Otthon kapott ki a tartalékos GSW, fontos meccset nyert a Thunder

Curry, Durant és Thompson nélkül a Kings is sok volt a bajnoknak - a Clipperst is legyőzte az OKC - Los Angelesben nyert a Miami. 

Steph Curry, Kevin Durant és Klay Thompson nélkül a Sacramentóval sem bírt a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, hazai pályán kapott ki a regnáló a bajnok. Fontos rangadót nyert viszont az OKC, amely a Clippers elleni ki-ki meccset húzta be otthon, győzni tudott a Boston és a Philly, hosszabbításban hozta a kötelezőt a Toronto, a Miami pedig a Lakerst fektette két vállra idegenben. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Orlando Magic - Boston Celtics 83-92

Levette a pályáról ellenfelét a Boston. Kyrie Irving és Jaylen Brown nélkül finoman szóval sem a támadójátékával dominált ezen az estén a vendégcsapat, védekezésben viszont rendkívül agresszíven és fegyelmezetten dolgozott a társaság, így három negyeden keresztül leradírozta a pályáról a hazai alakulatot. Emellett a lepattanózásnál is jelentkezett az akarat, 55-40-re nyerte a lecsorgók csatáját a Celtics és húsz pontot szerzett második esélyből, így a harmadik negyedben már húsz egység feletti előnyben volt és az is belefért, hogy a meccs végére teljesen összeessenek Horfordék - az utolsó hét és fél percben mindössze egyetlen mezőnykosarat szereztek, de így is be tudták osztani az előnyüket. 

Nem tudta befejezni a támadásokat a Magic. Frank Vogel szerint remekül védekeztek, olyan dobásokra késztették a Bostont, amelyekkel együtt tudnak élni, de egyszerűen sem a dobáshoz, sem a gyűrű alatti befejezéshez, sem a lepattanózáshoz nem volt meg a lábuk - ez döntötte el a találkozót, harcosabb, frissebb, agresszívebb volt a Celtics. Az első félidőben egyedül DJ Augustin jutott négy (!) pont fölé az Orlandónál és jó egyéni teljesítményt nem tudunk kiemelni a meccs végén sem, a csapatszinten bemutatott 17,9%-os triplázás elég beszédes adat...

A Magic legjobb dobói: Mack 16/3, Simmons 13/3, Augustin 13/3
A Celtics legjobb dobói: Rozier 17/9, Monroe 17, Horford 15/3

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 120-116

Back-to-back győzelem. A Knicks elleni idegenbeli siker után a Nets elleni kötelezőt is kipipálhatta a Sixers, bár a végjátékban nagyon erősen kapaszkodnia kellett érte. Joel Embiid dobásai ugyan nem ültek, de így is dominált (6/23 mezőnyből, 11/11 büntető, 24 pont, 19 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), Ben Simmons hozta magát (21 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz), míg a többiek (főleg Redick, Covington és Anderson) fontos dobásokkal segítették az ügyet - a vendégek vezetőedzője, Kenny Atkinson szerint a Philly "két nagyszerű játékos dobókkal körülvéve" és túl jó volt ahhoz, hogy vendéggyőzelem szülessen. Pedig nem állt messze tőle a Brooklyn, a Sixers igazából nem tudott meglépni a meccs során, sőt, alig negyven másodperccel a vége előtt még Dinwiddie-ék vezettek, de jött egy clutch tripla Covingtontól, majd egy blokk Embiidtől a túloldalon és ez a két játék meg is fordította a találkozót. A Philly ezzel a kiharcolt győzelemmel fél meccsre megközelítette a Washingtont és a keleti harmadik helytől is mindössze másfél mérkőzés választja el. 

Két jó játék hiányzott a bravúrhoz. Csak a vereség miatt bosszankodhat a Nets, egyébként jó teljesítményt nyújtott a vendégcsapat: 50%-kal vertek be tizenöt triplát, minden pályára lépő eljutott legalább hat pontig, közülük hatan a tízes határt is elérték és még a lepattanózást is megnyerték. Egészen a legvégéig reális esélyük volt a sikerre annak ellenére, hogy védekezésben nem tudtak sok mindent kezdeni a Philly két fő playmakerével, ott azonban egy-két elrontott játék elöl-hátul megpecsételte a sorsukat - Kenny Atkinson szerint javultak, de a Sixers mégis jobb volt, így az utóbbi 22 meccsükből a 19. vereségüket könyvelhették el. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 24/3, Redick 23/9, Simmons 21
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 21, Carroll 18/9, LeVert 16/6

Toronto Raptors - Dallas Mavericks 122-115 - hosszabbítás után

Nagyon rezgett a léc. A nyolc ponttal elvesztett második negyed után a záró etapot is hátrányból kezdte meg a még Kyle Lowry nélkül, a back-to-back második felén is toronymagas favoritnak számító Raptors és csak bő egy perccel a rendes játékidő vége előtt érte utol ellenfelét - DeMar DeRozan duplájával egyenlített az együttes és az utolsó támadásait mindkét fél elrontotta, így jöhetett a hosszabbítás. Ott is a Mavs kezdett jobban, de aztán a Toronto számára tökéletes időpontban kezdtek el ülni a hármasok, Wright, DeRozan és VanVleet is betalált kintről egymás után, majd az utolsó percben a maga javára döntötte el a találkozót a hazai csapat: DeRozan hozott egy clutch duplát, Siakam egy blokkot és "megették" az órát Ibakáék, hogy az utolsó tíz másodpercben Valanciunas büntetői győzelmet eredményezzenek. Dwane Casey szerint még tanulják, hogy milyen az, amikor mindenki rájuk vadászik és ellenük szívják fel magukat az ellenfelek, de megoldották a feladatot és behúzták sorozatban tizenegyedik mérkőzésüket is, holnap este az OKC-t fogadják majd. 

Felülmúlta a várakozásokat a Dallas. Fáradtabb Raptors ide, Lowry hiánya oda, azért nagy dolog manapság Torontóban hosszabbítást játszani, főleg úgy, hogy a találkozó nagy részében vezetni tud a vendégcsapat - ráadásul mindez a bevallottan tankoló Dallas részéről különösen extra teljesítménynek számít. Dirk Nowitzki szerint a rendes játékidő végén bemutatott eladott labdáik gátolták meg őket abban, hogy komoly bravúrt mutassanak be, pedig 50% felett dobtak, Harrison Barnes (27 pont, 11/20 mezőnyből) extra produkciót nyújtott, a padról pedig JJ Barea szórt be 18 pontot 19 perc alatt. Egy hajszállal bizonyult gyengébbnek Rick Carlisle legénysége, mint a liga egyik legjobbja és a tréner szerint nagyon sok pozitívumot lehet kiemelni a meccsből, csak éppen a győzelmet nem tudták behúzni...

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29/3, Valanciunas 21, Wright 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 27/3, Smith 19, Barea 18/6

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 121-113

Kiegyensúlyozott OKC. Öten is tíz pont fölé jutottak a Thundernél és Carmelo Anthony nem volt közöttük, ráadásul az ötből talán éppen az újabb tripla-duplát hozó Russell Westbrook játszott legkevésbé jól: 16 pontját 17 mezőnykísérletből szedte össze, 11 gólpasszára pedig hat eladott labda jutott. Paul George (19 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés) hatékonyabban dolgozott, Corey Brewer (22 pont, 7/12 mezőnyből, 6 labdaszerzés) és Steven Adams (18 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés, 5 blokk) pedig egyszerűen parádés teljesítményt nyújtott, túlragyogták a csapat "nagy hármasát". Az OKC összességében tökéletesen megbüntette a Clippers hibáit, hiába védekeztek jól a vendégek, vagy Adams szedte vissza a támadópattanót, vagy labdát szereztek a túloldalon Brewerék és dobtak egy könnyű kosarat, amikor csak tehették, átrohantak ellenfelükön. Ennek köszönhetően a negyedik negyedben már gyakorlatilag végig magabiztos előnyben volt a Donovan-legénység és jó játékkal húzta be sorozatban ötödik győzelmét, egyúttal bebiztosította, hogy 50% feletti alapszakaszt fog produkálni, mert megszerezte a 42. sikerét is az idei szezonban.

Túl sok eladott labda. 23 alkalommal veszítette el a játékszert a Clippers és 26-6-ra kapott ki a gyorsindításokból szerzett pontokat tekintve, ez pedig döntő faktor egy ehhez hasonló szoros mérkőzésen. Hiába dobott remekül és jutott húsz pont fölé Austin Rivers, illetve Tobias Harris (ketten együtt 8/16 triplát szórtak be), hiába tett hozzá 18 pontot Lou Williams és 21 lepattanót DeAndre Jordan, a LAC nem tudta tartani a lépést ellenfelével - agresszívebb, határozottabb volt az OKC, így a második negyed közepétől kezdve végig kisebb-nagyobb hátrányban volt a Los Angeles. Az áttörés nem érkezett meg Williamséktől a hajrában sem, így nem tudtak fordítani, maradt a vereség és ezzel hirtelen másfél meccsre kerültek a playoff-helyektől, össze kell szedniük magukat. 

A Thunder legjobb dobói: Brewer 22/6, George 19/6, Adams 18
A Clippers legjobb dobói: Harris 24/12, Rivers 23/12, Williams 18

Golden State Warriors - Sacramento Kings 93-98

Ennyi hiányzó nem fért bele. Steph Curry, Kevin Durant és Klay Thompson sem volt ott a Golden State-nél, így bár Draymond Green végül vállalta a játékot, ez a Warriors közel sem az igazi Warriors volt - ez meg is látszott a meccsen, Green (14 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) ugyan igyekezett, Cook bevert 25 pontot és 5/7 triplát, de már a kezdő sem volt jó, a kispad pedig teljesen üresnek bizonyult. A mérkőzés elején még megvolt az energia a társaságban, 36 pontot szórt az első negyedben, de aztán elfogyott a lendület és a teljes második félidőben már csak 34 egységet tudtak felpakolni a táblára Youngék, ebben a formában pedig a szoros végjátékot is elbukták: hiába mentek neki 93-93-mal az utolsó fél percnek, a Kings fiataljai jobbnak bizonyultak most. A Houstonhoz képest meglévő 2,5 meccs hátrány nem tűnik végzetesnek, de Green mondatai árulkodóak: szerinte Curry, Durant és Thompson is játszhatott volna, ha arra lett volna szükség, de most az egészség a legfontosabb...

Élt az eséllyel a Kings. A vendégcsapat kihasználta a lehetőséget és nyerni tudott az Oracle-ben, ami akkor is jól mutat, ha ilyen állapotban volt a Warriors. A Sacramentónál elsősorban Buddy Hield emelhető ki, aki a padról beszállva 22 pontot (közte 5/10 triplát), 7 lepattanót és 7 gólpasszt tett be a közösbe, ráadásul 93-93 után három clutch büntetőt süllyesztett el, oroszlánrészt vállalt a sikerben - Fox és Bogdanovics most visszafogottabb volt, Zach Randolph alig szólt hozzá, Cauley-Stein viszont a meccset végleg eldöntő blokkal és zsákolással jelentkezett. A dolog érdekessége, hogy a Kings idén másodszor nyert a Golden State otthonában és 2-1-re vezeti a két csapat alapaszakasz-párharcát...

A Warriors legjobb dobói: Cook 25/15, Young 16/9, Green 14/9
A Kings legjobb dobói: Hield 22/15, Labissiere 15/9, Bogdanovics 11/9

Los Angeles Lakers - Miami Heat 91-92

Dragic jelentette a különbséget. Ezúttal azt a játékot hozta a Miami, amire a rájátszásban is alapozhat majd, kemény, agresszív, fizikális védekezéssel lebontotta a Lakerst, elöl pedig érkezett egy extra teljesítmény, amely elégnek is bizonyult egy nagy idegenbeli sikerhez. Hassan Whiteside és Dwyane Wade nélkül Goran Dragic volt a vezér, az irányító végül kereken harminc pontot szórt 10/18-as mezőnymutatóval és 4/7 triplával, ráadásul övé volt a meccs utolsó szava is: a végig szoros összecsapás hajrájában a LAL vezetett, de a szlovén 15 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy duplát, amellyel fordított és kiharcolta a győzelmet csapatának. Az is belefért a floridaiaknál, hogy Richardson, Winslow és Ellington együtt 3/23-at (!) dobott mezőnyből, támadásban amit kellett, azt megoldotta Dragic, a többiek pedig rendkívül fegyelmezetten védekeztek és elnyomták ellenfelüket, így ismét utolérték a Milwaukee-t. 

Nem tudott érvényesülni a Lakers. Hiába játszott ezúttal is jól Julius Randle (25 pont, 12 lepattanó), csak Brook Lopeztől (18 pont, 4/6 tripla) kapott komolyabb segítséget, a többiek eléggé eltűntek - Kyle Kuzma ezúttal nem tudott annyit hozzátenni, Caldwell-Pope alig vállalt, Lonzo Ball (4/15 mezőnyből) és Isaiah Thomas (1/9 mezőnyből) pedig botrányosan dobott. Nem is tudott kiszabadulni az együttes a Heat szorításából és bár egyetlen dobásra voltak a sikertől a hazaiak, ezen az estén nem tudták megoldani, Thomas hibázott utoljára, így sorozatban másodszor is vereséget szenvedtek. 

A Lakers legjobb dobói: Randle 25, Lopez 18/12, Kuzma 11/3, Wear 11/9
A Heat legjobb dobói: Dragic 30/12, Olynyk 17/9, J. Johnson 12/3

A tabella ezen a linken tekinthető meg!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus