LeBron James szezoncsúcsot dobott Miamiban, megint bukott a GSW

James megszórta korábbi csapatát - a Spurs is legyőzte a Warriorst - a Portland vezeti Nyugatot - Minnesotában nyert a Memphis - megint győzött a Magic.

51 pontot dobott korábbi csapata otthonában LeBron James, ezzel győzelemre vezette a Lakerst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján. A címvédő Warriors ismét kikapott, ezúttal San Antoniónan, úgyhogy a Washingtonban nyerő Portland átvette a nyugati első helyet, közben a Memphis Minnesotában, a Magic pedig a Knicks ellen tudott győzni.

Visszajátszás: Damian Lillard 40 ponttal repítette Nyugat élére a Blazerst - videók

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 87-100

Nem bírt a Memphis védekezésével a Timberwolves. A hazaiak az előző három meccsüket sorozatban megnyerték, méghozzá úgy, hogy 113 pontot dobtak átlagban és az egész szezont tekintve övék a második legkevesebb eladott labda - ehhez képest most sikerült 87 pontot szerezniük és 20 alkalommal elveszíteniük a játékszert. Az első negyedben még vezettek, mert a Memphis sem dobott jól, de ahogy a vendégek rátaláltak a ritmusukra, úgy nyílt az olló és a két középső játékrészt 16 ponttal bukták el - ez pedig nagy különbségnek számított egy olyan találkozón, ahol ennyire nem tudott folyamatosan kosarakat szerezni egyik csapat sem. A Minnynél Karl-Anthony Towns 15 pontos, 20 lepattanós dupla-duplája, Derrick Rose 18 pontja és Rob Covington 4/8 triplája említhető pozitívumként, de összességében 40% alatt maradtak mezőnyből és abszolút a Grizzlies tempójában kosárlabdáztak, így megvan az idei második hazai vereségük.

Élcsapat a Grizzlies. Marc Gasol szerint a Memphis visszatalált ahhoz a stílushoz, felfogáshoz, játékhoz, amivel eredményes tudott lenni az elmúlt években és emiatt tudják most sorozatban nyerni a meccseiket - 10-5-re állnak és a borzasztóan kiegyenlített Nyugaton ez az jelenti, hogy fél meccsre vannak az első helytől. Ezen a találkozón is működött a recept, ők diktálták az iramot, elvették ellenfelük kedvét, támadásban pedig elég volt két jó teljesítmény ahhoz, hogy meg is lépjenek - Gasol 26 ponttal, 13 lepattanóval, 3 blokkal és 4/7 triplával zárt, Mike Conley pedig 18 pontot és 8 gólpasszt tett a közösbe, ez megadta az alapot. Most back-to-backet játszik a társaság, a jó formában lévő Dallast fogadja.

A Timberwolves legjobb dobói: Rose 18/6, Covington 15/12, Towns 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 26/12, Conley 18/6, Jackson Jr. 13/3

Miami Heat - Los Angeles Lakers 97-113

LeBron James nagy estéje. A Miamival korábban két bajnoki címet is nyerő Lakers-klasszis a back-to-back első felén ugyan visszafogott teljesítményt nyújtott, de erre a találkozóra alaposan felszívta magát és felpörgött korábbi csapata ellen: 51 pontos szezoncsúcsot rámolt be 19/31-es mezőnymutatóval és 6/8 triplával, gyakorlatilag mindent bedobott ezen az összecsapáson, amit be lehetett. Az ő vezetésével kontrollálta a találkozót az egyébként csapatként támadásban nem a legacélosabban játszó Los Angeles, az első negyedben kiharcolt előnyt sikerült végigvinnie a társaságnak, így fontos győzelmet aratott - érdekesség, hogy James először nyert Miamiban, mióta 2014-ben visszaigazolt innen Clevelandbe. Az 50+ pontját egyébként Lance Stephensonnak köszönheti, aki odaszólt neki az utolsó másodpercekben, hogy "úgysem dobod be a triplát", James pedig ezen felbuzdulva bevágott még egy nagyon távoli hármast, átlépte az 50 pontot, majd rámutatott Stephensonra, hogy öreg, tévedsz... Még egy érdekesség: eddig minden "új" James-csapat (Miamiba igazolása után a Heat, Clevelandbe visszatérése után a Cavs és az idei Lakers) is 9-7-tel nyitotta a szezont.

James Johnson sem tudott segíteni. Idén először lépett pályára a Heat egyik legfontosabb láncszeme, 15 percet kapott a kispadról beszállva és bár övé volt a legjobb +/- mutató a hazaiaknál, annyit nem tudott segíteni, hogy komoly győzelmi esélye legyen a társaságnak. A playmakerek közül Dragic és Wade sem játszott, Josh Richardson pedig faultgondokba került, csak 25 percet töltött a parketten, a negyedik negyedben pedig ki is állították, miután dühében kidobta a pályáról az egyik cipőjét - nem volt bennük átütőerő, úgyhogy továbbra sem tudnak kilábalni a hullámvölgyből. Ennek pedig most már az elmúlt 12 év második legrosszabb rajtja lett az eredménye, a 6-10-es mérlegnél csak egyszer, két évvel ezelőtt nyitottak gyengébben, akkor 5-11-gyel.

A Heat legjobb dobói: Ellington 19/15, Richardson 17, T. Johnson 17/6
A Lakers legjobb dobói: James 51/18, Caldwell-Pope 19/9, Kuzma 15/3

Orlando Magic - New York Knicks 131-117

Csúcsokat döntöget a Magic. Előző este 130 pontot szórt az Orlando, most 131-gyel új szezoncsúcsot állított fel, ráadásul először fordult elő a klub történetében, hogy back-to-back elérje a 130 egységet - 57%-kal tüzelt mezőnyből a társaság és dacára az előző esti meccsnek, bombaformában nyitotta a találkozót. A gárda az első tíz (!) dobását mind a gyűrűbe küldte, Aaron Gordon ebből egymaga 7/7-et vállalt és 20 pontos első negyedet produkált, a Magic pedig meglépett 28-10-re és végül 44 ponttal zárta a játékrészt - innentől végig előrébb járt, bár a Knicks többször is kőkeményen rohamozott, de mindenre volt válaszuk a hazaiaknak. A negyedik negyedben azért kapaszkodniuk kellett, de megoldották a feladatot és a 2-6-os rajtjuk óta 7-2-t mentek, az addigi 41%-os mezőnymutatójuk helyett azóta 49%-cal dobnak és már pozitív mérleggel állnak a keleti playoff-helyek egyikén úgy, hogy náluk csak négy csapat nyert több mérkőzést a konferenciában.

Pedig nagyot ment a New York. A rettentően elszúrt első negyed után rálépett a gázra a Knicks és a nagyszünetben már csak egyetlen egy pont volt a hátránya, majd bár a fordulás után megint "elengedte" az Orlandót, a negyedik negyedben ismét feljött egy labdára - átlépnie azonban sosem sikerült a küszöböt, nem tudott kiegyenlíteni, vagy vezetni. Ennek fő oka nyilvánvalóan a védekezés volt, pedig támadásban Tim Hardaway Jr. (32 pont, 5/10 tripla), Trey Burke (31 pont, 11/20 mezőnyből) és Enes Kanter (21 pont, 19 lepattanó) is nagy formában kosárlabdázott, de hiába hoztak hárman is ilyen extrát a kispadról, túldobni nem tudták a megállíthatatlan Magicet, így újabb vereséget szenvedtek.

A Magic legjobb dobói: Gordon 31/12, Vucsevics 28/6, Fournier 19/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 32/15, Burke 31/3, Kanter 21

Washington Wizards - Portland Trail Blazers 109-119

Nyugat élén a Portland. Ezzel a győzelemmel és a GSW újabb vereségével átvette a konferencia első helyét a Blazers azok után, hogy 0-2-vel kezdte hatmeccses idegenbeli túráját - ezúttal azonban nem sok esélyt adott a Washingtonnak és az érdemi kérdéseket egy félidő alatt lerendezte. Az első negyedet még "csak" hét ponttal nyerte az együttes (32-12 után egy 15-0-t futott a Wizards), de a nagyszünetben már 20 egység feletti előnyben volt, amit a fordulás után már csak be kellett osztani különösebb erőfeszítés nélkül - ez sikerült, úgyhogy 11-5-tel pillanatnyilag ők vezetik Nyugatot. Damian Lillard egyébként 40 pontig jutott úgy, hogy mezőnyből csak 12/29-et hajított, de 13/15 büntetővel kozmetikázott a statisztikáján, ráadásul kiosztott öt gólpasszt is egyetlen eladott labdával, mellette pedig CJ McCollum szórt be 25 pontot, lejátszották a Wall-Beal párost.

Howard kidőlt. Alig hét percet játszott ezen az estén a Wizards centere, mert egyrészt ennyi idő alatt is beütött három faultot, másrészt pedig fájdalmat érzett, Scott Brooksék ezért úgy döntöttek, hogy nem erőltetik, ezen a meccsen egyébként sem nagyon volt esélyük, csak amikor visszavett a Blazers. Bradley Beal nem nagyon talált fogást a vendégeken, de John Wallnak sem volt különösebb hatása a játékra, a negyedik negyedben is a kispad csökkentette a különbséget és tette szorosabbá a végeredményt, Brooks is őket emelte ki. A jobb időszakuk után most megint kikaptak kétszer, következőleg, a Clippers ellen pedig lezárják hazai sorozatukat.

A Wizards legjobb dobói: Wall 24/9, Oubre Jr. 19/6, Porter 13/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/9, McCollum 25/9, Nurkic 13

San Antonio Spurs - Golden State Warriors 104-92

Nem működik a Warriors. A címvédő Steph Curry és Draymond Green nélkül erőtlennek és elképzelés nélkülinek tűnt ismét, amiben persze valószínűleg a back-to-back is szerepet játszott, mindenesetre ezúttal is nagyon gyenge játékkal szenvedett vereséget. Kevin Durant (26 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 8/25 mezőnyből) és Klay Thompson (25 pont, 11/26 mezőnyből) is sokat vállalt, de rosszul választotta ki a dobásokat, keveset járatták a labdát és csapatszinten is pocsékul dobtak - összesen öt (!) triplát süllyesztettek el és 40%-on maradtak mezőnyből, éppen azok az erényeik tűntek el, amitől Warriors a Warriors. Steve Kerr csapata egyre komolyabb bajban van, most már zsinórban harmadszor kapott ki és az is egyértelmű, hogy ebben a szezonban ilyen gyengélkedések nem férnek bele - már elvesztették a nyugati első helyüket és következőleg a nagy formában lévő OKC-t fogadják.

Nagyon kellett ez a Spursnek. Persze a Golden State-nek is nagy szüksége lett volna erre a sikerre, de így volt ezzel a San Antonio is, hiszen Gregg Popovich csapata az ezt megelőző hat meccséből csak egyet nyert meg - most viszont a hazaiaknál mindig volt valaki, aki megtolja a szekeret, a védekezés pedig kellően agresszívnek bizonyult. Az első negyedben Rudy Gay (19 pontjából 12-t dobott ekkor, 3/3 tripla) vitte a prímet, a játékszervezést remekül csinálta DeMar DeRozan (20 pont, 9 gólpassz) és most LaMarcus Aldridge (24 pont, 18 lepattanó, 2 blokk) is kiválóan játszott, hármójuk közül pedig valamelyikük mindig be tudott találni, amikor kellett. Egyszer, a második negyedben egy percre kerültek hátrányba, de rögtön egy 11-2-vel reagáltak és összességében végig vezetni tudtak, úgyhogy nagyon fontos sikert könyvelhettek el, bár jelenleg ezzel is a playoff-vonal alatt találhatóak.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 24, DeRozan 20, Gay 19/9
A Warriors legjobb dobói: Durant 26/3, Thompson 25/9, Cook 16/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus