Playoffban a Pelicans, csak hatodik a Spurs!

Davisék lenyomták a címvédőt - Westbrook a pontkirály - a Rockets a nyugati 2. - rájátszásban a Brooklyn - öt és fél emberes volt a Heat

Hiába hajrázott a címvédő San Antonio az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának utolsó játéknapján, elbukott New Orleansban, így csak hatodikként kezdi meg a rájátszást – a Pelicans viszont 2011 után ismét bejutott a playoffba. James Harden tripla-duplájával másodikként zárt a Houston, a Nets ért oda a keleti nyolcadik helyre, a Bulls az Atlanta legyőzésével harmadik lett, Russell Westbrook újabb nagy estéje pedig „csak” pontkirályi címet ért – jöjjenek a részletek!

Toronto Raptors – Charlotte Hornets 92-87

Lowry formába lendült. Az irányító az előző találkozókon nem találta a dobását visszatérése óta, ma viszont megmutatta, hogy a playoffra rendben van: 26 pontját 8/15-ös mezőnymutatóval és 6/9 triplával szedte össze, kiosztott hét gólpasszt és elcsent három labdát is. A Raptors majdnem 50%-kal dobott ezúttal és bár összesen négy (!) büntetőt harcoltak ki, alapvetően jól működött a támadójáték – hiába dobott a vendégeknél 24 pontot Troy Daniels, egy lépéssel végig ellenfele előtt járt a hazai csapat.

Már megy a trash talk. A Raptors 49. győzelmével franchise-rekordot állított fel ebben a szezonban, de a Chicago sikerével így is maradtak a negyedik helyen – azzal a Washingtonnal találkoznak az első körben, melyet idén már háromszor is legyőztek. Paul Pierce, a fővárosiak veteránja szerint a Toronto nem az a csapat, amelytől félniük kellene, Kyle Lowry erre azt válaszolta, hogy Pierce-nek mindig van mondanivalója, hagyják csak beszélni, őt nem igazán érdekli, hogy mit mond…

A Raptors legjobb dobói: Lowry 26/18, Valanciunas 18, DeRozan 16
A Hornets legjobb dobói: Daniels 24/18, Walker 17/3, Henderson 15/3

Chicago Bulls – Atlanta Hawks 91-85

Nagy fordítással megvan a harmadik hely. A harmadik negyed elején egy nagy futással 18 pontos előnybe került az Atlanta és úgy tűnt, hogy könnyen hozhatják a találkozót – azonban a Bulls a 23 pontos Brooks vezérletével ledolgozta a hátrányát, sőt szűk két perccel a vége előtt át is vette a vezetést. Ez után Jimmy Butler villant kétszer, az Atlanta pedig már nem tudott pontot szerezni, így nagy hajrával megszerezte a keleti harmadik helyet a Bulls. Kisebb aggodalom azért van, Rose mindössze két pontig jutott és kihagyta a teljes második félidőt, Taj Gibson pedig szintén nem tudta végigjátszani a meccset – bár a hírek szerint ő rendben lesz a Bucks elleni első derbire.

Fel kell pörögnie az Atlantának. Sorozatban három vereséggel zárt a keleti listavezető, bár tény, hogy a kezdőjátékosok ma is limitált perceket kaptak Budenholzertől. Vasárnap a Brooklynt fogadják az első mérkőzésen és egy ilyen alapszakasz után blama lenne, ha szoros párharcot vívnának Teague-ék – aggasztó jel viszont, hogy Mike Scott hátfájdalmai miatt ma nem tudta vállalni a játékot.

A Bulls legjobb dobói: Brooks 23/6, Butler 21/6, Gasol 18
A Hawks legjobb dobói: Schröder 21/6, Horford 14, Teague 10, Carroll 10/6

Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers 114-98

Magabiztosan játszott a Mavs. Már az első percekben meglógott tizenegy ponttal a Dallas, ez pedig végigkísérte a találkozót – ugyan a második negyed végén közelebb zárkózott a Portland, a fordulás után egy 11-0-s futással ismét megléptek Nowitzkiék. Bár Parsons és Harris hiányzott, így is jól működött a hazai támadójáték, Tyson Chandler 22 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát szállított, de Rondo, Ellis és Felton is hozta a periméterről azt, amit kellett. A Dallas a Houstonhoz látogat az első körben és a hírek szerint addigra már két hiányzója is bevethető állapotban lesz.

Nehéz helyzetben a Portland. Bár Aldridge játszott, Kaman, McCollum, valamint Batum sem léphetett pályára a Matthews-Afflalo páros mellett és bár előbbi három játékos valószínűleg rendben lesz már az első meccsen Memphisben, mégis sok sérültjük van – ráadásul a Grizzlies 4-0-ra söpörte ki őket az alapszakaszban…

A Mavericks legjobb dobói: Chandler 22, Nowitzki 16/6, Ellis 15
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 19/3, Lillard 17/3, Blake 14/12

Houston Rockets – Utah Jazz 117-91

Parádés játék a legjobbkor. Egyszerűen lemosta ellenfelét ma a Houston, már az első negyedet tizenegy ponttal nyerte, a második tizenkét percben pedig ki is ütötte a Jazzt – 64-35-re (!) vezettek a hazaiak a nagyszünetben. Ma mindent jól csináltak Hardenék, a dobóhátvéd szezonbeli negyedik tripla-dupláját jegyezte, Jones 6/6, Howard 6/7 jó dobással zárt – csapatszinten 53%-kal tüzeltek mezőnyből és a Spurs bukásával nem csak a divíziót nyerték meg, de a nyugati második hely is az övék lett. A Rockets így a Dallas ellen kezdi a rájátszást.

Ma esélytelen volt a Jazz. Az All-Star szünet óta egy mindenkire veszélyes Jazzt láttunk a pályán, a liga legjobb védekezésével és fiatal, fejlődőképes hátvédekkel – ma ugyan Hayward hiányzott, de az Exum-Hood-Burke-Ingles sorban óriási potenciál van a jövőre nézve. Bár ma nem tudták megmutatni, de ezzel a csapattal jelen állapotában számolni kell jövőre a playoff-helyek környékén…

A Rockets legjobb dobói: Harden 16/6, Jones 15/3, Howard 14, Brewer 14
A Jazz legjobb dobói: Cotton 14, Johnson 13/3, Hood 10/6, Evans 10

Milwaukee Bucks – Boston Celtics 100-105

Az olasz virtus. A rájátszásbeli részvétel és a hetedik hely biztos tudatában nem terhelte le túlzottan a kezdőjátékosait Stevens mester, továbbá Crowder, Thomas és Bradley egyaránt pihenőt kaptak. Az így kezdővé avanzsáló Datome élt a lehetőséggel (9/15 mezőnyből) és a mezőny legeredményesebb játékosaként vezette sikerre a Bostont. Mellé tudott fellépni a jól triplázó Olynyk (4/5), valamint Jerebko, aki a harmadik játékrészben 12 pontot szórt. Utolsó hat mérkőzését megnyerte a Celtics, így jó előjelekkel várhatja a hétvégi playoff-rajtot.

Váltogatott húzóemberek. Sokáig úgy tűnt, hogy mindig lép majd elő valaki a hazai együttesből, aki újabb-újabb lendületet kölcsönöz majd a gárdának. Middleton 13 pontos első negyede adta meg az alaphangot, a harmadik játékrészben Iljasova 16 egységet vállalt magára, viszont a záró etapban a külső dobásokat nem tudta levédekezni a vendéglátó, továbbá Antetokounmpo (1/6 mezőnyből) és Carter-Williams (2/8) pontjai komolyan hiányoztak. Azzal együtt, hogy vereséggel zárta az alapszakaszt a hazai együttes abszolút nem lehet oka panaszra a Milwaukee híveinek, ugyanis a tavalyi, 15-67-es szezonmérleg után impozáns az idei 41-41-es mutató. A rájátszás első körében a Chicago vár a Bucks-ra.

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 21/9, Middleton 18/6, Mayo 16/3
A Celtics legjobb dobói: Datome 22/9, Olynyk 16/12, Jerebko 16/6

Minnesota Timberwolves – Oklahoma City Thunder 113-138

Pontkirályi cím van, playoff nincs. Russell Westbrook újabb elképesztő teljesítményt rakott le az asztalra, de a New Orleans győzelmével a Thunder lemaradt a rájátszásról. A vendégek energiabombája már az első negyedben 23 egységet rámolt be, félidőben (!) 34-nél tartott, amivel új franchise-rekordot állított fel – csak a nagyszünetben megtudták a játékosok, hogy a Pelicans is simán vezet a Spurs ellen. Westbrook a második félidőben már keveset játszott és főleg alig vállalt, de 28,1 pontos átlagával így is ő lett az idei gólkirály – szépségtapasznak jó, de az igazi célról lemaradt az OKC.

A legrosszabb mérleg. A Minnesota ezzel a vereséggel a liga legrosszabb csapataként zárta az alapszakaszt és jó esélyekkel indul az 1/1-ért – azok után, hogy az előző két szezon 1/1-ese is náluk játszik. Wiggins ma is villogott, 23 pontot rámolt be és biztosan ő fogja kapni az Év Újonca címet – bár Mirotic és Noel neve is felröppent korábban, erre reagálva Wiggins 23,3 egységet átlagolt áprilisban.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 29/9, Wiggins 23, LaVine 19/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/6, Waiters 33/15, Kanter 25

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 108-103

Nagy bravúrral jutott be a New Orleans. A sorozatban 11 győzelemből érkező címvédő ellen azt csináltak a hazaiak az első félidőben, amit akartak – az óriási hangulatot produkáló közönségük előtt 23 ponttal is vezettek már a második negyedben. A fordulás után feltámadt a Spurs és a hajrában négy egységre zárkózott, de Gordon triplája mellett Anthony Davis villant többször is – két nagy kosár után két kulcsfontosságú blokkot is kiosztott az utolsó két percben, így karrierje során először rájátszásba vezette csapatát.

Elbukta a Spurs. Nagyon mélyről jött fel az All-Star szünet után a San Antonio és nagy szériája után megvolt az esély a 2. kiemelésre is – azonban most nem fért bele egy átaludt félidő és ennyi hiba a végjátékban. Sokba került ez a vereség, ugyanis a bajnok így hatodik kiemeltként zárt és a Clippers ellen kezdi pályahátrányból a playoff első körét. Ma egyébként mindkét csapat extrán dobott, a Spurs 57%-os mezőnymutatója mindent elárul, de a 31-et szóró Davist nem tudták tartani a hajrában.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Evans 19/3, Gordon 14/6
A Spurs legjobb dobói: Parker 23, Diaw 20, Duncan 15, Mills 15/6

Brooklyn Nets – Orlando Magic 101-88

A negyedik negyedben kerekedett felül a Nets. Az első perctől kezdve szinte végig a Magic vezetett, de a harmadik negyed végén elkezdte ledolgozni hátrányát a Brooklyn – Williamsék megkeményítették a védekezésüket és Bogdanovic nagy napját kihasználva megfordították a találkozót. Az újonc hátvéd 28 pontos karriercsúcsot szállított, mellette Joe Johnson a legjobbkor talált be (egy 10-0-s futásból hét egységgel vette ki a részét), az utolsó percekben pedig befagyott a Magic támadógépezete – ezzel és az Indiana vereségével pedig nyolcadikként bejutott a keleti rájátszásba a Nets. Irány Atlanta…

Az alap megvan. A szezon közben edzőváltáson áteső Orlando az új tréner, Borrego keze alatt sem váltotta meg a világot, a jó kezdés után 10-20-as mérleggel zárta ezt az időszakot. A Payton-Oladipo-Vucsevics trióra mindenképpen lehet építeni és a keret többi tagja is bőven használható (Harris, Frye, Aaron Gordon), nagy kérdés, hogy ki tudja kihozni ebből az alapból a benne rejlő potenciált.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 28/12, Johnson 16/6, Young 16
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 26, Oladipo 19/9, Nicholson 18/6

Cleveland Cavaliers – Washington Wizards 113-108 – h.u.

Ha ülnek a triplák. Ízelítőt adott abból a Cleveland, hogy nem csak a sztárokra kell majd figyelni náluk. James hiányában és Irving, Love (18 perc, 5/6 hárompontos), valamint Smith limitált játékpercei miatt mások kerültek előtérbe. A dupla-duplázó Dellavedova (6/11 mezőnyből, 4/5 tripla, 12 gólpassz) és Shumpert (7/12, 3/5 tripla) egyenlő elosztásban hoztak 36 pontot, bár a negyedik negyedben már megnyertnek hitt meccset engedtek hosszabbításra a hazaiak. Bátran nyúlt a cserékhez Blatt, érdekesség, hogy a győzelemről döntő középtávoli duplát Haywood süllyesztette el.

A Raptorokra várva. Wittman mester négy kezdőjátékosát (Beal, Wall, Nené, Pierce) pihentette, valamint Gortat is csak 14 játékpercet töltött a parketten. A keddi kétszeri hosszabbításos vereség után ismét csak ráadást követően maradt alul a fővárosi gárda. Nagyot kapaszkodott magasemberei révén a vendégcsapat, Seraphin (6/13 mezőnyből, 12 lepattanó, 3 blokk) mentette hosszabbításra az összecsapást. A Wizards maradék reményét egy el nem végzett oldalvonali bedobás, majd a karrierje utolsó alapszakasz-mérkőzését játszó Marion labdaszerzése és zsákolása porlasztotta szét, hiába jutott el hat játékosuk a tízpontos határ fölé. A rájátszás nyitányán Torontóba látogat a Wizards.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 19/15, Dellavedova 18/12, Shumpert 18/9
A Wizards legjobb dobói: Webster 20/9, Butler 17/9, Sessions 14/6

New York Knicks – Detroit Pistons 90-112

Illő befejezés. A Knicks története egyik leggyengébb szezonját stílusosan zárta le, nagyon simán szedték össze 65. vereségüket. A remek dobóformát kifogó Tim Hardaway Jr. (25 pont, 5/8 tripla) és Cole Aldrich (24 pont, 15 pattanó, 2 blokk) mellé senki nem tudott érdemben hozzátenni - ráadásul a Knicks így sem zár a legrosszabb mérleggel, a Minnesotát megelőzték a tabellán, így csak a második legnagyobb eséllyel indulnak az 1/1-es draftjogért.

Utoljára együtt? Valószínűleg ebben a formációban nem látjuk többet a Detroitot, hiszen a magasember Greg Monroe-t éppen a Knicks kerülgeti, az irányító Reggie Jackson szerződése is lejár év végén. Ez a bizonytalanság nem érződött a Pistonson, a kezdőötös minden tagja, összesen hét játékos érte el a 10 pontos határt, Jackson 24 ponttal és 11 gólpasszal zárt, végül egy szép győzelemmel fejezték be az évadot.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 25/15, Aldrich 24, Smith 9.
A Pistons legjobb dobói: Jackson 24, Caldwell-Pope 17/12, Drummond 17.

Philadelphia 76ers – Miami Heat 101-105

Hét játékos a rotációban. A 76ers kisebb sérültjeit (Noel, Aldemir, Mbah a Moute) pihentette, Brett Brown csak hét játékost forgatott, így mindenki legalább 20 percet pályán volt. Hatan el is érték a 10 pontos határt, de ez is kevés volt: az első félidőben összeszedett nagy hátrányt a 3. negyedben majdnem ledolgozta a hazai csapat, ennél közelebb viszont nem jutottak.

Hat játékos a rotációban. Erik Spoelstra minden kezdőjátékosát kiültette, ennek köszönhetően például az erőcsatárnak is kérdőjeles Michael Beasley játszott centert – nagyszerűen, 34 pontot, 11 pattanót és 8 gólpasszt jegyzett. Az egyik hátvédet most is Dragic-nak hívták, de Goran öccse, Zoran kapott lehetőséget, amit 22 ponttal hálált meg. Érdekesség, hogy négy játékos (Beasley, T. Johnson, Ennis, Walker) csere nélkül nyomta le a 48 percet, Dragic is csak 7 perces pihenőt kapott – Udonis Haslem állt be erre a röpke időre. Ennek ellenére nyertek, ami sokat elmond a meccs színvonaláról…

A 76ers legjobb dobói: Sampson 22, Thompson 19/9, Covington 19/6.
A Heat legjobb dobói: Beasley 34, Z. Dragic 22/9, Walker 21/18.

Memphis Grizzlies – Indiana Pacers 95-83

A Grizzlies kihozta a maximumot. A Maciknak nyerniük kellett, és bízniuk a New Orleansban, hogy legyőzik a Spurst – mindkettő összejött, így bár az ötödik helyen végeztek, a 4. Portlanddel szembeni jobb mérlegüknek köszönhetően övék lesz a hazai pálya a playoff első körében. A bokasérülésből villámgyorsan felépülő Marc Gasol nagyon vigyázott magára, de dobásai tűpontosak voltak, 33 ponttal (és 13 pattanóval) zárt. Nagyrészt neki köszönhető a győzelem, no meg a védekezésnek, Gasol, Randolph és Koufos vezetésével úr volt a palánkok alatt a Memphis.

Kiesés, sérülés. A Pacers győzelme esetén 8. helyen bejutott volna a rájátszásba, azonban a második negyedben bemutatott rövidzárlat (32-17 a Grizzliesnek) megpecsételte a sorsukat, a második félidőben kétségbeesetten rohantak az eredmény után, hiába. A Miles-Hill hátvédpár 46 pontot beszórt ugyan, de a palánk közelében esélye sem volt a Pacersnek, így amint elfáradtak a kinti emberek, úgy vesztette el esélyét végleg az Indiana. A bajt tetézi, hogy a nemrég súlyos lábtörésből visszatérő Paul George is megsérült, a negyedik negyedben egyszer csak jelezte, hogy nem tudja folytatni – szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a műtött jobb lábán jelentkezett az első hírek szerint nem súlyos probléma, hanem a balon.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 33, Randolph 18, Je. Green 18/3.
A Pacers legjobb dobói: Miles 26/15, Hill 20/6, Stuckey 11/3.

Golden State Warriors – Denver Nuggets 133-126

Egy kis éleslövészet a végére. Megszerezte 67. sikerét a Warriors, így illusztris társaságba kerültek Kerrék: ez holtversenyben a hatodik legjobb alapszakaszmérleg a liga történetében. A 67 siker, a 39 hazai és a 28 idegenbeli győzelem egyaránt franchise-rekord, Stephen Curry saját csúcsát megdöntve 286 bedobott hárompontossal zárt – nem lenne meglepetés, ha a Warriors tarolna az egyéni díjaknál. Kerr egyébként mindenkinek igyekezett lehetőséget adni, egyik kezdő sem játszott bő 20 percnél többet (Klay Thompsonnak 16 perc is elég volt, hogy 25 pontot termeljen!), mind a 13 pályára lépő játékos szerzett mezőnykosarat.  A listavezetőnek a rájátszás előtt egyedül David Lee kisebb hátsérülése okoz gondot.

Dicstelen zárás. A Nuggets kiültette Fariedot és Foye-t, Nelson sérült volt, így mindenki játszhatott, aki ott volt. A 126 bedobott pont dicséretes, de a Nuggets szezonja nagyon nem úgy sikerült, ahogyan eltervezték, 52 vereséggel zártak. Legalább 50 vereséget legutóbb 2002-03-ban szedtek össze, akkor Carmelo Anthony lett a szenvedés jutalma - most ilyen ajándék nincs kilátásban, ellenben várhatóan komolyabb változások lesznek a nyáron.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/15, Speights 17, Holiday 14/6.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 18/3, Gallinari 18, Green 17/6, Nurkic 17.

Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 99-122

Hivatalos. A több sebből vérző Lakers bajait tetézte a zárómeccs előtt, hogy Jordan Clarkson bokasérülés miatt nem játszhatott, így a frissen igazolt Vander Blue került a kezdőbe. Ő nem váltotta meg a világot (15 pont, 8 gólpassz, csak 6/23 mezőnyből), de nem volt egyedül: csapatszinten alig 38 százalékkal dobott a Los Angeles. Ez sem lett volna gond, mert Jabari Brown 32 pontot szórt – viszont a védekezés romokban hevert, a húzóembereit nélkülöző Kings úgy rámolt be 122 pontot, hogy meg sem kellett erőltetnie magát. 61 vereséggel zárt a Lakers, ami a franchise történetének legrosszabb alapszakasz-mutatóját jelenti. 

Szépen zárt a Kings. Két Lakers elleni győzelemmel fejezte be a hektikus (sérülések, edzőváltás) évadot a Sacto, igazi örömjátékot mutattak be: heten érték el a 10 pontot, David Stockton (John Stockton fia) is 7 gólpasszt osztott ki, mindenki boldog lehetett. A holtszezon nagy változásokat hozhat a Kingsnél, a jelek szerint DeMarcus Cousins sem mozdíthatatlan – a következő hetek, hónapok izgalmasabbak lehetnek a Kings hívei számára, mint a mögöttünk hagyottak.

A Lakers legjobb dobói: Brown 32/12, Blue 15/3, Kelly 12/6, Hill 12.
A Kings legjobb dobói: McLemore 24/6, Williams 22/6, McCallum 19.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus