Hírmorzsák 2024-04-22 (9:30)

Kihirdették az egyéni díjak döntőseit, Luka Doncic, Shai Gilgeous-Alexander és Nikola Jokics közül kerül ki az MVP. Damian Lillard 35 pontos félidővel adta meg az alaphangot. Kawhi Leonard nem játszott, James Harden megmutatta, hogy tud még pontokat szerezni. Jason Kidd szerint passzív volt a Mavericks, a játékosok is kritikus hangnemet ütöttek meg. Jayson Tatum nem lepődött meg Caleb Martin kemény faultján. Darvim Ham nem tudja, hogy mikor térhet vissza Christian Wood és Jarred Vanderbilt. Egyre többen gondolják úgy, hogy Trae Young távozhat a Hawksból. A Spurs rámehet Chris Paul megszerzésére a nyáron. A Warriors megpróbálkozhat Andrew Wiggins elcserélésével. A Bulls 2 évre 80 milliót ajánlhatott DeMar DeRozannek. Segédedzőt szerződtetett a Nets.

Az NBA közreadta, hogy az alapszakaszdíjak szavazásain melyik játékosok végeztek az első háromban az egyes kategóriákban, de egyelőre még pontos sorrend nélkül, azt a következő hetekben egyesével fogják bejelenteni, ahogyan az All-NBA, All-Defensive és All-Rookie ötösöket is. A Legértékesebb Játékos díja Luka Doncic, Shai Gilgeous-Alexander és Nikola Jokics közül kerül majd valakihez, az Év Védője díj Bam Adebayo, Rudy Gobert és Victor Wembanyama között dől el, a Legtöbbet Fejlődő Játékos Tyrese Maxey, Alperen Sengün vagy Coby White lesz, az Év Újonca Chet Holmgren, Brandon Miller és Victor Wembanyama közül kerül ki, az Év Hatodik Embere díj Malik Monk, Bobby Portis Jr. és Naz Reid között dől el, az Év Clutch Játékosa Stephen Curry, DeMar DeRozan vagy Shai Gilgeous-Alexander lesz, míg az Év Edzője díjat Mark Daigneault, Chris Finch vagy Jamahl Mosley kapja majd.

Ahogyan az várható volt, a Bucks Giannis Antetokounmpo nélkül kezdte a rájátszást, Damian Lillard viszont ott volt a pályán, és 35 ponttal vezette győzelemre a csapatát – az összes pontját az első félidőben szerezte. A Fiserv Forum hangosan ünnepelte is őt, skandálták neki, hogy Dame Time van, míg az irányító visszakiabálta a közönségnek, hogy őt ezért hozták ide. A meccset követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rájátszásban fontos megadni az alaphangot, mert sokszor fogják még látni ezt a csapatot, úgyhogy ezzel a mentalitással lépett pályára. Doc Rivers szerint Lillard a hátán cipelte őket, hihetetlen volt, míg Khris Middleton felidézte, hogy a tévében már sokat látta ezt, és most is Lillard úgy jött ki, hogy bevitte az első ütést, aminek köszönhetően nagyszerűen kezdtek, és a korai nagy előny kitartott a végéig.

Az sem okozott különösebb meglepetést az elmúlt hét hírei után, hogy Kawhi Leonard nélkül kezdte a rájátszást a Clippers, viszont nélküle is behúzták a Mavericks elleni első összecsapást. A mérkőzés hőse James Haden volt, aki már a nagyszünetben 20 pontnál járt, és végül 28-ig jutott. A hátvéd a meccs után úgy fogalmazott, hogy még mindig képes úgy pontokat termelni, mint a legjobbak, tudja bárkivel tartani a lépést, viszont alapvetően az a szerepe, hogy jó helyzeteket teremtsen, és ezzel megkönnyítse mások életét a pályán. Amikor azt kérik tőle, hogy szerezzen pontot, akkor ezt teszi, és az természetes, hogy Leonard hiányában kicsit többet kell vállalnia, és ezt ki is használta.

A Mavericks volt már 29 pontos hátrányban is a harmadik negyed elején, az első félidőben mindössze 30 pontot dobtak, így Jason Kidd nem meglepő módon kritikus hangnemet ütött meg a találkozó után, szerinte ellenfelük agresszívan jött ki a pályára, ők viszont passzívak voltak. Kyrie Irving is a fizikalitást emelte ki, illetve azt, hogy sok játékosuk számára még ismeretlen terep a rájátszás, néhány fiatal társa még nem szokott ahhoz hozzá, hogy itt mit lehet megúszni, és mi az, amit le fognak fújni a játékvezetők. Szerinte ez a vereség ellenére is egy nagyszerű első próbatétel volt számukra, sokat tanulhatnak ebből a találkozóból a második meccsig. Luka Doncic magára vette a felelősséget, neki kell agresszívnak maradnia, ezt viszont nem tette meg az első félidőben, ő játszott rosszul akkor. A faultgondokkal küzdő Daniel Gafford is magát kritizálta, mondván nem állt készen a feladatra, és olyan területeken kell jobban teljesítenie, amik az alapszakaszban az erősségei közé tartoztak – innentől playoff-kosárlabdát kell játszania, és nem azt, amit ezen az estén mutatott.

Jayson Tatum az első tripla-dupláját hozta össze a rájátszásban, 23 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal vezette győzelemre a csapatát a Butler-Rozier duót nélkülöző Heat ellen, és volt egy ijesztő esése az utolsó percben, viszont azonnal felpattant. Caleb Martin a levegőben lökte meg, így a csípőjére esett a Celtics sztárja, ugyanakkor Tatum szerint ez a rájátszás, ráadásul fizikális kosárlabdát játszottak egy fizikális csapat ellen, fog még ilyesmi történni, valószínűleg nem ez az utolsó ütés, amit be kell nyelnie ebben a párharcban. Martin a meccs után elmondta, hogy nem szándékosan lökte meg ellenfelét, és a visszajátszások alapján úgy tűnt, hogy Jrue Holiday talán lökött előtte rajta, és az volt az eset katalizátora. A Heat játékosa rögtön oda is ment Tatumhoz, hogy felsegítse őt, viszont Jaylen Brown azonnal ellökte onnan, és végül mindketten kaptak egy-egy technikait.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint az All-Star szünet óta maródi Christian Wood a Nuggets elleni harmadik meccsen visszatérhet a Lakers rotációjába. Ezzel lehet, hogy némileg ellentmond Darvin Ham nyilatkozata, az edző állítása szerint még mindig a rehabilitációját végzi Wood, és még néhány dolgot el kell érnie ahhoz, hogy egyáltalán felmerülhessen a visszatérése. Jarred Vanderbilt helyzetére is kitért az edző, akit a minap még járógipszben láttak, ugyanakkor ezt az edző állítása szerint csak elővigyázatosságból viselte, day-to-day a státusza.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint a ligán belül egyre többen gondolják úgy, hogy a Hawks Trae Young és Dejounte Murray kettőse közül az előbbit fogja elcserélni. Korábban próbálkoztak Murray elcserélésével, de nem kaptak érte olyan ajánlatot, amit szerettek volna, és azért is dönthetnek majd inkább Young cseréje mellett, mert neki nagyobb a fizetése, illetve komolyabb ellenértéket remélhetnek érte.

Szintén Stein írt arról a hírlevelében, hogy a Spurs rámehet Chris Paul megszerzésére a nyáron, amennyiben szabadügynök lesz. Mint ismert, a veterán irányító szerződése nem garantált a Warriorsnál, június 28-ig kell arról döntést hozni, hogy mit kezdenek a 30 milliós fizetésével, és korábban arról lehetett hallani, hogy csak akkor garantálják azt, ha bele tudják tenni egy cserébe. Stein szerint a Warriors ismét megpróbálkozhat azzal, hogy Andrew Wiggins szerződését felhasználva erősítsenek, bár ezzel már a szezon közben kudarcot vallottak, korábban sikertelenül próbálták őt más értékre váltani. Ami Klay Thompsont illeti, a szakíró úgy látja, hogy közös nevezőre fognak jutni az új szerződéséről.

KC Johnson (NBC Sports Chicago) információi alapján a Bulls 2 évre 80 millió dollárt kínált DeMar DeRozannek azért, hogy maradjon a csapat játékosa. A 35 éves játékos szabadügynök lesz a nyáron, és az over-38 szabály értelmében jogosult lenne akár 3 évre szóló megállapodást is aláírni. DeRozan a közelmúltban elmondta, hogy szívesen maradna Chicagóban, ugyanakkor nyerni is szeretne.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Nets segédedzőt szerződtetett Jordi Fernandez mellé, Steve Hetzel is segíteni fogja a frissen kinevezett szakember munkáját. Hetzel az elmúlt három idényben Chauncey Billups segítője volt a Trail Blazersnél, de korábban volt már Steve Clifford kollégája is.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Mind a nyolc párharc első meccse lement, sorra érkeznek az elemzések - az NBA honlapja több szöveges és videós értékeléssel készült - a Celtics jelezte, hogy ne adjunk hitelt az alapszakasz végi pihenőjüknek - Embiid túl sokat pozíciózott? - a lesajnált Nuggets-kispad egyelőre jobb a Lakersénél - a Suns alacsony szerkezete elsőre saját maguknak okozott gondot - az idei playoff leendő legjobbjainak listája - kihirdették az alapszakasz-díjak finalistáit, egy kisebb meglepetéssel - 5 csapat egy év alatt a lotteryből a playoffba jutott - Anthony Edwards legfontosabb társa nem Gobert, Towns vagy Conley lehet a Suns ellen - Jokics ízekre szedte a Lakers védelmi tervét. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus