James Harden 44 ponttal, a Raptors triplaesővel zárta az előszezont

60 pont fölé jutott a Curry-Russell páros - a Heatnél is akadt egy 40 pontos teljesítmény - nagyon nem volt jó a Philly - győzött a Spurs. 

 

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 93-112

Rosszul sikerült főpróba. Eddig remekül alakult a Sixers előszezonja, a jó játék mellett négyből négyet nyert is a társaság, ám az utolsó mérkőzés nagyon nem sikerült - ugyan csak Ben Simmons hiányzott a kezdők közül, de hiába, a Harris-Horford-Embiid trióval is 18-20 ponttal égtek meg nagyjából 25 perc alatt a gyengének tartott Wizards ellen. Kicsit sem tudott védekezni a gárda ezen az estén, a Washington folyamatosan átment rajta, támadásban pedig nem volt stabil az együttes, voltak hullámvölgyei és végül 40%-kal dobott csak mezőnyből - a 40-21-re elvesztett harmadik negyed végleg megpecsételte a sorsukat. Joel Embiid és Tobias Harris még csak-csak megvillant, Al Horfordtól viszont a két mezőnykosár sehogy sem elég, Josh Richardson pedig megint csalódást keltett, főleg úgy, hogy nem volt ott Simmons - a Heattől megszerzett hátvédtől azért több kell majd az alapszakaszban.

A Wizards elégedett lehet. Ugyan a lepattanózással szenvedtek a fővárosiak, de egyébként jó mérkőzést játszottak, védekezésben kontrollálni tudták a Phillyt, támadásban pedig járt a labda, megvolt a lendület és sorra bontották meg az ellenfél hátsó alakzatát - ezt kiegészítették egy 43%-os triplázással, úgyhogy a két középső negyedben 31 pontot vertek a Sixersre és simán nyerték a mérkőzést. Jordan McRae (17 pont, 7/11 mezőnyből) és Thomas Bryant (15 pont, 10 lepattanó) is remekelt, Mo Wagner is nagyon jól mozgott (14 pont, 2/5 tripla, 12 perc), Bradley Beal pedig 18 perc alatt is beszórt 13 pontot - érdekesség egyébként, hogy egy háromhátvédes felállással kezdett Scott Brooks, Beal mellett Isaac Bonga és Ish Smith is fent volt, ők ketten pedig 13 gólpasszt osztottak szét. A Washington így abszolút pozitívan zárhatta az előszezont, a 3-2-es mérleg mellett az utolsó meccs kiemelkedően jól sikerült, úgyhogy várhatják az alapszakasz nyitányát. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 17/3, Harris 13, Smith 12/3
A Wizards legjobb dobói: McRae 17/9, Bryant 15/6, Wagner 14/6

Brooklyn Nets - Toronto Raptors 107-123

Triplafesztivált rendezett a Raptors. Alaposan behangolta magát az alapszakaszra a bajnoki címvédő, a Toronto ugyanis 24 hárompontost süllyesztett el, méghozzá 51%-os hatékonysággal - a kezdőben VanVleet, Anunoby és Marc Gasol is életveszélyes volt kintről, de a padról is olyanok érkeztek még, mint például Matt Thomas 3/3-as performansza. A társaság nagyon olajozottan játszott most, hogy végre mind az öt kezdőjátékosát egyszerre vethette be, bár Kyle Lowry dobásai még nem ültek, a labdajáratásban, a döntéshozatalban már most is éreztette a hatását - gyakorlatilag szétpasszolta és szétdobta ellenfelét Nick Nurse alakulata, jó volt nézni, ahogy kosárlabdáztak a kanadaiak. Minimális negatívum, hogy a vezérnek szánt Pascal Siakam ezt ezúttal nem tudta megoldani, de annyi lábon állt (és könnyen lehet, hogy állni is fog) ez az együttes, hogy most ez simán belefért, a 46-25-re nyert második negyeddel kiütötték ellenfelüket. Ráadásul a remekül működő kezdőhöz Serge Ibaka egy dupla-duplával csatlakozott a padról és még két kisember is elérte a tízpontos határt, úgyhogy bőven volt kihez nyúlni - McCaw és Hollis-Jefferson nem játszott, de a Raptors részéről ez így is egyértelműen egy komoly főpróba volt az alapszakaszra. 

Irving jól mozgott, a Nets kevésbé. Az volt az egyik fő feladata ezen az estén a Brooklynnak, hogy az előszezonban egy kisebb sérülés miatt sokat kihagyó Kyrie Irvinget bemelegítse még az éles meccsek előtt, ez pedig sikerült - 25 percet játszott, szerzett 19 pontot 4 gólpasszal, igaz, csak 7/17-et dobott mezőnyből és eladott négy labdát. Jó volt még Taurean Prince és Jarrett Allen, de összességében nem voltak egy szinten a Torontóval, csak az első negyedben tudták felvenni a kesztyűt, aztán összeomlottak - Kenny Atkinson vezetőedző szerint az egyéni védekezéstől kezdve a koncentráción át a leindításokig mindent rosszul csináltak hátul, ez okozta a Raptors kiváló játékát. A tréner szerint nagyjából 45 jó hármast dobhatott ellenük a Toronto, ez pedig nem férhet bele, úgyhogy az első tétmeccsig sokat fognak még videózni...

A Nets legjobb dobói: Irving 19/6, Prince 13/6, Dinwiddie 13/9
A Raptors legjobb dobói: Anunoby 18/12, VanVleet 16/12, Ibaka 15/3

Miami Heat - Houston Rockets 133-144

Hardennek az előszezon sem mindegy. Megszokhattuk, hogy a Rockets korábbi MVP-je minden meccsen sokat akar játszani és bődületes számokat hoz, de hogy már az előszezonban is ez legyen a helyzet, az azért talán kicsit erős - márpedig rendszeresen játszott 30-35 percet és a pontszámai is elképesztőek. Konkrétan két napja volt, hogy 34 perc alatt hozott egy 40 pontos, 10 lepattanós, 7 gólpasszos estét, erre most, a Heat ellen nem pihent, ahogy minden más csapat minden más sztárja tenné, hanem játszott 35 percet, még a negyedik negyedben is visszatért, hogy megnyerjék a találkozót és végül 44 pontot szórt 7 gólpasszal, 5 labdaszerzéssel és 8/16 triplával - egészen elképesztő, hogy mit művel. A Rocketsnél egyébként még Eric Gordon és Clint Capela is nagyszerűen játszott és bár a csapatvédekezés közelített az értékelhetetlenhez, 22 bedobott hármassal, 50% feletti mezőnymutatóval végül megnyerték a pontháborút. Némi aggodalomra adhat okot, hogy Austin Rivers és Russell Westbrook is megsérült, de a hírek szerint az első tétmeccsre mindketten bevethetők lesznek, nincs komoly gond. 

Spoelstra is előhúzta a maga "Hardenjét". A back-to-backet játszó Heatnél Jimmy Butler pihenőt kapott az előző esti jó teljesítménye után, a helyére pedig Kendrick Nunn került be a kezdőbe, aki alighanem megkapja majd a lehetőséget az alapszakaszban is - ha eddig nem is volt ez biztos, most már nem nagyon lehet kihagyni. A hátvéd ugyanis a "Miami Hardenjeként" próbálta tartani a lépést a Houstonnal, játszott 40 percet és ez idő alatt ő is bevert kereken 40 pontot 6/10 triplával, gyakorlatilag egymaga hozta vissza csapatát a meccsbe a második félidőben, amikor 28 egységet termelt. Mellette Bam Adebayo és Goran Dragic is jól mozgott, a Heat pedig a vereség ellenére összességében jó szájízzel zárhatja le az előszezont - ötből négyet nyertek, jól játszottak, Butlertől kezdve Herrón át Adebayóig mindenki megmutatta, hogy mire képes, bizakodva várhatják az érdemi feladatokat.

A Heat legjobb dobói: Nunn 40/18, Herro 14/12, Adebayo 13, Jones Jr. 13/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 44/24, Gordon 23/12, Capela 20

New York Knicks - New Orleans Pelicans 116-117

Alexander-Walker szép csendben nagy lehet. Ugyan a Pelicansnél minden Zion Williamsonról szól, azért a "másik" újonc, Nick Alexander-Walker is többször megvillant már az előszezon során és most, hogy Zion nem játszott térdsérülése miatt, még inkább előlépett: 17 ponttal és 3/4 triplával szállt be a padról 19 perc alatt, ráadásul a legvégén, tíz másodperccel az órán övé volt a meccsmentő blokk is Julius Randle-ön. Az ő lendületére, kinti dobásaira nagy szüksége lehet a New Orleansnak és bár az eredeti kezdőöötös spacingje nem az igazi, az most is látszott, hogy shooterek vannak a keretben: Alexander-Walker mellett JJ Redick is 3/4, Josh Hart pedig 3/6 hármast süllyesztett el, így E'Twaun Moore nullázása belefért, nélküle is 17 triplát dobtak 41,5%-kal. A Pels így végül 5-0-val zárhatta az előszezont, megnyerte a szoros végjátékot és a keretben lévő potenciál azért megmutatkozott ezekben a hetekben, igaz, Williamson kidőlése nagyon nem jött jól számukra mindjárt az első mérkőzésekre.

RJ Barrett hozott egy jó félidőt. A Knicks újonca eddigi legjobb teljesítményét tette le az asztalra a mérkőzés első felében, mindenben benne volt, akadtak látványos megmozdulásai és a nagyszünetig beszórt 17 pontot, úgy tűnt, hogy ő lehet az este sztárja. Végül nem így lett, a fordulás után eltűnt és 36 perc alatt 19 egységnél állt meg, nem tudta győzelemhez segíteni csapatát - a New York egyébként nagyon rohamozott a végén, az utolsó bő három percet 15-4-re nyerte meg, több dobása is volt a győzelemhez, de egyiket sem tudta "beváltani". Julius Randle és Dennis Smith Jr. sokat hibázott, de nagyon aktív volt, Mitchell Robinson és Wayne Ellington hozta magát, a padról pedig Allonzo Trier szórt 17 pontot - akadtak biztató dolgok a csapatnál, nyerhettek is volna könnyedén, de azért óriási csodákra nem kell tőlük számítani. 

A Knicks legjobb dobói: Randle 20/12, Barrett 19/3, Trier 17/3
A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 17/9, Hart 17/9, Ingram 16/6

San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 104-91

Megvan a második Spurs-győzelem. Nem a sikerekről és a domináns játékról szólt ez az előszezon a San Antoniónál és ezen az estén sem ez volt a helyzet annak ellenére, hogy az első negyedben tíz pont feletti előnyhöz jutott a csapat. A folytatásban gyenge dobóformával, de jó védekezéssel tartotta a különbséget Gregg Popovich alakulata és olyan dolgoknak örülhetett, mint DeMar DeRozan 3/3 triplája, Bryn Forbes újabb jó teljesítménye (14 pont, 5/10 mezőnyből), Patty Mills, vagy Rudy Gay ponterős játéka a kispadról és a csapatszintű 45%-os triplázás - közben viszont a festékben elveszett a gárda, összességében 40% alatt maradt mezőnyből. A tíz kihagyott büntető és a 19 eladott labda is negatívum, a Spurs ezen az estén és az egész előszezonban kicsit felemás volt, érdeklődve várjuk, hogy mi lesz velük élesben.

Dobás nélkül nem lehet. Nagyon gyengén célzott ezen az estén a Memphis, a társaság 2/19-cel kezdett kintről és végül 7/35-tel, 20%-os hatékonysággal zárt, ráadásul összességében is csak 34,4%-os mezőnymutatót hozott össze - így nem nagyon lehet nyerni, a 91 dobott pont éppen megfelel a látottaknak. Az újonc Ja Morant (16 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk 25 perc alatt) azért biztatóan mozgott, Brandon Clarke (11 pont, 10 lepattanó, 24 perc) is folytatta a jó előszezonját, most Jae Crowder is dupla-duplázott, a padról pedig Bruno Caboclo próbált plusz energiát hozni - ez most ennyire volt elég, végig tisztes távolból követték a San Antoniót és támadásbeli problémáik miatt nem volt közük a győzelemhez. 

A Spurs legjobb dobói: Mills 16/12, Aldridge 14, DeRozan 14/9, Forbes 14/9
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 16/3, Allen 12/6, Crowder 11/3, Clarke 11, Jackson Jr. 11/3

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 124-103

Erősen tartalékos volt a Lakers. James, Davis, Rondo, Howard, McGee, Kuzma, Bradley, Green és Cook sem lépett pályára a Los Angelesnél, ráadásul a Caruso-KCP-Daniels-Dudley-Cacok kezdőötösből is megsérült három perc után Caruso, úgyhogy összesen nyolc játékos játszotta le a meccset - Zach Norvell Jr. és Demetrius Jackson 38-39 percet töltött parketten, ez jól jellemzi a találkozót. Norvell mondjuk nagyon igyekezett is (29 pont, 5/10 tripla), Jackson is próbálta kihasználni a helyzetet (11 pont, 9 gólpassz, 3/5 tripla), a kezdőben Caldwell-Pope (25 pont, 8/16 mezőnyből) lépett elő, Devontae Cacok pedig azt akarta bizonyítani, hogy neki bizony lehetőséget kell adni az alapszakaszban is - a center 16 pontot, 10 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, összességében pluszban volt vele a Lakers. Más érdemleges nem történt az arany-lilákkal, igazából simán kikaptak, a második negyedet 17, az utolsót pedig 15 ponttal bukták el, ugyan voltak jobb időszakaik is, amikor ők irányítottak, de ebben a felállásban értelmetlen bármit is értékelni velük kapcsolatban.

Épül az új Splash Brothers? Az első olyan meccset láthattuk, ahol Steph Curry és D'Angelo Russell egyszerre volt formában, a hátvédpáros pedig alaposan meg is szórta a Lakerst: Curry 32 egységig jutott 9/20-as mezőnymutatóval, 6 gólpasszal, Russell pedig 29-et termelt 9/19 jó dobással - ketten együtt 12 hármast bombáztak be, eléggé Splash Brothers-szaga volt ennek a teljesítménynek. Ez a csapat továbbra sem jó így, hogy nincs Thomspon és nincs Looney, illetve Cauley-Stein sem ötösben, de azért ha ez a két játékos így tüzel, akkor bármire képesek lehetnek - ráadásul most 19 támadópattanót is lekapott a gárda, ami Steve Kerr egyik kérése volt az utóbbi meccsek után.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Russell 29/18, Robinson 13/9
A Lakers legjobb dobói: Norvell Jr. 29/15, Caldwell-Pope 25/9, Cacok 16

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus