Visszajátszás: Ez a játéknap mutatja meg, hogy mi változott Torontóban

Két és három éve is ezen a napon ért megalázó véget a Raptors szezonja, tavaly ilyenkor viszont gálaelőadást rendeztek, már Kawhi Leonarddel - a Cleveland villogott ezen a napon, a Houston szétdobta a San Antoniót.

2019: Gálába fordulnak a körömrágós szériák

Újabb fordulat állt be a Raptors-Sixers párharcban, a széria ötödik meccsén ugyanis egészen elképesztő fölényben játszott a Toronto. Az első meccs győzelme után egy szoros, majd egy nagyarányú vereséget szenvedett a gárda, legutóbb viszont visszavette a pályaelőnyt, most pedig földbe döngölte az atomjaira hulló Phillyt - ez volt az első meccs, hogy Kawhi Leonard nem játszott extrát, de azért, mert most nem is volt erre szükség. Danny Green 5/7, Marc Gasol 3/5 hármast küldött a gyűrűbe, Kyle Lowry nagyon hatékonyan, nagyon jó döntésekkel szórt be 19 pontot, Pascal Siakam pedig kiheverte a kisebb sérülését és 25 egységet termelt - Leonardtól most 21 pont is bőven elég volt, ráadásul ezúttal "csak" 36 percet kellett játszania az eddigi 40+ helyett. Eközben a Sixersnél Joel Embiid nyolc, Ben Simmons öt labdát adott el és bár a center elvileg továbbra is betegséggel küzdött, erre egyre többen csak legyintettek - a tavalyi PO után ezt is végigszenvedi, hogy lehet így építeni rá? Náluk egyedül Jimmy Butler teljesített úgy, mint egy komolyan vehető játékos, úgyhogy 36 pontos verésbe futottak bele - egy ekkora pofon után nehéz volt elképzelni, hogy lehet számukra még visszaút.

Nyugaton a Denver-Portland széria ötödik meccsét rendezték és némi meglepetésre itt is kiütést láttunk: a hazai pályán játszó Nuggets 26 ponttal verte meg ellenfelét. A Blazers atomjaira hullott az eddigi oda-vissza ütések után, Enes Kanter és Al-Farouq Aminu dobásaiból kifogyott az erő (közösen 3/17 mezőnyből), CJ McCollum is leeresztett erre az estére (12 pont, 5/16 mezőnyből) és ezúttal a többször megénekelt kispad sem tudott segíteni, Seth Currynek, Rodney Hoodnak, vagy Zach Collinsnak sem volt jó napja, csak a már tét nélküli percekben tudtak hozzátenni.

Paul Millsap (24 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), Nikola Jokics (25 pont, 19 lepattanó, 6 gólpassz) és Jamal Murray (18 pont, 9 gólpassz, 0 eladott labda) is villogott, úgy tűnt, hogy a Nuggets igazán kinőtte magát és érvényesíti azt, amiért eljutott idáig - 3-2-es denveri előnnyel mehettek vissza a felek Portlandbe és ahogy a Raptors-Sixersnél, úgy itt is nehéz volt elképzelni, hogy a szakadék szélén megkapaszkodhat még a hátrányban lévő csapat.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: Elbúcsúzik a Casey-DeRozan Raptors 

Egy éve gálázott a Raptors, két éve viszont legalább ilyen különbség volt a kanadaiak meccsén ezen a játéknapon, csak éppen ellenkező előjellel. A Toronto ugyanis 35 pontos pofont kapott Clevelandben, így 4-0-val, söpréssel esett ki - ekkor még nem tudtuk, de Dwane Casey és DeMar DeRozan számára is ez volt az utolsó meccs a Raptorsnál (legalábbis napjainkig). Casey egyébként próbált még variálni, hogy a söprést elkerülje, de ez sem ért semmit, úgyhogy itt sokakhoz hasonlóan mi is leírtuk, hogy ennek a csapatnak semmi értelme - sorozatban harmadik évük ért véget a Cavs ellen, az utolsó tíz PO-meccsüket elvesztették Jamesék ellen, ha minden évnek ugyanaz a vége, akkor nincs értelme nekiállni.

A PO-t nehezen kezdő, lesajnált Cleveland korábbi önmagát idézte ebben a párharcban, a 4-0 önmagáért beszél, ezen az estén. LeBron James ezúttal "csak" jól játszott (29 pont, 12/19 mezőnyből, 8 lepattanó, 11 gólpassz), Kevin Love lendülete is megmaradt (23 pont, 8/13 mezőnyből, 2 blokk) kintről pedig Kyle Korver (16 pont, 4/5 tripla) és JR Smith (15 pont, 6/6 mezőnyből, 3/3 tripla) büntetett - végül csak James játszott 30 percnél többet, egyébként bőven jutott idő pihenni is. A társaság 59,5%-kal dobott mezőnyből, 46,2%-kal triplázott, kiosztott 29 gólpasszt és gyakorlatilag mindenben a Raptors fölé nőtt.

A másik keleti párharcban viszont elkerülte a söprést a Sixers, a 3-0-val érkező Boston nem tudta lezárni a szériát, úgyhogy a Cavsnek még plusz ideje is maradt pihenni. A Phillynél Brett Brown kitette a kezdőből Covingtont és betette azt a McConnellt, aki már a korábbi meccseken is felfelé lógott ki a csapatból: az alacsonyabb, gyorsabb szerkezet jól működött, McConnell 19 pontot szórt 9/12-es mezőnymutatóval, kiosztott öt gólpasszt, tehermentesítette Ben Simmonst, így bár egyik Philly-sztár sem villogott igazán (Embiid megállt 15 pontnál, Simmons sem dobott és nem is passzolt igazán jól) és a triplák sem ültek (7/26), mégis nyerni tudott a társaság - főleg Dario Saric (25 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) játékát érdemes kiemelni McConnell mellett, ráadásul a csapatvédekezés most kiválóan limitálta a Boston fegyvereit. Ezzel viszont minden bizonnyal csak elodázták a kiesést és a becsületgyőzelmet tudták csak megszerezni - mindegy, a semminél ez is több, itt még úgy beszéltünk róluk, mint a jövő csapat, amely akár már egy évvel később is nagy dolgokat vihet véghez.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: 

Ahogy két, úgy három éve is éppen ezen a napon ért véget egy Cleveland - Toronto párharc és éppen ugyanúgy 4-0-val - a Cavs pontosan ugyanúgy söpörte ki a többre tartott Raptorst. Ebben az évben Jamesék óriási formában voltak és 8-0-val jutottak el a keleti döntőig, úgyhogy az eredmény kevésbé volt meglepő, parádésan dobtak kintről, a támadójátékuk James kiosztásaiból, Irving védelembontásaiból és a Love-Korver páros tripláiból nagyon élt - itt a negyedik meccsen nem volt gála, a Raptors vezetett is, de Irving hamar bedobott 11 pontjával meglépett a Cavs és végül hét egységgel nyerni tudott. James 35-öt dobott, Irving is közelítette a 30-at, ez még egy tényleg jó Cleveland volt és csak az lehetett kérdés, hogy vajon a szintén hasonló formában repesztő GSW ellen is lesz-e válaszuk - címvédőként nem lehetett őket leírni akkor sem, ha a Warriors Duranttel azért más szintet képviselt.

Ami a Raptorst illeti: bevallottan erre a párharcra készültek ebben az évben, hiszen egy esztendővel korábban is a Cavs ellen estek ki és tudták, hogy most is Jameséket kell megverni ahhoz, hogy szintet léphessenek - ehhez képest 4-0-val estek ki, óriási csapás volt ez mindenki számára. A keretet és Dwane Casey-t is sokan megkérdőjelezték, de itt még nem ért véget a történetük...

A játéknap során két másik meccset is rendeztek, de azok a párharcok jóval szorosabban alakultak, hiszen mindkettő 2-2-re állt az este végén. A Houston két gyenge meccs után ugyanis összeszedte magát és 19 triplával lőtte szét a San Antoniót, James Harden ekkor még nem izolációból büntetett, nem volt meg a mostani hátraugrós triplája (legalábbis még nem használta ennyit), hanem pick-and-rollból büntetett, a többiek pedig nagyon tudtak dobni - Gordon 6/9 hármast bombázott be ezen a meccsen, de itt még olyanok is főszerepet kaptak, mint Trevor Ariza. A Spursnél hiába volt ott Kawhi Leonard, vagy Manu Ginobili, így sem volt esélyük, Tony Parker nélkül kikaptak, ezzel újra egálra állt a széria, de azért le még nem írhattuk őket - Leonardtől már eddigre is láttunk jó pár nagy meccset...

A harmadik szériában az ekkor még átalakulás előtt álló, Isaiah Thomasra építő Boston próbált döntő előnybe kerülni Washingtonban, de a Wizards megint jobbnak bizonyult. A fővárosiak az előző meccsen fizikálisabbak voltak, kiállításuk is volt, de most játékban is lenyomták a Celticset, a Wall-Beal hátvédpár mellett Markieff Morris és Otto Porter is remekelt - ez a csapat bizony jól nézett ki és ezen a Keleten nem állt messze attól, hogy megmérkőzzön a Cavsszel. Látványosak voltak egyébként, 13 labdát loptak és ezekből 34 pontot dobtak, jogosan gondolhattuk, hogy lehet esélyük a folytatásban, az utóbbi évek hullámzó fejlődése után pedig nagyon kellett is volna ennek a projektnek legalább egy keleti döntő.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus