagy győzelem. Nick Young és Ronnie Price is kidőlt a vendégeknél, így végül kilenc emberrel játszott a vendéggárda. Még a negyedik negyed elején is úgy tűnt, hogy ebből nem lesz siker – 82-69-re vezetett a Jazz. Ekkor azonban Ellington, Lin és Ed Davis percei következtek, 80-88 után csináltak egy 10-0-s futást, átvették a vezetést, és nem is adták vissza. Jordan Clarksont maradéktalanul lehet dicsérni, az újonc hátvéd 22 pontot dobott remek százalékkal, de a másik hátvéd Ellington 10 lepattanója, illetve a kispadról beszálló Jordan Hill és Ed Davis extra dobásai is nagyon kellettek.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 20, Favors 18, Gobert 16.
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 22/3, Hill 16, Ellington 15.

Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 102-90

Saját fegyverükkel győzték le a Macikat. George Karl edző csapatai nem a védekezésükről híresek, ma viszont éppen ezzel tudtak nyerni – mindenki megszakadt a pályán, ami kellemes változás a korábbi lélektelen játék után. Úgy tűnik, az idős mesternek sikerült felráznia a csapatot, irányítása alatt már a második győzelmüket szerezték meg. Rudy Gay extrán hajtott egykori csapata ellen, be is szórt 28 pontot – a csapat azt is elbírta, hogy DeMarcus Cousins alig 24 és fél perc játék után kipontozódott, Reggie Evans ugyanis jól pótolta hátul. A veterán Andre Miller 7 gólpasszal segített a kezdőirányítót, Darren Collisont továbbra is nélkülöző csapatnak.

Kijózanító pofon. A Clippers és Trail Blazers otthonában aratott győzelem kicsit sokat kivett a Memphisből, bár talán túlzott önbizalommal is érkeztek meg a meccsbe. Az első félidőben 62 pontot kaptak, és bár a 3. negyed végén már ők vezettek, a negyedikben esélyük sem volt. Lepattanózásban nagyon gyenge volt a gárda (38-47), Zach Randolph hiába dobott 70 százalékkal, ezzel együtt is éppen megkarcolta a csapat a 40-et – a 25 százalékos triplamutató egyenesen borzalmas. Érdekesség, hogy mindkét edző és Randolph is technikaival zárt, volt egy kis székrugdosás is – ilyen érzelemdús meccseken általában felpörög a Grizzlies és nyer, de ez nem az a nap volt.

A Kings legjobb dobói: Gay 28/3, McLemore 16/6, Cousins 16.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20/3, Gasol 14, Conley 12/3.

Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 111-95

Adok-kapok után Portland-henger. Az első negyedet 32-16-ra nyerte a hazai csapat, a másodikat 34-19-re a Spurs, nagy hullámzások jellemezték az első félidőt. A másodikat már nem: a Trail Blazers a 3-4. negyedben 30-30 pontot rámolt be, és nagyon simán verte a címvédőt. Wesley Matthews 31 ponttal vezette a táncot, Lillard és Batum is hatékony volt, ráadásul a kispad is láthatóan jobb Arrron Afflalóval, ő és Chris Kaman is elérte a 10 pontot. A Portland azt is elbírta, hogy LaMarcus Aldridge-nak bedeszkázták a gyűrűt (5/19), 50 százalékkal dobták a kétpontosokat és a triplákat is, jól büntetőztek, hozták a pattanócsatát és több gólpasszt is adtak – egy kicsit mindenben jobbak voltak.

Mindenki várja már a túra végét. Az idei Rodeo-túra eddig vesszőfutás a Spursnek, sorozatban negyedik vereségüket szedték be – ráadásul sokszor kilátástalan játékkal. Ma csak Duncan és Danny Green volt dicsérhető, a többiek vagy nagyon gyengén játszottak, vagy nem volt annyi idejük, hogy érdemben tudjanak fordítani az események menetén. Tony Parkerre és Manu Ginobilire már nagyon ráférne a pihenés, mert az utóbbi időszak rossz teljesítményeit ma egy közösen összehozott 2/13-as mezőnymutatóval koronázták meg. Regenerálódásról azonban egyelőre szó sem lehet, szombat hajnalban már a jó formában lévő Kingsnél vizitálnak, majd Phoenixben zárják a 9 meccses kirándulást...

A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 31/12, Lillard 18/9, Batum 15/9.
A Spurs legjobb dobói: Duncan 20, Green 17/9, Leonard 14/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus