LeBron James és a Cavaliers simán verte a Grizzliest

James a saját csapatát segítette, Westbrook és Bryant az ellenfelet. Anthony Davis újra csillogott, Kelet elsője és utolsója is győzött.


LeBron James és Kyrie Irving vezetésével fontos skalpot gyűjtött be a Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján, Kobe Bryant, Russell Westbrook és Andrew Wiggins viszont nagy erőket mozgósítva járult hozzá az ellenfél győzelméhez. Anthony Davis Serge Ibakát játszotta le a pályáról, a Miami Wade és Bosh nélkül is simán verte a Bostont, a Philly pedig idén harmadszor örülhetett. A keleti listavezető Toronto 118 pontot dobott a Knicksnek, az eddig második Wizards viszont nem tudta tartani a tempójukat, otthon bukott el az idegenbeli sikersorozatot összehozó Phoenix ellenében. Lássuk a részleteket!

(A játéknap legszebb, legfontosabb jeleneteit állandó rovatunkban tekinthetitek meg.)

Toronto Raptors - New York Knicks 118-108

Gond nélkül begyűjtött siker. A hazaiak nagyon hamar magukhoz vették a találkozó irányítását és bár akadtak a New Yorknak fellángolásai, végig a Toronto diktálta a tempót és akadt a mérkőzésnek olyan szakasza, amikor már 18 egységgel vezettek. A Raptors hátvédsora tündökölt, hiszen Ross (7/15 mezőnyből) a nyitó negyedben tíz pontot szerzett, Lowry (7/12 mezőnyből, 9 gólpassz) egyetlen gólpasszra volt a dupla duplától, a cserepadról beszálló Lou Williams (6/14 mezőnyből) és Vasquez (9/13 mezőnyből, 5 gólpassz) együttesen több pontot szereztek, mint a New York kispadosai. A Toronto 9-3-mal áll, amióta All-Starjuk, DeRozan sérült és 14. olyan győzelmüket aratták, amikor két számjegyű különbséggel múlták felül ellenfelüket – ebben a mutatóban ligaelsők a Golden State és Portland mellett.

Egyedül nem fog menni. Egyre nagyobb a probléma a Knicksnél, ugyanis kevés jelét látni annak, hogy jelen pillanatban Anthony mellé bárki fel tud lépni huzamosabb ideig és képes húzóemberként segíteni a csapaton. Ma este két játékost lehetett még dicsérni Anthony-n kívül, az egykori csapata ellen játszó, dupla duplát teljesítő Calderont (4/11 mezőnyből, 10 gólpassz) és a cserék közül egyedüliként minőséget hozó Jasont Smith-t (6/11 mezőnyből).

A Raptors legjobb dobói: Williams 22/12, Lowry 22/6, Vasquez 21/9, Ross 18/12
A Knicks lejobb dobói: Anthony 28/3, Smith 16, Calderon 15/3

 
Cleveland Cavaliers - Memphis Grizzlies 105-91

Jó kezdésben a kulcs. A 2014-es év legjobb amerikai kosárlabdázónak választott Kyrie Irving a mérkőzés előtt vehette át díját, s nem csak rá, a csapatra is jó hatást gyakorolt az ünnepi hangulat: nagyon hamar 20-6-ra húzott el a Cavs. A Memphis viszont felzárkózott, de a találkozó során csak a különbség tartására futottak erejükből. A Cavsnél négy húzóember is akadt, akik mind tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy egészen brutális, 60%-os (!) mezőnypontossággal zárjon a csapat. James dupla-dupláig jutott (9/15 mezőnyből, 11 gólpassz), ahogy Irving is (8/13 mezőnyből, 12 gólpassz), de attraktív volt támadásban Varejao (9/12 mezőnyből) és a padról beszálló Waiters (9/16 mezőnyből) is – utóbbi 13 pontot hintett az záró negyedben.

Randolph és védekezés nélkül. Gasol (10/17 mezőnyből, 11 lepattanó, 5 gólpassz) dupla-duplázott, nagyot küzdött, ahogy a kezdővé avanzsáló Leuer (7/14 mezőnyből, 7 lepattanó) is, viszont a kezdőötös további tagjaitól - Lee (1/5), Prince (1/4), Conley (11 pont, 5 gólpassz) - nem érkezett átütő segítség, teljesítmény. A cserék játékáról mindent elmond, hogy csak ketten, Carter és Koufos jutottak el legalább nyolc pontig. A külső dobások teljesen kimaradtak a vendégek játékból (1/16), az itt elmaradó pontokat a festékből próbálták pótolni, arról a területről 62 egységet szereztek a Memphis játékosai. 

A Cavaliers legjobb dobói: James 25/9, Waiters 21/6, Irving 21/3, Varejao 18
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 23, Leuer 16, Carter 12

Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 108-101

Kobe Bryant szállította a győzelmet. A Lakers legendája megoldotta a Sacramento védekezésbeli gondjait, összesen 30 (!) alkalommal dobott kosárra, amiből mindössze 8 ment be – amikor pedig elkezdett passzolni, eljött a Kánaán a Kings számára, 3 gólpasszára ugyanis 9 eladott labda jutott. A cseresorból előlépő Nick Young 14 mezőnykísérletből dobott több egységet, mint Bryant… Pedig a Lakers 91-89-re még vezetett, ekkor azonban a Lakers legendája úgy érezte, elő kell lépnie – de következő 5 dobásából négyet elrontott, és vétett egy támadóhibát is, a Kings pedig köszönte szépen, egy 15-4-es futással eldöntötte a meccset. 

A cseresorra nem volt szükség. Összesen 11 egység jött a kispadról, de a kezdőötös négy tagja is extra dobóformát mutatott (ehhez kellett a túloldal nagyon gyenge védekezése is). Bár csapatjátékról náluk sem lehetett beszélni, egy-egyekből szépen dolgoztak, Cousins 15 büntetőt harcolt ki és lekapott 14 pattanót, Gay, McLemore és a 19-ig jutó irányító, Darren Collison is tüzelt becsülettel. Ráadásul töltöttek is, mindhárom mezőnyjátékos 50 százalék felett talált. A Kings ezzel a sikerrel talán megállította a zuhanást, és elindul felfelé – a Lakers viszont zsinórban harmadik vereségével újabb lépést tett a tabella alja felé. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 29, Gay 24/9, McLemore 23/6.
A Lakers legjobb dobói: Young 26/12, Bryant 25/9, Davis 10.

Brooklyn Nets - Detroit Pistons 110-105

Csak a szokásos. Az elmúlt hetek meccseinek sormintáját követte a Pistons: Andre Drummond vadállat volt a palánkok alatt (18 pont, 20 lepattanó – ebből 13 támadó!), a kispadról jöttek a jó teljesítmények (Monroe 16 pont 70 százalékos mezőnymutatóval, Meeks 13 pont). Mellettük a fiatal Caldwell-Pope jelentett folyamatos veszélyt kintről – a mérleg másik serpenyőjében viszont megint ott volt Brandon Jennings és Josh Smith borzalmas dobáskiválasztása (ketten együtt 8/28-cal céloztak). Utóbbinak köszönhetően végig ellenfele mögött volt a Pistons, a sorsát pedig két kihagyott Smith-büntető pecsételte meg az utolsó percben. 

A teszt jó eredményt hozott. Deron Williamsre (is) rátette az „eladó” címkét a Brooklyn, az irányító viszont ebben az évadban először, kisebb sérülés miatt nem volt a csapatban – nagyon nem hiányzott, legalábbis támadóoldalon. Helyettese, Jarrett Jack 15 pontja mellett 10 gólpasszt osztott ki, az egész csapat 29-et, járt tehát a labda. Csapatszinten 52 százalék felett dobtak, mindig sikerült megtalálni azt az embert, aki képes volt betalálni. A kispadról a délszláv különítmény (Teletovic és Bogdanovic) 27 pontot tett a közösbe, a nap hőse viszont a sérült Brook Lopez helyén az elmúlt meccseken rendre parádézó Mason Plumlee volt. A center 9/10-es mezőnymutatóval 21 pontot szórt (ebből 10-et a negyedik negyedben), szedett 12 pattanót, valamint 2-2 blokkja és labdaszerzése is akadt. 

A Nets legjobb dobói: Plumlee 21, Johnson 16/6, Jack 15.
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 20/15, Drummond 18, Monroe 16.

Miami Heat - Boston Celtics 100-84

Nem volt ritmusa a Bostonnak. Mindössze 84 pontot kapart össze a Celtics, különösen a kinti dobásokkal (6/23) álltak hadilábon a mezőnyemberek. Tyler Zeller a palánkok alatt kiválóan teljesített (10/15 mezőnyből, 8 pattanó, 2 blokk), de sajnos nagyon egyedül maradt. Jeff Green, Avery Bradley és Marcus Smart összesen szállított egy 7/26-os dobásmutatót, a kispadról is egyedül Kelly Olynyk játszott elfogadhatóan. Mindhárom újonnan érkező (Nelson, Wright, Crowder) pályára lépett, de egyelőre nem váltották meg a világot – igaz, nem is várta ezt senki tőlük. 

B-csapat. A kezdő magasember-páros, Bosh és McRoberts hosszabb ideje harcképtelen, most viszont csatlakozott hozzájuk a szokásos térdfájdalmaival Dwyane Wade is – a többiek viszont nem estek kétségbe. Mario Chalmers 10 gólpasszal mozgatta meg a gárdát, Luol Deng 23 pontja mellett levette Jeff Greent, míg a kezdőbe kerülő Norris Cole sokoldalú játékkal, az ifjú James Ennis pedig majdnem dupla-duplával (16 pont, 8 pattanó) jelentkezett. Még a veterán erőcsatár, Udonis Haslem is elérte a 10 pontot, összességében a Heat jól válaszolt a problémákra, és ötmeccses hazai vereségsorozatot szakított meg. 

A Heat legjobb dobói: Deng 23/3, Ennis 16/6, Cole 15.
A Celtics legjobb dobói: Zeller 22, Green 13/9, Olynyk 13.

Orlando Magic - Philadelphia 76ers 88-96

Megvan a harmadik. A sereghajtó Philly idei 3. győzelmének kovácsa Michael Carter-Williams volt, az irányító 21 pontját hatékonyan szerezte, és bár 6 gólpassza mellett ugyanannyi labdát is elszórt, a csereirányító Tony Wrotennel (7 assziszt) megadta a ritmust. Ehhez jött Nerlens Noel (13 pont, 12 pattanó) és cseréje, Henry Sims (12 pont, 12 pattanó) dupla-duplája, amivel ellensúlyozni tudták a Magic lepattanókirályát, Nikola Vucsevicset (19 pont, 17 pattanó). A Sixers tőle kissé szokatlan módon a második félidőben remekelt, az első félidő 37 pontja után a másodikban 59-et hintettek.

Ez nem jött össze. Victor Oladipo mellett ezúttal Elfrid Payton kezdett, mivel Oladipo továbbra sem mutat sok irányítói erényt. Ezt ma is igazolta, 23 pontot termelt be, az irányítást meghagyta Paytonnak, aki viszont nem játszott jól. Kiosztott ugyan 6 gólpasszt, de egyetlen pontocska érkezett tőle, és védőoldalon sem villogott. Tobias Harris is szenvedett (7/21 mezőnyből), elvesztették a lepattanócsatát, ez így összességében sok volt az Orlandónak. 

A Magic legjobb dobói: Oladipo 23/3, Vucsevics 19, Harris 17/6.
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 21/3, Noel 13, Sims 12.

Washington Wizards - Phoenix Suns 92-104

Vége a sorozatnak. Hat meccset nyert zsinórban a Wizards, Kelet második helyén álltak – mindez azonban már múlt idő, a Suns ellen a második félidőben és különösen a végjátékban teljesen besült a gépezet. A Wall-Beal hátvédpárost alaposan lelassították a Phoenix kisemberei, Paul Pierce sem találta a dobásait (4/13), míg a Gortat-Humphries magasember-duó kifejezetten súlytalan volt. Így a kispadra hárult a feladat, hogy mentse a menthetőt: Rasual Butler és Kevin Seraphin tette is a dolgát, de ők elég ritkán nyernek meccset – ma sem jött össze. 

A gyilkos ösztön. Ezt hiányolta 1-2 héttel ezelőtt csapata játékából Jeff Hornacek, azonban sikerült gyorsan kifejlesztenie játékosainak. Hárommeccses villámtúrájuk harmadik meccsét is behúzták, a negyedik negyed kritikus pillanatában egy 9-0-s szériát futottak – ebből Eric Bledsoe egymaga hetet vállalt. Csapatszinten 51 százalék felett termeltek, és bár mindössze 13 gólpasszt sikerült adniuk, ízekre szedték a Washington támadójátékát. A hazaiak 11 gólpasszt jegyeztek, a nyolcat kiosztó Wall kivételével nem sok csapatjátékot láthattunk, az egy-egyezésben pedig a Sunsnál kevés csapat jobb az NBA-ben. 

A Wizards legjobb dobói: Butler 17/3, Seraphin 16, Beal 14/3, Wall 14.
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 17/3, Bledsoe 17, Dragic 16/6.

Minnesota Timberwolves - Indiana Pacers 96-100

Két extra csere sem volt elég. A Wolves kezdőjéből egyedül Shabazz Muhammad dicsérhető (a végjátékban ő sem), a hátvéd-kiscsatár folytatta remek játékát, ismét 20 pont felett dobott és védekezésben is elfogadható volt. Rajta kívül viszont senki nem tudott előlépni – ám úgy tűnt, a kispad meg tudja oldani. Mo Williams 24 ponttal és 10 gólpasszal, Chase Budinger 13 egységgel jelentkezett, mindketten nagy dobóformát fogtak ki. A végjátékban viszont Muhammad és Andrew Wiggins vette kézbe a dolgokat – és ajándékozták oda a győzelmet. Előbb Muhammad csinált támadóhibát, majd Wiggins lépett ki a pályáról labdával a kézben. 

Kis szerencsével és CJ Miles-szal. Az idényt rettenetes dobóformában kezdő, komoly migrénnel küszködő hátvéd-kiscsatár az utóbbi hetekben már jól játszott, ma pedig 28 egységgel, a végén hibátlan büntetőzéssel segítette ki a csapatot. Mellette két másik cserejátékos, Scola és Rudez is elérte a 10 pontot, nagyban nekik köszönhető a mai siker. Persze ne feledkezzünk meg Roy Hibbertről sem, aki 15 pontja és 8 pattanója mellett 4 blokkot osztott ki. Az Indiana egyébként back-to-back játszott, ez látszott is, 61-42-es előnyről hagyták visszajönni a Wolvest – szerencsére a végén koncentráltabbak voltak, de utolsó 10 meccsükön így is csak a második győzelmüket szerezték meg.

A Timberwolves legjobb dobói: M. Williams 24/6, Muhammad 21, Budinger 13/3.
A Pacers legjobb dobói: Miles 28/12, Hibbert 15, West 14.

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 99-101

Bad Russ és Bad Reggie. Sérülése után elképesztő formában tért vissza Russell Westbrook, most viszont újra előjött régi betegsége: egyszerűen túlvállalta magát Kevin Durant távollétében. 10/27-es mezőnymutatója leginkább 0/6-os triplázásának köszönhető, nyolc gólpasszára hat elszórt labda jutott – de nem is ez volt a fő probléma, hanem hogy védőoldalon bizony lejátszották. Jrue Holiday 15, Tyreke Evans 7 gólpasszt osztott ki, ráadásul a két Pelicans-hátvéd összesen adott el hat labdát – miközben hetet szereztek. A másik Thunder-kisember, Reggie Jackson is kiosztott 5 gólpasszt, 50 százalék felett dobott – de amikor a csapat két irányítója 40 (!) mezőnydobással próbálkozik, ott alapvető gondok vannak a fejekben. 

Anthony Davis visszajött. A Portland elleni rettenet után a fiatal erőcsatár Serge Ibakát alapos oktatásban részesítette, az egyik legjobb védőnek számító spanyol-kongói nagyember semmit nem tudott vele kezdeni. 38 pont, 12 pattanó, 3 blokk és majdnem 73 százalékos mezőnymutató került fel Davis statisztikai lapjára, miközben a túloldalon Ibakának momentumai sem nagyon akadtak. Érdekesség, hogy Davis szerezte az utolsó, győztes kosarat is, bár ezt akkor nem tudhatta: még három perc maradt a meccsből, ezt követően viszont Evans, Holiday és Anderson is hibázott. De ez is belefért, a túloldalon Westbrook az utolsó három percben hat (!) dobást rontott el. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29, Jackson 19/9, Jones 12/3, Adams 12.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 38, Anderson 14/9, Evans 12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus