Kulcsfontosságú meccsen szépítene Miamiban a Boston

Két hazai vereség után már nem fér bele újabb botlás a tavalyi döntősnek, idegenben kell visszajönnie a párharcba a Miami Heat ellen, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a keleti döntő harmadik mérkőzése előtt.

Miami Heat – Boston Celtics 02:30 (ÉLŐ – Sport 1)


Az elmúlt napokban ahogyan Los Angelesben, úgy Bostonban is megkongatták a vészharangokat, talán senki sem számított arra, hogy mindkét hazai mérkőzésen vereséget szenvednek és mire Miamiba utaznak, addigra 0-2-es hátrányba kerülnek a kelták. Most azonban ez a helyzet, a felek első mérkőzésén hiába dominált a festékben a Celtics, a Heat 50% fölötti triplázással ellensúlyozta ezt, négy játékosuk is bedobott legalább három hármast, Jimmy Butler pedig 35 ponttal állt csapat élére. A Miami franchise-rekordot jelentő 46 pontot termelt a harmadik negyedben, a floridaiak ebben a játékrészben 21 pontot vertek ellenfelükre, abszolút mentális fölénybe kerültek az utolsó negyedre, így Tatum 30 egysége sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a Celtics meg tudja tartani a hazai pálya előnyét. A második meccsen már győzelmi kényszerben lépett pályára a Boston, azonban itt is kudarcot vallott a csapat, a Heat egyszerűen itt is több lábon állt: Butler és Adebayo mellett most Martin hozott extrát és lépte túl a húsz pontot, de Robinson 15, Strus pedig 11 ponttal feledtette Lowry gyenge játéknapját. A túloldalon ezzel szemben viszont megint csak Jayson Tatum tudott villanni, a bostoni sztár 34 pontot jegyzett, rajta kívül azonban senki nem tudta átlépni a húszat sem – Jaylen Brown például megállt 7/23-as mezőnymutatóval 16 pontnál, nála ettől jóval többre lesz szükség, ha nem szeretné, hogy csúfos véget érjen csapatának a szezonja.


A Miami nyugodta várhatja a további mérkőzéseket, Butlerék el tudták érni azt, hogy nemhogy egy, de két mérkőzést is elvigyenek Bostonból, így Miamiban már kifejezetten nagy a nyomás a Celticsen. A vendégeknek elsősorban kinti dobóformájukat kellene megtalálniuk, hiszen míg az idei rájátszásban a Nuggetstől alig lemaradva a második legpontosabban dobtak kintről (38,6%), addig ebben a sorozatban a 30%-ot is alig érik el, a Heat pedig a 44%-ot súrolja – ez persze dicséri a Miami extra perimétervédekezését is, de emellett néhány bostoni játékos bőven tudása alatt teljesít a játéknak ebben az elemében. Jaylen Brown az előző két meccsen magához képest teljesen eltűnt, 19 pontos átlagát 38/15/50-es hatékonyságokkal tudja hozni, pocsékul céloz a mezőny minden területéről és a büntetővonalra sem tud odaérni, így a Celtics opciói támadásban jelentősen csökkennek. Hiába hoz 50% fölötti hatékonysággal 32 pontot (és 10 lepattanót) a párharcban Jayson Tatum, vele sem lehetnek teljesen elégedettek a bostoni szurkolók, hiszen az utolsó negyedekben rendre eltűnik: a két mérkőzés utolsó negyedeiben közel 18 perc alatt nemhogy mezőnykosarat, de rádobást is alig jegyzett a Boston vezére, az első találkozó szoros negyedik negyedét mezőnykísérlet nélkül fejezte be, míg a második meccs záró felvonásában 0/3 dobása ült – mivel Brown is remek védekezést kap és nem találja a dobásait, így nem volt mire támaszkodnia a Celticsnek a végjátékokban.


A Heat eddig tökéletesen hozza azt, amit a rájátszás korábbi párharcaiban, Jimmy Butler ikonikus teljesítménye mellett mindig van 2-3 játékos, aki képes felnőni a feladathoz. Sokatmondó adat, hogy a Boston elleni két mérkőzésen eddig öt Heat-játékos is kétszámjegyű pontot átlagol, és ebben nincs benne Kyle Lowry – sőt, a sorozatban eddig minden Heat-játékos, aki legalább egy triplát ráemelt, legalább 37,5%-kal célzott kintről, ebből az extra dobóformából jön tehát a közel 44%-os kinti dobóhatékonyság, amivel eddig a Boston perimétervédekezése egyszerűen nem tud mit kezdeni. A Bostonnál Browntól lesz szükség legalább egy, az ő szintjén átlagos mérkőzésre, Tatumtől pedig nagyobb erőfeszítésekre a végjátékban, illetve a kinti védekezést is át kell szerveznie Joe Mazzullának. Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a csapatok első találkozója Miamiban, a Celtics kötelező győzelem előtt áll, ha a Lakershez hasonlóan ők is 0-3-as hátrányba kerülnek, akkor kijelenthetjük, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az ő szezonjuk is szinte biztosan véget ért.

A párharc állása: 2-0 a Heat javára.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus