Arturas Karnisovas lesz a Chicago Bulls új szakmai vezetője

A Denver Nuggets GM-je elfogadta az ajánlatot, ő lesz a Bulls új szakmai alelnöke John Paxson helyett. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy viszonylag gyorsan lezárult a Chicago Bulls új szakmai alelnökének keresése: a klub felajánlotta a pozíciót a legesélyesebb jelöltnek számító Karnisovas számára, aki el is fogadta azt, és szerda este már a részletekről tárgyaltak. Elődje, John Paxson valószínűleg marad a Bullsnál, de ez még nem biztos, és azt sem lehet tudni, hogy esetleg milyen pozícióban. 

Több jelölttel is tárgyalt a Chicago, akik közül a litván szakember lett a befutó Justin Zanik (Jazz GM), Wes Wilcox (korábbi Hawks GM), a korábban több csapatnál is vezetői pozíciót betöltő Bryan Colangelo és Danny Ferry előtt - velük interjúzás is volt, erre végül Chad Buchanan (Pacers GM), Bobby Webster (Raptors GM) és Adam Simon (Heat helyettes GM) esetében nem került sor. 

Arról még korai beszélni, hogy ki veheti át Karnisovas helyét a Denvernél, az biztos, hogy eddigi helyettese, Calvin Booth igen jó esélyekkel indul. 

Arturas Karnisovas játékosként is remek karriert futott be, hiszen a litván válogatott tagjaként 1992-ben és 1996-ban olimpiai bronzérmet, 1995-ben Eb-ezüstérmet nyert, emellett a kiscsatár háromszor nyert spanyol bajnokságot a Barcelonával, egyszer olasz bajnokságot a Fortitudo Bolognával.

Nagyon fiatalon, mindössze 31 évesen vonult vissza az aktív játéktól 2002-ben, majd 2003-ban már az NBA központi irodájában vállalt munkát, egészen 2008-ig dolgozott a ligának. Ehhez kellettek a jó amerikai és new yorki kapcsolatai: 1990-ben ő volt az első szovjet játékos, aki amerikai egyetemre került, 1990 és 1994 között négy évet töltött a Seton Hallnál, amely New Jersey-ben található. 

2008-ban váltott és a Houston Rockets játékosmegfigyelője lett öt évre, ez idő alatt a európai combine-nak megfelelő adidas Eurocampet is vezette 2011-ben és 2012-ben - emlékezetes, hogy Hanga Ádám például a 2011-es Eurocampen is részt vett a draftolása előtt. 

2013-ban a Denver Nuggetshoz távozott, a helyettes GM pozíciót kapta meg. Munkájának minőségét jól jelzi, hogy 2016-ban a Netsnél, 2017-ben a Bucksnál merült fel komolyabban a neve, mint új GM-nek, végül 2017 nyarán a Denver előléptette GM-nek - 2019-ben több éves hosszabbítást is aláírtak a felek. 2014-ben a Denver a 2. kör 41. helyén draftolta le a csapat jelenlegi legnagyobb sztárját, a szerb Nikola Jokicsot, ebben már Karnisovasnak is jelentős szerepe volt. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus