Ötven pontos negyeddel rombolta szét a Clipperst a GSW

Félidőben még úgy tűnt, hogy eljött a LAC ideje - bemutatkozott Cousins, Lou Williams és Ross is - nem hibázott a Cleveland.

Félidőben még úgy tűnt, hogy megtörheti a GSW elleni átkot a Clippers, de aztán a listavezető produkált egy brutális harmadik negyedet és ismét átgázolt riválisán az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. DeMarcus Cousins ugyan jól játszott első meccsén a Pelicans színeiben, de csapata így is harmincpontos verést kapott a Lou Williamst rögtön beélesítő Houstontól – ellenben a center eddigi együttese, a Kings remek játékkal múlta felül a Denvert. Nem hibázott a Knicks ellen a Cleveland, a hajrában fordított a Portland Orlandóban, míg a Detroit nagy felzárkózást produkálva, hosszabbításban gyűrte le a Charlotte-ot.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Orlando Magic – Portland Trail Blazers 103-112

Az utolsó negyedben fordított a Portland. A találkozó nagy részében hátrányban voltak a vendégek, gyakorlatilag végig futottak az eredmény után, de a harmadik negyedben bemutatott 10-0-s roham sem bizonyult elégnek – ezzel csak közelítettek, de a Magic válaszolni tudott. A záró etap elején még mindig 11 ponttal voltak lemaradva, de Damian Lillard vezetésével még egyszer nekiveselkedtek és egy újabb rohammal végül fordítani tudtak – ezzel megtörték az Orlandót, Lillard 17 pontot szórt ebben a játékrészben, a Portland pedig éppen ennyit vert az Orlandóra. Az utolsó szöget Harkless triplája jelentette másfél perccel a vége előtt, de érdemes kiemelni a kezdőbe bekerülő és ott parádésan teljesítő (12 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) Jusuf Nurkic-ot is, aki az All-Star szünet előtt érkezett a csapathoz, de elég hamar beilleszkedett.

Ross dobásai még nem ültek. A Magic elcserélte Serge Ibakát, a helyére érkező Terrence Ross pedig rögtön kezdőként kapott szerepet – Frank Vogel small-ballra váltott, Payton, Fournier és Ross mellett Gordon játszott négyest, míg Vucsevics ötöst. Kicsit ingadozó volt még a játékuk ebben a szerkezetben, de ezzel is vezettek szinte végig, köszönhetően főleg Vucsevics ponterejének – Ross viszont egyelőre nem sokat tett hozzá, 13 pontját 4/17-es mezőnymutatóval szenvedte össze és a triplái sem ültek. A hajrára aztán eléggé kifulladt a társaság, főleg támadásban, ezt pedig megbüntette a Portland, így az Orlando még messzebb került a rájátszástól.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25/3, Fournier 20/3, Ross 13/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/12, McCollum 22/3, Harkless 12/3, Nurkic 12

Detroit Pistons – Charlotte Hornets 114-108 – hosszabbítás után

Megoldást talált a Detroit. Sem Reggie Jackson, sem Andre Drummond nem játszott jól a Pistonsnál, a harmadik negyedben 18, a negyedik negyed elején pedig 15 pontos hátrányban volt a társaság – innen kapták össze magukat és nyerték meg a mérkőzést.  Ebben a Morris-Harris páros mellett nagy szerepet játszott Ish Smith (16 gólpassz), de főleg Caldwell-Pope, aki három triplát is bevert a záró etapban, ő szerezte csapata utolsó tizenegy pontját a rendes játékidőben és az ő dobásával egyenlített a gárda. A hosszabbításban aztán szintén hozzátette a magáét és az ő hetedik hármasa zárta le végleg a találkozót – Jackson és Drummond sem ekkor, sem a negyedik negyedben nem lépett már pályára, nélkülük állt fel a gárda és aratott nagyon fontos győzelmet.

Ezt megint elrontotta a Charlotte. Hiába a magabiztos előny, a záró etap elején 15-ből 14 dobást elhibáztak a vendégek, amellyel visszaengedték a meccsbe a Detroitot, majd a hajrában hiába villogott Kemba Walker (övé volt a csapat utolsó kilenc pontja a rendes játékidőben), az utolsó támadásnál kénytelen volt passzolni – a hosszabbításban aztán már nem nagyon volt esélyük. Főleg a kinti tűzerőben maradtak el messze ellenfelüktől, ami a mérkőzés végén kijött, így sorozatban ötödször is kikaptak és 3,5 meccsre távolodtak el a Detroittól.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 33/21, Harris 25/12, Morris 16/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 34/9, Batum 18/3, Kaminsky 17/9

New Orleans Pelicans – Houstons Rockets 99-129

Cousins jó volt, de… Bemutatkozott a Sacramentótól megszerzett center New Orleansban, rögtön övé volt a meccs első kosara és a számaira nem lehetett panasz – 27 ponttal, 14 lepattanóval, 5-5 gólpasszal és labdaszerzéssel, valamint négy blokkal jelentkezett. A közönség ünnepelte is a megmozdulásait, de a csapat egy negyeden keresztül maradt csak látótávolságon belül, Cousins mellett csak Davis (29 pont, 9 lepattanó) játszott jól, a gárda 19%-os triplamutatót szenvedett össze, Jrue Holiday több labdát adott el, mint ahány pontot szerzett és összességében húsz alkalommal veszítették el a játékszert. Ez az erőlködés végül nem vezetett sehova, félidőben már 16 pont volt közte, a harmadik negyedben pedig 35, ezúttal esélytelennek bizonyult Alvin Gentry gárdája – vasárnap hajnalban Dallasban javíthat a társaság.

Lou Williams nem sokat vacakolt. A Lakerstől megszerzett dobógép nem várt sokat, már bemutatkozó meccsén letette a névjegyét új csapatában: a padról beszállva 27 ponttal, közte 7/11 triplával jelentkezett, ezzel rögtön a Rockets legjobb dobójaként nyitott. Eric Gordonnal párban hozták azt, amit remélnek tőlük Houstonban, James Harden „pihenő” üzemmódban irányította a gárdát (kilenc mezőnykísérlet, 13 pont, 14 gólpassz), amely összesen kereken húsz triplát süllyesztett el. A texasiak 41. győzelmüket aratták, ezzel utolérték a tavalyi szezonjukat, következőleg a Minnesotát fogadják.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Cousins 27/3, Casspi 12/6
A Rockets legjobb dobói: Williams 27/21, Gordon 19/12, Ariza 17/9

Cleveland Cavaliers – New York Knicks 119-104

Papírforma. Különösebb meglepetés nem történt a mérkőzésen, a második negyedben meglépett ellenfele elől a Cavs, félidőben 18 pont volt a különbség – ekkor már Porzingis nélkül játszott a Knicks, míg a címvédőnél belendült Kyle Korver. A harmadik negyedben közelítettek a vendégek és nyolc egységnyi hátránnyal fordultak a záró etapra, de ekkor két James-kettes, valamint Korver és Frye hármasai pillanatok alatt lezárták a kérdéseket és ismét húsz pont környékére nőtt a távolság – végül nem forgott veszélyben a clevelandi siker. LeBron James lubickolt (7/11 mezőnyből, 13 lepattanó, 15 gólpassz, 3 blokk) a Knicks védekezése ellen, Korver 6/10 triplát vert be, de jól játszott Irving, Jefferson és Tristan Thompson is – a nehéz január után 8-1-re áll a címvédő februárban és rendületlenül halad előre.

Porzingis kidőlt, Anthony erőlködött. A második negyedben kiment a lett magasember bokája és nem tudott már visszatérni a pályára, a kiscsatár pedig 25 mezőnykísérletből izzadt össze húsz pontot – egyáltalán nem volt hatékony sem ő, sem Derrick Rose. Érdekesség, hogy a vendégek legjobbja a betegséggel küzdő és közel sem 100%-os Courtney Lee (25 pont, 10/15 mezőnyből, 3/5 tripla, 5 gólpassz) volt, aki megbízhatóan tette a dolgát, sőt, magához képest kiemelkedően játszott, de egymaga kevésnek bizonyult a sokkal olajozottabban működő Clevelanddel szemben – a húzóemberek hiánya vagy betlije nem férhetett bele a címvédő otthonában.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 23/3, Korver 20/18, James 18
A Knicks legjobb dobói: Lee 25/9, Anthony 20/6, Rose 13

Sacramento Kings – Denver Nuggets 116-100

A Kings a csere nyertese? DeMarcus Cousins új csapata elsőre harmincpontos zakóba szaladt bele, míg volt együttese remek játékkal verte meg a fő riválisnak számító, jelenleg playoff-helyen álló Denvert – az első játéknapot a Sacramento „nyerte”. A felszabaduló játékidőt remekül használta ki Cauley-Stein, aki nagyszerű védekezése mellett 29 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát szállított a padról, míg a cserében érkező Hield-Evans páros 31 pontot tett hozzá 10/18-as mezőnymutatóval – a második negyedben lelépte ellenfelét a hazai alakulat, onnan pedig végig kézben tartotta az összecsapást.

Nem működött a Denver. Ezt a meccset kötelező lett volna behúzni a Nuggets számára, de egyáltalán nem működött a játék – hiába léphetett végül pályára Gallinari, Chandler és Faried is. Nikola Jokics teljesen eltűnt (4 pont, 10 pattanó, 2 gólpassz), az ő hatása nélkül pedig eléggé félkarúnak tűnt az együttes, elmaradtak a megszokottól támadásban, hátul pedig nem tudtak mit lépni a Kings lendületére. Az eladott labdák után benyelt 25 pont sem túl hízelgő és összességében a nagyon elrontott második negyed után képtelenek voltak váltani – semmiben nem újultak meg, így nem volt esélyük a fordításra. A kissé váratlan pofon után mindössze fél meccsre olvadt az előnyük a nyugati nyolcadik helyen.

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 29, Hield 16/3, Evans 15/3, Collison 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Harris 23/15, Chandler 18/9, Barton 16/6

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 123-113

Újabb mélyütés. A Warriors egyébként is nagyon ott van a Clippers-játékosok fejében, gyakorlatilag képtelenek mit kezdeni Steve Kerr csapatával, már sorozatban tizedik alkalommal kaptak ki tőle – ez a mentális gát pedig a playoffban is sokba kerülhet. Ezúttal úgy tűnt, hogy megtörhetik a jeget, hiszen bár nem lépett pályára Chris Paul, így is kézbe vették az irányítást a második negyedben, kihasználták a GSW hibáit és tíz pont feletti előnyt építettek ki – aztán a fordulás után összeomlottak, kaptak ötven (!) pontot egy negyed alatt és végül ismét komoly verésbe szaladtak bele. A végeredmény ugyan csak közte tíz, de az, hogy a Golden State negyedóra jó játékkal simán átlépett rajtuk, aligha javította az önbizalmukat…

MVP-forma. A második negyedben akarat és energia nélkül játszott a Golden State, aminek meg is lett az eredménye, de a fordulás után változott a helyzet, előbb Kevin Durant, majd Steph Curry váltott MVP-módba. A kiscsatár vezérletével felzárkóztak, majd a hátvéd tavalyi önmagát idézve verte meg a Clipperst: nem egészen négy perc alatt bevert 17 pontot egy komoly triplaesővel, amelleyl eldöntötte az összecsapást. Ötven pontos negyedet szűk három éve nem láthattunk az NBA-ben, a Warriors története során pedig negyedszer fordult elő ez a bravúr.

A Warriors legjobb dobói: Curry 35/18, Durant 25/12, Thompson 18/6
A Clippers legjobb dobói: Crawford 19/6, Rivers 19/12, Jordan 17

Aktuális tabella itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus