Rangadók előtt a nyugati élmezőny

Tizenkét meccses játéknap következik az NBA-ben, ahol olyan rangadókat is láthatunk, mint például a Cavs-Clippers, a Thunder-Wolves vagy éppen a Bucks-Nuggets - ezeket érdemes tudni a mai alapszakaszforduló előtt.

Cleveland Cavaliers – Los Angeles Clippers 01:00

Ez egy kiemelt rangadója lesz a játéknapnak, a Cavs és a Clippers is a saját konferenciájának legjobbjai közé tartozik, előbbi a keleti ötödik, utóbbi a nyugati harmadik helyen áll, már ez is jól megmutatja, hogy nagyjából mire számíthatunk. A Cleveland az elmúlt tíz meccsén csak egyszer kapott ki, néhány napja a Bucks ellen maradt alul Bickerstaff csapata, de ezen kívül makulátlan a csapat teljesítménye. A Clippers szintén hasonlóan remek formában van, a vendégek 8-2-t hoztak az utóbbi időszakban és zsinórban öt sikernél járnak – ráadásul ebből az öt győzelemből három a Thunder, a Lakers és a Boston ellen született, komolyabb csapatok sem tudták tehát megállítani Leonardékat. Ivica Zubac még nem térhet vissza sérüléséből, a hazaiak oldalán viszont Evan Mobley személyében lesz egy nagy visszatérő, a Cavs magasa közel nyolc hét után léphet újra pályára, a hírek szerint kb. egy húszperces limitre lesz belőve az ő játéka. Nehéz bármit is jósolni, két remek formában lévő topcsapat játszik rangadót egymással, bár Mobley már visszatérhet, de még korlátozott szerepben aligha ő lesz a döntő faktor, nagyon kiegyensúlyozott, playoff-hangulatú mérkőzésre lehet számítani, ami abszolút kétesélyesnek várható.

 

Charlotte Hornets – New York Knicks 01:00

Itt nem kell sokat gondolkodni, ha esélyest kell megnevezni, a Knicks jelenleg nagyon éles és már a negyedik Keleten, Brunsonék az elmúlt tíz meccsükön nyolcszor tudtak nyerni, legyőzték többek között nemrég a Denvert is, így a mai alkalommal is hatalmas esélyesként lépnek pályára a tankoló Hornets ellen. A hazaiak csak elvétve tudnak néha győzelmeket szerezni, idén csupán csak tízszer sikerült ez nekik, az elmúlt napokban a Detroit-Houston-Utah nem túl acélos triótól is sima vereségeket szenvedtek Bridgesék, nagyon mélyen vannak, így reálisan nézve ma még úgy sem igazán rúghatnak labdába, hogy Mitchell Robinson mellett Julius Randle sem bevethető a Knicksnél. A felek eddigi mindhárom egymás elleni meccsét a NYK nyerte, hatalmas meglepetés lenne, ha ma ez megváltozna.

 

Boston Celtics – New Orleans Pelicans 01:30

Ez is egy érdekes párosítás lehet, bár a Pelicans nem most éli legjobb időszakát és az utóbbi négy meccséből háromszor is kikapott a csapat – igaz, hogy a Suns-Jazz-Thunder-Bucks menetrend nem volt túl egyszerű. A Celtics továbbra is vezeti a ligát, de az elmúlt alkalommal a Clipperstől meglepően simán kapott ki, ez volt a gárda második hazai veresége a szezonban, ettől függetlenül a kelták a mezőny legjobbjai, ez nem is lehet vitás. A vendégeknél elvileg mindenki bevethető, a Bostonnál viszont Horford és Porzingis játéka is kérdéses, Kornet pedig jó eséllyel nem lép pályára – további centerek híján valamelyik magasnak biztosan ott kell lennie a pályán ma, hogy ne teljesen small ball kerettel játssza a meccset a Celtics, ettől függetlenül viszont most egy haloványabban teljesítő NOP ellen hazai pályán a kelták győzelmére mutatkozik nagyobb esély.

 

Miami Heat – Phoenix Suns 01:30

A Miami talán a szezon legmélyebb gödrébe süllyedt az utóbbi héten, a hazaiak tízből hétszer is kikaptak és a Knicks elleni zakóval egymás után hatodik vereségüket könyvelték el, valahogyan muszáj lesz ebből a hullámvölgyből kimásznia Spoelstra legénységének, ha a stabil playoff-helyekre pályázik. A Suns az elmúlt hetekben nagyon rákapcsolt, zsinórban hét sikerig meg sem állt, de az elmúlt két alkalommal Indianában és Orlandóban hiba csúszott a gépezetbe és meglepő vereségek jöttek – annak ellenére, hogy Devin Booker az utóbbi három meccsén több, mint 50 pontos átlagot tett le a pályára. A Suns most egy hosszabb idegenbeli túra közepén van, egyelőre csak az első állomáshelyen, Dallasban sikerült nyernie, most viszont egy rosszabb formában lévő Heat ellen hoznia kellene egy győzelmet, főleg, hogy ezt követően kötelezők előtt áll majd Brooklynban, Atlantában és Washingtonban is. A Miaminál mindenki felépült a sérüléséből, nincs hiányzó, míg a Sunsnál a tegnapi meccset kihagyó Jusuf Nurkic szereplése kérdéses – Duranték bár fáradtabban lépnek pályára, de a jelenlegi formák alapján talán így is, idegenben is esélyesebbnek számítanak.

 

Brooklyn Nets – Utah Jazz 01:30

A Jazz érdekes időszakon van túl, bár december második felétől január közepéig a legélesebb csapatok közé tartozott, de a múlt héten zsinórban három zakó csúszott be a Thunder, a Houston és a Pelicans ellen – talán ez még bele is fért, főleg úgy, hogy a legutóbbi két meccsen a Washington és a Charlotte elleni kötelezőket is hozta a csapat. A Nets ellen szintén egy könnyebb meccs várhat Sextonékra, a hazaiak ugyanis bár legyőzték legutóbb a Houstont, de nagyon pocsék formában vannak, 3-7-es tízmeccses mintájuk alapján már kicsúsztak a keleti top 10-ből is, jól körvonalazódik, hogy nekik idén valóban az alsóházban van keresnivalójuk. A Jazz már kétmeccses előnyt élvez a mögötte lévő Rocketsszel szemben a nyugati tizedik helyen, nagy bravúr az, hogy féltávnál 50% fölött vannak a mormonok – most ezt a mérleget idegenben is javíthatják, annak ellenére is, hogy Ben Simmons november után először léphet újra pályára a Brooklynban.

 

Houston Rockets – Los Angeles Lakers 02:00

A Lakersnek minden meccs nagyon fontos, az aranysárga-lilák jelenleg bár ott vannak a playin-helyeken, de ennél természetesen többre vágynak, így minden győzelemre szükségük van a zárkózáshoz. A LAL egyébként talán túl van azon a mélyponton, ami az IST után zajlott a csapatnál, az utóbbi tíz meccséből hatot is megnyert, legutóbb pedig a Warriors otthonában kétszeri hosszabbítás után tudtak ünnepelni Jamesék, most mindenképpen folytatni szeretnék a sikersorozatot. Csakhogy Houstonban nem egyszerű ám nyerni, sőt: a Rockets eddig 16-8-ra áll hazai pályán, bár érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi időben mintha lépést tévesztett volna a csapat és egyre több hazai botlás csúszott volna be, többek között nagyon kellemetlen volt a tankoló Blazers elleni hazai vereség is – ettől függetlenül azért a tizenegyedik helyen lévő texasiaknak is a győzelmen jár az eszük, hiszen a top 10 elérése még reális cél lehet számukra. A Houstonnál nincs fontos hiányzó az aktív rotációból, a Lakersnél viszont a megszokott módon egyelőre James és Davis játéka is kérdéses, míg Reddish és Vincent biztosan kihagyja a találkozót – a két sztár várhatóan azért ott lesz a pályán, meglátjuk, hogy képesek lesznek-e a vendégek bevenni az idén eddig mindenki számára nehezen bevehető houstoni csarnokot.

San Antonio Spurs – Washington Wizards 02:00

Két hasonlóan alacsony színvonalat képviselő csapat mérkőzése mindig rengeteg kérdőjelet hordoz magában, a Spurs utcahosszal lemaradva utolsó Nyugaton, míg a fővárosiaknál csak a Pistons teljesít pocsékabbul – ezzel talán mindent el is mondtunk arról, hogy ezen a találkozón nagyjából mire lehet számítani. Érdekes módon azonban mindkét csapat győzni tudott az elmúlt alkalommal, sőt, a SAS egymás után kétszer is: a Portland legyőzése még csak-csak benne volt a pakliban, de a nyugati élcsapat Minnesota skalpjának begyűjtését abszolút nem tudjuk hova tenni. A Wizards két napja a Detroit ellen tudta megszerezni nyolcadik sikerét a szezonban, előtte viszont gyakorlatilag mindenkitől kikapott – a Spurshöz hasonlóan. Két tankoló gárda mérkőzésén csak a bizonytalanság lehet biztos, kérdés, hogy a felek mekkora elánnal vetik bele magukat a meccsbe és végül melyikük szeretne kevésbé kikapni, gyakorlatilag semmi tétje nincs a meccsnek, alacsony színvonalú, a gyenge védekezések miatt akár pontgazdag találkozóra is számíthatunk, amely bármelyik irányba eldőlhet.

 

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 02:00

Talán ez lesz a játéknap legnagyobb rangadója, a nyugati első két helyezett csap össze egymással, ráadásul egy hónapon belül már harmadjára – annyi különbséggel, hogy ezúttal már az OKC vezeti a konferenciát. A két csapat közül egyértelműen a Wolves van rosszabb passzban, Edwardsék csak két meccsüket tudták megnyerni az elmúlt héten, kikaptak például a Hornetstől és legutóbb a Spurstől is – ilyen céltalan és vakvágányon lévő csapatok ellen a listavezetőnek kérdés nélkül nyernie kellene, így viszont nem meglepő, hogy az utolsó tíz meccsén hét győzelmet ünneplő Thunder átvette a vezetést a tabellán. Azért az OKC elmúlt eredményei sem makulátlanok, bár remekül teljesített az utóbbi hetekben, de tegnap este Detroitban egy b2b második felén hatalmas meglepetésre kikapott, bár ezt talán egy egyszeri kihagyásnak és a fáradtságnak be lehet tudni. A felek már háromszor játszottak egymással idén, az elsőt a Minny, az elmúlt két találkozót viszont a Thunder nyerte meg, az utolsó felvonás pedig kifejezetten fontos lehet az alapszakaszt illetően, kíváncsian várjuk, hogy melyik csapat akarata tud érvényesülni ezen a kiemelt derbin.

 

Memphis Grizzlies – Sacramento Kings 02:00

A Memphis tegnap este a Pacerstől szenvedett vereséget, és összességében hiába nyert meg előtte egymás után három meccset is, alapvetően az alsóházi nyugati csapatok közé sorolható a gárda, elsősorban rengeteg sérültjének köszönhetően. A Kings az elmúlt napokban egy hárommeccses győzelmi szériát tudott kialakítani, megverte az Atlantát, a Golden State-et és a Dallast is, előtte viszont felemás eredményeket hozott a csapat, így igencsak leszakadt a nyugati élmezőnytől. Most viszont a vendégeknek remek lehetőségük van a veretlenségi sorozatuk folytatására, a Grizzliesnél annyi a sérült, hogy Taylor Jenkins alig tud épkézláb NBA-szintű csapatot a pályára küldeni, így pedig majdnem minden csapat ellen hendikepből indulnak a Macik, így lesz ez a mai Kings elleni meccsen is, masszív meglepetés lenne egy hazai győzelem.

 

Dallas Mavericks – Orlando Magic 02:30

Egyik csapat sem büszke az utóbbi hetek eredményeire, a Dallas egy, a Magic két meccsét nyerte csak meg az utóbbi öt alkalomból – bár a vendégek a tegnapi játéknapon a Suns ellen tudtak egy nagy győzelmet aratni, ami megint arra enged következtetni, hogy formától függetlenül bárkit meg tudnak lepni Bancheróék. A Dallas most ráadásul pocsék formában van, az utóbbi időszakban csak Luka Doncic 73 pontjával tudta nagy nehezen legyőzni az Atlantát, kikapott a Lakers, a Boston, a Phoenix és a Sacramento ellen is – most pihentebben és hazai pályán talán egy fokkal könnyebb dolguk lesz a texasiaknak, bár a Magic már számtalanszor igazolta, hogy őket senki sem veheti félvállról. Kyrie Irving még ma sem lesz ott a pályán, de Powell, Jones és Exum szereplése is kérdéses a hazai oldalon, kíváncsian várjuk, hogy képes lesz-e a Dallas kihasználni azt, hogy az Orlando pihenőnap nélkül érkezik, már csak amiatt is fontos lenne Doncicéknak egy siker, mert egyre inkább érdemes hátrafelé tekintgetniük, hiszen már a Lakers és a Jazz is csak másfél meccsre van tőlük…

 

Denver Nuggets – Milwaukee Bucks 03:00

Ez megintcsak egy kiemelt rangadó lesz egy keleti és egy nyugati topcsapat között, a Bucks a második, a Nuggets a negyedik helyen áll a konferenciájában – a Milwaukee hátránya három meccs a Bostontól, míg a címvédő hiába csak negyedik, de egy hajszállal van csak lemaradva a nyugati első OKC-től. A mérkőzés a Bucks új vezetőedzője miatt is érdekes lehet, Doc Rivers ugyanis ma ülhet le először a Milwaukee kispadjára, meglátjuk, hogy miben és hogyan változtat majd a csapata játékán. Egyébként mindkét fél jó formában várhatja ezt a rangadót, a Nuggets és a Bucks is hét meccsét nyerte meg tízből, nagyon nehéz különbséget tenni most a csapatok között, éppen ezért egy végletekig kiélezett, rájátszás-hangulatú, szoros meccsre van kilátás, elméletileg egyik oldalon sem lesz hiányzó, ami csak még kiegyenlítettebbé teheti a derbit.

 

Portland Trail Blazers – Philadelphia 76ers 04:00

A Sixers ugyan az utolsó két meccsén Indianában és Denverben is kikapott, de most ez nem sokat nyom a latba, a Blazers ugyanis back-to-back lép pályára és eleve nagyon gyenge teljesítményt hoz – Simonsék legutóbb a Spurstől és a Bullstól is kikaptak, a Sixers ellen pedig nem sok esély mutatkozik arra, hogy megtörjék a negatív szériájukat. A Philly az elmúlt alkalommal a Nuggets ellen maradt alul, bár érdemes kiemelni, hogy azon a meccsen sem Embiid, sem Maxey, sem pedig Harris nem volt ott a pályán – most hivatalosan mindhárom játékos szereplése kérdéses, de ettől függetlenül magabiztos győzelem várható el a vendégektől, egy újabb botlás már nem férhet bele a tankoló oregoniak ellen.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus