Győzelemmel indított a Nuggets, bekezdett a Timberwolves

Megkezdődött a 2024-es rájátszás: Donovan Mitchell győzelemre vezette a Cavalierst, 25 ponttal verte a Sunst a Timberwolves, a hazai cserék döntötték el a Knicks-76ers összecsapást, míg a címvédő Nuggets ismét megverte a Lakerst.

Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 97-83

Mitchell mindig jókor villant. Bekezdtek a hazaiak, egy 11-2-es futással hamar kétszámjegyű előnybe kerültek, köszönhetően annak is, hogy 5/5 triplával indították a találkozót. A Magic ezt követően magához tért valamennyire, a Cavaliers triplái is elkezdtek kimaradni, ugyanakkor Evan Mobley (16 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) az első félidőben tarthatatlannak bizonyult, és Donovan Mitchell is rendre jó pillanatokban villant meg. Félidőben 12 ponttal vezetett a Cavaliers, a fordulás után viszont még agresszívabban kezdett védekezni a Magic, vissza is jöttek -4-ig, de Mitchell ismét fontos kosarakat szerzett, és a harmadik negyed végén, illetve a negyedik negyed elején bemutatott futásukkal 78-58-ra elhúztak. A Magic egy 11-0-s időszakkal válaszolt erre, de ahogyan az este során oly sokszor, úgy ismét Mitchell kezdett el fontos kosarakat szerezni, és mellé az addig inkább szervezésben jeleskedő Darius Garland (14 pont, 8 gólpassz) is előlépett. A mérkőzés legjobbja egyértelműen a 30 pontos Mitchell volt, ugyanakkor Jarrett Allen (16 pont, 18 lepattanó) is dicséretet érdemel, és még az is belefért a Cavaliersnek, hogy az első negyed közepe után legközelebb a negyedik negyed kezdetén találjanak be a triplavonalon túlról, így is végig vezetve nyertek.

Támadásban kell több a Magictől. A vendégeknél szinte mindenki először lépett pályára a rájátszásban, és ez főleg a két középső negyedben domborodott ki, amikor hiába tartották parádés védekezésükkel 40 ponton a Cavalierst, a túloldalon ők is megálltak 32-nél. Paolo Banchero igyekezett vezér lenni, és ő jó mezőnymutatóval el is jutott 24 pontig, 7 lepattanóig és 5 gólpasszig, de a kinti dobásai és a büntetői sem igazán ültek, és eladott emellett 9 labdát is. Szükség volt ugyanakkor az ő erőltetésére, mert Franz Wagner (18 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) sokszor beleszürkült a mezőnybe, a hajrában csúnyán a vállára eső Jalen Suggs (13 pont, 1/7 tripla) is inkább csak a második félidőben veszélyeztetett, míg az Anthony-Fultz kettős 0/11 jó dobással zárt a padról. Borzasztóan dobtak ezen az estén, 32,6 százalékkal céloztak mezőnyből, emiatt különösen fájó pont volt számukra, hogy a 30 kiharcolt büntetőjükből 11 kimaradt, a lepattanózást is simán elbukták, emellett a festékből is kikaptak 48-36-ra, ennél jobb teljesítményre lesz szükségük legközelebb.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 30/9, Mobley 16/6, Allen 16
A Magic legjobb dobói: Banchero 24/6, F. Wagner 18/6, Suggs 13/3

A párharc állása: 1-0 a Cavaliers javára.

 

Minnesota Timberwolves – Phoenix Suns 120-95

Edwardsra nem volt válasz. A kiélezett első negyedet követően a Timberwolves talált egy magasabb fokozatot a játékában, az első félidő hajrájában 10 pontos előnyre tettek szert, és ugyan a Suns a harmadik negyed közepéig próbált tapadni ellenfelére, 71-67 után Anthony Edwards úgy döntött, hogy lezárja a meccset, 14 ponttal járult hozzá egy 18-3-as futáshoz, így a negyedik negyedet már 20 pontos előnnyel kezdhették. Edwards végig tarthatatlan volt, 33 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal állt a Timberwolves élére, de segítsége is akadt, Rudy Gobert (14 pont, 16 lepattanó) és Karl-Anthony Towns (19 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is nagy szerepet játszott abban, hogy 52-28-ra nyerték a lepattanózást, míg Nickeil Alexander-Walker (18 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) vezetésével 41-18-ra túldobták a Suns padját. Mindenben jobbak voltak, 52-34-re nyertek a festékből, de pontosabban céloztak a triplavonalon túlról és a büntetővonalról is, magabiztos győzelemmel kezdték a rájátszást.

Durant mellé nem nőttek fel a társak. A Suns támadójátéka eléggé esetleges volt ezen az estén, mert amíg Kevin Durant agresszív volt a meccs elején, jól tartották magukat, a veterán sztár 11/17 jó dobással el is jutott 31 pontig, viszont neki is több mezőnykísérlete volt az első negyedben (9), mint utána a mérkőzés végéig (8). Devin Booker nem találta a dobásait, 5/16-os mezőnymutatóval hozott össze 18 pontot és 5 gólpasszt, Bradley Beal (15 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) nem volt kellően agresszív, de ugyanez elmondható Jusuf Nurkicról is, aki az első negyedet követően beleszürkült a mezőnybe és elveszett a Timberwolves magasai között. A cserék közül egyedül Royce O’Neale játékában volt fantázia, 4/8 triplát elsüllyesztve eljutott 14 pontig, és nem is lenne meglepő, ha Frank Vogel legközelebb kipróbálná ismét őt a kezdőben Grayson Allen helyén, mert a hátvéd nem igazán tudta befolyásolni a mérkőzés alakulását.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 33/12, Towns 19/3, Alexander-Walker 18/12
A Suns legjobb dobói: Durant 31/6, Booker 18/6, Beal 15/3

A párharc állása: 1-0 a Timberwolves javára.

 

New York Knicks – Philadelphia 76ers 111-104

A kispadok döntöttek. Hullámzó meccset játszottak a csapatok, a 76ers kezdett jobban, majd a második negyedet Miles McBride (21 pont, 4 gólpassz. 5/7 tripla) vezetésével a Knicks húzta be 33-12-re, hogy utána a 76ers nyerje meg a harmadik 12 percet 15 ponttal. A végjáték megint a hazaiaké volt, Josh Hart (22 pont, 13 lepattanó, 4/8 tripla) 13 pontot dobott a negyedik negyedben, miközben Mitchell Robinson (8 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) remekül dolgozott Joel Embiid ellen, és mindketten megcsináltak több nagy játékot is: Hart nagy triplát dobott egy perccel a vége előtt, míg Robinson elsüllyesztett 2/2 büntetőt 37,1 másodperccel az órán. Szükség is volt a kiegészítőszemélyzet villogására, mert Jalen Brunsont (22 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) 8/26-os mezőnymutatóba, valamint 5 eladott labdába kergette a 76ers, ugyanakkor a McBride-Robinson-Bogdanovic trió 42-7-re túldobta az ellenfél kispadját, és ez döntőnek bizonyult – amikor McBride pályán volt, 28 perc alatt +37-ben volt a Knicks, de a másik két csere is hasznosabb volt, mint a DiVincenzo-Hartenstein kettős.

Embiid megint küzdött a térdével. Kérdéses volt, hogy tudja-e vállalni a játékot Joel Embiid, de végül ott volt a pályán, és egy zsákolásnál ismét ráijesztett mindenkire, amikor úgy tűnt, hogy ismét rásérült a műtött térdére. A center vissza tudott térni, és amikor ő pályán volt, működött is a 76ers játéka, +14-ben voltak vele 37 perc alatt, köszönhetően a 29 pontjának, 8 lepattanójának és 6 gólpasszának is, de a negyedik negyedre ő is elfogyott, mezőnyből 0/5-tel zárt a végjátékban. Embiid mellett az agresszív Tyrese Maxey is eljutott 33 pontig, ahogyan Kyle Lowry (18 pont, 4/7 tripla) és Kelly Oubre Jr. (10 pont, 5 labdaszerzés) is hasznosan kosárlabdázott, támadásban mégsem volt bennük elegendő tűzerő, és védekezésben is megverte őket a Knicks többi játékosa, miután lelassították Brunsont. A folytatásban két dologra különösen oda kell figyelniük, a lepattanózást 55-33-ra veszítették el, míg gyorsindításokból 27 pontot kaptak.

A Knicks legjobb dobói: Hart 22/12, Brunson 22/3, McBride 21/15
A 76ers legjobb dobói: Maxey 33/9, Embiid 29/6, Lowry 18/12

A párharc állása: 1-0 a Knicks javára.

 

Denver Nuggets – Los Angeles Lakers 114-103

Jokicsra nem volt válasz. A Lakers kezdte jobban a meccset, a találkozó elején Jamal Murray, Kentavious Caldwell-Pope és Michael Porter Jr. dobásai sem ültek, ugyanakkor az agresszívan kezdő Nikola Jokics vezetésével látótávolságon belül maradt a címvédő, és fokozatosan elkezdték átvenni az irányítást. Először Porter érkezett meg mellé, majd a harmadik negyedben Caldwell-Pope süllyesztett el 4/5 triplát, a végjátékban pedig már Murray is egyre többször volt pontos. Mindennek a kulcsa ugyanakkor egyértelműen Jokics volt, a kétszeres MVP 32 ponttal, 12 lepattanóval és 7 gólpasszal állt a Nuggets élére, és a 32-18-ra megnyert harmadik negyed döntőnek bizonyult, onnantól kezdve már le tudták menedzselni a végjátékot. A végére a többi kezdő számai is kikerekedtek, Murray 22 ponttal, 6 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, Porter 19 ponttal és 8 lepattanóval, míg Aaron Gordon (12 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) a mezőnymunkájával tűnt ki, így ismét megverték riválisukat, 2022. december 16-a óta egyetlen meccset sem veszítettek a Lakers ellen – az előző rájátszásban, illetve az idei alapszakaszban is 4-0-ra zártak ellenük.

Russelltől több kell. A Lakers tavaszi feljavulásában hatalmas szerepet játszott D’Angelo Russell formája, ugyanakkor az irányító nem tudta áttörni a Nuggets védelmét, 6/20-as mezőnymutatóval, azon belül 1/9-es triplázással jutott 13 pontig. Ettől függetlenül nem ő volt az egyetlen oka annak, hogy kikapott a Lakers, mert a 32 pontot, 14 lepattanót, 5 gólpasszt és 4 blokkot összehozó Anthony Davis, illetve a szintén sokoldalúan játszó LeBron James (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 7 eladott labda) mellé más sem tudott igazán felnőni, ráadásul a végjátékban Davis is sok dobást rontott, James pedig sokkal passzívabb volt már a második félidőben, mint a 60-57-re megnyert elsőben. A Lakersnek kispadja sem igazán volt, egyedül Taurean Prince (11 pont, 4 lepattanó) tudott onnan betalálni, így a Nuggets lesajnált második sora is 17-11-re felülmúlta az övékét, már csak emiatt is muszáj lenne elérniük, hogy Russell elkapja a fonalat, illetve a Reaves-Hachimura kettőstől is többre lenne szükségük.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32/3, Murray 22/12, Porter Jr. 19/9
A Lakers legjobb dobói: Davis 32, James 27, Reaves 13/6, Russell 13/3

A párharc állása: 1-0 a Nuggets javára.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus