Hírmorzsák 2018-07-12 (21:30)

Rob Pelinka szerint nem véletlenül építették úgy a Lakers keretét, ahogy - a Golden State-et saját stílusában nem lehet legyőzni, kemény védekezéssel lehet. Steph Curry szerint annál nagyobb butaságot még nem mondott senki, minthogy a Warriors tönkreteszi az NBA-t. Adam Silver szerint nem gond a Golden State dominanciája - nem akarnak mesterségesen kikényszerített egyensúlyt a ligában. Jerry West szerint a Lakersnek nem volt nehéz dolga LeBron leigazolásánál. Sean Kilpatricket kitette a Bulls. A Nets még nem tárgyal D'Angelo Russell-lel az idő előtti hosszabbításról. Willie Reed iránt érdeklődik a Knicks. Rodions Kurucs a Brooklynnál. Luka Doncic nem játszik a nyári ligában. Charles Oakley-t letartóztatták.

Az egyik fő téma a Los Angeles Lakers és LeBron James volt az utóbbi napokban, miután a sztár hivatalosan is aláírt új csapatához. Rob Pelinka GM az ESPN-nek elmondta, hogy a bajnoki cím megszerzéséhez meg kell vizsgálni a bajnokokat, hogyan épülnek fel, és hogyan lehet őket legyőzni. Ő és Magic Johnson elnök is beszélt arról Jamesszel, hogy szerintük az egy csapda, ha valaki a saját stílusában akarja felülmúlni a Golden State Warriorst, mert abban verhetetlenek. Ezért építették fel úgy a mostani keretet, ahogy - a védekezésre, a keménységre, az állomány mélységére helyezték a hangsúlyt, hogy legyenek olyan szegmensek, amelyekben felül tudják múlni az oaklandieket.

Nem akartak specialistákat igazolni, akik mondjuk csak dobni tudnak - two-way játékosokat akartak szerződtetni, akik keményen védekeznek, és persze értékesíteni is tudják a helyzeteiket. Azt tudják, hogy le kell győzniük a Golden State-et, ha végső győztesek akarnak lenni, és ehhez védekezésben nagyon keménynek kell lenniük - ezt látták a Houston Rockets elleni sorozatban is. Kentavious Caldwell-Pope-ról és Josh Hartról is elmondta, hogy a kiváló védekezés mellett jól dobnak, Rajon Rondóról annyit mondott, hogy rengeteg labdát szerez, és odateszi magát hátul, Lance Stephenson pedig simán fel tud idegesíteni bárkit, ki tudja hozni az embert a sodrából.

Pelinka azt is elmondta, hogy az edzőtáborra egyenlő esélyekkel érkezik mindenki (LeBront kivéve), és majd ott dől el, hogy kik lesznek a kezdők, nincs ez most eldöntve előre. A GM szerint gyors játékot fognak játszani, ráadásul magasak lesznek, olyan ötösöket is a pályára tudnak küldeni, amelyben mindenki legalább 2 méter magas lesz. Brandon Ingram és James is játszhatnak bármelyik poszton, és nagyon érdekes lesz látni, hogy mire lesznek képesek ezzel az állománnyal egy ilyen gyors stílusban, ilyen magas játékosokkal. Szeretnének sokáig menetelni a rájátszásban, és esélyt szeretnének a bajnoki címre.

A logó, a Lakers ikonja, de a jelenleg a Los Angeles Clippersnél tanácsadóként tevékenykedő Jerry West Jack McCallumnak (Sports Illustrated) elmondta, hogy minden tisztelete a Lakersé, akik amit kellett, azt megcsinálták, de LeBron megszerzése nem volt túl nehéz feladat szerinte - James LA-be akart menni, és leginkább a Lakershez, pont. Van egy családja, akire gondolnia kell, egy fia, akit egy Los Angeles-i iskolába akart iratni, és van egy otthona is a városban. Persze híresség lesz LA-ben is, de ott néha elvegyülhet a tömegben, önmaga lehet, és erre nem mindenhol van esélye.

A másik érdekes téma az volt, hogy többen is megszólaltak a Golden State-tel kapcsolatban. Steph Curry Sam Amicknek (USA Today) azt mondta, hogy mindenki azt mondja, hogy tönkreteszik az NBA-t - ő imádja ezt, mert szerinte ez a legnagyobb butaság, ami valaha elhangzott. Mindig megpróbálnak fejlődni, mert ha megelégednének azzal, ahogyan állnak, stagnálnának, az nem sok jóra vezetne a szempontjukból. Az igazolásaiknak köszönhetően sok csapat próbálja ellenük felépíteni a saját keretét, hogy le tudják győzni őket - Kevin Durant, most DeMarcus Cousins vagy a csereemberek megszerzésével szeretnék ők diktálni a tempót. 

Adam Silver komisszár azt mondta az ESPN-nek, hogy szerinte egyáltalán nem baj, hogy a Warriors ennyire domináns - nem akarnak kikényszerített egyensúlyt a teljes ligában, csak az esélyét akarják annak megteremteni, hogy mindenkinek ugyanolyan lehetőségei legyenek. Beszélgettek a tulajdonosokkal, és úgy érzik, eszközölhetnek még változásokat, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a liga, megpróbálnak folyamatosan fejlődni.

Silver kitért arra is, hogy bármennyire is szeretne ő és a legtöbb szurkoló 1-16 PO-ot (ne főcsoportonként a legjobb nyolc, hanem mindkét konferenciát egybe nézve a legjobb 16 csapat vívja a rájátszást), ez rengeteg plusz utazással járna - Silver azt mondta, hogy számításaik szerint 40-50%-kal többet utaznának a klubok. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet ez realitás a jövőben, de nem siettethetik a dolgot - át kellene gondolni a teljes menetrendjüket, meg kellene vitatniuk ezt a TV-vel is, hiszen van egy élő szerződésük. Azt tudja, hogy sok tulaj és főleg a nézők számára ez nagyon is vonzó forgatókönyv, de nem egyszerű ezt a gyakorlatba átültetni.

A Chicago Bulls kitette keretéből Sean Kilpatricket - az előző szezonban 9 mérkőzésen 23.8 percek alatt 15.4 pontot, 2.8 pattanót és 1.4 gólpasszt átlagolt.

Ian Begley (ESPN) értesülései szerint a New York Knicks érdeklődik Willie Reed iránt - az előző idényt a Los Angeles Clippersnél kezdte, aztán a Detroit Pistonshoz cserélték, ahol kapott egy 6 meccses eltiltást családon belüli erőszak ügyével, majd még a deadline előtt a Bullshoz került, ahonnan azonnal kitették. A Knicksnek még megvan a 3.4 milliós bi-annual kivétele.

Michael Scotto (The Athletic) jelentette, hogy a Brooklyn Nets egyelőre nem kezdte meg a tárgyalásokat D'Angelo Russell-lel az idő előtti hosszabbításról - a dolog azért nem meglepő, mert a Nets minél több sapka alatti helyet akar tartani a következő nyárra, amikor már komoly pénzük lesz igazolni. Két maximum szerződést is kioszthatnak majd, így Russell esetében okosabb, ha nem hosszabbítják meg a kontraktusát, csak azután, hogy esetleg megérkezik az a két sztár.

A Netsnél volt egy igazolás is: az idei draft 40. helyén kiválasztott Rodions Kurucs-ot 4 évre 7 millió dollárért szerződtette a Brooklyn, amely 750.000 dollárt fizetett az FC Barcelona Lassának azért, hogy elengedje már idén nyáron a lett játékost.

Bár Luka Doncic, illetve a Dallas Mavericks megegyezett a Real Madriddal a szlovén 1/3-as kivásárlási áráról, Doncic mégsem fog szerepelni a nyári ligában - az előző két idényben több, mint 150 mérkőzést játszott a spanyol kirakatklub és a szlovén válogatott színeiben. Doncic jelenleg Szlovéniában tartózkodik, és Rick Carlisle vezetőedző is vele van, hogy elkezdjék építeni reményeik szerint minél hosszabb ideig tartó és minél gyümölcsözőbb kapcsolatukat.

A végére pedig újabb kék-fény: Charles Oakley-t letartóztatták Las Vegasban, miután csalni próbált egy kaszinóban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus