Hírmorzsák 2024-04-21 (10:30)

Joel Embiidnek megint gondja akadt a térdével, de nem fogják kiültetni. Josh Hart szerint biztató, hogy miként nyert a Knicks. Donovan Mitchell megadta az alaphangot a Cavaliersnek. D’Angelo Russell nem aggódik a dobóformája miatt, Darvin Ham is megvédte őt. Michael Porter Jr. számára sokat jelent a csapattársak támogatása. Anthony Edwards élvezte, hogy Kevin Durant ellen játszhatott, és méltatta is őt. Megsérült Grayson Allen bokája. Még mindig bizonytalan Kawhi Leonard ma esti játéka. Giannis Antetokounmpo pályára lépése kétséges ma este. Terry Rozier státusza week-to-week. Változások jöhetnek a Bullsnál. Yuta Watanabe hazatérhet Japánba.

Négy mérkőzéssel megkezdődött a 2024-es rájátszást, és az első összecsapásán a Cavaliers, a Timberwolves, a Knicks és a Nuggets is megvédte a hazai pályáját – a mérkőzések összefoglalóját ide kattintva olvashatjátok.

A 76ers számára aggodalomra adhat okot, hogy Joel Embiid a Knicks elleni összecsapás második negyedében egy zsákolás közben ismét rásérült a térdére, hosszasan lent maradt, ugyanakkor a fordulás után folytatta a játékot. Nick Nurse szerint Embiid egy igazi harcos, aki most is küzd, játszani akar, ezért nem tervezik őt kiültetni a folytatásban sem. A nagyszünetben úgy ment be az öltözőbe, hogy még vizsgálták a centert, ugyanakkor Embiid talpon volt és járkált, így nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy folytassa a meccset, és a szünet végére az a döntés született, hogy visszamegy a pályára. Embiid a meccs után nem állt a sajtó rendelkezésére, így őt nem tudták megkérdezni az állapotáról.

A Knicks annak ellenére is nyert, hogy Jalen Brunson csak 8/26 dobását értékesítette. A 22 pontig jutó Josh Hart szerint ez a tény bizakodásra adhat okot, és muszáj volt előlépniük, mert az egész szezonban Brunson cipelte a vállain a csapatot. Amikor egy csapat legjobb játékosa nem dob jól – azt nem akarja mondani, hogy nem játszott jól Brunson –, akkor muszáj másoknak a helyébe lépni, és pontosan ezt tették. Hart számára külön nagyszerű érzés volt, hogy fontos dobásokat süllyesztett el, mert az alapszakaszban az utolsó két 76ers elleni meccsükön arra játszott az ellenfél, hogy az ő dobásait adták fel, és amint meglett nekik a második kiemelés, rögtön tudta, hogy ez lesz megint, függetlenül attól, hogy a 76ers vagy a Heat lesz az ellenfelük. Az egész héten a dobásán dolgozott, edzések előtt és után is sokat dobált, és szerencsére most értékesíteni tudta a helyzeteit.

Donovan Mitchell 30 ponttal és fontos pillanatokban szerzett kosarakkal vezette győzelemre a Cavalierst, és elmondta, hogy az is volt a célja, hogy megadja az alaphangot a csapatának. Izgatott amiatt, hogy nyertek, ugyanakkor ez még csak egy meccs volt, úgyhogy újra és újra meg kell tenniük ugyanezt. Nagyszerű, hogy így nyerték meg ezt a meccset, de ezek ők, és ez is az elvárás náluk.

D’Angelo Russell gyengén kezdte a rájátszást, mindössze 6/20 dobását süllyesztette el a Nuggets ellen, ezt viszont mégsem negatívan értékelte. Nem lehet dühös emiatt, mert nem is emlékszik arra, hogy mikor volt utoljára 20 rádobása egy meccsen, úgyhogy amiatt kimondottan izgatott, hogy 20 jó helyzethez volt képes jutni ezen az összecsapáson, és maximum öt-hat vállalása volt megkérdőjelezhető. Néha van olyan, hogy a dobások nem esnek be, de közben koncentrált a játék más aspektusaira is, a kis dolgokra és a védekezésre, hogy pályán tudjon maradni. Van olyan, hogy nem esnek a dobások, nem lehet túlságosan zaklatott emiatt, hanem készülnie kell a következő meccsre.

Darvin Ham is kiállt Russell mellett, mondván komoly szerepe volt abban, hogy egyáltalán eljutottak idáig. Nem fog egyetlen játékosáról sem lemondani amiatt, mert egy meccsen kimaradnak az olyan dobásai, amiket máskor el szokott süllyeszteni. A Pelicans ellen is ugyanilyen vállalásai voltak, ahogyan sok más meccsen is, amiken segített nekik abban, hogy idáig eljussanak, egyszerűen csak nem volt az ő estéje ez.

Ahogyan arról tegnap is írtunk, Michael Porter Jr. nehéz időszakon megy keresztül, az egyik testvére sportfogadási botrányba keveredett, ami miatt örökre eltiltotta őt az NBA, majd a másik testvérét elítélték halálos kimenetelű közúti baleset okozásáért. A Nuggets hajnali győzelme után Porter elmondta, hogy nehezen viseli azt, hogy mi történt a két testvérével, ugyanakkor nem feledheti, hogy van 15-16 testvére Denverben is, akik mellett szintén ott kellett lennie, és végeznie a munkáját magas szinten. A csapattársai megértik azt, hogy miért hagyta ki a pénteki edzését, és nagyon sokat jelent neki a támogatásuk. Nikola Jokics is kitért a 19 ponttal és 8 lepattanóval záró csapattársára, szerinte ilyenkor nehéz lehet játszani, de az a kosárlabda szépsége, hogy amikor az ember pályán van, nem gondol másra, csak ami ott zajlik. Előtte és utána megérinti ilyesmi az embert, de mindannyian kinyújtották feléje a kezüket – természetesen a család az első, de bizonyos szempontból ők is egy családot alkotnak. Remélik, hogy meg tud békélni, és mentálisan is jó állapotban lesz.

A Timberwolves magabiztos győzelemmel indított a Suns felett. Az olló igazán a harmadik negyed hajrájában nyílt szét, amikor a 33 pontos Anthony Edwards sorra szállította a kosarakat, és az egyik dobása után előtörtek belőle az érzelmek, elkezdte mondani a magáét Kevin Duratnek, aki csak mosolygott ezen. Edwards szerint mindenki tudhatja, hogy Durant az örökös kedvence, úgyhogy ez volt az egyik legjobb érzés, amit valaha átélt. Nem tudja, hogy látták-e az emberek, hogy Durant mit csinált a harmadik negyedben, de annak az elején már 15-18 ponttal kellett volna vezetniük, de ő sorozatban dobálta a kosarakat, mintha az lenne a legtermészetesebb dolog a világon. Nem tudott ellene mit tenni, a pályán is előjött belőle a rajongó, és hiába védekezett ellene nagyszerűen Karl-Anthony Towns és Rudy Gobert is, tehetetlenek voltak vele szemben. Meccs után megnézte a statisztikáit, 17 dobásából 11 célba ért, úgy dobott 31 pontot, hogy csak hatszor rontott, ezért ő a legnagyszerűbb, megemeli előtte a kalapját.

Grayson Allen bokaficam miatt volt kénytelen kiszállni a Timberwolves-Suns meccsből, ugyanakkor Gerald Bourguet (PHNX Sports) beszámolója alapján a röntgen negatív lett. Frank Vogel annyit megerősített, hogy a diagnózis is ficamról szól, a státusza pedig annak fényében alakulhat a második meccsre, hogy miként reagál addig a kezelésekre.

Továbbra is levegőben lóg Kawhi Leonard státusza a ma esti Clippers-Mavericks meccs előtt. Tyronn Lue elmondta a Clippers tegnapi edzése előtt, hogy már a pályán dolgozik Leonard, dobálgat, illetve az edzésmunka egy részét is elvégezheti, viszont a kontakttal járó feladatokra nem kapott még engedélyt. Közvetve ide kapcsolódik, hogy a Clippers 25,000 dolláros pénzbüntetést kapott amiatt, mert az alapszakasz utolsó meccse előtt nem jelezték időben, hogy Paul George, Norman Powell és Russell Westbrook sem lép pályára a Rockets ellen.

A Bucks nagy valószínűséggel Giannis Antetokounmpo nélkül kezdi meg a rájátszást, kétséges megjelölést kapott a Pacers elleni első meccs előtt – mindez azt jelenti, hogy nem lehet teljesen kizárni a játékát, de meglepő lenne, ha pályára lépne. Jim Owczarski (The Journal-Sentinel) értesülései szerint 2-4 hetes kihagyást jósoltak neki előzetesen, és a második meccs lesz majd pont 2 héttel a sérülését követően.

A Heatnél Terry Rozier mardói, és Barry Jackson (The Miami Herald) információi szerint a státusza week-to-week a nyaksérülése miatt, és egyelőre nem tudni, hogy mikor térhet vissza. Rozier már az alapszakasz legvégét is kihagyta, a playinben sem számíthatott rá a Heat, és a Celtics elleni párharcot is nélküle kell megkezdeniük.

Arturas Karnisovas változásokat ígért a Bulls szezonzáró sajtótájékoztatóján. A csapatvezető elmondta, hogy teljes felelősséget vállal az eredményekért, mert az a céljuk, hogy nyerjenek, és nem az, hogy középszerűek legyenek. Amit kitaláltak három évvel ezelőtt, az néhány sérülésig jól működött, viszont a nyáron válaszokat kell találniuk, mert nem ilyen eredményeket akarnak. Billy Donovan egy nagyszerű vezetőedző, és az a vezetőség feladata, hogy megfelelő keretet biztosítson számára, úgyhogy neki kell ebben jobban segítenie az edzőt. Idén a kohézióra mentek rá, és úgy is látják, hogy jó volt a csapaton belüli kémia, de ha a teljes képet nézik, akkor ez sem működött, úgyhogy válaszokat kell találniuk. Nem várhatják azt, hogy más eredményeket fognak elérni, ha közben ugyanaz marad a keret. Karnisovas elmondta ugyanakkor, hogy szeretnék visszaigazolni DeMar DeRozan és Patrick Williams kettősét, azokat a kérdéseket viszont kikerülte, amik arra irányultak, hogy mi a tervük Lonzo Ball szerződésével.

Yuta Watanabe a közösségi oldalán számolt be arról, hogy jelen állás szerint lemond a 2,6 millió dolláros játékosopciójáról a Grizzliesnél, és elhagyja az NBA-t, hogy hazatérjen Japánba. Watanabe úgy érzi, hogy ez a mentális egészségének is jót fog tenni, emellett szeretne most már rendszeres játéklehetőséghez jutni.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Hogyan tovább, GSW? - a korábbi bajnokcsapatok sablonja és az idén beleillő csapatok - 6 playoff-párharc már ismert, összeszedtük a felvezetőket - hogyan változtak a dobóstatisztikák a tavalyi évhez képest? - több órányi highlightot szedett össze az NBA - exkluzív Wemby-interjú - 13 fontos kérdés az első körben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus