Óriásit harcolt, de nem bírt a Golden State-tel a Toronto

Közel 30 pontos hátrányból jött vissza a Raptors - LaVine visszatért - túlórát nyert a Lakers és a Wizards - 32 ponttal győzött a SAS.

Hiába vezetett már közel harminc ponttal, mégis csak egy szoros, kiélezett végjáték után tudott nyerni a Golden State Torontóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, DeMar DeRozanék izgalmassá tudták tenni a hajrát. 32 pontos sikert aratott a Spurs, nyerni tudott az OKC, sorozatban negyedszer győzött a Lakers, míg a Bullsnál a Detroit elleni győzelem mellett Zach LaVine visszatérésének is örülhettek.

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken elérhető!

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 101-107 - hosszabbítás után

Hosszú idő után verte a Dallast a Lakers. Sorozatban tizennégy egymás elleni meccset nyert meg ebben a párharcban a Mavs és sokáig úgy tűnt, hogy nem most fog megszakadni a széria, a negyedik negyedben kétszámjegyű különbséggel vezettek a hazaiak és jól működtek a fegyvereik. A Los Angeles azonban visszatáncolt, sőt, még a vezetést is átvette, de Caldwell-Pope kulcspillanatban hibázott büntetőt, így Harrison Barnes egy kettessel hosszabbításra tudta küldeni a feleket - mindkét félnek volt esélye nyerni a rendes játékidőben, de nem tudtak élni ezekkel. A ráadásban aztán fölénybe került a LAL, rögtön jött egy Clarkson-tripla, majd egy Ball-dupla, hozzászólt Randle is és végül egy 7-2-es etappal zárta le, egyúttal nyerte meg a derbit Luke Walton csapata - Kuzmáék ezzel zsinórban negyedik győzelmüket aratták és nagy tempóban zárkóznak felfelé.

Ingram megsérült, Nowitzki előzött. Nagyrészt egyik legjobbja nélkül kellett megvívnia ezt a csatát a Lakersnek, mert Brandon Ingram 14 perc hasznos játék (4 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) után egy bokasérülés miatt kidőlt, azt egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly, mindenesetre a második félidőben és a hosszabbításban nem játszhatott. Egyénileg ki kell viszont emelnünk a vendégeknél Julius Randle-t (23 pont, 15 lepattanó) és Kyle Kuzmát (18 pont, 10 lepattanó), míg a hazaiaknál az újonc Dennis Smith Jr. jutott húsz pont fölé - Dirk Nowitzki eközben a három bedobott büntetőjével megelőzte Jerry Westet és fellépett a vonatkozó örökranglista hatodik helyére, a következő célpontja Michael Jordan lehet.

A Mavericks legjobb dobói: Smith 23/9, Barnes 17/3, Matthews 17/9
A Lakers legjobb dobói: Randle 23, Clarkson 19/3, Kuzma 18/3

Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 126-105

50%-on áll a Clippers. Zsinórban negyedik sikerét könyvelhette el, így a rengeteg nehézség, totális mélypontok és elképesztően sok sérülés ellenére 50%-os mérleggel zárhatta az alapszakasz első felét a LAC - ez a győzelem most a tartalékos összeállítás ellenére egyáltalán nem forgott veszélyben. Már az első negyedben meglépett a vendéglátó csapat, a különbség még a nagyszünet előtt elkerülte a húsz pontot és később sem engedett ki a gárda - nyolcan lépték túl a tízpontos határt, a szűkös cseresor is 52 egységet tett hozzá. Az 56,1%-os mezőnymutató is magáért beszél, így a Beverley-t, Gallinarit, Jordant, Riverst és CJ Williamset is nélkülöző társaság büszke lehet magára és arra, amit elért eddig - kedd hajnalban különleges meccsre készülhetnek, hiszen a Houstont és Chris Pault fogadják.

Nem jól teszi a dolgát a Sacramento. "Ami sok, az sok" - fogalmazott a vendégek centere, Willie Cauley-Stein és azt is hozzátette, hogy ha nem jó dolgokat csinálnak a pályán, akkor jöhet helyettük más, ha nem teszik a dolgukat, akkor pályára sem fognak kerülni, ennek így kell lennie. Ezúttal sem volt sok közük az ellenfélhez, ugyan éppen Cauley-Stein gyártott szép statisztikát (23 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz), de védekezésben teljesen elvesztek, esélytelenek voltak az erősen megtizedelt Clippersszel szemben, ez pedig nem nagyon férhet bele - zsinórban negyedszer, az utóbbi nyolc meccsükből hetedszer kaptak ki, valamit változtatniuk kell.

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 26/12, Harrell 17, Reed 14
A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 23/3, Fox 17/3, Labissiere 14/6

Charlotte Hornets - Oklahoma City Thunder 91-101

Az agresszivitás és a kispad döntött. Ezúttal sem játszott jól az OKC, alig érte el a negyven százalékot mezőnyből a gárda, de a 19 támadópattanó és az agresszív, harcos védekezés végül eredményt hozott - a negyedik negyedre felőrölték back-to-backet játszó ellenfelüket. A sztárok (Westbrook 10/27, George 6/14, Anthony 3/14 mezőnyből) pontatlansága ezúttal belefért, a záró etap elején ugyanis előlépett a cseresor és a Felton-Abrines-Huestis-Grant-Patterson ötös produkált egy 20-4-es rohamot és csak ezt követően hozta vissza a kezdőit Billy Donovan, akik innentől már megtartották az előnyt - szokatlan módon nyert, de legalább megtörte negatív szériáját a Thunder és kedd hajnalban, a Kings ellen tovább javíthat.

Elfáradt, de bizakodó a Hornets. Védekezésben egyértelműen előrelépett a Charlotte az utóbbi időben, most is megvolt a tartás annak ellenére, hogy láthatóan fáradt volt a csapat, de a váratlanul fellépő OKC-cseresorra nem tudtak válaszolni - Kemba Walker csak 5/17-et hajított mezőnyből, Nic Batum 4/13-at tett mellé, egyedül Dwight Howard 17 lepattanója és 3 blokkja említhető a pozitív oldalon védekezésben. Ilyen tűzerővel nem lehetett esélyük felállni a negyedik negyed elején beszedett hátrányból, de Batum szerint a fejlődésük jól látszik és ha ezen az úton haladnak tovább, akkor jó csapattá válhatnak - a gond csak az, hogy eltelt a szezon fele és 5,5 meccs a hátrányuk a keleti nyolcadik helyhez képest, túl sok idejük már nincs arra, hogy tényleg összeálljanak és meginduljanak.

A Hornets legjobb dobói: Walker 19/6, Williams 16/9, Batum 12/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 25, George 17/6, Adams 14

Washington Wizards - Brooklyn Nets 119-113 - hosszabbítás után

Wall nem tudott felhőtlenül örülni a győzelemnek. Úgy tűnt, hogy hamar eldönti a mérkőzést a Wizards, mert az első negyed után 15, a nagyszünetben pedig 20 ponttal vezetett, ez a különbség volt már 23 egység, de ahogy idén már többször, úgy most is belealudtak a meccsbe a fővárosiak - a teljes előnyüket elvesztették és végül egy hosszabbításos drámát sikerült behúzniuk. John Wall 23 pontjából 17 érkezett a nagyszünet után és bár a rendes játékidő végén elrontotta a győztesnek szánt dobást, a hosszabbításban előbb kiosztott három gólpasszt, majd bevert két duplát, amelyek eldöntötték a találkozót - mégis inkább a leadott előnyről és a sima meccs drámaivá válásáról beszélt az értékeléskor, frusztrált volt az összecsapást követően. Az tény, hogy a Washington továbbra sem igazán meggyőző, bár a holtversenyes keleti negyedik-ötödik hely miatt nem kell nagyon magyarázkodni, ráadásul idén először nyertek hosszabbítást és először húzták be egy back-to-back mindkét felét.

Megint csak kevés hiányzott. Ahogy már megszokhattuk, ismét egy hajszálon múlt, hogy mit játszik a Nets, bár ehhez egy óriási hajrára volt szükségük a második félidőben - kilenc másodperccel a rendes játékidő vége előtt kiegyenlítettek egy triplával, majd kivédekezték az utolsó támadást, így hosszabbításra mentettek. A mentális pluszt azonban nem tudták érvényesíteni, eddigre teljesen elkészültek az erejükkel és már csak 1/8-at dobtak mezőnyből a ráadás öt percében, így pedig nem tudták tartani Wallt és a Washingtont - Jarrett Allen szerint nehéz ennyi szoros meccset elveszíteni, de mindegyikből tanulnak valamit és összerakják azokat az apróságokat, amik hiányoznak. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 24/12, Wall 23, Oubre 17/9
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 22, Allen 16, Carroll 13/3, Dinwiddie 13/6, Crabbe 13/9

Toronto Raptors - Golden State Warriors 125-127

Óriásit harcolt a Toronto. Kyle Lowry végül nem tudta vállalni a játékot a hazaiaknál és az első félidőben át is rohant rajtuk a címvédő - 81 pontot kaptak a kanadaiak a nagyszünetig és voltak már közel harminc egységnyi hátrányban is. Valahonnan azonban merítettek még extra erőt és a megalkuvás nélkül küzdő DeRozan (42 pont, 17/31 mezőnyből) vezérletével felálltak, visszakapaszkodtak és egészen elképesztő izgalmakat hoztak a végére, szűk négy perccel az órán már csak egyetlen pont volt a hátrányuk és innentől végig egy kosáron belül maradtak, labdájuk volt a hosszabbításhoz - drámai hajrát varázsolt a Toronto, de egy elrontott dobás és egy eladott labda megpecsételte a sorsát. Ez volt a gárda harmadik hazai veresége a szezonban, de az biztos, hogy félig-meddig győztesnek érzik magukat a játékosok...

Clutch dobások kellettek a Golden State-től. Egy félidőn, sőt, igazából három negyeden keresztül gálázott a listavezető, hiszen bár jelentősen csökkent az előnye, de még a záró etapot is 19 pontos fórral kezdhette meg, nem nagyon utalt arra semmi, hogy ebből még szoros meccs lesz. Ehhez képest teljesen szétesett Steve Kerr csapata és a hajrában az egyéni extrákra, főleg Kevin Durant és a visszatérő Steph Curry kulcsjátékaira volt szükségük ahhoz, hogy megmeneküljenek és ne veszítsenek el egy már megnyert találkozót - hiába az 58%-os mezőnymutató és a mindössze hat eladott labda, közel álltak a vereséghez. Persze az ő szemszögükből ez maximum egy tanulság jelen pillanatban, hiszen egy back-to-back második felén arattak győzelmet az NBA egyik legerősebb hazai pályáján, az előnyük 3,5 meccs a Houstonnal szemben, most pedig már készülhetnek a kedd hajnali clevelandi fellépésükre.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 42, Anunoby 17/3, Ibaka 14/6
A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/6, Durant 25/9, Curry 24/6

Chicago Bulls - Detroit Pistons 107-105

Dupla öröm Chicagóban. A mérkőzés kimenetelétől függetlenül is volt ok örömre a Bullsnál, ugyanis február 3-a, tehát közel egy év után ismét pályára léphetett a nyáron megszerzett Zach LaVine, ráadásul Fred Hoiberg rögtön a kezdőbe is jelölte - az atletikusságáról ismert hátvéd aztán 14 ponttal és 3/4 triplával debütált 19 perce alatt, abszolút elégedettek lehettek vele. Ezt csak tetézte az, hogy egyébként a mérkőzést is sikerült megnyerniük, hatan dobtak 12 és 19 pont között a csapatból, a végig szorosan alakuló találkozó hajrája pedig nekik sikerült jobban - bő egy perccel a vége előtt még a Pistons vezetett egy ponttal, de Lauri Markkanen egy támadópattanó után fordított, Dunn egy gólpasszal, egy büntetővel és az utolsó pillanatban egy kiosztott blokkal clutch játékokat mutatott be és sikerre vezette a hazaiakat. A fiatal irányító közelített egy tripla-duplához és ismét a Bulls vezére volt, lehet, hogy a csapat nem járt rosszul vele és LaVine-nel Jimmy Butlerért cserébe.

Ebből a Pistons jött ki rosszabbul. Hétszer volt egyenlő az állás és 23 alkalommal változott a vezető kiléte, ez is jól jelzi, hogy mennyire kiegyenlített és fordulatos találkozót vívtak a csapatok, amelyen apróságok döntöttek a végén. Ezek az apróságok az említett Dunn-játékokon és Markkanen kosarán kívül a Detroit hibái voltak, az utolsó percben kaptak két blokkot, engedtek egy támadópattanót és Drummond révén elrontottak egy közeli dobást, ezek pedig vereséget eredményeztek - Stan Van Gundy szerint egyszerűen nem tudták lezárni a találkozót, emiatt kaptak ki.

A Bulls legjobb dobói: Markkanen 19/12, Dunn 18/3, Mirotic 16/12
A Pistons legjobb dobói: Bradley 26/18, Drummond 21, Smith 12

San Antonio Spurs - Denver Nuggets 112-80

Hazai meccsre mindenki felépül. Megszokhattuk már ebben a szezonban, hogy az idegenbeli találkozókat kevésbé tekinti fontosnak Gregg Popovich, legalábbis ami a sérülések megítélését illeti, otthon viszont mindenkit csatasorba állít - ezúttal a kérdésesek közül Leonard, Green és Parker is pályára lépett, egyedül a hosszabb időre kidőlt Rudy Gay hiányzott. Ráadásul mindenki kapart és hajtott is a hazaiaknál, védekezésben óriási munkát végeztek és Nikola Jokics kivételével mindenkit le is vettek a pályáról a Denverből - ez megalapozta a magabiztos sikert, a 16 ponttal nyert első negyed után a 19-cel behúzott negyedikben tették kiütésessé a győzelmet. Támadásban elsősorban Kawhi Leonardot (19 pont, 5/8 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) és a padról 6/7 triplával beszálló Davis Bertanst érdemes kiemelni, a San Antonio így már 19-2-re áll saját közönsége előtt, most Atlantába utazik.

Jokics egyedül maradt. Ugyan a személyes okok miatti távollétéről visszatérő Gary Harris beszórt 18 pontot, a Denverből egyedül Nikola Jokics játékát érdemes kiemelni, aki 23 ponttal (8/13 mezőnyből, 3/6 tripla), 9 lepattanóval és 7 gólpasszal igyekezett húzni csapatát, de egymaga nem tudott mit tenni a szenzációsan védekező Spursszel szemben. A vendégek mindössze 34,9%-kal dobtak mezőnyből, így nem lehetett reális esélyük, a végén pedig kiütésessé vált a vereségük - következőleg a Dallast fogadják, ott mindenképpen javítaniuk kell.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 19, Bertans 18/18, Aldridge 15
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23/9, Harris 18/6, Barton 8/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus