Tripla flop: egyszerre égett meg a GSW, a Cavs és az OKC

Kikapott a GSW, Curryt és Durantet kiállították - otthon égett meg a Cavs, idegenben a Thunder - gálázott a Rockets és a Clippers. 

A címvédő Golden State Memphisben, a keleti bajnok Cleveland pedig otthon, az Orlando ellen kapott komoly pofont, előbbinél ráadásul Steph Curryt és Kevin Durantet is kiállították - voltak meglepetések az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali játéknapján. Giannis Antetokounmpo újabb bődületes teljesítménnyel vezette győzelemre a Milwaukee-t, megégett Salt Lake Cityben a Thunder, kiütéssel győzött viszont a Houston, a Clippers és a Raptors is. 

Visszajátszás c. videós rovatunk a játéknap legérdekesebb jeleneteivel, legnagyobb egyéni teljesítményeivel és a mérkőzések hosszabb összefoglalóival ezen a linken elérhető!

Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 128-94

Élesebb volt DeRozan és a Raptors. A Toronto dobógépe influenzára utaló tüneteket produkált a nap folyamán, a mérkőzésen azonban ebből semmi nem látszott és már az első negyedben robbantott: 4/4 mezőnykísérletét és 7/8 büntetőjét értékesítve 15 pontot szórt, csapata pedig 17 egységnyi előnyt épített ki. DeRozan végül kereken 30-ig jutott a találkozó végéig, mellette jól játszott Lowry, beszórt 5/9 triplát Ibaka, 14 ponttal karriercsúcsot dobott Jakob Poeltl, minden jól működött - üröm az örömben viszont, hogy Jonas Valanciunas bokasérülést szenvedett még az első félidő végén és utána már nem is tért vissza a pályára. A 34 pontos különbség egyébként a legnagyobb, amennyivel a Raptors valaha felülmúlta a Sixerst.

Csak Simmonsnak lehet örülni. Ezúttal teljesen esélytelennek bizonyult a Philly, talán a back-to-back, talán Joel Embiid hiánya miatt, de pocsékul kosárlabdáztak a vendégek. Védekezésben képtelenek voltak megállítani ellenfelüket, rendszeresen elkéstek, nagyon sokat faultoltak, támadásban pedig szintén elég bizonytalanok voltak, kaptak tíz blokkot és 40% alatt tüzeltek mezőnyből. Egyedül az újonc Ben Simmons teljesítményének lehet örülni, aki 18 ponttal, 10 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, karrierje első három NBA-meccsén dupla-duplázott, ráadásul átlagban hat gólpasszt is kiosztott - apró szépséghiba, hogy mindhármat elveszítette a gárda.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30, Ibaka 21/15, Lowry 17/12 
A 76ers legjobb dobói: Simmons 18, Bayless 16/6, Anderson 12/6

Cleveland Cavaliers - Orlando Magic 93-114

Magabiztos meglepetés. Az első perctől kezdte uralta ezt a mérkőzést az Orlando, amely valósággal ízekre szedte a Cavalierst Clevelandben: már az első negyedben elérte a különbség a húsz pontot és amikor a harmadik játékrészben visszakapaszkodott a Cavs hét egységre, rögtön egy 12-0-val válaszoltak Rossék. A kiváló támadójáték mellett rendben volt a védekezés és úgy is simán nyomták le Kelet legjobbnak tartott csapatát, hogy sem Aaron Gordon, sem Elfrid Payton nem játszott - Nik Vucsevics (23 pont, 11/16 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) viszont ezúttal is vezérré lépett elő, DJ Augustin dupla-duplázott és Jonathon Simmons is kiválóan szállt be. Azt is megengedhették maguknak a vendégek, hogy pihentessenek és kiürítsék a kispadot a végén, senki nem játszott 28 percnél többet, a negyedik negyedben mégis volt már 106-69 is az állás. Az Orlando egyébként ezzel 2012 novembere óta először verte meg a Cavst és sorozatban 17 vereség után tudta legyőzni Jameséket.

Lesz mivel elszámolni. Iman Shumpertet leszámítva nem nagyon akadt jó teljesítmény a Cavsben, fáradtan, tompán mozogtak a hazaiak - LeBron James 14 pontot szerzett az első negyedben (bárki más összesen négyet), de ezt követően ő is elveszett a Magic szorításában. Nem jött be Jose Calderon kezdetése, de Wade és Crowder is pocsékul játszott, teljesen reménytelen volt a társaság - több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, 40% alatt dobtak, védekezésben pedig csak asszisztáltak a labdát kiválóan járató, kintről nagyszerűen dobó (17/35) Magic játékához. Két győzelem után így megvan az első pofon is Tyronn Lue együttesének, most némi pihenő után a Chicago ellen lehet javítani. 

A Cavaliers legjobb dobói: James 22/3, Shumpert 21/12, Love 19
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 23, Simmons 19/9, Fournier 13/9

Miami Heat - Indiana Pacers 112-108

Majdnem elrontotta a Heat. A második negyedben a cseresor (elsősorban Kelly Olynyk és Tyler Johnson) vezetésével és rendkívül agresszív védekezéssel állva hagyta ellenfelét a hazai alakulat és húsz pont feletti előnybe került, ezt azonban a záró játékrészben gyakorlatilag teljesen leadta és a Pacers egy labdányira közelített az utolsó percben. Ennél közelebb viszont már nem jutott, a kiválóan mozgó, percekig centert is játszó (14 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 5 blokk) James Johnson két büntetője pedig eldöntötte a találkozót, így végül hozta hazai győzelmét a Miami. A Hassan Whiteside nélkül játszó floridaiaknál egyébként Jordan Mickey volt a kezdő center, de elég sokat small-balloztak, az utolsó negyedet leszámítva pedig nagyrészt működött is Erik Spoelstra elképzelése.

Mutatott némi védekezést az Indiana. Az első két mérkőzésen szörnyű dolgokat produkált hátul a Pacers és ezúttal sem ez volt a fő erősségük Youngéknak, de a negyedik negyedben mégis sikerült feljebb kapcsolniuk és zavarba hozniuk a Miamit. Ez volt a kulcs a felzárkózásukhoz, elég sok rossz dobásba hajszolták bele Waiterséket, labdákat is szereztek és ezekből támadásban is beindult a gépezet: főleg Victor Oladipo (28 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Domantas Sabonis (18 pont, 12 lepattanó) villogott Myles Turner hiányában, de egyenlíteni végül már nem maradt idő. Most ugyan későn ébredt a társaság, de a negyedik negyedre lehet építeni a folytatásban, következőleg Minnesotában lépnek pályára. 

A Heat legjobb dobói: Dragic 23/6, Waiters 19/6, J. Johnson 14/3
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 28/12, Sabonis 18, Young 14, Jefferson 14

New York Knicks - Detroit Pistons 107-111

Nagyon mélyről jött vissza a Pistons. Erőtlennek, fáradtnak tűnt az első félidő nagy részében a vendégcsapat, a Knicks pedig tetemes előnyt harcolt ki ez idő alatt: 21 ponttal léptek meg a hazaiak és úgy tűnt, hogy uralják a találkozót. A fordulás után azonban felszívta magát a Detroit, Tobias Harris 31 pontjából 22 ezt követően érkezett, hirtelen megvolt az energia védekezésben is, így a negyedik negyedben már egálban voltak a felek. Érkezett két nagyon fontos tripla a vendégektől, majd szűk két perccel a vége előtt Reggie Jackson villant egy 2+1-gyel, ez pedig döntőnek bizonyult: innen már nem adta ki a kezéből a vezetést Stan Van Gundy csapata, Jackson az utolsó nyolc másodpercben bedobott még 4/4 büntetőt, így a Detroit nagy győzelmet aratott idegenben.

Porzingis reklamált. A Knicks vezére 33 ponttal próbálta győzelemhez segíteni csapatát, ezúttal is nagyon agresszíven játszott, de a mérkőzés után arról beszélt, hogy a hajrában több faultot is "elfelejtettek" befújni rajta - fél perccel a vége előtt például Drummondtól kapott egy blokkot, ami szerinte szabálytalan volt. A síp azonban néma maradt ezeknél az eseteknél, a New York pedig így újabb vereséget szenvedett, hiába játszott jól Porzingisen kívül Kanter (17 pont, 10 lepattanó) és O'Quinn (15 pont, 6/7 mezőnyből) is.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 33/9, Kanter 17, O'Quinn 16
A Pistons legjobb dobói: Harris 31/9, Drummond 21, Jackson 16/3

Chicago Bulls - San Antonio Spurs 77-87

Nem volt meggyőző a Spurs. Az első meccsek alapján nagyobb fölényre számíthattunk a San Antoniótól, de egyáltalán nem működött a támadójáték a vendégek részéről, csak szenvedtek a Bulls védekezése ellen - az első negyedet el is veszítették, félidőben pedig három ponttal jártak előrébb. A harmadik játékrészben jött aztán egy olyan időszak, ahol tíz pont körüli fórhoz jutottak a texasiak, elsősorban a 28 pontos, 10 lepattanós és ebben a periódusban 12 egységet szóró LaMarcus Aldridge-nek köszönhetően, aki egymaga a Chicago fölé tudott nőni és az általa jelentett különbséggel tudott nyerni csapata. Ezen felül a fegyelmezett védekezést lehet csak dicsérni a San Antoniónál, a csapatszinten bevert 1/12 (!) tripla gyalázatos, igaz, a záró etapban már így sem volt kérdés a győztes kiléte.

Nincs pont a Chicagóban. Jelen formájában nem képes potens támadójátékra a Bulls, főleg nem a Spurs védekezésével szemben - nincs egyetlen olyan játékos sem a keretben, akit scorernek lehetne hívni és aki stabilan szállítaná a kosarakat. Az újonc Lauri Markkanen 5/14-et, Justin Holiday 5/18-at dobott mezőnyből, büntetőből is csak kilencet harcolt ki az együttes, senki nem tudta megtolni a szekeret, 77 dobott ponttal pedig nem nagyon lehet mérkőzést nyerni az NBA-ben - hiába lehet dicsérni Lopezéket hátul, a győzelem ezúttal is elmaradt. 

A Bulls legjobb dobói: Lopez 16/3, Holiday 15/9, Markkanen 13/9, Grant 13
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 28, Gay 12, Gasol 10

Houston Rockets - Dallas Mavericks 107-91

Dominált a Houston. Három negyeden keresztül hatalmas fölényben játszottak a hazaiak, akiknél most először működött jól a védekezés és szépen megfogták a Mavst, egyik említett játékrészben sem kaptak húsz pontnál többet. Emellett támadásban is jó hatékonysággal dolgoztak, James Harden (29 pont, 6/13 tripla) folyamatosan eljutott a gyűrűig, de kintről is remekül célzott, ennek köszönhetően harminc pont feletti előnyben volt már a társaság, amikor az utolsó negyedet elengedte és elveszítette 33-15-re - emiatt nem lett végül kiütéses a győzelem, de a 3-0-s mérleg és a Chris Paul nélkül mutatott játék miatt így sem lehetnek elégedetlenek.

Sansztalan Mavs. Esélye sem volt ezen az estén a vendégcsapatnak, a Rockets gyorsabb, magasabb, atletikusabb játékosai nyomasztó fölényben voltak a lepattanózást tekintve, sokkal agresszívebben védekeztek, támadásban pedig könyörtelenül bedobták, amit be kellett - nem tudta tartani a lépést Rick Carlisle alakulata. Nagy elemzésnek nincs értelme, Smith és Harris nem, Nowitzki és Barnes pedig egészen pocsékul játszott, nem volt olyan játékelem, amelyben egy súlycsoportban lettek volna a felek. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/18, Gordon 18/3, Nené 14
A Mavericks legjobb dobói: Ferrell 19/9, Barea 19/9, Barnes 14/3

Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 111-101

Csúnya lett a vége. Ezúttal sem játszott jól a Golden State, védekezésben ismét rengeteget hibázott a bajnok, támadásban pedig két klasszisa próbált kiemelkedni: Steph Curry 37 ponttal (9/17 mezőnyből, 6/11 tripla), Kevin Durant pedig 29 egységgel igyekezett a gárda élére állni. Törekvéseiket azonban nem nagyon koronázta siker, a meccs végig a Memphis szájíze szerint alakult, a harmadik negyedben már komoly előnyben voltak a hazaiak és bár a végén zárkózott a GSW, Currynél és Durantnél is elszakadt a cérna. 43 másodperccel a vége előtt Curry dobott egy ziccert, majd faultot reklamált, amit nem kapott meg, ezért dühében eldobta a fogvédőjét, amiért kiállították - a hevesen reklamáló Durantet szintén kiküldték a játékvezetők, majd a tavalyi döntő MVP-je kivonulás közben felmutatta a középső ujját az őt hergelő memphisi publikumnak. A vége így meglehetősen csúnya lett a Warriors szempontjából, amely eddig három nagyon gyenge meccset játszott és 1-2-re áll, ráadásul két MVP-je is a kiállítás sorsára jutott...

Gasol és a védekezés. Türelmesen, fegyelmezetten és nagyon pontosan játszott a Grizzlies, védekezésben nem tudtak ugyan mit kezdeni a Curry-Durant párossal, de így is sikerült jelentősen limitálniuk a Warriors játékát, sőt, a megszokott kosárlabdát el is vették a bajnoktól. A harmadik negyedben már annyira ellenfele fölé nőtt a hazai alakulat, hogy futott egy 15-0-t, a GSW 6/22-t hajított mezőnyből a játékrész során, a hajrában pedig szintén nem tört meg a társaság, így komoly skalpot gyűjtött és 2-0-ról folytathatja. Támadásban ki kell emelnünk Marc Gasolt, aki 34 ponttal, valamint 14 lepattanóval állt a gárda élére és folyamatosan büntette a Warriorst a festékben, így döntő érdemei voltak a sikerben. Persze ez a Grizzles-győzelem valahol nem is meglepő: tavaly is megverték kétszer Curryéket, egyike voltak azon két csapatnak, amelynek ez sikerült, ráadásul a 2011-2012-es szezon óta 13-10-re vezetnek az azóta kétszeres bajnokkal szemben. 

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 34/6, Ennis 13, Evans 12/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 37/18, Durant 29/12, Thompson 14/6

Milwaukee Bucks - Portland Trail Blazers 113-110

Antetokounmpo döbbenetes. Nehéz jelzőket találni a Bucks klasszisának szezonrajtjára, azok után, hogy a Bostonnak és a Clevelandnek is harminc pont felett szórt, előbbit ráadásul nagy negyedik negyedével le is győzte csapata, most ezt a két teljesítményt is felülmúlta. Antetokounmpo 44 pontos karriercsúcsot szórt brutális (17/23 mezőnyből) hatékonysággal, a negyedik negyedben egymaga 17 egységet rámolt be és a hajrában természetesen nyerőemberré vált: az utolsó fél percben két labdát szerzett, a másodikból zsákolt egy méreteset 109-109-nél, majd a Blazers utolsó lehetőségénél betakarta Jusuf Nurkicot, így félelmetes estével vezette újabb győzelemre csapatát. A görög egyelőre megállíthatatlan: ezúttal Evan Turner volt vele szemben tehetetlen és az első három meccs után 38,7 pontot átlagol...

Közel állt a Blazers. A Lillard-McCollum páros vezetésével azért nem játszott alárendelt szerepet a Portland, sőt, az irányító 16 pontos negyedik negyedével és Jusuf Nurkic kosaraival visszajöttek még a hajrában - 108-101-es Bucks-vezetésről egyenlítettek ki 109-109-re. Hiába dobtak azonban kiválóan kintről, hiába állították meg egész jól a Milwaukee rohanását, a festékből így is 54-26-ra kaptak ki, a végén pedig képtelenek voltak megfogni Antetokounmpót - megnyertek ugyan három negyedet is, de ez a mérkőzés megnyeréséhez kevésnek bizonyult, így elszenvedték idei első vereségüket. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 44/3, Middleton 18, Snell 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/9, McCollum 26/9, Nurkic 17

Denver Nuggets - Sacramento Kings 96-79

Nem ízlett a back-to-back. Előző este még Dallasban aratott szép sikert a Kings, 24 órával később viszont gyakorlatilag nem voltak pályán Denverben – félidőben 34, három negyed után 52 egységnél jártak. Így semmi esélyük nem volt a győzelemre, a Randolph (11 pont, 9 lepattanó) kivételével teljesen szétesett kezdőötöst nem is erőltették. Annak örülhetnek, hogy De'Aaron Fox 18 pontot szórt jó százalékkal, így legalább egy újoncuk tapasztalati pontokat szerezhetett. 

Jokics nullázása is bőven belefért. Tartalékolva is remekelt a Nuggets kezdőötöse, senki nem töltött fent 30 percnél többet – érdekesség, hogy Nikola Jokics úgy csinált +21-et, hogy 9 pattanó és 7 gólpassz mellett nem szerzett pontot…A látványos asszisztokból viszont nem volt nála hiány, Millsap és Harris kiváló százalékokkal operált, a padról pedig Faried, Barton (15 pont, 5 pattanó) és Mudiay (10 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz) is kiválóan szállt be. A Nuggetsnak így megvan az első sikere, amiatt aggódhatnak, hogy kezdő hátvédjük, Jamal Murray irgalmatlan rossz dobóformában kezdte a szezont – az viszont feljegyzésre érdemes, hogy tavaly 13-szor maradtak 100 pont alatt, és az összes ilyen meccsüket elvesztették, most megtört ez a sorozat. 

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 18/6, Faried 18, Harris 17/9.
A Kings legjobb dobói: Fox 18/3, Labissiere 13/3, Randolph 11/3.

Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 96-87

Vissza a régi recepthez. Az előző szezonban néhol már-már sziporkázó támadójátékot láttunk a Jazztől, de a távozó Hayward és Hill ezt a varázst elvitte – így aztán visszatértek ahhoz, amihez nagyon értenek: a védekezéshez. Ebben a rendszerben Ricky Rubio (16 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) igazán otthon érezheti magát, és meg is mutatta mit tud, Russell Westbrookot gyakorlatilag leradírozta a pályáról. Ebben nagy segítségére volt a korábbi OKC-s Thabo Sefolosha, aki a sérült Rodney Hood perceiből bőven kapott, de ne feledkezzünk meg a 13 lepattanót megkaparintó Rudy Gobert-ről sem. A támadójáték szervezésében az újonc Tony Mitchell volt extra (6 gólpassz), a pontokat pedig az Ingles-Favors-Joe Johnson trió szállította. A negyedik negyednek 16 pontos előnyből vágott neki a Jazz, sima győzelem volt. 

Russell Westbrook hatástalanítva. Az MVP játékát teljesen szétszedte a Utah, a 2/11-es mezőnymutató és a 4 kiharcolt büntető beszédes, ahogyan a 9 gólpasszra jutó 7 eladott labda is. Westbrook hajtott, küzdött (13 pattanó, 2 szerzett labda), de komoly hatással nem volt a meccs alakulására. Helyette Anthony vállalkozott sokat és jól, George pedig a jó dobások mellett 5 labdát szerzett – igaz, hatot el is adott, őt is sokszor bevitték az erdőbe a hazaiak. A padról érdemi segítség nem érkezett, ez különösen látványos volt az első-második negyed fordulóján, ahol 27-7-et repesztett a Jazz – ebből a gödörből egész mérkőzésen képtelen volt kikecmeregni az OKC. 

A Jazz legjobb dobói: Ingles 19/15, Rubio 16/6, Gobert 16.
A Thunder legjobb dobói: Anthony 26/6, George 22/9, Adams 9.

Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 130-88

A Suns jelenleg nem NBA-szint. A Lakers elleni pontzuhatagban helytállt a Suns, amikor azonban komolyabb védekezést kapnak, G-Liga szintre esnek vissza – a Portland ellen 48 ponttal égtek, most 42-vel. Gyakorlatilag másolhatjuk ide a Portland elleni gyalázatnál leírtakat: Bledsoe és Booker értékelhetetlen, az újonc Josh Jackson mutatott jó dolgokat (12 pont, 4 szerzett labda), Mike James pedig nem volt rossz (10 pont, 6 gólpassz). A centerek egyébként most nem mutattak annyira rosszul, Tyson Chandler 14 pattanóba kapaszkodott bele, Alex Len pedig 15 pontot és 7 pattanót jegyzett. 

Laza ujjgyakorlat. Az első negyedben még valamennyire kiegyenlített volt a játék, utána viszont felborult a pálya. Griffin ellenállhatatlan volt (29 pont, 14 kiharcolt büntető, 8 pattanó, 4 gólpassz), Beverley elöl-hátul extrát játszott (15 pont, 5 szerzett labda), Jordan 13 pattanót szedett, a megrogyasztott ellenfelet pedig a 30 pontot szóró Williams-Reed duóra építő, 63 egységig jutó kispad semmisítette meg. Ezeket látva különösen bosszantó, hogy egy ilyen meccsen esik ki fontos játékos – Milos Teodoszics még az első negyedben szenvedett súlyosnak tűnő bokasérülést. A röntgen szerencsére nem mutatott törést, de valamennyit biztosan ki kell hagynia. 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 29/9, Williams 18/6, Beverley 15/6.
A Suns legjobb dobói: Len 15, Booker 13, Jackson 12/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus