Lezárta a Denver, söpréssel lett Nyugat bajnoka

Hiába LeBron James 40 pontja, a végén Nikola Jokics vezetésével és Aaron Gordon blokkjával negyedszer is győzött a Nuggets, így kisöpörte a Lakerst, és bejutott a nagydöntőbe.

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 111-113

James mindent kiadott magából, de a végét ő sem bírta. Nagyon el akarta kerülni a söprést LeBron James, a Lakers veterán vezére elképesztő első félidőt játszott, és 31 pontot szórt a nagyszünetig, ebből 21-et már az első negyedben a gyűrűbe küldött - ültek a betörései, a tempói, és a triplái is, ízekre szedte a Denvert. Az ő hatalmas extrájának köszönhetően vezetett is a Los Angeles, a nagyszünetben 15 ponttal, 73-58-ra járt előrébb a vendéglátó, de a fordulás után elfogyott a lendület: a Nuggets egy nagy futással percek alatt visszajött egálra, majd meg is fordította a derbit, és amint az este során először vezetéshez jutott, azt már nem is adta vissza a Lakersnek. James elfáradt, és bár 40 ponttal, 10 lepattanóval, 9 gólpasszal, egyetlen eladott labdával és 15/25-ös mezőnymutatóval zárt, de a végén ő is benne volt a vereségben: az utolsó három percben már nem talált a gyűrűbe, 26 másodpercnél, 111-113-nál kihagyott egy clutch tempót, majd a Denver hibája után támadhatott az egyenlítésért, de egy másodperccel az órán Aaron Gordon blokkolta, ezzel a jelenettel ért véget a mérkőzés. James mellett Anthony Davis (21 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) és Austin Reaves (17 pont) is hozzátett ezt-azt, de a Los Angeles egyetlen reménye a veterán klasszis volt - aki meg is tett mindent, de a végére egyszerűen elfogyott, a félelmetes formában lévő Denver pedig lebirkózta. A Lakers így ugyan felülteljesítette a várakozásokat, de a nyugati döntőben söpréssel ért véget a szezonja - meglátjuk, hogy hogyan tovább jövőre.

Jokics nagydöntőbe vezette a Denvert. Az első félidei védekezést sikerült rendezni a fordulás után denveri oldalon, és mivel elfogytak James extrái, így hirtelen meg is fordult a találkozó: a harmadik negyedet 36-16-ra nyerték a vendégek, ezzel ötpontos előnnyel vághattak neki a záró felvonásnak. Ott ismét nehezebb dolguk volt, hiába vezettek öt-hét egységgel, a játék lelassult, ők is csak 19 pontot szereztek, és minden támadás számított a végén - a Lakers visszajött egy labdára, majd bő egy perccel az órán, 111-111-nél kiegyenlített. Ekkor azonban előlépett Nikola Jokics: a kétszeres MVP már addig is a kezébe vette a dolgokat a fontos pillanatokban, volt egy nagy gólpassza, három percnél bevágott egy embertelenül nagy triplát, itt viszont 111-111-nél egyszerűen magához ragadta a labdát, elindult vele, és Anthony Davisen keresztül bebirkózta a győztesnek bizonyuló duplát. Ugyan Jamal Murray elrontotta a párharcot lezárandó dobást, de ezt javították védőoldalon, így nem adtak reményt a Lakersnek, és 4-0-val, söpréssel jutottak tovább a nagydöntőbe. Jokics most is MVP-teljesítményt nyújtott, a clutch dobásával együtt 30 pontig, 14 lepattanóig, 13 gólpasszig és 3 blokkig jutott 45 játékperc alatt, ismét ő volt a legjobb játékos - mellette Murray (25 pont, 5 gólpassz) és Aaron Gordon (22 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is kitett magáért, Porter Jr. dupla-duplázott, Caldwell-Pope pedig 13 pontot tett hozzá. A franchise története első nagydöntőjére készülhet, először lett Nyugat bajnoka, most pedig másfél hetet pihenhet a folytatásig, ugyanis a finálé akkor is június 1-jén kezdődik, ha a Heat holnap hajnalban lezárja a Boston elleni párharcot, és akkor is, ha a Celtics feltámad és akár hét meccsig nyújtja a dolgot - a pihenő persze nem is jön rosszul, hiszen ma is csak hat és fél játékost forgatott Michael Malone, a kezdők 39-45 percet játszottak..

A Lakers legjobb dobói: James 40/12, Davis 21, Reaves 17/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 30/9, Murray 25, Gordon 22, 

A párharc végeredménye: 4-0 a Nuggets javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus