Pontpárbajt és szezoncsúcsot hozott a Nuggets-Pelicans

32 pontos győzelmet arattak Jokicsék - 23 pontos hátrányból fordított az OKC ellen a Spurs - hosszabbításban nyert a Cleveland. 

Védekezést nem nagyon, látványos támadójátékot és pontzuhatagot viszont annál inkább láthattunk a Denver-New Orleans derbin az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján: végül 32 pontos sikert arattak a hazaiak. A Cleveland hosszabbításban gyűrte le a Clipperst, a Spurs 23 pontos hátrányból fordított a Thunder ellen, kikapott a Pistons, nyert viszont a Minnesota és a Toronto, illetve nagy meglepetésre a Sacramento és a Chicago is. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken elérhető!

Indiana Pacers - Detroit Pistons 107-100

Nagyot hajrázott a Pacers. A harmadik negyed során összeomlott, majd felállt és 22 pontos hátrányból nyerte meg a mérkőzést a hazai alakulat úgy, hogy az utolsó perc igazából már nem is volt szorosnak nevezhető. A 2-20-as mélyütés után varázsütésre állt össze a gárda, a záró etapban Lance Stephenson egymaga 13 pontot szórt és 36-19-re húzták be ezt a játékrészt - 6/7 triplát süllyesztettek el ebben az időszakban, szinte minden bejött, amit csináltak. A megnyert lepattanózás és a 11-gyel több kiharcolt büntető mellett a 15/28 hárompontos is kiemelendő a részükről, így Darren Collisonék újra 50%-on állnak.

Elindult lefelé a Pistons? A 7-1-es hazai mérleg impozáns, de az idegenbeli 3-4 már kevésbé, sorozatban másodszor maradt alul Stan Van Gundy legénysége, igaz, még így is keleti élcsapatnak számít. Annak ellenére lépett meg a társaság 78-56-ra, hogy nem játszott jól, de képtelenek voltak megtartani ezt a másfél negyeddel a vége előtt döntőnek tűnő előnyt - nem tudtak váltani védekezésben, nem tudták lelassítani Stephensont, nem értek oda a kinti dobásokra, sok büntetőt adtak ellenfelüknek, rengeteg hibát követtek el. A kínos vereség után maximum Avery Bradley és Andre Drummond jó formájának örülhetnek, hiszen a center továbbra is vezeti a ligát lepattanózásban és Dennis Rodman óta ő az első, akinek kétszer is sikerült kétszáz lecsorgót megkaparintania már az első 13 meccs során. 

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 21/15, Young 18/3, Collison 16/6
A Pistons legjobb dobói: Jackson 16/6, Bradley 16/9, Harris 15/3, Smith 15/3

Washington Wizards - Miami Heat 88-91

Majdnem elrontotta a Heat. Az első félidőben oktatott a Miami, a vendégcsapat úgy szedte le a pályáról a teljes washingtoni játékot, hogy szinte megmozdulni sem tudtak a hazaiak - a nagyszünetig összesen 29 pontot pakoltak fel a táblára a fővárosiak, nem csoda, hogy húsz egység feletti hátrányban voltak. Innentől azonban kiengedett Erik Spoelstra csapata, a záró etapra visszaengedte ellenfelét tíz ponton belülre, majd a végén a betegen játszó Waiters clutch triplájára és egy kis szerencsére volt szüksége a gárdának, hogy nyerni tudjon - a hátvéd 86-83-nál dobott egy óriási hármast, de 90-88-nál labdája volt Bradley Bealnek az egyenlítésért, vagy a győzelemért. A jónak tánő helyzetet azonban elrontotta, így megmenekült a Miami, amely Whiteside (22 pont, 16 lepattanó, 10/12 mezőnyből) és James Johnson (20 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével a festékben szedte szét a Washingtont - ezzel visszavágott a két napja elszenvedett hazai vereségért és következőleg a Pacers ellen célozhatja meg az 50%-ot. 

Így kellett lennie. Négy éve nem tudta ugyanazt az ellenfelét egymást követő két meccsen legyőzni a Washington, így valamilyen szinten várható volt, hogy a Miami is visszavág. A gárda egészen botrányosan kezdett, a Wall-Beal-Porter páros 0/8-at dobott az első negyedben, a Heat 9-0-ra vezetett leindításokból és a nagyszünetig csak fokozódott a helyzet, utána sikerült rendeznie a sorokat Scott Brooksnak. Wall azonban utána sem talált magára, 3/12-es mezőnymutatóval, nyolc ponttal zárt, így hiába javult fel Beal, hiába jöttek ki a szorításból, nyerni végül nem tudtak - sorozatban négy győzelem után kaptak ki, most pedig idegenbeli túrára indulnak. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 26/15, Porter 12, Gortat 11
A Heat legjobb dobói: Whiteside 22, J. Johnson 20/6, Waiters 13/9

Brooklyn Nets - Utah Jazz 118-107

Most ennyi van a Jazzben. Rudy Gobert, Joe Johnson, Thabo Sefolosha és Dante Exum mellett most Ricky Rubio is hiányzott a vendégeknél, így az újonc hátvéd, Donovan Mitchell kezdett irányítóként - ki is osztott nyolc gólpasszt 15 pontja mellett, de a gárda ebben a formában bizony ahhoz sem elég, hogy legyőzze a Brooklynt. Érezhetően baj van akkor, ha Raul Neto egy csapat legjobb dobója, főleg ha az a csapat, amely egyébként a védekezéséről híres, kap 118 pontot - semmi nem sikerült a Jazznek azon felül, hogy a harmadik negyed végére sikerült faragniuk addigra már húsz pont feletti hátrányukból. Az együttes az utóbbi nyolc meccsből a hetediket vesztette el, idegenben 0-6-ra áll és nagyon úgy fest, hogy a meglepően jó rajt után tönkreteszik a szezonját a sérülések.

Dinwiddie lépett elő. Jeremy Lin már a szezon elején kidőlt az egész évre, most úgy fest, hogy D'Angelo Russell is hosszú kihagyásra kényszerül, így a gárda két vezérét, két kezdő hátvédjét, akire az egész játék épült volna, jó ideig nélkülözniük kell. Ezen az estén ebből nem volt gond, Spencer Dinwiddie 25 pontos karriercsúcsot (9/14 mezőnyből, 5 lepattanó, 8 gólpassz, eladott labda nélkül) szórt, vezérletével 17 hárompontost bombáztak be a hazaiak, szezoncsúcsot jelentő 39 pontos első negyedet produkáltak és a harmadik játékrész során már 73-51-re vezettek - ugyan innentől közelített a Utah, a Brooklyn sikere nem forgott valós veszélyben. Az együttes így továbbra is tartja magát, 6-9-re áll, ebből otthon 4-3-at hozott, igaz, következőleg a Warriorst fogadja. 

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 25/18, Crabbe 18/9, Carroll 17/9
A Jazz legjobb dobói: Neto 22/9, Hood 17/6, Ingles 15/15, Favors 15, Mitchell 15/3

Cleveland Cavaliers - Los Angeles Clippers 118-113 - hosszabbítás után

Megint nagyot harcolt a Cavs. Ezúttal sem szép játékkal, nem dominálva, de sorozatban negyedik győzelmét is behúzta a Cleveland, bár hatalmasat küzdött érte a társaság. LeBron James (39 pont, 14 lepattanó, 17/26 mezőnyből, 46 perc), Kevin Love (25 pont, 8 lepattanó, 42 perc) és a padról beszálló Dwyane Wade (23 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 37 perc) vezetésével az egész meccs során üldözték a Clipperst, egyetlen másodpercre sem vezettek a rendes játékidő során, sőt, kiegyenlíteni is csak egyszer-egyszer tudtak - az utolsó percben James triplájával lett 105-105, végső lehetőségeit pedig mindkét fél elrontotta. A hosszabbításban aztán fejben erősebbnek bizonyult a Cavs, Kevin Love kétszer is üresen maradt a triplavonalon túl, a meccs során először előnybe kerültek és ezt már nem is adták ki a kezükből, így óriásit harcolva izzadták ki az újabb fontos győzelmet.

Ha ezt sem, akkor mit? 12-0-val nyitotta a meccset a Clippers és végig előnyben volt a találkozó folyamán, de egyszerűen képtelen volt behúzni a győzelmet - pedig ha ezt sem tudta megnyerni Doc Rivers alakulata, akkor jó kérdés, hogy mikor törik meg a jég. Az elvárásoknak megfelelően dominált (20 pont, 22 lepattanó, 3 blokk) a palánk alatt DeAndre Jordan, saját magukhoz képest most nem volt vészes a védekezés, de támadásban rengeteget hibáztak, Blake Griffin (8/25), Austin Rivers (6/18) és Lou Williams (5/16) is gyengén dobott a fő opciók közül, a hosszabbításban pedig összeestek fejben is - elfáradtak, kihagytak hátul, így sorozatban hetedszer kaptak ki. A 4-0-s rajt óta 1-9-et produkáltak, hol lesz ennek a vége?

A Cavaliers legjobb dobói: James 39/12, Love 25/9, Wade 23
A Clippers legjobb dobói: Griffin 23/6, Jordan 20, Rivers 16/6

Toronto Raptors - New York Knicks 107-84

Szenzációs a Toronto. Nagy formában van Dwane Casey legénysége, amely sorozatban harmadik győzelmét is kipipálta, méghozzá két kezdőjátékos (Ibaka és Powell), valamint Delon Wright nélkül, tükörsimán. A hazaiak az első negyed után 12, a nagyszünetben 18 ponttal vezettek, a fordulás után már "csak" beosztották ezt az előnyt - a fegyelmezett védekezés mellett a 44 pontig, 14 lepattanóig és 17 gólpasszig jutó Lowry-DeRozan kettős intézte a támadójátékot, így nem forgott veszélyben a sikerük. Érdekesség, hogy Pascal Siakam munkáját Casey, valamint a Knicks vezére, Kristaps Porzingis is kiemelte a meccs után, az Ibakát helyettesítő magasember kiválóan védekezett a vendégek klasszisán, kiosztott három blokkot, támadásban pedig 13 ponttal és öt gólpasszal jelentkezett.

Összezuhant a New York. Ezúttal semmit sem csinált jól a Knicks, támadásban a szezon legrosszabb teljesítményét hozták és csak 33%-kal dobtak, míg védekezésben legalább ennyit hibáztak, így a Torontónak 56,4%-ot engedtek - ekkora különbség mellett nem is vészes a 23 pontos vereség. Porzingis (13 pont, 3/13 mezőnyből, 4 lepattanó, 4 blokk) is teljesen elveszett elöl, ezúttal Hardaway sem tudott fellépni, az egész csapatjáték úgy omlott össze, ahogy volt - ezt a meccset gyorsan el kell felejteniük, mert következik a Clippers elleni hazai találkozó, ahol nyerniük kell. Érdekesség, hogy sorozatban nyolcadszor maradtak alul a Torontóval szemben és éppen a LAC ellen van egy hasonló, már tíz vereségre nyúló szériájuk...

A Raptors legjobb dobói: Lowry 22/15, DeRozan 22, Miles 14/6
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 13/6, Hardaway Jr. 13/9, Kanter 12

Chicago Bulls - Charlotte Hornets 123-120

Honnan húzta ezt elő a Bulls? Több reménytelen meccset láttunk már a pontszerzésben és mezőnypontosságban is ligautolsó Chicagótól támadásban, arra pedig elég nehéz magyarázatot találni, hogy most mitől táltosodott meg a csapat: Kris Dunn (22 pont, 10/16 mezőnyből, 7 gólpassz, 3 szerzett, 1 eladott labda) parádésan mozgatta a brigádot, Justin Holiday (27 pont, 10/16 mezőnyből) kiválóan dobott, de felnőtt melléjük Denzel Valentine (18 pont, 6 gólpassz, 4/7 tripla) és Lauri Markkanen (16 pont, 7 lepattanó) is - 50% felett céloztak mezőnyből, bevágtak 17 triplát és alaposan megszórták a Charlotte-ot. Különösen a kilencpontos hátrányból kezdett, de 40-28-ra megnyert utolsó negyed volt bámulatos tőlük, Dunn csak ebben a játékrészben 13 ponttal és 6 gólpasszal jelentkezett, volt több clutch játéka, majd a végén Markkanen ért oda Walker betörésére, az ihletett napot kifogó Hornets-hátvéd pedig elrontotta a potenciális meccsnyerő közelit - Fred Hoiberg alakulata így sorozatban öt vereség után tudott ismét nyerni, ezzel idei harmadik sikerét könyvelhette el.

Kemba Walker megőrülése sem volt elég. Zsinórban hatodszor kapott ki a Hornets, pedig most elképesztő teljesítményt nyújtott a csapat vezére, Kemba Walker: az irányító 47 pontig (17/27 mezőnyből) jutott öt gólpasszal és egyetlen eladott labdával, tarthatatlan volt az egész este folyamán. A negyedik negyedben mégsem tudta megőrizni előnyét az együttes, védekezésben rengeteg hibát követtek el, rosszul váltottak, rosszul kommunikáltak, nagyon sok rossz döntést hoztak - a végén ráadásul éppen Walker rontotta el a meccsnyerő duplát, ami a győzelembe került számukra. 5-9-es mérlegükkel most már kezdeniük kell valamit, gyorsan javíthatnak a Clippers ellen, hazai pályán. 

A Bulls legjobb dobói: Holiday 27/12, Dunn 22, Valentine 18/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 47/15, Williams 13/9, Howard 11, Kaminsky 11/3

San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 104-101

Megint összezuhant a Thunder. Parádésan kezdte a meccset az OKC, Russell Westbrook vezetésével 32-15-re nyerte a társaság az első negyedet, majd a második játékrész során már volt 23 pont is a távolság, úgy tűnt, hogy meglehet az első komoly győzelme a nyáron alaposan átalakult csapatnak. Ez azonban nem így történt, teljesen szétesett Billy Donovan alakulata, a harmadik negyed végén már egál volt az állás, majd a szoros végjátékot sem tudták megnyerni a vendégek, hiába a három vezér - öt másodperccel a vége előtt Carmelo Anthony próbált egy triplával kiegyenlíteni, de rálépett a vonalra, így csak kettes lett belőle, tehát továbbra is vezetett a Spurs. Az utolsó játékra alig két másodpercük maradt és Westbrook dobása még a gyűrűt sem érte el, így ismét kikaptak - ezzel pedig továbbra sincs meg az áttörés, hiába nyerték meg az előző három meccsüket, 7-8-ra állnak, ebből Nyugat ellen 2-7-re, divízión belül 0-5-re és a legnagyobb sikerük a jelenleg keleti hatodik Bucks legyőzése, nem nagyon bizonyítottak még idén. Érdemes megemlíteni Westbrookot, aki a 10 pontos első negyede után összesen öt egységet tudott hozzátenni és 5/22-es mezőnymutatóval zárt...

"Elfogadta" a felkínált lehetőséget a Spurs. Semmi különöset nem csináltak a hazaiak, csak a pocsék kezdés után összeszedték a védekezésüket, jobban dobtak kintről, a Thunder rengeteg hibáját pedig megköszönték és kihasználták. LaMarcus Aldridge (26 pont, 9 lepattanó, 8/14 mezőnyből) ezúttal is vezér volt, de a kosarak rendszerszinten érkeztek, szépen végigjátszották, amit kellett és befejezték úgy, ahogy kellett - ők végig nyugodtak maradtak, míg a Thunder idegessé vált és elkezdett kapkodni. A 23 pontos hátrányból aratott győzelmek természetesen mindig nagyon sokat érnek és tegyük hozzá, hogy a San Antonio Kawhi Leonard és Tony Parker nélkül áll 10-6-tal a nyugati negyedik helyen, mindössze két meccsre a listavezető Houstontól.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 26, Green 17/15, Gasol 14/6
A Thunder legjobb dobói: Anthony 20/6, George 18/9, Adams 16

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 87-111

Egy félidő előnyt adott a Minnesota. Nem igazán pörgött fel az első játékrészre a vendégcsapat, nem találták a ritmust sem támadásban, sem védekezésben Butlerék, ám a szünetben "lerendezte" őket Tom Thibodeau és a folytatásban már úgy játszottak, ahogy egy nyugati élcsapatnak kell. 14 pontos hátrányukból már a harmadik negyed végére előnyt faragtak, majd a záró etapot további 22 ponttal nyerték meg, így végül magabiztos, nagyarányú győzelmet arattak. A második félidőben több kategória különbség volt a csapatok között, a vendégek 63%-kal dobtak ebben az időszakban, rögtön bekezdtek egy 11/13-mal, majd a záró etapban volt egy 23-2-es rohanásuk - jelenleg nyugati harmadikak, másfél meccsre a Houstontól és egyre a Golden State-től.

Reális esélye nem volt a Mavsnek. Az első félidőben a Dallas akarata érvényesült, a hazaiak 32%-os mezőnymutatón tartották a Minnesotát, negatív szezoncsúcsot jelentő 43 pontot engedélyeztek, vezettek 12 egységgel, ám a fordulás után a "helyükre kerültek" Nowitzkiék. Összességében kijött a két csapat közötti különbség, főleg hogy a dallasi hátvédek nagyon szenvedtek ezúttal: a Smith-Matthews páros 6/23-as mezőnymutatóval zárt, a nagyszünet után összesen két (!) pontot tudtak dobni.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 18/3, Nowitzki 15/3, Ferrell 10/6
A Timberwolves legjobb dobói: Butler 21/9, Wiggins 19/6, Towns 15/3, Teague 15/9

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 86-82

A Kings feltámadt. 46 ponttal kapott ki pár napja a nem túl acélos Atlantától a Kings, utolsó 12 meccsükből 10-et elvesztettek, így itt volt az ideje a változtatásoknak. Dave Joerger alacsonyabb és gyorsabb kezdőötöst rakott a pályára, Cauley-Stein csak a padról jött, Bogdanovic helyén pedig De'Aaron Fox kezdett. Támadásban ez sem oldotta meg a gondokat, védekezésben viszont sikerült kicsit megzavarni a Portlandet – a felállás azonban hosszabb távon nem volt életképes, a Randolph-Labissiere duó összesen 31 percet töltött a parketten és 3 pontot szerzett, a meccs nagy részében Kosta Koufos (10 pont, 7 pattanó) és Cauley-Stein (22 pont, 10 pattanó) volt fent. A negyedik negyedben aztán Cauley-Stein lépett elő, egymaga 13 pontot szórt, és a végén is kulcsfontosságú lepattanót szedett. A Kings győzelmét mindössze Buddy Hield súlyosnak tűnő bokasérülése árnyékolta be. 

Ritmus nélkül. Egész mérkőzésen borzasztóan dobott Lillard (9/25 mezőnyből), ráadásul a játékszervezésben sem jeleskedett (4 gólpassz), így védekezésben hiába teljesített jól, nem volt ritmusa a Blazers támadásainak. McCollum zsinórban hatszor dobott be legalább 3 triplát, most 0/4-et hozott össze, a két vezér mellett pedig senki nem akadt, aki elkapta volna a fonalat. Végig ott voltak a Sacramento nyomában, de a kulcsjátékokat a hazaiak csinálták meg – 85-82-nél Lillard így is egyenlíthetett volna, de a látottak alapján nem érdemelte volna meg a Portland. A vendégeknek össze kell kapniuk magukat, mert ilyen vereségek könnyen a playoffjukba kerülhetnek a végén, annyira szoros Nyugat. 

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 22, Temple, Hill 14/3-14/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/15, McCollum 19, Vonleh 7.

Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 146-114

Nikola Jokics "kiütötte" a Pelicanst. Kiválóan kezdte a meccset a Denver, az első negyedben 18 pontot tettek közzé, a másodikban viszont visszajött tízen belülre a Pelicans – a harmadik negyed elején aztán Jokics pozíciózás közben olyan szerencsétlenül koccant Davis fejével, hogy utóbbit le kellett cserélni. Egyik vezére nélkül nem sok esélye volt a New Orleansnak, a hazaiak gyorsan 20 pont fölé a növelték a különbséget és simán győztek. A Nuggetsban újabb jó meccset tudott le Jamal Murray, aminek Mike Malone vezetőedző örülhet, hogy most Gary Harris-szel egyszerre játszottak jól, ráadásul Mudiay is 19 ponttal jelentkezett a padról – erre a trióra építve szétszedték a perimétert,  így több helye volt Millsapnak, Jokicsnak, Chandlernek is. Millsap adta a legtöbb gólpasszt (hetet), összesen 37 asszisztot jegyeztek, gyönyörű játékot mutattak be. 

Mi lett volna, ha… Valószínűleg jóval szorosabb lett volna a meccs, ha Davis nem válik ki túl korán, ugyanakkor a 18 benyelt hármas, a félidőben kapott 64 pont pontosan jelzi, hogy egyelőre egy támadójátékra kihegyezett gárda ellen nagyon nehézkes a Pelicans – márpedig ilyenből jó pár akad az NBA-ben… A New Orleans idegenben egyébként továbbra is 50 százalék felett áll, ebben bízhatnak, no meg abban, hogy Rajon Rondo szépen lassan beépül a csapatba, ma 13 pontig és 6 gólpasszig jutott, támadásban nem is mutattak rosszul. Most jön majd a védekezés ráncba szedése – ennek gyakorlására jó alkalom lehet a Thunder elleni hazai összecsapás...

A Nuggets legjobb dobói: Murray 31/9, Harris 22/12, Millsap 20/9.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 17, Moore 16/6, Cousins 14.

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 113-122

Remekelt a Lakers újonca. Lonzo Ball ugyan nem támadt fel, de ma 38 percig a pályán lehetett hagyni, keveset vállalt (3/7 mezőnyből), viszont sokat melózott (6 pattanó, 6 gólpassz, 5 szerzett labda) – a prímet viszont a kerek 30-at hintő, mellé 10 pattanót lekapó Kyle Kuzma vitte, hatodszor jutott legalább 20 pontig, ez eddig a legjobb az idei újoncoknál. A kiscsatár-erőcsatár húzta a kezdőötöst, ahol Ballon kívül mindenki legalább 13 pontot szerzett, a kispadról Randle is eljutott 13-ig, Corey Brewer 9-ig – a támadójátékkal nem lehetett gond, a Suns egy nappal korábban kapott 146-ot a Rocketstól. A védekezésben viszont a vendégek mindig megtalálták a lyukakat, a második negyedből végig előnyben voltak, Luke Walton egyszerűen nem tudott találni egy elöl-hátul jól működő ötöst. Rossz hír, hogy legközelebb a 146 pontot hintő Denvert fogadják...

Booker a sereg élére állt. A hátvéd hat triplát szórt be az első félidőben, ezzel segített kiépíteni a 12 pontos előnyt, amivel aztán már jól sáfárkodott a Suns. A vendégeknél kezdett Greg Monroe, de gyorsan lekapták, mert védekezésben semmit nem tudott hozzátenni, így a beteg Tyson Chandler helyén Alex Len alkotott (17 pont, 18 pattanó, 2 blokk), volt tehát valaki, akire lehetett számítani a palánk alatt – ez elég is volt a Phoenix kisembereinek. Booker mellett a Ulis-James duó 24 pontot és 15 gólpasszt jegyzett, Troy Daniels és Josh Jackson is jól szállt be, de a születésnapos horvát, Bender is eljutott 10 egységig – most a Bulls következik otthon, lehet tovább építkezni. 

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 30/6, Lopez 19/6, Ingram 17.
A Suns legjobb dobói: Booker 33/18, Len 17, Ulis 15/6.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus