Kiütötte a Clevelandet a San Antonio, a Boston Kelet élén

Negatív szezoncsúcsot dobott a Cavs - Westbrook parádéjával nyert a Thunder - Sacramentóban is elbukott a Memphis. 

Teljesen esélytelenül, negatív szezoncsúccsal kapott ki a címvédő Cleveland San Antonióban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így LeBron Jamesék elveszítették keleti első helyüket – az már a pályára nem lépő Boston Celtics birtokában van. Az OKC Russell Westbrook újabb szenzációs teljesítményével az utolsó pillanatokban fordított Dallasban, a Toronto 131 pontot dobott az Orlandónak, New Yorkban is kikapott a Detroit, a Kings is megverte a Memphist, míg a Jazz hozta a kötelezőt a Pelicans ellen.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Toronto Raptors – Orlando Magic 131-112

Csak néha tudta tartani a lépést a Magic. A vendégek védekezésben mintha pályán sem lettek volna, gyakorlatilag végig lubickolhatott ellenük a Toronto, ezen egyáltalán nem tudtak javítani Vucsevicsék. A mérkőzés bizonyos időszakaiban viszont ők is hasonlóan tarthatatlanok voltak támadásban, a Payton-Fournier páros nagyon élt, jól működött az alacsony szerkezet és ezekben a periódusokban szoros is volt az összecsapás – azonban két gyengébb etap elég volt ahhoz, hogy 19 pontos vereséget szenvedjenek. Ennek fő oka a használhatatlan kispad volt, de ha kicsit is össze tudták volna szedni a csapatvédekezést, megoldhatták volna a helyzetet – érdekesség egyébként, hogy a februárban Torontóból megszerzett Terrence Rosst felállva tapsolta a bemutatásnál a kanadai publikum.

A hatodik. Nagy formában van a Raptors, ugyan a hazaiak önmagukhoz képest pocsékul védekeztek, de kiemelkedő támadójátékot mutattak be, így végül zsinórban hatodik győzelmüket is behúzták – a győzelmek számát tekintve utolérték a keleti harmadik Washingtont. A Hét Játékosának választott DeRozan most is parádézott (36 pont, 13/21 mezőnyből), de Cory Joseph (15 pont, 13 gólpassz) is jól mozgatta az együttest, bentről Ibaka, Valanciunas és Poeltl, kintről pedig Powell jutott még tíz pont fölé. A Toronto hatékonyságát jól jelzi, hogy 59%-kal céloztak mezőnyből a hazaiak és 66,7%-kal tripláztak, így még a tizenkét elrontott büntető is belefért – a második negyed végén megléptek, majd bár egyszer még felzárkózott a Magic, a harmadik játékrész hajrájában ismét elhúztak DeRozanék.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 36/3, Valanciunas 17, Ibaka 16/6, Powell 16/12
A Magic legjobb dobói: Payton 22, Fournier 20/6, Ross 17

New York Knicks – Detroit Pistons 109-95

Reménytelen a Pistons. A Brooklyn, a Chicago és az Orlando után ezúttal is kikapott a Detroit, méghozzá megint pontosan ugyanúgy: gyenge, erőtlen támadójátékkal, akaratot nélkülöző védekezéssel. Reggie Jackson egyáltalán pályára sem lépett, de ettől nem lett jobb a csapat, igaz, Ish Smith (15 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) és Marcus Morris (4/5 tripla) nem mozgott rosszul, de ez nagyon kevésnek bizonyult – a második negyedben hátrányba kerültek, majd a nagyszünetet követően katasztrofálisan kezdtek, itt úszott el számukra a meccs. Van Gundy hiába kért szinte rögtön időt, csapata az első tíz dobását elrontotta és hamar húsz pontra nőtt a különbség, így sorozatban negyedszer kapott méretes pofont a gárda – a játékot látva már a padlón van, de még mindig csak másfél meccs a hátrány a nyolcadik Miamihoz képest, még mindig nem reménytelen a helyzet. Csak a játék…

Működött a triumvirátus. Kisebb sérülését követően visszatért Carmelo Anthony a Knicksnél és Rose-zal, valamint Porzingisszel hármasban hatékonyan vitték is a csapat támadójátékát – a kiscsatár 21 ponttal (8/15 mezőnyből) és öt gólpasszal, az irányító 27 ponttal (12/17 mezőnyből) és hat gólpasszal, a magasember pedig 25 ponttal (10/16 mezőnyből) és sokoldalú játékkal (8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) jelentkezett. Mellettük élt a lehetőségekkel Hernangomez is, a gárda bőven 50% felett célzott mezőnyből és gördülékeny játékot bemutatva hozta a találkozót – a harmadik negyedben a védekezés is összeállt, ez volt a kulcs. Az utóbbi tíz összecsapásból ez csak a második győzelmük volt és Derrick Rose kesergett is kicsit azon, hogy ha tudnak így játszani, akkor miért csak ritkán teszik ezt meg…

A Knicks legjobb dobói: Rose 27, Porzingis 25/3, Anthony 21/9
A Pistons legjobb dobói: Morris 20/12, Smith 15/6, Harris 12, Caldwell-Pope 12/6

San Antonio Spurs – Cleveland Cavaliers 103-74

Borzalmas volt a Cavs. Ugyan védekezésben most nem voltak olyan gondok a bajnoknál, mint az utóbbi találkozókon, de cserébe támadásban értékelhetetlen produkciót nyújtottak – egyedül LeBron James próbálkozott (7/17 mezőnyből, 8-8 lepattanó és gólpassz), de rajta kívül csak Tristan Thompson jutott el tíz pontig. Pedig nem pihentetett Tyronn Lue, csak Iman Shumpert és Kyle Korver hiányzott, de Irving, Love, Smith, vagy éppen Deron Williams is pocsék napot fogott ki, kicsit sem működött a játék a Spurs védekezése ellen – ennek negatív szezoncsúcsot jelentő 74 pont lett a vége és félidőben már 24 egységnyi hátrányban volt a gárda. Ráadásul a harmadik negyedben egy könyökös után James meg is sérült, előbb a padnál ápolták, majd az öltözőben és nem tért már vissza a parkettre – a nyakánál kapott egy embereset, de többet nem tudni egyelőre. Csak annyi biztos, hogy a Cavs már nem első Keleten, ezt a helyet ugyanis átvette a Boston.

Könnyed siker. Nem kellett túlságosan megerőltetniük magukat a hazaiaknak, elvégezték a feladatukat védekezésben, fegyelmezettek és koncentráltak maradtak, ez pedig húsz pont feletti előnyt eredményezett már az első félidőben, innentől nem nagyon lehetett kérdés. Támadásban egyáltalán nem brillírozott a társaság, Leonard például 0/7 triplával zárt, de ha pontokról volt szó, akkor bátran lehetett a Gasol-Mills-Ginobili cseresorhoz nyúlni, ők hozták, amit kellett – a kezdő hátvédpár, Parker és Green összesen két mezőnykosárig jutott, igaz, utóbbi négy blokkot is kiosztott a túloldalon. Összességében könnyed, sima győzelemmel pipálta ki a rangadót a San Antonio, ezzel sorozatban ötödik sikerét aratta és továbbra is két meccs távolságból követi a Golden State-et.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25, Aldridge 14, Gasol 14/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 17, Thompson 11, Love 9/3

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 91-92

Westbrook és a nagy hajrá. Erősen érződött a back-to-back a vendégcsapaton, fáradtan, tompán, pontatlanul játszottak Oladipóék, a második negyedben például összesen tíz pontot tudtak szerezni – nagyon megszenvedtek minden kosárért a Dallas védekezésével szemben. Négy perccel a meccs vége előtt még 13 pont volt az OKC hátránya és az addigiakat figyelembe véve eldőltnek hihettük az összecsapást, de más volt az elképzelése Russell Westbrooknak: a rengeteget vállaló (15/30 mezőnyből) hátvéd 37 pontos tripla-duplát gyártott és a hajrában hátára vette csapatát. A negyedik negyedben összesen 16 pontot szerzett, vezérletével pedig egy 14-0-s futással fejezte be a derbit a Thunder, amelyből 12 az ő nevéhez fűződik – hét másodperccel a vége előtt ő süllyesztette el a győztes duplát is Wesley Matthews felett, hatalmas fordítással húzta be végül a találkozót a vendégcsapat. Westbrook parádéja és clutch játéka most nagy győzelmet ért a gárdának, így egy találkozóra vannak a Clipperstől és továbbra is maguk mögött tartják a Memphist.

Ezt elrontotta a Mavs. Westbrook tripla-duplája ellenére tökéletesen kordában tartotta az OKC játékát a Curry-t nélkülöző Dallas 44 percen keresztül, a Matthews-Noel párosra felépített védekezés remekül működött – a második negyedben például percekig nem kaptak pontot, szinte nem is volt jó dobóhelyzete a Thundernek. A remek terv és stratégia azonban az utolsó négy percben összeomlott, amikor lehetetlen volt megfogni Westbrookot, míg a túloldalon Barnesék folyamatosan hibáztak, az előny pedig pár másodperccel a vége előtt elfogyott – kilenc találkozóval a vége előtt négy meccs a hátrányuk a playoffhoz képest, de ezt most már tényleg nem érdemes nézni sem.

A Mavericks legjobb dobói: Noel 15, Matthews 15/6, Ferrell 13/9
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/6, Oladipo 15/9, Gibson 13

Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 91-90

Nyeretlenül. Győzelem nélkül zárta négymeccses idegenbeli túráját a Memphis és ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a hetedik helyről kezdi majd meg a rájátszást - már két és fél meccs Randolph-ék hátránya a jó formában lévő Thunderhez képest. Marc Gasol ezúttal sem lépett pályára és a támadójátékuk megint nagyon vérszegényre sikerült, egyetlen (!) jól dobó játékosuk sem volt, csapatszinten 35% alatt zártak mezőnyből 20% alatti triplázással és bár a védekezésük rendben volt, az utolsó pillanatokban így is vereséget szenvedtek. Az újabb gyenge előadással az utóbbi 13 meccsből kilencedik vereségét jegyezte a gárda, most két hazai találkozón javíthat.

Bravúr bravúr hátán. Egy nappal korábban 18 pontos hátrányból verte meg öt perc alatt a Clipperst a Sacramento és most újabb playoff-csapatnak mutatkozott be a "Cousins utáni" alakulat. Végig kőkeményen védekezett a társaság, támadásban Collison adott tartást és bár az utolsó percekben fordított a Memphis, nem tört meg a hazai együttes: Hield egy büntetővel, Cauley-Stein egy duplával jelentkezett, majd hiába vezetett ismét a Grizzlies, megnyerte a derbit a Kings. Öt másodperccel a vége előtt Collison tört be 89-90-nél, Harrison faultolta, az irányító pedig könyörtelenül beverte a két büntetőt, amelyekre már nem érkezett válasz - újfent óriásit küzdött és óriási győzelmet aratott a Sacramento.

A Kings legjobb dobói: Collison 23/3, Hield 14/6, Cauley-Stein 12
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/3, Randolph 17, Wright 11

Utah Jazz – New Orleans Pelicans 108-100

Hayward nélkül is parádézott a Jazz. A házi pontkirály hiányában nem tudott dominálni a hazai alakulat, de több extra egyéni teljesítménynek köszönhetően végül behúzta az összecsapást. A palánk alatt falként tornyosult Rudy Gobert (20 pont, 19 lepattanó, 5 blokk), az ő remeklésén felül azonban a kinti tüzérek is megtették, amit lehetett: George Hill (17 pont, 3/6 tripla) és Rodney Hood (20 pont, 4/7 tripla) mellett ki kell emelnünk az 5/5 hármast beemelő Joe Inglest és a padról beszálló (14 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz) Joe Johnsont is. Az első negyedben kiharcotl előnyt ezzel a sorral sikerült megőriznie a gárdának, amikor feljebb kapcsolt a Pelicans, mindig érkezett egy-egy demoralizáló hármas vagy éppen egy Gobert-jelenet. A harmadik negyedben ugyan volt egy kisebb hullámvölgy, amikor fordított a New Orleans, de hamar stabilizálta magát a Jazz és egy 17-2-es futással vágott vissza, ezzel lerendezte az érdemi kérdéseket - a fontos győzelemmel növelte előnyét a Clippers előtt és közelebb került az elsőkörös pályaelőnyhöz.

Most ennyi volt a New Orleasnban. DeMarcus Cousins ezúttal sem lépett pályára a vendégeknél és bár Anthony Davis mindent megtett (36 pont, 17 lepattanó, 3-3 gólpassz, labdaszerzés és blokk), ez most kevés volt a parádésan triplázó Jazz ellen. Meglehetősen szűk volt Alvin Gentry rotációja, hiszen csak Moore és Crawford érkezett a kispadról, plusz Ajinca nyolc percig, amíg Davis kicsit kifújta magát - a hajrában talán ezért sem volt már erejük egy újabb fordításhoz. A találkozó nagy részében erőlködtek és futottak az eredmény után, de bár jól dobtak, a hazaiak extrájával nem bírtak, ráadásul lepattanózásban is elnyomták őket Gobert-ék - így az utóbbi kilenc összecsapásból harmadik vereségüket könyvelhették el. 

A Jazz legjobb dobói: Gobert 20, Hood 20/12, Ingles 19/15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 36/3, Holiday 19/9, Crawford 12/6

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus