Hírmorzsák 2018-07-19 (11:45)

Kawhi Leonard a Raptorsnál, DeRozan a Spursnél - a csere teljes részletei. Megvolt a Raptors első beszélgetése Leonarddal, jól sikerült, játszani fog Torontóban. A Spurs nem pickeket és még nem bizonyított játékosokat akart - a Sixerstől Ben Simmonst vagy Embiidet kérték. A Boston nem akart rizikózni Leonarddal. DeRozannek a nyári liga alatt megmondta a Raptors, hogy nem fogják elcserélni. Popovich szerint butaság, hogy Leonard rossz csapattárs lett volna. Leonard már arról beszél más játékosokkal, hogy ki hogyan szeretne összeállni vele jövő nyáron. Bjelica a Kingsszel tárgyal. A Hawks és a Thunder Schröder és Carmelo Anthony cseréjéről beszélget. Antonio Blakeney a Bullsnál. Michael Porter Jr. hátát újra megműtötték. Wade "életfogytot" kapott a Li-Ningtől.

Tegnap több nagyobb esemény, illetve pletyka is volt, amelyből természetesen kiemelkedik az, hogy a San Antonio Spurs a Toronto Raptorshoz cserélte Kawhi Leonardot többek között DeMar DeRozanért - részletek ezen a linken. Ehhez tartozik az is, hogy a Spurs még 5 millió dollár készpénzt is küldött Torontóba, ami fedezi azt a plusz költséget, ami Leonard trade kickeréből adódik: most, hogy elcserélték, több pénzt fog keresni a 2014-es döntő MVP-je, legalábbis papíron, hiszen az adózási szabályok sokkal rosszabbak Kanadában, mint Texasban.

Ehhez a témához természetesen több kiegészítés is tartozik. Egyrészt arról volt már szó tegnap is, hogy Chris Haynes (ESPN) forrásai szerint Leonard nem akar a Raptorsban játszani, és ezt megerősítette Zach Lowe (ESPN) is, aki szerint a játékos képviselői hetek óta azt az üzenetet közvetítik mindenki felé, hogy Leonard nem szeretne Torontóba kerülni. Brian Windhorst (ESPN) azonban úgy tudja, hogy Kawhi profi lesz ebben az esetben, elfogadja a helyzetet, és csatlakozik új csapatához - Lowe szerint ha úgy érzi a Raptors, hogy az idény végén távozik új szerzeménye, akkor a deadline-nál még mindig elcserélheti. Bruce Arthur (Toronto Sun) információi szerint már beszélt egymással a Raptors és Leonard, valamint a képviselői, és pozitív kicsengésű volt a diskurzus - egyelőre semmi jele annak, hogy a kiscsatár ne játszana Torontóban.

A csere előéletéhez tartozik, hogy Lowe jelentése szerint a Spurst egyáltalán nem érdekelték az olyan csomagok, amelyek tele voltak pickkel és olyan játékosokkal, akik még semmit vagy keveset bizonyítottak, mert nem akarják, hogy Gregg Popovich pályafutása egy újjáépülés közben érjen véget. A Philadelphia Sixers által felajánlott Dario Saric, Robert Covington és a 2021-es Miami első körös ajánlat sem mozgatta meg a fantáziájukat. A Spurs a hírek szerint Ben Simmonst vagy Joel Embiidet kérte a Phillytől, ami pedig a Sixersnek nem volt pálya. Az nem újdonság, hogy a Boston Celtics Leonard egészségi állapotának és jövőbeli terveinek tudta nélkül egyetlen komoly játékosát sem volt hajlandó feláldozni, Jaylen Brownt sem - a hírek szerint rövid- és hosszútávon is tetszett nekik a mostani keret, nem érezték szükségét annak, hogy kockáztassanak Kawhi-jal.

A Toronto oldaláról arról tegnap írtunk már, hogy DeRozan instagramon jelezte, hogy bizony a szemébe hazudtak - a már említett Chris Haynes úgy tudja, hogy a nyári liga alatt találkoztak vele a kanadaiak vezetői, és megmondták neki, hogy nem lesz elcserélve, erre jött az a kiírás tőle, hogy "mondanak neked valamit, aztán az ellenkezőjét csinálják, a hűség szót nem ismerik".

Gregg Popovich-hoz is több hír tartozik. Egyrészt Michael C. Wright (ESPN) forrásai szerint a nyári döntésekben mindben benne volt Popovich is - felesége halála után nem nagyon volt most a klub közelében, de nélküle továbbra sem dönt a klub. Másrészt Wright úgy tudja, hogy a trénerlegenda többször is könyörgött Leonardnak, hogy hadd jelentse be, hogy ebben a PO-ban nem lép pályára - mivel ebben nem egyeztek ki, így Popovich többször is nehéz helyzetbe került, mikor erről kérdezték az újságírók.

Harmadrészt pedig Popovich elmondta, hogy badarság az a híresztelés, miszerint Leonard rossz csapattárs lett volna, végig nagyon jó volt a többiekhez az idény során, semmilyen gondot nem okozott. Úgy érzi, hogy a csere mindkét félnek jó lesz - Kawhi rengeteget dolgozott azért a szakmai stábbal együtt, hogy odáig jusson, ahol most tart, és Danny Green is nagyon fog hiányozni nekik, mert a közösségben nagyon fontos szerepe volt. Többször is beszélt Leonarddal a nyár folyamán több különböző dologról, de nem jutottak olyan dűlőre, amivel a játékos maradt volna San Antonióban - Popovich úgy érzi, hogy sok próbálkozás volt, de ezzel a cserével járt a legjobban a Spurs.

És még mindig a Leonard-sztorihoz kapcsolható, hogy a már emlegetett Bruce Arthur a Back to Back podcastben azt mondta, hogy a Raptors új sztárja már elkezdett beszélni más játékosokkal arról, hogy esetleg össze kellene állni jövő nyáron. Ráadásul nem csak Los Angelesről volt szó, hanem Brooklyn is felmerülhetett a beszélgetésekben - előbbi lenne igazán érdekes, hiszen a Lakershez már csak ő mehet sztárfizetéssel, igaz, ott LeBron Jamesszel állhatna össze, ha viszont másban gondolkodik, akkor már csak a Clippers jöhet szóba számára.

Térjünk át egy másik témára: az Oklahoma City Thunder állítólag az Atlanta Hawksszal tárgyal egy Dennis Schröder és Carmelo Anthony-féle tranzakcióról - erről volt szó tegnap külön is, részletek ezen a linken.

Volt egy másik meglepő pletyka is tegnap: Shams Charania (The Vertical, Yahoo Sports) értesülései szerint Nemanja Bjelica elkezdett tárgyalni a Sacramento Kingsszel - a hírek szerint Vlade Divac elnök felkereste, hogy felvázolja neki annak az előnyeit, ha marad az NBA-ben, azzal szemben, ha visszatér Európába. Az eredeti hírek arról szóltak, hogy Bjelica azért akarja az Öreg Kontinensen folytatni, hogy a családjával lehessen, de állítólag azért hátrált ki a Philadelphia Sixersszel kötött 1 éves, 4.4 millió dolláros megegyezéséből, mert stabilitást akar adni a családjának - ő eredetileg többéves kontraktusban gondolkodott, de az NBA-ben, úgyhogy ha a Kings ezt megadja neki, lehet esélye a kaliforniai együttesnek arra, hogy meggyőzze Bjelicát az Amerikában maradásról.

A Chicago Bullsnak volt egy kisebb szerződtetése, Antonio Blakeney 2 éves megállapodást kötött a klubbal - neki tavaly two-way kontraktusa volt az együttessel, és úgy tűnik, meggyőzte a szakmai stábot és a vezetőséget is. Arról beszámoltunk tegnap este, hogy Marcus Smart marad a Boston Celticsnél - egyelőre hivatalos bejelentés, illetve a pontos szerződés továbbra sincs meg.

A Minnesota Timberwolves centerét, Karl-Anthony Townst kérdezték egy kosaras táborban, hogy még mindig második otthonának tartja-e Minnesotát - mint ismert, volt némi probléma a klub és a játékos között idén nyáron, menesztették többek között azt az edzőt, aki Townsszal foglalkozott, és ez nem kifejezetten tetszett neki, főleg hogy senki nem szólt neki erről. Towns azt válaszolta, hogy sok minden tett már a Timberwolvesnál, és büszke arra, amit idáig elért, de sok olyan dolog van, amiről még beszélni kellene az esetében - eléggé kitérő választ adott, ami felveti a kérdést, hogy mi lesz Tom Thibodeau csapatával akár már középtávon is.

A Denver Nuggets újoncának, Michael Porter Jr.-nak újra megműtötték a hátát a múlt héten - a játékos képviselői úgy gondolják, hogy ez a legutóbbi beavatkozás hatalmas előrelépést jelenthet Porter hosszútávú egészsége szempontjából. Steve Aschburner (nba.com) forrásai szerint a fiatal kosaras abban bízik, hogy nem kell a teljes 2018/19-es idényt kihagynia - felmerült ez is a draftolását követően.

A végére pedig Dwyane Wade maradt, aki tegnap "életfogytot" kapott a Li-Ningtől - élete végig szóló szerződést írt alá a kínai sportszergyártóval. Wade 2012 óta képviseli a márkát, korábban a Jordan Brandhez tartozott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus