Steph Curry 51 pontjával nyert a GSW, kikapott a Cavs

Curry megőrült, de Wall tartotta a lépést - Charlotte-ban buktak LeBronék - Durant meccset nyert - Aldridge szezoncsúcsot dobott

Steph Curry elképesztő, 51 pontos estéjével győzött a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Washington ellen, bár a túloldalon John Wall is hatalmas mérkőzést játszott. A Charlotte megállította a Clevelandet, nem hibázott viszont a San Antonio és az OKC - előbbi Aldridge szezoncsúcsával, utóbbi Westbrook hatalmas tripla-duplájával és Durant győztes kosarával hozta soros mérkőzését. Meglepetésre otthon kapott ki a Clippers a Minnesotától, Sacramentóban győzött a Bulls, Dallasból távozott sikerrel a Miami, az Atlanta pedig 38 pontot vert a Philly-re - íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers 106-97

Megtört az átok. Legponterősebb játékosa, vezére nélkül lépett parkettre a Hornets, de akadt, aki pótolni tudta Kemba Walkert: Lin (7/13 mezőnyből, 8/11 büntető, 8 gólpassz), és Williams (5/7, 3/5 tripla), valamint a padról Kaminsky (7/8, 6 lepattanó) fontos támadásbeli szereplőként húzták a hazai gárdát. A harmadik negyedben állva hagyta vendégét a Charlotte és 16 pontot vert rá, amivel nem csak a vezetést szerezte meg, hanem a momentumot is saját oldalára billentette, így biztosan húzta be a mérkőzést. LeBron James 21 mérkőzésből álló győzelmi szériával bírt eddig a Hornets-szel szemben, de Linék megtörték a közel hat éve (2010. február 19.) húzódó rossz sorozatot.

Melyik a Cavs igazi arca? Az első félidőben bár nem hozott össze hatalmas előnyt, pontosan játszott a vendég gárda, eladott labda nélkül hozták le az első huszonnégy percet Irvingék. Viszont fordult a kocka, s a térfélcsere után 8 eladott labdát vétett a Cleveland, továbbá hihetetlen mértékben maradt alul lepattanózásban (28-49), újfent nem jött plusz a cseréktől, igaz hozzá kell tenni, hogy Dellavedova hiányzott az együttesből. Irving és James hozott egyedül meghatározó teljesítményt, rajtuk kívül csak JR Smith védőmunkáját lehet kiemelni, aki a végjátékban elvesztette fejét, s ezzel eltemette a Cavs felzárkózási, fordítási esélyeit. James újabb mérföldkövet hagyott maga mögött, Kevin Garnettet megelőzve már ő a liga történetének 16. legponterősebb játékosa.

A Hornets legjobb dobói: Lin 24/6, Williams 16/9, Kaminsky 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/3, James 23, Smith 14/12

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 86-124

Csak annyit, amennyit kell. Nagyon hamar edzőmérkőzéssé degradálta idegenbeli fellépését a Hawks. Nyolc játékos jutott el legalább két számjegyű ponttermésig a vendég gárdánál, mely végig előnyben játszott, az megszerzett labdákból 29 pontot tett az eredményjelzőre, s akadt a találkozónak olyan pontja, melyen már 43 ponttal vezetett. Kis túlzással meg sem izzadtak az Atlanta játékosai, biztosan és könnyedén hozták a kötelezőt.

Eladott labdák mindenhol. Az első félidőben egy más, alacsonyabb ligában játszó együttes benyomását keltette a 76ers, mely 15 eladott labdát adott el ebben a periódusban és összesen 24-gyel zárt. Eddig 12 mérkőzést veszített el a Philadelphia 20-nál több ponttal, „szerencsére” a Spurs elleni 51 pontos fiaskó alulmúlása nem forgott veszélyben. Egyedül Stauskas (5/7 mezőnyből, 2/3 tripla, 5/5 büntető) dicsérhető a hazaiaknál, a frusztrált hozzáállás, koncentrációt mellőző játék nem épp összhang-kovácsoló a későbbiekre nézve.

A 76ers legjobb dobói: Stauskas 17/6, Canaan 11/9, Okafor 10, Noel 10
A Hawks legjobb dobói: Scott 13/3, Hardaway Jr. 13/3, Bazemore 12/6, Sefolosha 12/3, Muscala 12, Schröder 12

Boston Celtics – Detroit Pistons 102-95

Majdnem elrontotta a Celtics. Óriási energiával kezdte a meccset a hazai csapat, az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek ki Bradley-ék, a nagyszünetben kereken hússzal, valamivel később pedig 24-gyel is vezettek már. A vége azonban izgalmasra sikerült, a záró etapban belealudtak a nagy előnybe és tízen belülre zárkózott a Pistons, de végül egy-egy fontos kosárral lemenedzselte az utolsó perceket a Boston. A festékből 54-26-ra nyertek Sullingerék és főleg a védekezésük remekelt ismét, 40% alatti mezőnymutatón tartották a vendégeket és az utolsó negyedet leszámítva óriási különbség volt a csapatok között.

Caldwell-Pope szerencsétlen sérülése. A Detroit dobóhátvédje a második negyed végén vált ki, amikor megcsúszott egy vízfolton és megsérült a lágyéka – a második félidőben már nem tért vissza a parkettre. Az ő pontjai is hiányoztak, de ezúttal sem Drummond, sem Jackson nem játszott igazán nagyot, legalábbis a Boston védekezését nem tudták kellően megbontani – a festékig sokszor el sem jutott a labda, így pedig nem volt sok esélyük a sikerre. A vendégek így nyolcadikak, a hazaiak pedig negyedikek keleten, közöttük 2,5 meccs a távolság.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 17/6, Bradley 15/3, Turner 14
A Pistons legjobb dobói: Jackson 17/9, Drummond 16, Ilyasova 16/6

Brooklyn Nets – Indiana Pacers 100-114

Magabiztos volt az Indiana. A vendégek egy 17-9-es etappal nyitották a találkozót, majd a második negyedben a Brooklyn hibáit kihasználva húsz pontra növelték előnyüket. A fordulás után a Young-Johnson duó vezérletével megkezdte a felzárkózást a Nets, de a Pacers kezelte a szituációt és a 27 pontos CJ Miles révén mindenre érkezett válasz – mástól nem kellett extra, 50% feletti mezőny- és triplamutatót produkált a csapat. Érdemes még kiemelni a három blokkot kiosztó Myles Turnert és a nagyot hasznosan beszálló cserepadot is, az Indiana pedig ezzel a sikerrel megelőzte a Detroitot keleten.

Egy hatodik ember hiányzott. A Nets kezdőcsapata többé-kevésbé rendben volt, mindenki remekül tette a dolgát (Johnson és Lopez együtt 41 pont, Young dupla-dupla, Ellington 16 pont, Sloan irányított), igaz, védekezésben nekik is akadtak gondjaik – a komolyabb probléma a cseresorral adódott. A kispadról senki nem tudott érdemben hozzátenni a meccshez, míg a túloldalon Miles és Allen ketten beszórtak 39 pontot, ezt pedig nem tudták ellensúlyozni a hazaiak – zsinórban ötödik vereségükkel továbbra is csak a Philadelphiát előzik meg a konferenciában.

A Nets legjobb dobói: Lopez 21, Johnson 20/12, Young 16, Ellington 16/6
A Pacers legjobb dobói: Miles 27/12, George 17/6, G. Hill 13/6

Washington Wizards – Golden State Warriors 121-134

Steph Curry megőrült. Néhány gyengébb találkozó után most ismét „eldobta az agyát” a regnáló MVP, egészen hihetetlen estét produkált. Curry már az első negyedben beszórt 25 pontot, félidőben 36-nál járt, végül 51-gyel (!) zárt – méghozzá úgy, hogy 11/16 triplát (!) süllyesztett el. Az egészen értelmezhetetlen teljesítmény mellé Klay Thompson is beszórt még 24-et hat triplával, Draymond Green pedig idei 10. tripla-dupláját szállította öt blokkal megspékelve, ám a védekezés finoman szólva sem volt egyben a címvédőnél – ennek köszönhetően a Wizards még a harmadik negyedben is partiban volt, végül azonban nem tudta ellensúlyozni ezt a formát.

John Wall is káprázatos volt. A Wizards irányítója sem akart lemaradt Curry mögött és végül 41 pontos szezoncsúccsal, valamint tíz gólpasszal zárt – ő 17/25-öt dobott mezőnyből 3/3 tripla mellett. Az ő félelmetes estéjével maradt végig meccsben a Washington, a kezdeti 15 pontos hátrányt ledolgozták a harmadik negyedben a hazaiak és egy kosárnyi távolságra közelítettek, ám jött egy 10-0-s GSW-futás és innen már nem volt visszaút – szenzációs meccsen aratta zsinórban nyolcadik sikerét a Warriors.

A Wizards legjobb dobói: Wall 41/9, Beal 18/3, Nené 12, Sessions 12/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 51/33, Thompson 24/18, Green 12, Barnes 12/3

Oklahoma City Thunder – Orlando Magic 117-114

Durantnek volt önbizalma. Hiába szerezte meg sorozatban harmadik tripla-dupláját már a harmadik negyed elején Westbrook, a Magic végig tartotta a lépést, sőt, fél perccel a mérkőzés vége előtt még vezettek is a vendégek. Westbrook egy betörés után egyenlített, a túloldalon Ibaka blokkolt és hét másodperccel a vége előtt nem kért időt a Thunder – Durant elkérte a labdát, felhozta, majd a védője felett bevágta a győzelmet jelentő triplát. Ő is parádés estét futott, hiszen 37 ponttal zárt (12/25 mezőnyből, 6/12 tripla), mellette Westbrook elképesztő tripla-duplája (24 pont, 19 lepattanó, 14 gólpassz) és Ibaka hat blokkja említhető a pozitív oldalon, a többiek most a háttérbe szorultak – ez egy szoros, de nagyon fontos győzelemre volt elég.

Szerencséje sincs a Magicnek. Játékban mindenképpen kilábalt a januári gödörből az Orlando, de sem a sorsolás, sem a szoros végjátékok nem kedveznek nekik az utóbbi időben. Victor Oladipo 37 pontos estéjét sem tudták kihasználni, hiába jutottak el rajta kívül is még négyen legalább 13 pontig, a Durant-Westbrook duót ma nem lehetett túldobni, így az utolsó pillanatokban elvesztették a meccset – az utóbbi 16 fellépésükből a 14.-et. Elsősorban egyébként a büntetők hiányoztak, Oladipón kívül szinte senki nem tudott a vonalra állni, a Thunder pedig tízzel több pontot szerzett innen, mint a Magic – igaz, ez is belefért volna, ha nincs az az utolsó fél perc…

A Thunder legjobb dobói: Durant 37/18, Westbrook 24, Kanter 13/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 37/9, Hezonja 16/12, Vucsevics 16

Dallas Mavericks – Miami Heat 90-93

Wade és Nowitzki is a nagyszünet után lendült bele. A két ikon egymás múlta alul az első két negyedben, előbbi 1/11-et, utóbbi 2/7-et dobott mezőnyből, a csapataik pedig nem jutottak dűlőre – innentől aztán Wade 16, Nowitzki 20 pontot szórt a végső dudaszóig. A Heatnél ott volt a gyengén dobó, de húsz pontig így is eljutó Bosh, illetve a festékből Deng és Whiteside is eredményes volt, így a záró etapot ők kezdhették kilencpontos előnyből. Ugyan ebből faragott a Mavs, de Deng csapata összességében második tripláját egy perccel a meccs vége előtt, döntő pillanatban süllyesztette el és bár Wade kihagyott büntetője után maradt még egy lövése a Mavsnek, Felton triplája lejött a gyűrűről.

Whiteside erősen tért vissza. A Heat centere egyelőre 17 percet kapott a padról beszállva, ez idő alatt azonban 5/5-ös mezőnymutatóval szórt be tíz pontot, leszedett kilenc lepattanót és kiosztott öt blokkot, azonnal komoly hatással volt a találkozóra. A Deron Williams nélkül kiálló Dallasból ezúttal hiányzott az átütőerő, Nowitzki nagy második félidejének és Barea tripláinak köszönhették, hogy volt esélyük az utolsó pillanatokban is – Parsons az első negyedben beszórt 12 pontot, utána viszont semmit, más pedig nem tudott érdemben hozzátenni elöl. Érdekesség, hogy mindkét fél nagyon vigyázott a labdára, hiszen összesen 11 alkalommal veszítették el azt.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 28/6, Parsons 12/3, Barea 11/9, Felton 11
A Heat legjobb dobói: Bosh 20, Wade 18, Deng 15/3

San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans 110-97

Aldridge és Leonard eldöntötte. Nem adta könnyen magát a Pelicans, végig tapadt ellenfelére és még hét perccel a vége előtt is csak négy pont volt a különbség, ám ekkor a Spurs két sztárja még egy szinttel feljebb kapcsolt és erre már nem tudtak mit lépni a vendégek. Aldridge végül 36 pontos szezoncsúccsal (12/20 mezőnyből, 12/12 büntető) és három blokkal, Kawhi Leonard pedig 26 ponttal (11/17 mezőnyből) tolta meg csapata szekerét, a gárda összességében nagyon hatékonyan dolgozott – az is belefért, hogy Tony Parker csak két pontot szerezzen. Rossz hír viszont, hogy a hajrában megsérült Manu Ginobili, bővebbet egyelőre nem tudni az állapotáról.

Védekezés és triplák. A lehetőségekhez képest hozta magát elöl a Pelicans, Davis, Cole és Holiday is megtette, amit kellett, de a támadójátékukból hiányoztak a triplák – mindössze 3/19 hármasuk akadt be, ami miatt nem igazán tudtak futásokat vezetni. Emellett ráadásul nem tudták kikapcsolni a Spurs két működő fegyverét, Davis hiába szerzett négy labdát és osztott ki négy blokkot, Aldridge-zsel nem tudott mit kezdeni, ráadásul a 19 eladott labda sem az ő ügyüket segítette – az utolsó percekben mindenre válaszoltak a hazaiak és megőrizték előnyüket.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 36, Leonard 26/3, Green 16/12
A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Holiday 20, Cole 14

Utah Jazz – Denver Nuggets 85-81

Favors és a videózás döntött. Kőkemény védekezés és pontatlan támadójáték jellemezte a mérkőzést, amely csak az utolsó pillanatokban dőlt el. Nyolc pontnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki, a hajrában inkább a Jazz akarata érvényesült és a 16 pontos, 11 lepattanós, 6 blokkos Derrick Favors vezérletével át is vették a vezetést a hazaiak – Favors kulcsfontosságú kosarakat is jegyzett, ám ez önmagában kevés lett volna. Hét másodperccel a vége előtt Booker harcolt egy támadópattanóért, mely közben kilépett és elsőre a Denvernek adták a labdát 83-81-nél – a videózás után viszont visszaadták a Jazznek, így nagy csatában aratott győzelmet a Utah.

Senki nem tudott fellépni a Denverben. Danilo Gallinari 24 pontját illik kiemelni, de a dobáson kívül sok hasznosat ő sem csinált, társai pedig bőven elmaradtak tőle is – sem a tripláik, sem a büntetőik nem ültek, a 37%-os mezőnymutató és a 11 gólpasszra jutó 14 eladott labda jól jellemzi a támadójátékukat. Ennek ellenére a kemény védekezésnek köszönhetően egy labdára voltak a sikertől, ám Favors és az akarat (vagy a szerencse) a hazaiak javára döntött – így a két csapat között öt meccsre nőtt a távolság.

A Jazz legjobb dobói: Favors 16, Hayward 16, Gobert 12
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/6, Faried 14, Harris 11/3

Sacramento Kings – Chicago Bulls 102-107

Nagy győzelem a Bullstól. Jimmy Butler térdfájdalmak miatt kihagyta a mérkőzést, a helyén kezdő E’Twaun Moore viszont élete meccsét játszotta, 24 pontot termelt be. Javarészt egyébként a Chicago irányította a játékot, és bár Rose és Gasol 13 labdát szórt el, az irányító 9 gólpasszal, a center pedig 13 pattanóval kompenzálta ezeket. A Bulls kiegyensúlyozottan támadott, beszórtak 11 triplát, kiharcoltak 21 büntetőt - bár a végjátékban volt egy megingásuk, ezúttal nem hagyták, hogy fordítson ellenfelük.
 
Cousins visszatért. Nagyjából ennyi öröme volt a mai meccsben a hazai publikumnak, a magasember sokoldalúan kosarazott (13 pattanó, 2 blokk, 3 labdalopás, 4 gólpassz), de a lendület ezúttal hiányzott a Kings játékából. Rajon Rondo félig sérülten vállalta a játékot, és bár kiosztott 9 gólpasszt, közel sem volt olyan hatással a támadásokra, mint szokott. Emiatt Rudy Gay sem tudta elkapni a ritmust, a kiegészítő emberek (Collison, Belinelli, Casspi) jó játéka pedig ezúttal kevés volt – a végjátékban fel tudtak zárkózni, de túl későn indították meg a hajrát. Az All-Star Gáláig hátralévő 4 meccsük idegenben lesz, könnyen lehet, hogy ez a bő egy hét vízválasztónak bizonyul majd.
 
A Kings legjobb dobói: Cousins 30, Collison 19, Belinelli 18/9.
A Bulls legjobb dobói: Moore 24/12, Rose 21, Gasol 16/6.

Los Angeles Clippers – Minnesota Timberwolves 102-108

Tökéletes este. A Lakers elleni vereség után összekapta magát a Wolves, és ami örömteli lehet nekik: a győzelmet három fiataljuk révén húzták be. Andrew Wiggins a back-to-back második részén is elérte a 30 pontos határt, Towns dupla-duplázott, LaVine pedig a padról adott lendületet a gárdának. Mellettük a szintén nem öreg Dieng is dupla-duplázott, Rubio pedig 7 gólpassza mellett ellopott 5 labdát, utóbbi ráadásul az utolsó percben büntetőket harcolt ki és gólpasszt is adott.
 
Megszakadt a nagy széria. Zsinórban 14 alkalommal verték Paulék a Minny-t Los Angelesben, ez volt a leghosszabb aktív sikersorozatuk egy csapat ellen. Az irányító ma egészen a végjátékig jó volt, ott viszont elvesztette a fejét, technikait is begyűjtött – lehet, hogy e nélkül is kikapott volna a csapata, de az ő vesszőfutása tette biztossá a vereséget. A Clippers most nem volt olyan lehengerlő, mint az elmúlt hetekben, a Wolves ügyesen használta ki a hibáikat, és végig fej-fej mellett haladt velük. Úgy tűnt, hogy a hazaiak fejben egy simább meccsre számítottak, nem igazán volt ritmusa a játékuknak, ennek pedig a két nehéztüzér, Redick és Pierce (ketten összesen 8 pont) itta meg a levét, simán levédték őket a vendégek.
 
A Clippers legjobb dobói: Paul 22/12, Crawford 21/3, Jordan 18.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/9, LaVine 17/6, Towns 17/3.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus