Megállíthatatlan a Clippers, oda-vissza verte a Milwaukee-t a Miami

Látványos meccset nyert Chicagóban a Warriors - nem hibázott a Spurs és az OKC sem - 133-at dobott a Charlotte. 

Zsinórban hatodik győzelmét is behúzta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Los Angeles Clippers, ezúttal a Denver bukott el Lou Williamsékkel szemben - közben a Miami pár napon belül másodszor is lenyomta a Milwaukee-t, ezúttal idegenben. Látványos találkozón aratott sikert Chicagóban a ligaelső Warriors, 133 pontot dobott a Charlotte, idegenben nyert a Spurs, otthon a Raptors és az OKC.

Visszajátszás: felidézett valamit a régiből a Splash Brothers

Charlotte Hornets - Washington Wizards 133-109

Gálameccsel köszöntötte edzőjét a Hornets. December elseje óta először ülhetett le a kispadra a Charlotte vezetőedzője, Steve Clifford és amellett, hogy a játékosok minden nyilatkozatukban elmondták, hogy mennyire hiányzott nekik, a pályán is megpróbáltak örömöt okozni neki. Ennek érdekében az első 13 dobásukból 12-t elsüllyesztettek, produkáltak két négypontos játékot, a nagyszünetig franchise-rekordot jelentő 77 pontot rámoltak be és végül sima győzelmet arattak - két negyed után 16 egység volt a különbség, de a folytatásban ez kis híján elérte a harmincat is, kérdés nélkül szétdobták ellenfelüket. A gárdából végül összesen heten jutottak tíz pont fölé és ezzel a sikerel tovább kapaszkodtak felfelé Walkerék, az utóbbi hét meccsből ötöt nyertek és közelítenek a playoff-helyekhez.

Változások jöhetnek. "Meg kell találni azokat, akik teljesíteni, versenyezni tudnak, ez ugyanis erről szól" - nyilatkozta a találkozó után Scott Brooks, a Wizards vezetőedzője, aki egyre nehezebben tűri csapata botlásait és hullámvölgyét. A nagyon gyengére sikerült hazai periódus után egy komoly pofonnal nyitották idegenbeli túrájukat, egy pillanatig sem vették fel a kesztyűt a parádézó Charlotte-tal, nem védekeztek, héttel több labdát adtak el és még a támadópattanózást is elvesztették 13-7-re, így hiába dobtak ők is kiválóan, sima vereséget szenvedtek. A gárda most utazik tovább Detroitba és Brooks szerint lehet, hogy nem marad minden ugyanígy...

A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 21, Walker 19/12, Howard 18
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/12, Scott 18/6, Oubre Jr. 16/9

Atlanta Hawks - New Orleans Pelicans 94-93

Nem bírta erővel a Pelicans. Előző este még Bostonban nyert hosszabbítást, így rendkívül fáradtan érkezett meg Atlantába a vendégcsapat, ami érződött is a játékán - leginkább Anthony Davisén, aki két 40+ pontos meccs után most összesen nyolc egységet tudott betenni a közösbe. Ennek ellenére is magabiztosan vezetett egyébként a társaság és volt már 19 pontos előnye is, de a második félidőben elfogyott az erő: a harmadik negyedben összesen tíz egységet tudott feltenni a táblára a társaság és a meccs utolsó másodperceiben végül vereséget szenvedett. A második félidőben szerzett 33 pont egyébként negatív szezoncsúcs, de így is bosszantó számukra a vereség, hiszen nagyon közel álltak a sikerhez, mindenesetre most pihenhetnek, mert legközelebb csak hétvégén lépnek pályára, méghozzá otthon.

Bazemore kosara döntött. Szorosan alakult a végjáték, a negyedik negyedben fej-fej mellett haladtak a felek és így érkeztek meg a találkozó utolsó percéhez is - 92-92 után mindkét gárda elrontott több lehetőséget is, majd 13 másodperccel a vége előtt DeMarcus Cousins büntetőzhetett. A magasember egyet azonban elrontott, így a győzelemért támadhatott a Hawks, a remek meccset játszó Kent Bazemore kapta a labdát és Anthony Davisszel az arcában be is vágta a győztes duplát két másodperccel az órán. Ugyan egy gyors dobásra még volt lehetőségük a vendégeknek, de Cousins elrontotta (majd faultot reklamált), így az Atlanta a Spurs után újabb jó nyugati csapatot vert meg - igaz, ezt most alig tízezren látták, negatív szezoncsúcsot döntött a nézőszám, bár ez nem a csapatnak, hanem az atlantai viharnak köszönhető.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 20/3, Collins 18, Ilyasova 15/9
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 22/6, Cousins 19/3, Miller 17/9

Brooklyn Nets - San Antonio Spurs 95-100

Két extra elég volt. A Kawhi Leonardról érkező lesújtó hírek után megtörte idegenbeli negatív szériáját a San Antonio, amely ugyan nem játszott jól, de keményen és pontosan védekezett, támadásban pedig talált két extra egyéni teljesítményt: LaMarcus Aldridge (34 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) bent, Patty Mills (25 pont, 7/8 tripla) pedig kint büntetett, mellettük hasznos volt Pau Gasol (13 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz), ez pedig elégnek is bizonyult a sikerhez. Popovich szerint Leonard nélkül eddig mindig Aldridge volt az, aki hozta nekik a győzelmet és most is ő villogott leginkább, az utolsó percben egy kulcsfontosságú 2+1-es játékkal is jelentkezett, így a San Antonio menedzselni tudta azt, hogy a 17 pontos előnye a hajrában mindössze három egységre csökkent - ezzel a sikerrel visszaszerezték a nyugati harmadik helyet a Minnesotától, szombat hajnalban viszont Torontóban játszanak rangadót.

Dinwiddie gödörben. A szezon egyik legnagyobb meglepetése Spencer Dinwiddie magas szintű és kiegyensúlyozott játéka, a Nets irányítója a Lin-Russell páros kidőlése után szenzációs formába lendült hosszú heteken keresztül - az utóbbi három meccsén azonban nagyon gyengén dobott, kissé elvesztette a fonalat és most is csak 3/13-at szenvedett össze mezőnyből. Ahogy a sikerekben, úgy a mostani ötmeccses hazai vereségszériában is vastagon benne van az ő játéka, mert nagy szükségük lenne egy ponterős irányítóra, bár tegyük hozzá, hogy a 13 gólpassz eladott labda nélkül több, mint kiváló adat, csak a dobásai nem ültek ezúttal sem. Hiába jöttek vissza aztán a nyolc triplát beszóró Harris-Crabbe páros vezetésével egészen közel a hazaiak, végül nem tudták megfordítani a találkozót, így nem borult a papírforma, következőleg a Heat ellen lehet próbálkozni.

A Nets legjobb dobói: Crabbe 20/12, Harris 18/12, LeVert 13/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 34, Mills 25/21, Gasol 13/3

Toronto Raptors - Detroit Pistons 96-91

Talált utat a győzelemhez a Toronto. Két vereség után nagyon kellett ez a hazai siker a Raptorsnak, de a jó kezdés (31-18-ra megnyert első negyed) után nem igazán volt meg a játék ritmusa, DeRozan ezúttal jóval kevesebbet tett hozzá a megszokottnál, alig 42%-kal dobtak és a húsz eladott labda is sokat rontott a helyzeten - a negyedik negyedet egálról kezdték meg a felek és szorosan alakult a meccs vége. A záró etap közepén azonban sikerült futniuk Lowryéknak egy 12-2-es rohamot, ami döntőnek bizonyult, bár innen még egyszer felkapaszkodott 94-91-re a Pistons, de Wright büntetői végleg eldöntötték a találkozót, így hozta a fontos győzelmet Dwane Casey csapata. Az ezúttal halványabb Lowry-DeRozan kettőst a dupla-duplázó Jonas Valanciunas (17 pont, 16 lepattanó, 27 perc), valamint a padról 21 ponttal, közte 5/12 triplával beszálló CJ Miles segítette ki, így ha nem is a megszokott módon, de utat talált a meccs megnyeréséhez a gárda, ez pedig jól jött neki a Spurs elleni hazai rangadó előtt. 

A védekezést hiányolta Van Gundy. Ugyan 96 pontot kapni a liga egyik legjobban támadó csapatának otthonában alapvetően jó teljesítmény, de a Pistons trénere szerint nem végeztek megfelelő munkát hátul, ezért szenvedtek vereséget. Az első negyedben nagyon gyengék voltak védekezésben és ez azért komoly gond, mert már rendszeresen előfordul, majd utána hiába szedték össze magukat és bontották le a Raptors játékát, a negyedik negyed kulcsidőszakában ismét több hibát is elkövettek, üresen hagyták Lowryt és Milest, az említett 12-2-es periódus pedig el is döntötte a találkozót. Van Gundy szerint amikor meg kellett volna nyerni az összecsapást, akkor nem végezték el a feladatukat, ráadásul elrontottak nyolc büntetőt (0/3 a negyedik negyedben), így újabb vereséget szenvedtek - az előző tíz meccsből már a hetediket, egyértelmű, hogy komoly a probléma. 

A Raptors legjobb dobói: Miles 21/15, Lowry 18/12, Valanciunas 17/3, DeRozan 17
A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Bradley 19/9, Harris 12

Chicago Bulls - Golden State Warriors 112-119

Splash Brothers, mint régen. Steph Curry és Klay Thompson a régi, "Durant előtti" időket idézte fel ezen az estén és tarthatatlan meccset játszva bombázta szét a Chicago védekezését - ez a duó 68 pontig és 13/24 tripláig jutott, így a többieknek abszolút kiegészítő szerep jutott. Átérezte ezt Kevin Durant is, aki mezőnymunkában (19 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) jeleskedett, a címvédő elbírta Draymond Green és Andre Iguodala hiányát és bár hullámzó volt a találkozó (az első negyedben még 40 pontot kapott a gárda, a harmadikat 32-12-re nyerte meg, majd a végén még visszajött a Bulls), de végül a társaság behúzta zsinórban 14. idegenbeli sikerét is és közel áll a Lakers 16-os ligarekordjához. Ehhez viszont a jelenlegi túra ötödik állomásán meg kellene verni a Houstont, ráadásul minden bizonnyal Jordan Bell nélkül, akit ugyan a kezdőbe jelölt Steve Kerr Green hiánya miatt, de komoly bokasérülést szenvedett a legelső játéknál - ő azt mondta elsőre, hogy eltört valamije, de a hírek szerint inkább csak egy komoly húzódásról van szó, ami szintén kihagyást jelent majd.

Ehhez még kevés volt a Chicago. A hazaiak nem bírtak olyan kiegyensúlyozottak maradni, mint a Warriors és a "törvényszerű" hullámvölgy meg is pecsételte a sorsukat a harmadik negyedben - itt egy 19-0-t futott a listavezető, ahonnan nem volt már visszaút. A kiválóan dobó Dunnék azért még megpróbálták, fel is kapaszkodtak 112-107-ig, de jött egy dupla Thompsontól és egy 2+1 Duranttől, itt pedig véget ért a küzdelem. A Bulls a 14-5-re megnyert támadópattanózással és a kevesebb eladott labdával ezúttal egy viszonylag szoros végeredményre volt jó, de a gyenge dobóforma (42,5% mezőnyből, 25,6% tripla) nem fért bele a Splash Brothersszel szemben, így három győzelem után most kikapott az együttes.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 24/12, Lopez 16, Dunn 16/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 38/21, Curry 30/18, Durant 19

Memphis Grizzlies - New York Knicks 105-99

Gasol hiánya is belefért. Betegség miatt hiányzott a Grizzlies védekezésének alapja, de ezúttal ezt is elbírta a társaság, Tyreke Evans dupla-duplázott (23 pont, 10 gólpassz), a frontcourtban Green és Martin is eljutott 17 pontig, így is leszedtek 15 támadópattanót és a védekezésük is rendben volt gyakorlatilag végig. A második negyedben el is kezdtek elhúzni, a harmadik játékrész végén 15 pont volt az előnyük és bár megszorította még őket a Knicks, nem hibázott a Memphis - az utolsó 17 másodpercben Evans 3/3 büntetője volt a döntő szó, erre már nem érkezett válasz. A Grizzlies így az utóbbi tíz meccséből 50%-ot hozott, akárcsak a Rockets, a Spurs vagy éppen a Thunder, az előző két összecsapását megnyerte, ráadásul szombat hajnalban, a Kings elleni hazain ismét jó esélyei lesznek.

Rosszkor jött Lee technikaija. Egyénileg több jó teljesítmény is akadt a Knicksnél, a kispadról 34 pontot szórt a Beasley-Hardaway páros, Courtney Lee 18 egységet tett hozzá, a két kezdő magasember pedig remekelt - Enes Kanter (20 pont, 9 lepattanó) és Kristaps Porzingis (21 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6 blokk) is megtette a magáét, az ő vezérletükkel pedig visszajött a meccsbe korábbi nagy hátránya után a vendégcsapat. Lee triplája után 99-102 állt az eredményjelzőn, sőt, a Memphis Evans révén elrontotta a következő dobását, de Lee egy figyelmeztetés után technikait dumált ki magának, ami döntőnek bizonyult - Evans bedobta a büntetőt, majd a támadásból megint Lee ütött oda és megint Evans mehetett a vonalra, aki ekkor sem hibázott. Hatpontos hátrányból már nem volt visszaút 12 másodperc alatt, így a lehető legrosszabbkor kapta azt a technikait a Knicks hátvédje...

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 23/6, Green 18/9, Brooks 17/9, Martin 17/3
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 21/9, Kanter 20, Lee 18/6, Beasley 18/3

Milwaukee Bucks - Miami Heat 101-106

Whiteside dominált. Már az első percekben látszott, hogy a Heat centere jobb lábbal kelt fel és rendkívül agresszíven játszott elöl-hátul, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a továbbra is egyértelmű centergondokkal küzdő Milwaukee: Whiteside végül 27 ponttal (10/12 mezőnyből), 13 lepattanóval és 6 kiosztott blokkal zárt, uralta a palánk alatti területet. Dion Waiters és Tyler Johnson hiányában viszont nem volt meg a kellő kinti tűzerő az együttesben, főleg hogy Goran Dragic sem nagyon találta a megoldást a Bucks védekezésére, de a záró etapban Whiteside mellé fellépett Kelly Olynyk, egymaga beszórt tíz pontot ebben a periódusban, így újabb nagyon fontos sikerhez segítette a floridaiakat. Erik Spoelstra csapata pár nap alatt oda-vissza megverte a Milwaukee-t, rögtön javított a chicagói bukás után és utoljára december első hetében, a Warriors-Spurs páros ellen szenvedett egymás után két vereséget, nem véletlen, hogy a győzelmek számában utolérte a keleti harmadik Clevelandet...

Nem tudott felülkerekedni a Bucks. A palánk alatti problémákat ezúttal sem tudta ellensúlyozni Jason Kidd csapata, a védekezés megint nem működött és most támadásban is voltak gondjaik - Antetokounmpo elrontott hét büntetőt és csak 6/15-öt dobott mezőnyből, Bledsoe 2/13-mal zárt és Brogdon sem tudott előlépni. Ezzel együtt sokáig vezettek és a végén is megvolt az esélyük a győzelemre, 102-98 után lendületben voltak, kivédekeztek egy támadást, de Antetokounmpo nem tudta behúzni a lepattanót Whiteside-dal szemben, majd a feldobást kiütötte a pályáról és Dragic két büntetője eldöntötte a győztes kilétét - továbbra sem tudnak stabilak lenni és sikerszériát építeni, így pedig nem nagyon léphetnek előrébb a tabellán.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/9, Antetokounmpo 22/6, Snell 12/12
A Heat legjobb dobói: Whiteside 27, Dragic 15/3, Olynyk 15/3

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 114-90

Anthony és Adams elintézte. Russell Westbrook nem élete meccsét játszotta, az MVP az első félidő végén kezdett el betalálgatni, de összességében 8/22-vel végzett mezőnyből, így nagy szükség volt Carmelo Anthony-ra, aki 16 egységet szórt az első félidőben – no meg Steven Adamsre, aki 14-ig jutott, és extra támadópattanózásával rengeteg második esélyt teremtett. A nagyszünet után a többiek is felnőttek a fent említett pároshoz, a hosszabb kihagyás után visszatérő Andre Roberson azonnal éreztette hatását a védekezésben, így a negyedik negyedben már nem kellett megfeszülniük – zsinórban harmadszor nyertek, és a körbeveréseknek köszönhetően már nyugati 5. helyen állnak. 

Ball nélkül nem volt esély. Szezonfelező értékelőnkben mi is kiemeltük, hogy Lonzo Ball a rossz számok ellenére nagy hatással van a Lakers játékára, nélküle szétesnek elöl-hátul, most is ezt történt. Támadásban Randle egymaga összeerőlködött 16 pontot, de ez édeskevés bárki ellen, gyakorlatilag egyetlen ember sem tudott huzamosabb ideig a sereg élére állni, így csak idő kérdése volt, hogy mikor kezdenek el leszakadni az OKC-től – a harmadik negyedben jött el ez a pillanat, Walton utána el is engedte a meccset. Annak örülhetnek, hogy legalább Brandon Ingram visszatért, de a kiscsatár is nagyon rozsdásan mozgott, idő még, mire ismét formába lendül. 

A Thunder legjobb dobói: Anthony 27/12, Adams 21, Westbrook 19/3.
A Lakers legjobb dobói: Randle 16, Caldwell-Pope 10/6, Hart 9/9, Ennis 9/3.

Sacramento Kings - Utah Jazz 105-120

Ritka vendéggyőzelem. A Jazz általában jó vendég, a mai sikerrel is csak 5-18-ra állnak idegenben, a Kings ellen viszont kötelező volt nyerni. Donovan Mitchell újabb mestermunkát tett le az asztalra (34 pont, 14/19 mezőnyből, 3-3 gólpassz és szerzett labda), a padról Rodney Hood is jó százalékkal szórt 25 egységet, erre a periméter-duóra még csak-csak volt válasza a Kingsnek, de azzal nem tudtak mit kezdeni, hogy a kiegészítők a fontos pillanatokban rendre elő tudtak lépni és megnyerni a párharcokat. Persze Quin Snyder vezetőedző soha nem elégedett, most is megemlítette, hogy Mitchellnek védőoldalon többet kell beletennie – igaza is van, nem minden este a bevallottan tank-üzemmódba váltó Sacramento jön szembe. 

A fiatalok megkapták a labdákat. Bár George Hill 20 pontig jutott és Zach Randolph is 12 egységet termelt 22 perc alatt, a szezon hátralévő felében a fiatalok fejlesztését előtérbe helyező Sacramento jobb hely lett az ifjoncoknak: Cauley-Stein dupla-duplázott (26 pont, 10 pattanó), Bogdanovic-ot arra használták, amiben jó (25 pont, 9/11 mezőnyből), és a padról Buddy Hield is nagyobb szóhoz jutott. Egyedül De’Aaron Fox nem tudott élni az eséllyel, sem dobásban (1/6 mezőnyből), sem játékszervezésben (4 gólpassz, 3 eladott labda), sem védekezésben (kipontozódás) nem volt hasznos – persze van még ideje…

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 26, Bogdanovic 25/18, Hill 20/12.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 34/3, Hood 25/12, Ingles 14/12, Favors 14.

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 109-104

Újra playoff-helyen a Clippers. A riválisok bukdácsolnak, a LAC viszont zsinórban hatodszor nyert, így csendben felosontak a nyugati 7. helyre – ráadásul a mai „duplát” ért, hiszen éppen a Nuggetsot hagyták le. Pedig nem álltak nyerésre még a negyedik negyedben sem, ott viszont Wesley Johnson vezetésével mentek egy 8-0-t, rákényszerítve a Denvert, hogy fussanak az eredmény után. A szívbetegeknek nem ajánlott végjátékban töménytelen büntetőt hagytak ki, de a védekezésükkel végül felülkerekedtek. Az eddigi vezér, Lou Williams kissé kifulladt, de Blake Griffin és a szép megoldásokkal operáló Milos Teodoszics (15 pont, 3 tripla, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) mellé a kispadról jól szállt be Harrell és Johnson, ez pedig elégnek bizonyult. Rossz hír, hogy DeAndre Jordan és Austin Rivers visszatérése is csúszik, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Clipperst semmi nem tudja lelassítani – utóbbi 15 meccsükből 12-t nyertek, ez a liga legjobb mutatója a GSW-vel holtversenyben…

Denverben képtelenek kitörni a középszerűségből. Évek óta 50 százalék körül billeg a Nuggets, és a biztató időszakok után, a szezon sűrűjében idén is egyre többször találtatnak könnyűnek. Ma sem volt igazi vezér a csapatban, aki a nehéz pillanatokban elő tudott volna lépni – hiába szórt 16 és 19 pont között négy kezdőjátékosuk, jutott 10 fölé a padról Mudiay és Lyles, a végjátékban hibát hibára halmoztak. Bár okosan kényszerítették a rossz büntetődobókat a vonalra (7/14-et dobott az utolsó 3 percben büntetőből a Clippers), a végén Barton és Chandler is elszórta a labdát – ilyenek nem férnek bele egy playoff-ért hajtó csapatnál, a Nuggets le is csúszott a vonal alá. 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 20/3, Harrell 18, L. Williams 17/6.
A Nuggets legjobb dobói: Harris 19/3, Jokics 18/3, Barton 17/3.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus