Teljes a playoff-mezőny: a Heat és a Pelicans jutott be a rájátszásba

A Bulls és a Kings sem igazán tudta megnehezíteni az otthon játszó csapat dolgát.

Miami Heat - Chicago Bulls 112-91

Erik Spoelstra zseniális húzása döntött. A Miami rutinos szakvezetője nem esett kétségbe Jimmy Butler kidőlése miatt, inkább egy rá jellemző taktikai váltást hajtott végre és centerét, Bam Adebayót védekezésben rátette DeMar DeRozanre. A meccs után Spoelstra el is mondta, hogy DeRozanben érezték azt, hogy megőrül és képes eldönteni egy ilyen mérkőzést, ezért legjobb védőjüket tették rá, ami be is jött: a Bulls vezére eljutott ugyan 22 pontig és nem is dobott rosszul, de ezzel a húzással megborították a Chicago kezdőjének támadójátékát. Eközben náluk a Butler helyére bekerülő újonc, Jaime Jaquez Jr. 21 pontot termelt, Tyler Herro (24 pont, 4/9 tripla, 10 lepattanó, 9 gólpassz) majdnem tripla-duplázott, míg a padról beszálló Kevin Love két hármasa mellett kiharcolt és bedobott 10 büntetőt is. Fontos kiemelni, hogy Nikola Jovics komoly érdemeket szerzett az első negyedes attakban, illetve a kispadról Haywood Highsmith és Delon Wright védekezésben rengeteget dolgozott, nem igazán volt gyenge pontja a Miaminak. A Heat az első negyedben egy 19-0-s futással megalapozta, a harmadik-negyedik negyed környékén pedig egy 14-0-s rohanással be is biztosította a sima győzelmet és készülhet a Boston Celtics elleni ütközetre. Az előző négy évből háromszor ez a két gárda játszotta a konferencia-döntőt, és a Heat közönsége a lefújáskor rá is kezdett a “We want Boston” rigmusra. 

Összeomlott a Bulls. Adebayo DeRozanre állítása ellenére jól kezdte a meccset a Chicago, azonban ahogy telt az idő, úgy kezdett el szétesni a támadójátékuk, ami leginkább a rengeteg rossz dobásban nyilvánult meg - a rossz ritmus miatt hiába dobhattak sokszor üresen, sorra hibáztak. Ebben a kezdőötös tagjai jártak az élen, Ayo Dosunmu 2/11 hármassal, a bokaficammal is 33 percet vállaló Alex Caruso 2/8-as mezőnnyel, Coby White 5/16-os mezőnnyel zárt, de Nikola Vucsevics 7/17-es mezőnymutatója is gyenge egy ilyen összecsapáson. A második negyedben sikerült ugyan stabilizálni a helyzetet és visszajönni 10 pontra, de ezen az estén ez volt a maximum. 2023-hoz hasonlóan ismét a Miami és a playin jelentette a végállomást, jó kérdés, hogyan tovább, mivel DeRozan szerződése lejár a nyáron. 

A Heat legjobb dobói: Herro 24/12, Jaquez Jr. 21/3, Love 16/6.
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 22/9, Vucsevics 16/6, White 13/6.

New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 105-98

Gond nélkül nyert a Pelicans. Zion Williamson még messze van a visszatéréstől, Brandon Ingram egy sérülés után próbálja lerázni magáról a rozsdát, így a New Orleans nem túl jó előjelekkel várta a mérkőzést, azonban Willie Green vezetőedző kiváló munkát végzett a felkészítéssel - gyakorlatilag aki pályára került, hozzá tudott tenni a játékhoz. A meccs elején Ingram és Valanciunas húzta a csapatot, de eléggé akadozott a támadójáték, ám ahogy megérkezett a padról Larry Nance Jr., Jose Alvarado és Naji Marshall, átfutott ellenfelén a Pelicans. Itt sikerült egy 10-15 pontos előnyt kiharcolni, amit aztán egy kisebb megingástól eltekintve sikerült is megőrizni, sőt 97-77-nél közte hússzal álltak. A végén egy kissé kiengedtek, de a playoffba jutásukat nem fenyegette a Kings. Ingram végül 24 ponttal, 6-6 gólpasszal és lepattanóval, illetve több nehéz kosárral segített, Valanciunas (19 pont, 12 lepattanó) jól ellensúlyozta Sabonist, Trey Murphy III két triplával és nagy zsákolásokkal jelentkezett, Herb Jones sokat tett De’Aaron Fox lassításáért, a padról pedig a fenti trió 34 pontot, 15 pattanót, 7 gólpasszt, 6 labdalopást és 2 blokkot jegyzett. A Pelicans így készülhet a Thunder elleni elsőkörös csatára. 

De’Aaron Fox triplái és a vékony kispad jelentette a problémát. A Kingsnél az utóbbi hetekben Kevin Huertert sikerült valamelyest sikerült pótolni a védekezésben jó Keon Ellisszel, azonban a Legjobb Hatodik Ember-Díjra esélyes Malik Monk hiánya most nagyon érződött. A padról egyedül Davion Mitchell hozott értékelhető teljesítményt, de ez a Pelicans cseréi mellett eltörpült, így a második negyedtől végig futniuk kellett az eredmény után, a kapkodásba pedig egyre több hiba csúszott. Fox ugyan beszórt 35 pontot, de egyrészt 5 gólpasszára ugyanannyi eladott labda jutott, másrészt a 4/16-os triplamutatót nem teszi ki a dicsőségfalra. Domantas Sabonisra nem lehetett panasz (23 pont, 14 pattanó, 7 gólpassz), Harrison Barnes is mindent megtett, de azt már nem bírta el a Sacramento, hogy Keegan Murray triplái (2/7) besüljenek, illetve Ellis nulla ponttal, 0/4 hármassal zárjon - Mike Brown gárdája így a vártnál hamarabb kezdi meg nyári pihenőjét. 

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 24/3, Valanciunas 19, Murphy III 16/6. 
A Kings legjobb dobói: Fox 35/12, Sabonis 23, Barnes 17/9.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus