Hírmorzsák 2016-02-02 (10:45)

Wade és Durant lettek a hét játékosai, Doc Rivers és Dwane Casey a hónap edzői. Earl Watson a Suns új vezetőedzője. Horford utalt rá, hogy üzleti szempontból elképzelhetőek jobb helyek is, mint Atlanta. Új All-Time Top40-es lista a "hozzáadott bajnoki címek" alapján. Steph Curry Boban Marjanovics előtt nyerte a januári PER-versenyt, minden idők legjobb szezonját hozhatja ebben a kategóriában. Curry szerint a Warriors rámegy a 72-10 megdöntésére, ha elérhető közelségben lesz a rekord. Cousins visszaszedette a majmos pólókat a Kings-meccsről. Kevin Love végre egy Cavs-csapatfotón. Jodie Meeks rehabja negatív irányt vett, még nem gyógyult meg jobb lábfeje. Nance Jr. az All-Star hétvégéig nem lép pályára. Sérültlista: Cousins (boka), James Johnson (boka), Matt Barnes (combhajlító), Splitter (csípő), Deron Williams (csípő). Még mindig a Spurs vezet a hatékonyság-különbség táblázaton. Ryan Hollins még 10 napra a Grizzliesnél.

A Miami Heat dobóhátvédje, Dwyane Wade, illetve az Oklahoma City Thunder kiscsatára, Kevin Durant lettek a hét játékosai keleten és nyugaton. Wade vezetésével a Heat 4-0-s hetet futott úgy, hogy legyőzték a Chicago Bullst és az Atlanta Hawkst is, ő pedig 24.0 pontot, 7.0 gólpasszt, 4.8 pattanót, 2.0 szerzett labdát és 1.75 blokkot átlagolt. Durant és a Thunder 3-0-s héten van túl úgy, hogy ebben a periódusban az OKC sztárja volt a pontkirály 34.7-es átlaggal, volt még 11.7 pattanója és 4.3 gólpassza is 40.0 perc alatt.

A hónap edzői a Los Angeles Clipperst irányító Doc Rivers, valamint a Toronto Raptors trénere, Dwane Casey lettek. A Clippers 11-3-as hónapot tudott Blake Griffin nélkül is, miközben 47.3%-kal dobtak a mezőnyből, ez a ligában a harmadik legjobb volt. Hatodikak voltak dobott pontokban (107.9), hetedikek kapott pontokban (99.7), a +8.1 pontos hatékonyság különbségük pedig az ötödik helyre volt elég. A Raptors 12-2-vel a legjobb mérleget hozta keleten, ráadásul franchise-rekordot jelentő 11 zsinórban aratott győzelemmel fejezték be a hónapot. 32-15-tel a másodikak voltak a főcsoportban, 6 meccsel vezették az Atlantic divíziót - mielőtt ma hajnalban kikaptak a Denver Nuggetstől. 14 februári meccsből 12-n dobtak 100 pont fölött és mindössze 6-szor kaptak ennyi pontot.

Kinevezték a Phoenix Suns új vezetőedzőjét, aki nem túl nagy meglepetésre Earl Watson lett - a segédedzők közül ő volt a legesélyesebb. Watson ma este, a Toronto ellen mutatkozik be a Phoenix kispadján. A 36 éves szakember tavaly júniusban csatlakozott az arizonaiak szakmai stábjához, az előző idényben pedig a San Antonio Spurs D-Ligás csapatánál, az Austin Spursnél tevékenykedett.

Az Atlanta Hawks valószínűleg meghallgatja az Al Horfordra érkező ajánlatokat is a február 18-ai deadline előtt. A center Marc J. Spearsnek (Yahoo Sports) azt nyilatkozta, hogy egyelőre csak erre a szezonra, a csapatra és arra koncentrál, ami a feladata. Azt is elmondta azonban, hogy bár Atlantában maximalizálhatja az ember a sport üzleti oldalát, vannak nagyobb városok is, amelyek vonzóbbak üzletileg a piac nagysága miatt - a nyáron szabadügynök lesz, ezért lehet fontos, hogy most mit tesz a Hawks és hogyan gondolkodik Horford. Dicsérte is jelenlegi kenyéradóját: Atlanta városa nagyszerű, az emberek is, a klub jó irányba halad az új tulajdonosi körrel és Mike Budenholzer vezetőedzővel, úgyhogy szerinte szép jövő áll a csapat előtt.

A Sacramento Kings centere, DeMarcus Cousins nem játszott ma hajnalban a Milwaukee Bucks ellen, nem jött rendbe bokasérülése - elképzelhető, hogy ki kell még hagynia mérkőzést, a következő pár napban vizsgálják majd újra állapotát. A Los Angeles Lakersnél Larry Nance Jr. egészen az All-Star szünetig nem lép majd pályára - mint ismert, az újonc erőcsatár térde fáj, az aranysárga-lilák pedig pihentetni szeretnék, mielőtt komolyabb baja lesz. A Raptorsnál James Johnson bal bokája ma hajnalban, a Denver elleni találkozón ment ki. A Memphis Grizzliesnél Matt Barnesnak a combhajlítójával vannak gondok, ezért nem is lépett pályára a ma hajnali, New Orleans Pelicans elleni mérkőzésen - egyelőre nem tudni, mennyire súlyos a probléma.

Az Atlanta Hawks - Dallas Mavericks mérkőzésen Tiago Splitter pályára sem lépett csípősérülése miatt, Deron Williams pedig az összecsapás elején sérült meg ugyancsak a csípőjével. A Detroit Pistonsnál felemás érzések lehettek ma hajnalban. Ersan Ilyasova visszatért combsérüléséből, nyertek is a Brooklyn Nets ellen, viszont Jodie Meeks állapotában komoly visszaesés állt be, így lábfejtörése után tovább húzódik visszatérése. Meeks jobb lábfeje nem gyógyult még meg, így abba kell hagynia az edzéseket, gyakorlatilag csak dobálhat, de futni nem futhat. A dobóhátvéd 8 napja kezdett el újra tréningezni, de az elmúlt héten elkezdett fájni a lába, hétfőn pedig megmondták neki a diagnózist. Eredetileg az volt a terv, hogy még az All-Star gála előtt visszatér, de addig nem kezd el újra edzeni, amíg nem gyógyult meg teljesen a törött csont.

A statisztikákat kezdjük a hatékonyság-különbség táblázattal, amelyet továbbra is a San Antonio Spurs vezet annak ellenére is, hogy a héten kétszer is kikaptak - +15.4-ről +14.1-re estek vissza, az őket 30 ponttal legyőző Golden State Warriors pedig +12.1 után most +12.6-del van mögöttük. Oklahoma City Thunder (+8.2), Cleveland Cavaliers (+6.3), Toronto Raptors (+5.2) a további sorrend - a teljes listát ezen a linken megnézhetitek. A januári PER-versenyt Steph Curry nyerte 32.4-del - a Warriors sztárja 67%-os TS mellett hozott 27.2 pontot, 4.3 pattanót és 6.6 gólpasszt. Boban Marjanovics 30.3-del lett mögötte a második, LeBron James (29.6) pedig a harmadik - a Top10-et ezen a linken megnézhetitek. Curry egyébként 31.9-es PER-rel rendelkezik a teljes szezonra nézve - ha ezt tudja tartani, akkor minden idők legjobb idényét hozza e statisztika szerint.

Curryvel egyébként egy hosszabb interjút is készített Brett Pollakoff (FOX Sports), amelyben többek között feljött a 72-10-es rekord megdöntése is. A Warriors irányítója elmondta, hogy akkor beszélnek csak erről, amikor a témával kapcsolatban kérdezik őket. A 24-0 után ott van a lehetőség előttük, és jelenleg talán 1 meccsel a rekord előtt is vannak - annyi biztos, hogy még 28 győzelemre van szükségük a csúcsbeállításhoz. Leginkább arra figyelnek, hogy mi történik majd a rájátszásban - egészségesen, teljes csapattal, a lehető legjobb formában akarják kezdeni a PO-ot -, de ha lehetőségük lesz a rekorddöntésre, akkor rá fognak menni, mert nem lehet tudni, hogy egy csapatnak mennyi lehetősége lesz túlszárnyalni azt a Bullst. Még mindig mindenki arról a 95-96-os Chicagóról beszél, mert a mérlegük mellett bajnoki címet is nyertek - ők is szeretnék mindkettőt megcsinálni.

Az All-Time listák idejét éljük manapság és megint az ESPN, ezúttal egyik szakírójuk, Kevin Pelton került a középpontba, aki a liga történetének 40 legjobb játékosát rakta sorrendbe az alapszakasz, illetve a PO-teljesítményeik alapján. A kategóriának a "championships added" nevet adta, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy megpróbálta egy számmal kifejezni, ki mennyi bajnoki címet "adott hozzá", de a lista finoman szólva is érdekes. Az első helyen Michael Jordan neve nem meglepő 4.38-as értékkel, de a második pozícióban Wilt Chamberlain (4.16) és a harmadikban LeBron James (3.86) 2-2 tényleges végső sikerrel állnak - Pelton számításai szerint valószínűleg kellett volna olyankor is nyerniük az egyéni számok alapján, amikor nem tették. A játékosként 11-szeres bajnok Bill Russell 2.98-nál megállt, de legjobb csapattársai, John Havlicek és Bob Cousy is alig több mint 1-1-et hoztak - a 40-es lista ezen a linken megtekinthető.

A Memphis Grizzlies egy második 10 napos szerződést adott Ryan Hollinsnak. A center a Memphishez december 29-én csatlakozott először ebben az idényben - miután az edzőtáborban is velük készült -, de január 7-én kitették a keretből. Előző 10 napos kontraktusát január 21-én kötötte, 9 meccsen pedig 10.6 percet, 3.1 pontot és 2.6 pattanót átlagolt eddig a Grizzlies színeiben ebben a szezonban.

Egy kisebb érdekesség: DeMarcus Cousins észnél volt. A Kings a ma hajnali, Bucks elleni meccsen egy-egy minden nézőnek kiosztott pólóval ünnepelte volna a február 8-án kezdődő kínai újévet, ami a majom éve. A furcsa helyzetet az adja, hogy február elsején indult az afroamerikai történelem hónapja is, márpedig az ezen a napon szétosztogatott majmos pólók nem biztos, hogy mindenkinél a legpozitívabb hatást váltották volna ki - erre hívta fel a figyelmet Cousins, aki szólt a csarnokban jelen lévő vezetőknek, dolgozóknak, és vissza is vették a pólókat az ülőhelyekről. A kínai újévről egyébként minden csapatnak kötelező megemlékeznie.

A végére a Cleveland Cavaliers erőcsatára, Kevin Love maradt, aki végre rákerült egy csapatfotóra a ma hajnali, Indiana Pacers felett aratott hosszabbításos győzelem után.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus