Meglepetés: Lou Williams 50 pontjával verte a GSW-t a Clippers

A Golden State-nél a Splash Bros hiányzott - 88 ponton tartotta az OKC-t a Minnesota - megint nyert a Heat és a Rockets. 

A Splash Brothers nélkül nem tudott ellenállni a szenzációsan játszó Lou Williamsnek és az öt meghatározó játékosa nélkül felálló Clippersnek a címvédő Warriors, így meglepő győzelmet aratott a Los Angeles az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Minnesota gond nélkül hozta az OKC elleni csoportrangadót, a Rockets a Paul-Gordon kettősre építve nyomta le a Portlandet, a Miami zsinórban hatodik sikerét is elkönyvelte, a Bulls dupla hosszabbításban múlta felül a New Yorkot, a Wizards pedig otthon futott bele egy pofonba - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 111-115

Back-to-back győzelem. Nem érződött az előző esti siker a Dallas játékán, a kicsit gyengébb kezdés után ezúttal is parádézott támadásban Rick Carlisle alakulata - a második negyedet például 39-24-re nyerte meg és a záró etapra sem fulladt ki. A hajrában Harrison Barnes lépett elő, aki a negyedik játékrészben 5/5 dobással szórt be 13 pontot, a teljes repertoárját felvonultatta és a találkozó után edzője, valamint társai sem győzték dicsérni, de mellette Ferrell (22 pont, 7/10 tripla), Nowitzki és Smith is remekül mozgott, mindig volt kihez nyúlni. Eldönteni így is csak a végén tudták a küzdelmet, az utolsó két percben jött egy clutch Ferrell-tripla, valamint egy tempó Barnestól, majd Smith büntetői állították be a végeredményt, így a Dallas 24 órán belül a második sikerét könyvelhette el.

Hiába volt pihentebb a Hornets. Erre a vereségre nem nagyon számítottak Charlotte-ban, hiszen egyrészt egy 3-1-gyel lehozott idegenbeli túra, másrészt négy nap pihenő után léptek parkettre egy back-to-backet játszó csapat ellen hazai pályán, de a második negyedtől kezdve végig hátrányban volt a társaság. Kemba Walkert ugyan nem nagyon lehetett megfogni (41 pont, 16/28 mezőnyből), de a büntetőkkel komoly gond akadt a Hornetsnél, elsősorban persze Dwight Howard esetében, akit most következmény nélkül lehetett faultolni, hiszen mindössze 5/18-at szenvedett össze a vonalról - ennyi hiba nem fért bele, annál jobban játszott a Dallas. Védekezésben sem nagyon tudtak felpörögni, nem igazán nehezítették meg a Mavs dolgát, így bár Stephen Silas nagyon dicsérte Walkert a meccs után, az irányító egymaga nem szállíthatta a győzelmet - meglepő vereséget szenvedett a társaság, szombat hajnalban a Jazz ellen javíthat.

A Hornets legjobb dobói: Walker 41/9, Howard 15, Lamb 12/3
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 25/9, Ferrell 22/21, Nowitzki 19/9

Indiana Pacers - Miami Heat 106-114

Ismét Ellingtoné lett az utolsó szó. Ahogy egy estével ezelőtt, úgy most is Wayne Ellington süllyesztette el a döntő dobást a Miami számára, bár ez most nem hagyományos értelemben vett győztes kosár volt - 25 másodperccel a vége előtt vert be egy clutch hármast 106-103-nál, amely eldöntötte a küzdelmet és elvette a Pacers kedvét a további harctól. Ezzel újabb nagyon értékes győzelmet húzott be a társaság, hiszen egy back-to-back második felén, mindössze nyolcemberes rotációval érkezett meg a belendülő Indianához, de nem érződött Dragicékon a fáradtság. A szlovén karmester 20 pontja és 9 gólpassza mellett Whiteside (16 pont, 14 lepattanó, 4 blokk) és Richardson (14 pont, 3/4 tripla) is hozzátette a magáét, de az igazi X-faktort a kispad jelentette: a három játékos (Adebayo, Tyler Johnson, Ellington) együtt 45 pontot szórt egyenlő elosztásban, óriási szerepük volt a sikerben. A második félidőben többször is rezgett a léc, de nem adta ki a kezéből az elején megszerzett vezetést a Miami és Erik Spoelstra csapata zsinórban hatodik sikerével továbbra is keleti negyedik - hihetetlen formában vannak és vasárnap este a Milwaukee-t már otthon fogadják.

Tripla nélkül nem lehet. A mérkőzés elején elsősorban a védekezéssel volt gondja a hazai alakulatnak, 38 pontot kapott az első negyedben és 60% feletti mezőnymutatót engedett a Heatnek, de amint sikerült rendezni a sorokat hátul, egyértelművé váltak a gondok támadásban: képtelenek voltak betalálni kintről. Ezt aztán nem sikerült megoldani az összecsapás végéig sem, 1/18 triplával zártak csapatszinten és bár nagyot harcoltak (ki is egyenlítettek a negyedik negyedben), nem tudták megtörni a jeget - a Miami mindig tudott váltani és szigorítani, beverni egy-két nagy dobást, Oladipóék pedig csak bentről nem nyerhették meg a meccset. A helyzetet ráadásul a tíz elrontott büntető is tovább nehezítette, így bár nagyon kellett volna nekik ez a siker, nem bírtak a Miamival. 

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 26, Sabonis 18, Bogdanovic 15, Stephenson 15/3
A Heat legjobb dobói: Dragic 20/3, Whiteside 16, Ellington 15/12, T. Johnson 15/9, Adebayo 15

Washington Wizards - Utah Jazz 104-107

A kötelező nem megy. Pontosan az ilyen meccsek miatt nincs ott a szűk keleti élmezőnyben a Washington, rengeteg 50% alatti csapat ellen kap ki Scott Brooks alakulata és ezúttal is elbukott egy hazai kötelezőt a 3-17-es idegenbeli mérleggel érkező Jazz ellen. Hiába szórta meg magát John Wall (35 pont, 11 gólpassz, 8 eladott labda), hiába volt remek második opció Bradley Beal, ha csapatszinten 23 labdát adtak el, sokszor csak "mutatóban" védekeztek, a negyedik negyedben pedig már egészen gyengén (8/22) dobtak mezőnyből - így is megvolt az esélyük, de az utolsó percben Wall kapott egy blokkot, Beal elrontott egy triplát, majd két másodperccel a vége előtt, az utolsó támadásból eladta a labdát, ezzel feltette a pontot az i-re. A Wizards 11-10-re áll az 50% alatti csapatokkal szemben, zsinórban másodszor kapott ki és úgy fest, hogy az sem motiválta eléggé, hogy december elején 116-69-re maradt alul Salt Lake Cityben.

A Jazz élt az eséllyel. A vendégek agresszivitására és energiájára nem lehetett panasz, ugyan Donovan Mitchell dobásai most nem ültek, de volt más, aki fel tudott lépni - Ricky Rubio főleg a pontszerzéssel törődött, Ekpe Udoh meglepően hasznos volt támadásban is (7/10 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk), a padról pedig Joe Johnson (16 pont, 3/4 tripla, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés) tett hozzá nagyon sokat. A negyedik negyed elején még volt tíz pont is a Utah előnye, innen jött vissza a Washington, de hiába vették át a vezetést a hajrában a fővárosiak, másfél perccel a vége előtt jött egy Rubio-hármas, majd szinte azonnal betalált kintről Ingles is, Mitchell betakarta Wallt, végül Johnson büntetői után Rubio labdaszerzése zárta le a meccset. Nagy győzelem volt ez a vendégektől, akik az említett, Wizards elleni decemberi győzelem óta 3-13-ra álltak, de úgy tűnik, hogy szeretnek a Washington ellen játszani...

A Wizards legjobb dobói: Wall 35/9, Beal 23/3, Porter 14/6
A Jazz legjobb dobói: Rubio 21/9, Udoh 16, Mitchell 16/6, J. Johnson 16/9

Brooklyn Nets - Detroit Pistons 80-114

Most nem volt tartás a Netsben. Sorozatban öt egylabdás meccs után ezúttal teljesen összeomlott a Brooklyn, már a nagyszünetig nagyon komoly hátrányt szedett össze a tartalékos hazai csapat és nem is tudott ebből felállni - sem elöl, sem hátul nem voltak koncentráltak Crabbe-ék, akik fizikálisan és mentálisan sem tudták felvenni a harcot a Pistonsszal. A vége így egy 34 pontos pofon lett, gyakorlatilag ellenállás nélkül, de különösebb magyarázatot erre sem Kenny Atkinson, sem a játékosok nem tudtak adni, szerintük egyszerűen bedarálta őket az ellenfél - szombat hajnalban Atlantában meccselnek, ott lehet javítani. 

Harris és Drummond megalapozta. Elég automatikusan jött ez a meccs a Pistons számára, nem történtek fordulatok, minden úgy alakult, ahogy nekik megfelelt - Tobias Harris már az első negyedben beszórt 14 pontot, folyamatosan meg tudták fogni és eladott labdákba hajszolni a Brooklynt, a különbség pedig egyre csak nőtt. Harris mellett fellépett Andre Drummond is, aki 22 pontos, 20 lepattanós dupla-duplával zárt öt gólpassz, valamint két-két labdaszerzés és blokk mellett, de Stan Van Gundy kiemelte a 32 meccsen át inaktív, azóta a rotációba bekerülő és most éppen 17 pontot szóró Dwight Buycks játékát is - egy újabb "érthetetlen" meccset jegyezhettünk fel a Detroit neve mellé, most éppen pozitív irányban. 

A Nets legjobb dobói: Crabbe 20/15, Hollis-Jefferson 15, LeVert 12/6
A Pistons legjobb dobói: Harris 22/6, Drummond 22, Buycks 17/6

New York Knicks - Chicago Bulls 119-122 - két hosszabbítás után

Harmadszor már nem jött Porzingis. Ugyan a kisebb sérülésével együtt is játszó és 26 pontot szóró Michael Beasley, vagy a tripla-duplázó Jarrett Jack, illetve a 4/5 hármast elsüllyesztő Courtney Lee is kiemelhető a Knicksnél, két clutch játék is fűződik Kristaps Porzingis nevéhez, aki mindkettővel (ideiglenesen) megmentette csapatát. A rendes játékidő végén, egálnál betakarta Markkanent, majd az első hosszabbítás utolsó pillanatában, a dudaszóval szinte egyidőben zsákolt, ezzel még egy túlórára küldte a feleket. A második ráadásban azonban már ő sem tudott segíteni, hiába vert be még egy clutch hármast hét másodperccel az órán, hiába küzdött óriásit a New York, végül nem tudta legyűrni a Chicagót - ráadásul most egy ilyen meccs után egy pihenőnappal mennek Minnesotába, továbbra is pokoli nehéz a sorsolásuk. 

Markkanen extrája és Dunn fontos kosara. Ezúttal is Nikola Mirotic nélkül lépett pályára a Bulls, de a finn újonc, Lauri Markkanen most az ő tűzerejét is pótolta: 33 pontos karriercsúccsal, közte 8/13 triplával zárt, valósággal szétlőtte a Knicks védekezését. Mellette elsősorban Robin Lopez villogott, de a hátvédsorral gondok akadtak, Kris Dunn borzasztóan dobott, az ő jó játéka pedig nagyon hiányzott csapatának, igaz, a végén nem hibázott: ugyan csak 4/18-cal zárt mezőnyből, a második hosszabbítás vége előtt egy perccel bevert egy nagyon fontos duplát, innen pedig már nem adta ki a kezéből a vezetést a Bulls. Összeségében hektikus meccsen aratott fontos győzelmet a társaság, vasárnap hajnalban a Detroit ellen, hazai pályán jöhet a következő.

A Knicks legjobb dobói: Beasley 26/3, Porzingis 24/6, Jack 16, Lee 16/12
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 33/24, Valentine 20/12, Lopez 20

Houston Rockets - Portland Trail Blazers 121-112

Harden nélkül is halálos a hátvédsor. A Rockets MVP-jelöltje továbbra is harcképtelen, de Chris Paul egyre jobban ráérez arra, hogy mit is kell csinálnia ebben a csapatban irányítóként: 29 dobást vállalt (ennél többet még sosem emelt rá karrierje során hosszabbítás nélküli meccsen) és végül 37 ponttal, 7 lepattanóval, valamint 11 gólpasszal zárt, ráadásul megállt két eladott labdánál. Mellette remekelt Eric Gordon is, aki 23 mezőnykísérletből jutott el 30 pontig, ők ketten pedig gyakorlatilag el is intézték a támadójátékot - Green még bedobott három triplát, a Capela-Black kettős összeszedett kilenc támadópattanót és megjátszható volt a kettő-kettők után, de nagyjából ennyi, a többiek nem nagyon tettek hozzá. Azonban is elégnek bizonyult, hiszen átlépte a 120 pontot a gárda, a nagyszünetig kiépített tíz egység körüli előny végig megmaradt a második félidőben is, bár a záró etapban egyszer felkapaszkodott három pontra a Blazers, hamar válaszolni tudtak a hazaiak - a végén megint Paul villant egymás után kétszer, így zsinórban másodszor nyert Mike D'Antoni csapata.

Lillard nem hozott győzelmet. Az irányító nélkül is nyerte a meccseit a Portland, most pedig hiába tért vissza és dobott azonnal 29 pontot (9/16 mezőnyből, 5 lepattanó, 9 gólpassz), így is csak futott az eredmény után a vendégcsapat. Ugyan pontosabban céloztak McCollumék, mint a nagy csapásszámmal dolgozó Rockets, de a 17-6-ra elvesztett támadópattanózás és a kilenc elrontott büntető végül nem fért bele, hiába tudták szorosabbá tenni a hajrát, megvoltak a Houston válaszai, így az OKC ellen aratott győzelem másnapján nem jött össze az újabb bravúr - szégyenkezniük persze nincs miért, egy back-to-back második felén vívtak szoros csatát Houstonban, szombat hajnalban New Orleansban folytatják.

A Rockets legjobb dobói: Paul 37/9, Gordon 30/15, Capela 13, Black 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/3, McCollum 24/6, Turner 18/6

Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 105-102

Furcsa meccset nyert meg a Grizzlies. Az első negyed még inkább a Pelicans sikerét hozta, a második már a Memphisét, de mindkettőben potyogtak a kosarak, a nagyszünetben 61-60-ra vezettek a vendégek. A fordulás után aztán történt valami és a teljes harmadik játékrész a tégladobálásról szólt, 17-9-re (!) nyerte ezt a tizenkét percet a Grizzlies, hogy aztán a kisszünet után ismét belendüljenek a csapatok és megnyomják a negyedik negyedet. A minden tekintetben hullámzó találkozó végjátéka aztán a hazaiaknak sikerült jobban, az utolsó bő két percben tizenegy pontot szerzett Marc Gasol és Tyreke Evans, hét másodperccel a vége előtt pedig ők állították meg Cousinst és a spanyol center kiütötte ellenfele kezéből a labdát - ez volt a döntő játék egypontos vezetésnél, ugyan volt még egy dobása a Pelicansnek, de az kimaradt, nem jött újabb fordulat. 

Akárhogy is, de ezeket hozni kell. Továbbra is a playoff határán billeg a New Orleans, már csak egy meccsel előzi meg a Clipperst és ha ott akar lenni a rájátszásban az együttes, akkor az ilyen, papíron kötelező találkozókat egyszerűen meg kell nyernie. Ezúttal Anthony Davis nélkül nehezebb dolguk volt, főleg hogy Cousins sem találta a dobását az első három negyedben, de a záró etapban azért beszórt 14 pontot, közte négy triplát, elkapta a fonalat, a végjátékot mégsem tudták megoldani - összességében gyengén tripláztak, kihagytak tizenegy büntetőt, engedtek 14 támadópattanót és kulcspillanatban többször is hibáztak. Ezek után 50%-os mérleggel fogadhatják az előttük álló Portlandet, ami nagyon fontos meccs lesz számukra...

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 28/6, Gasol 21/3, Green 20
A Pelicans legjobb dobói: Cousins 29/15, Moore 16/6, Rondo 14/6

Milwaukee Bucks - Orlando Magic 110-103

Két negyednyi védekezés elég volt. Az első játékrészben még nem nagyon talált megoldást a Milwaukee, de a másodikban sikerült lelassítania az Orlandót és innentől kézbe vették a dolgokat a hazaiak: a nagyszünetig megléptek hét ponttal, majd a harmadik játékrészt további 13-mal húzták be és itt eldöntötték az összecsapást. A kulcs a védekezés intenzitása volt, ahogy feljebb kapcsoltak hátul, úgy vették el a Magic helyzeteit és játékát, elöl pedig Antetokounmpo (26 pont, 10/15 mezőnyből) és Middleton (22 pont, 9/14 mezőnyből) hatékonyságát kihasználva hozták, amit kellett. A záró etapban ugyan jelentősen kozmetikáztak az eredményen a vendégek, de ez már nem számított, Jason Kidd legénysége két negyed jó játékkal, agresszív védekezéssel, 55,6%-os mezőnymutatóval hozta a kötelezőt, ezúttal az is belefért, hogy csapatszinten mindössze 4/19 hármast küldjenek a gyűrűbe.

Megint csak ennyire volt jó a Magic. Nagyjából annyit tudtak hozzátenni a meccshez a vendégek, hogy védekezésre késztették a Milwaukee-t, de amint megtették ezt Bledsoe-ék, már nem volt kérdés - jöttek a rossz dobások (43,3% mezőnyből, 27,6% tripla), a gyorsan kapott pontok és elúszott az Orlando számára a meccs. Aaron Gordon teljesítménye jól jellemzi a gárda játékát, a vállalható első negyed után sorozatban tizenkét dobást hibázott el és végül 4/18-cal zárt, így csak annyit tudott elérni a társaság, hogy a végeredményen kozmetikázzon - zsinórban hatodszor, az utóbbi 16 meccsből pedig 15. alkalommal kaptak ki, most Washington lesz a következő állomás. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26, Middleton 22, Bledsoe 15/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 21/6, Biyombo 14, Speights 14/12

Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 104-88

Több lábon állt a Wolves. A két csapat már háromszor találkozott egymással, mindannyiszor kiélezett csatát vívtak, most viszont csak egy félidőn át tartotta magát a Thunder – a harmadik negyedben nagyszerű védekezést mutatott be a Minny, az itt megszerzett előnyt pedig simán tartani tudták. Jimmy Butler továbbra is All-Star formában nyomja (26 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó, 4 szerzett labda, 2 blokk!), mellette jól tért vissza az egyelőre perclimiten lévő Teague, de a sikerhez elengedhetetlen volt a frontcourt óriási melója: Towns, Wiggins és Gibson kiválóan limitálta támadásban a George-Anthony-Adams triót. Az újabb, zsinórban harmadik győzelemmel a Wolves megszilárdította a nyugati 4. helyet. 

A semmit nem érő Westbrook-show. Parádésan dobott az OKC vezére, leszedett 10 pattanót is, de mellőle okosan bontották le a csapatjátékot egy-egyekre a hazaiak, emiatt borzasztóan akadozott a gépezet, a 13 kiosztott gólpassz ékesen bizonyítja, mennyire. Anthony és George 1-1-ben matchup-gondokkal küzdött, rossz helyeken kapták a labdákat, A korábbi három Wolves-OKC-n remeklő Steven Adams pedig teljesen eltűnt. A cseresorból nem érkezett érdemi segítség, ahhoz pedig, hogy egy „csúnya” meccsen legyűrjék az ellenfelet, továbbra is maródi Andre Roberson kellett volna – zsinórban harmadik buktáját nyelte le az Oklahoma. 

A Timberwolves legjobb dobói: Butler 26/3, Wiggins 19/3, Towns 18/6.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 38/3, Anthony 15/6, George 13/3.

Denver Nuggets - Atlanta Hawks 97-110

Ez most kicsit Jokics lelkén szárad. Alapvetően végig az történt a pályán, amit az Atlanta akart, Nikola Jokics hiába zárt szép számokkal (12 pattanó, 7 gólpassz, 2 szerzett labda, 3 blokk), támadásban egy 4/21-et hozott össze – 0/8-cal zárt a tripláról, mindössze két büntetőt harcolt ki, ráadásul szépen mutatnak a védekezésbeli számai, de vele sűrűn elcsúsztak hátul, támadásban pedig sokszor megállt nála a labda. Gary Harris igyekezett pontokat szerezni, kiválóan célzott (11/14), de a többi húzóember nem állt a helyzet magaslatán az előrejátékban, hátul pedig ez a Denver ritkán nyer meccset. A negyedik negyedben teljesen elvesztették a fonalat, első hat dobásukat elrontották, itt szállt el a maradék esélyük. 

Budenholzer jó taktikája. A Hawks jubiláló, 200. alapszakasz-sikerét arató mestere kihasználta, hogy a magasemberei felépültek, kiválóan forgatta a Miles Plumlee-Collins-Muscala-Dedmon négyest, amivel megkavarta Jokicsot, Schröder (19 pont, 10 gólpassz) révén folyamatosan volt egy jó playmakere, a kezdőötös berámolt 9 triplát, a cseresorból pedig öten dobtak legalább 8, de legfeljebb 10 pontot. Összességében sikerült mindenkit tűzben tartani, elsősorban ennek köszönhető a meglehetősen ritka győzelem – legutóbbi 10 vendégfellépését ugyanis elbukta az Atlanta. 

A Nuggets legjobb dobói: Harris 25/6, Barton 15/9, Murray 13/6.
A Hawks legjobb dobói: Schröder 19/3, Prince 16/12, Bazemore 14/6.

Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 106-125

A Splash Bros. nélkül nehéz. Klay Thompson tervezett pihenője mellett Steph Curry is hiányzott, a délelőtti dobóedzésen ugyanis rásérült egyébként sem százas bokájára, így Kevin Durant nagyon egyedül maradt támadásban, gyakorlatilag senki nem tudott fellépni mellé. KD tette is a dolgát becsülettel, elképesztő hatékonysággal dobott (14/18 mezőnyből), de végül csak annyi öröme lehetett a meccsben, hogy LeBron James után második legfiatalabbként elérte a 20 000 pontos határt az alapszakaszban. A második félidőben ráadásul nem csak támadásban, de védekezésben is szétesett a címvédő, 67 pontot kaptak, tükörsima vereséget szenvedtek – össze kell kapniuk magukat, mert a Houston újra elkezdett nyerni.

Lou Williamsre elfogytak a jelzők. Tartalékos ellenfél ide vagy oda, a bajnoknak 50 pontos karriercsúcsot dobni győztes meccsen mindig kalaplengetős – a Legjobb Hatodik Ember Díj toronymagas esélyese ezúttal a kezdőben kapott helyet, és a csendesebb első félidő után a harmadik negyedben robbantott, 27 pontot termelt, amivel át is vette a program irányítását a LAC. Mellette szintén extra volt a padról jövő Tyrone Wallace, a 2016-os draft utolsó, 60. választottja 22 ponttal és kiváló mezőnymunkával jelentkezett, és ne feledkezzünk meg a Blake Griffin hiányában sokat játszó Montrezl Harrellről sem, aki 14 egységet tett a közösbe. A rengeteg sérüléssel bajlódó Clippers újabb lélekerősítő sikert húzott be, és mindössze egy vereségre vannak a playoff-helyektől. 

A Warriors legjobb dobói: Durant 40/18, Pachulia 12, Iguodala 9/3.
A Clippers legjobb dobói: L. Williams 50/24, T. Wallace 22/3, Harrell 14.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus