Megkezdődik a Szezonközi Torna, Jokics-Doncic párharc a Sport TV-n

Megkezdődik az NBA első Szezonközi Tornájának első fordulója, ahol a meccsek eredménye nem csak a csoportkörbe, hanem az alapszakasz-mérlegekbe is beleszámít. Mutatjuk az IST első fordulójának programját.

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 00:00

A Cavaliers zsinórban három vereség után tudott győzni újra a Knicks otthonában, korábbi formája és tartalékosabb felállása alapján ez talán meglepetés is volt az ohiói csapattól. A Pacers két győzelemmel kezdte a szezont, sőt, mai ellenfelét már meg is verte egyszer a szezonban – azt követően azonban két vereség csúszott be a hazaiaknak, az elmúlt alkalommal a Celtics ellen pedig egy óriási pofonba szaladtak bele: 51 ponttal maradt alul a gárda, ami a franchise történetének második legnagyobb arányú zakója volt. Ezt az sem szépíti meg, hogy a csapat karmestere, Tyrese Haliburton sérülés miatt nem lehetett ott a kelták ellen, egy ekkora vereségre egyszerűen nincs mentség. Az Indiana irányítójának játéka hivatalosan ma is kérdéses, de a vendégeknél is sok a kérdés: Darius Garland eddig csak a szezonnyitón lépett pályára, azóta négy meccset hagyott ki és ma sem biztos a játéka, mint ahogyan az is bizonytalan, hogy Jarrett Allen megkezdheti-e a szezont. Két kezdőjátékosa nélkül a Cavs láthatóan csak küszködik, így ha ők nem lesznek, akkor ma is meggyűlhet a baja a játékkal, ugyanez viszont a hazaiakra is érvényes Haliburton hiányában. Mitchell extrája azért Garland nélkül is győzelmet érhet, a Pacersnél viszont nem látjuk azt, hogy ki venné a hátára a társaságot irányítójuk hiányában, különösen egy ekkora demoralizáló vereség után, mint amit néhány napja a Bostontól kapott a gárda. A két csapat legutóbbi összecsapása az Indiana győzelmével ért véget, most a Szezonközi Tornán a Keleti Konferencia A jelű csoportjában mérkőzhetnek meg újra egymással.

 

Milwaukee Bucks – New York Knicks 00:30

A keleti B csoportban a Bucks-Knicks derbivel kezdődnek meg a küzdelmek, ami egy kifejezetten jó iramú, kiélezett mérkőzés is lehet. A Milwaukee nem éppen olyan hőfokon kezdte a szezont, mint amit elvárt volna magától, két győzelme mellett az Atlantától és legutóbb a Raptorstól is kikapott – főleg utóbbi volt igazán kellemetlen a hazaiaknak, ott Giannis és Lillard sem tudott csapata élére állni, a támadásban a liga alsó negyedében kullogó Raptors 130 pontot rámolva be dominált a bajnoki címért küzdő Milwaukee ellen. A Knicks az idei szezonban felváltva szerzi a győzelmeket és vereségeket, ezt mutatja 2-3-as mérlege is, legutóbb a Clevelanddel vívott oda-vissza meccseket: az első meccs behúzása után legutóbb talán váratlanul is alulmaradt a korábban már jobb formának is örvendő riválisa ellen. Hiányzókról egyelőre nem nagyon lehet hallani, egyedül RJ Barrett szereplése kérdéses, neki már az előző mérkőzést is ki kellett hagynia térdsérülése miatt. A Bucksnál egyelőre beigazolódnak azok az aggályok, amiket előzetesen fogalmaztak meg a csapattal kapcsolatban: a Lillard-cserében jelentősen visszaesett a védekezés színvonala, az eddigi négy mérkőzés alapján egyenesen a mezőny utolsó helyén teljesít ebben a Bucks – ezen azért bőven javítani kell, ha valóban a bajnoki címért akar harcban lenni a csapat. Az esélyesek hazai pályán Giannisék, a New York-iak támadásban igencsak visszafogott arcukat mutatják eddig, Barrett esetleges hiánya pedig ezt tovább ronthatja – a kérdés az, hogy a hazaiak pocsék védekezése vagy a vendégek súlytalan támadójátéka múlja felül a másikat.

 

Chicago Bulls – Brooklyn Nets 01:00

A Bulls és a Nets egymás közvetlen riválisa lehet idén valahol a playin-vonal környékén, a hazaiak ötből kettő, a vendégek négyből kettő győzelmet hoztak eddig az idei szezonban. A Bulls eddig a mezőny egyik legkiegyensúlyozatlanabb csapata, egy győzelmüket mindig egy vereség követte, legutóbb a Dallas ellen maradtak alul a chicagóiak, most három idegenbeli mérkőzés után térhetnek újra vissza saját otthonukba. A Nets két vereséggel indított, de azóta 2-2-re javította mérlegét, a Hornets és a Heat ellen is sikerült győzniük, így 50%-ra hozták fel magukat – különösen nagy fegyvertény a Miami legyőzése, akik bár nagyon indiszponáltan kezdték az idényüket, de tartalékos csapattal nyerni így is nagy eredmény volt a Nets számára – nem volt ott ugyanis a csapattal Spencer Dinwiddie, de Cam Johnsonra és Nic Claxtonra sem számíthatott Jacque Vaughn. Előbbi játéka most is kérdéses, Johnson és Claxton pedig biztosan kihagyja ezt a találkozót is. A Bullsnál nincsenek sérültek, így egészségesebb csapattal hazai pályán az esélyek talán az ő javukra billennek a Szezonközi Torna keleti C csoportjának első mérkőzésén.

 

Miami Heat – Washington Wizards 01:00

A Miami komoly gödörbe süllyedt már a szezon legelején, hiába nyerték meg az első meccsüket a hazaiak, azóta zsinórban négy vereséget szenvedtek el – bár a Celtics és a Bucks elleni zakók várhatóak voltak, de legutóbb például a Nets ellen sem sikerült javítaniuk Butleréknek. Most a Wizards ellen azonban kötelező győzelem előtt áll a Heat, a fővárosiak egyértelműen a liga leggyengébb csapatainak sorát „erősítik”, akik egyedül a nyeretlen Memphis ellen ünnepelhettek idén győzelmet. A hazaiaknál egyelőre Butler is keresi önmagát, Kyle Lowry teljesen el van tűnve, de mivel Tyler Herro és Bam Adebayo viszont hozza a tőlük elvárt szintet (talán még egy kicsit többet is), így egyértelmű, hogy csak a győzelem elfogadható a floridaiak számára. Túl nagy színvonalra nem érdemes számítunk a számok alapján: a Heat a legrosszabb támadócsapatok egyike, a Wizardsnál pedig csak az Indiana és a Milwaukee védekezik rosszabbul a szezon eddigi szakaszában – ennek ellenére nagy kudarc lenne, ha a Miami a tankoló Washingtont sem tudná megverni a torna keleti B csoportjában.

 

Oklahoma City Thunder – Golden State Warriors 01:00

A nyugati C csoport rögtön egy látványosnak ígérkező mérkőzéssel veszi kezdetét, a Thunder eddig tökéletesen hozza a tőle elvárt a dinamikus, energikus gárda szerepét, a Warriors pedig zsinórban négy győzelem után várja majd ezt a mérkőzést. Curry-ék egyedül a szezonnyitón szenvedtek vereséget a Phoenixtől, azóta viszont nem tudnak hibázni: egy viszonylag nehezebb menetben a Rockets mellett a Pelicanst és kétszer a Sacramentót is legyőzte a Dubs. A Thunder remekül kezdte a szezont, 2-0-val nyitottak SGA-ék, ezt követően azonban háromból csak egyszer tudtak győzelmet ünnepelni, az utóbbi meccseken a Nuggets és a New Orleans ellen is kapituláltak. A mérkőzés legfontosabb híre, hogy a találkozót biztosan kihagyja majd Shai Gilgeous-Alexander, a hazaiak vezére térdsérülés miatt nem tudja vállalni a játékot, de Kenrich Williams is maródi a kiegészítők közül. A Warriorsnál elméletileg mindenki bevethető, a formájuk is stabilnak tűnik, legutóbb Klay Thompson is magára talált egy jó meccsel (és egy meccsgyőztes dobással), úgyhogy jelenleg minden amellett szól, hogy a GSW folytatni tudja sikersorozatát – ennek ellenére félvállról venni semmiképpen sem szabad neki a meccset egy ilyen fiatal és dinamikus csapat ellen, akik alig várják, hogy nagyobbnál nagyobb meglepetéseket okozzanak a nagyoknak.

 

Denver Nuggets – Dallas Mavericks 03:00 (ÉLŐ - Sport 1)

A nyugati B csoportban a játéknap egyértelműen legnagyobb rangadóját láthatjuk a Nuggets és a Mavericks között, a címvédő 4-1-es mérleggel kezdte a szezont, míg a Dallas egyelőre hibátlan és zsinórban négy győzelmet számlál. Jokicsék veretlenségi sorozata a legutóbbi alkalommal szakadt meg, akkor a tavalyi bajnoki négy siker után a Minnesota ellen szenvedett egy kissé értelmezhetetlen és abszolút váratlan vereséget –az előző meccsek alapján azonban joggal hihetjük azt, hogy ez egy egyszeri botlás és ritka leblokkolás volt részükről. A Dallas ezzel szemben idén még nem talált legyőzőre, bár az is igaz, hogy a Spurs-Nets-Grizzlies-Bulls csapatokkal fémjelzett eddigi sorsolás azért nem volt teljesíthetetlen – az első igazi erőfelmérő most vár majd Doncicékra. Az előző két mérkőzésen nem volt ott a csapattal Kyrie Irving, az ő szereplése egyelőre most is kérdéses, de ugyanebben a cipőben jár Maxi Kleber is, aki a Chicago elleni találkozón csupán négy percet tudott a pályán tölteni, mielőtt megsérült volna. Irving pontjait az előző meccsek alapján úgy néz ki, hogy Grant Williams tudja pótolni, Kleber esteleges hiányában pedig majd Lively és Powell kaphatnak nagyobb szerepet Jokics ellen. Nehéz megjósolni, hogy a Dallas képes lesz-e a Nuggets ellen is hozni az eddig mutatott játékát, Irving és Kleber hiánya azért ezen a szinten már fájó lehet. A hazaiak mellett leginkább az szól, hogy ők már játszottak komolyabb ellenfelek ellen is mérkőzést idén, ráadásul ezeken bajnokhoz méltó módon kosárlabdáztak, meglátjuk, hogy a Wolves elleni botlást sikerül-e azonnal feledtetniük a hazaiaknak.

 

Portland Trail Blazers – Memphis Grizzlies 03:00

A Nyugati Főcsoport két alsóházi csapatának mérkőzésével indul a nyugati A csoport, ahol sok mindenre számíthatunk, de minőségi játékra talán a legkevésbé. A Portland 2-3-as mérlege egyelőre nem néz ki rosszul, zsinórban három vereséget követően az elmúlt két alkalommal Torontóban és Detroitban is győzni tudott a csapat, a sikerek értékét pedig tovább növeli az, hogy mindezt elsődleges pontszerzőjük, Anfernee Simons nélkül tették meg. A Blazers bedobója hüvelykujját meg kellett műteni, így még előreláthatólag hat hétig nem lesz bevethető, de legutóbb Scoot Henderson is összeszedett egy kisebb bokasérülést, ő sem lehet ott ezen a találkozón. A Grizzlies totálisan beragadt a rajtnál, 0-5-ös mérleggel indított, Morant, Clarke, Adams és Rose nélkül kellene valahogy összekaparnia első győzelmét – mondanunk sem kell, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak. Pozitívum, hogy Bismack Biyombo debütálhat új csapatában, a korábbi Suns-játékos Adams kidőlése miatt érkezett tűzoltásra a Grizzlieshez, de valószínűleg nem ő lesz az, aki a szezonjukat megmentheti. Hazai pályán még két hátvéde nélkül is a Blazers az esélyesebb, Malcolm Brogdon a kezdőben helyet kapva irányíthatja övéit, de kulcsfontosságú lesz majd az is, hogy Deandre Ayton miként tudja kihasználni majd a matchup-előnyeit a festékben. Biyombo első feladata új klubjában egykori csapattársának megállítása lesz, ő valószínűleg egyelőre a padról beszállva segíthet a gyűrű körüli védekezésben. Taylor Jenkinsnek eléggé korlátozottak a lehetőségei, ennyire megtizedelt csapattal szinte senki ellen sem esélyesként lépnek pályára, egy győzelemre viszont már bizonyára nagyon áhítoznak.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus