Hírmorzsák 2024-05-10 (9:30)

Kirúgta Frank Vogelt a Suns, Mike Budenholzer a fő utódjelölt. Charles Lee a Hornets új vezetőedzője. Karl-Anthony Towns a Társadalmi Igazságosság Bajnoka díj nyertese. A Cavaliers és a Mavericks is egyenlített hajnalban: Donovan Mitchell szerint ez csak egy győzelem, Luka Doncic úgy érzi, hogy élete egyik legnehezebb meccsét játszotta. Három Nuggets-játékos ma esti pályára lépése is kérdéses. OG Anunoby legalább egy meccset kihagy. A Pacers hivatalos panaszt tett a ligánál a játékvezetés miatt. Patrick Beverley négymeccses eltiltást kapott. Glen Davist 40 hónap börtönre ítélték. A TNT még nem tett le az NBA közvetítési jogainak a megtartásáról.

A Suns kisebb huzavona után döntésre jutott Frank Vogel jövője kapcsán, egyetlen szezon után menesztették a vezetőedzőt. Vogel irányítása alatt 49-33-as mérleget értek el, majd a rájátszás első körében 4-0-ra verte őket a Timberwolves. James Jones egy közleményben annyit írt, hogy a május 1-i sajtótájékoztatón elhangzottaknak megfelelően áttekintették, hogy milyen változtatásokra lesz szükség, és végül arra jutottak, hogy egy másik vezetőedzőre van szükségük, noha értékelik Vogel kemény munkáját és elkötelezettségét.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Mike Budenholzer a legfőbb jelölt a Suns kispadjára, és az az általános várakozás, hogy hamarosan megegyezés is születik, a szakember állítólag már a lehetséges edzői stábja összeállításán dolgozik. Budenholzer Arizonából származik, úgyhogy gyakorlatilag hazatárhetne. Korábban öt-öt szezonon keresztül volt a Hawks és a Bucks vezetőedzője is, mielőtt az előző szezon végén állás nélkül maradt – az Év Edzője díjat mindkét csapat irányításáért elnyerte egy-egy alkalommal, 2021-ben pedig pont a Suns ellen bajnoki címet is ünnepelhetett a Bucks edzőjeként.

John Gambardo (Arizona Sports 98.7) információi szerint is Budenholzer a legesélyesebb a kinevezésére, és legfeljebb két-három jelölt merülhet még fel rajta kívül, úgyhogy nem fog sokáig elhúzódni az edzőkeresési folyamat. Jake Fischer (Yahoo! Sports) úgy hallotta, hogy a Suns kulcsjátékosai azt a döntést is támogatnák, ha a Trail Blazers jelenlegi vezetőedzője, Chauncey Billups érkezne a kispadra.

Egy másik vezetőedzői pozíció eközben már gazdára is talált, a Hornets bejelentette, hogy Charles Lee kinevezése mellett döntöttek. Az ESPN értesülései szerint 4 szezonra kötelezte el magát a Celtics segédedzője, és azt követően áll munkába új csapatánál, hogy befejeződik a Celtics rájátszása. Lee korábban Budenholzer segítője volt a Hawksnál és a Bucksnál is, és az elmúlt években is már interjúzott vezetőedzői megbízatásokért, de tavaly még nem kapta meg a lehetőséget, úgyhogy csatlakozott Joe Mazzulla stábjához.

Az elmúlt nap folyamán egy újabb egyéni díj talált gazdára, Karl-Anthony Towns nyerte el a Kareem Abdul-Jabbar Társadalmi Igazságosság Bajnoka elismerést. A díjazást az NBA indoklása szerint azzal érdemelte ki, hogy elkötelezett a társadalmi igazságosság megteremtésében, és megfelel annak a több évtizedes mércének, amit Abdul-Jabbar ezen a területen felállított – a gyakorlatban ez abban mutatkozott meg, hogy Towns kulcsszerepet játszott egy olyan helyi törvény elfogadásában, amivel Minnesota államban 55,000-nél is több korábban bebörtönzött ember kapta vissza a szavazati jogát. A Timberwolves centere mellett még Bam Adebayo, CJ McCollum, Lindy Waters III és Russell Westbrook volt esélyes a díjra.

Ahogyan arról összefoglalónkban is beszámoltunk, a Cavaliers és a Mavericks is ki tudott egyenlíteni ma hajnalban a Celtics, illetve a Thunder ellen, így mindkét párharc 1-1-ről folytatódik.

Donovan Mitchell elmondta, hogy mindig nagyszerű idegenben nyerni, de végső soron ez is csak egy meccs volt. Jó, hogy nyerni tudtak, sok pozitív dolgot csináltak, de végső soron ez nem igazán számít. Gondoskodniuk kell a hazai pályájukról, és az a lényeg, hogy egy napjuk van felkészülni arra, hogy megvédjék azt. Jaylen Brown szerint ez csak egy rossz meccs volt, értelemszerűen nem dobtak túlságosan jól, viszont védekezésben elfogadhatatlan volt az, amit csináltak, leginkább emiatt csalódott. Kaptak 118 pontot, elveszítették a lepattanókért folytatott csatát, nem igazán segítették ki magukat.

A Mavericksnél Luka Doncic mindjárt a találkozó elején kapott egy ütést, később is többször földre került, a fájós térde vérzett is, így nem meglepő, hogy pályafutása egyik legnehezebb meccsének nevezte a Thunder elleni második összecsapást, hozzátéve, hogy azért küzd, hogy képes legyen győzelmekhez segíteni a csapatát. Úgy számol, hogy a Thunder készen fog állni a következő ütközetre, nagyszerű játékosaik vannak, nagyszerű a csapaton belüli kémia, nagyszerű a csapatuk, úgyhogy kemény menet lesz, a végsőkig küzdelmes lesz. Nagyon tiszteli a Thundert, de ezt a meccset ők nyerték most.

A Nuggets legfrissebb sérültjelentésében három név is feltűnik, mindhárom játékos ma esti pályára lépése kérdéses a Timberwolves elleni harmadik összecsapáson. Jamal Murray továbbra is a bal vádlijával küzd, miközben Kentavious Caldwell-Pope (hasi zúzódás) és Reggie Jackson (vádli zúzódás) újonnan került fel a sérültlistára.

A Knicks közreadta a sérültlistáját a Pacers elleni harmadik meccs előtt, és ebből kiderült, hogy OG Anunoby a meghúzódott combhajlítója miatt nem fogja tudni vállalni a játékot – Adrian Wojnarowski információi alapján nagyon valószínű, hogy a negyedik meccset is ki kell majd hagynia. Anunoby elvesztése már csak azért is fájó a Knicks számára, mert a kidőlését megelőző négy meccsen 46 percet átlagolt a csapat többi sérültje miatt. A második meccsen rajta kívül Jalen Brunson is megsérült, viszont a hátvéd vissza tudott térni a lábfejsérülésével együtt is, és végül győzelemre vezette a csapatát, ezzel együtt a kérdéses megjelölést kapta a Knicks sérültlistáján. Peter Botte (The New York Post) szerint Alec Burks és Jericho Sims lehet arra esélyes, hogy bekerüljenek a Knicks aktív rotációjába, de az sem teljesen kizárt, hogy Tom Thibodeau megpróbálja hat emberrel lehozni a harmadik meccset.

A Pacers hivatalos panaszt nyújtott be az NBA-hez a Knicks elleni két meccs játékvezetése miatt, számításaik szerint ezeken a találkozókon 78 olyan téves vagy elmaradt ítélet volt, amiből hátrányuk származott. Rick Carlisle már a második meccset követő sajtótájékoztatón is kifakadt arra, hogy az első meccs után 29 őket sújtó tévedést számoltak össze, és ezek szerint a második meccsen még több hibát találtak a játékvezetők működésében.

Tegnap már írtunk arról, hogy a rendőrség is vizsgálatot indított Patrick Beverley ellen, amiért a Pacers-Bucks meccset követően összetűzésbe keveredett két szurkolóval is, majd labdával dobta meg őket. Az NBA is kivizsgálta az esetet, és a liga négymeccses fizetés nélküli eltiltást szabott ki a hátvédre. Beverley a nyáron szabadügynök lesz, és ha a jelenlegi szezonhoz hasonlóan a veterán minimumért ír alá valahol, akkor hozzávetőlegesen 90,000 dollártól eshet majd el, mivel számára 3,3 millió környékén lehet a minimum fizetés.

Ugyancsak a tegnapi Hírmorzsákban került szóba érintőlegesen a 2021-ben kirobbanó botrány az NBA egészségügyi és jóléti alapjának a több millió dolláros megkárosításáról, és ehhez az ügyhöz kapcsolódik, hogy Glen Davisre 40 hónap börtönbüntetést szabtak ki, illetve a szabadlábra helyezését követően további 3 évig felügyelet alatt fog állni. Az ügyben 22 embert, köztük 18 játékost büntettek eddig, Davist pedig azt követően ítélték el, hogy végig ártatlannak vallotta magát, de több vádpontban is bűnösnek találták őt, így csalás és konspirálás bűntettében is. Davisnél nagyobb börtönbüntetést eddig egyedül az összeesküvést vezető Terrance Williams kapott, őt tavaly augusztusban 10 évre ítélték el, míg a múlt hónapban például Will Bynum kapott 18 hónap börtönbüntetést, miután eskü alatt hazudott a bírónak.

David Zaslav, a Warner Bros. Discovery vezérigazgatója mondta el, hogy nem tettek le arról, hogy a TNT megtartsa a közvetítési jogait az NBA-re. Lassan négy évtizede állnak szoros kapcsolatban a ligával, és jelenleg is tárgyalnak velük, reménykednek abban, hogy mindkét fél számára előnyös megállapodást tudnak kötni. Sok idejük volt felkészülni ezekre az egyeztetésekre, és megvan a stratégiájuk a különböző kimenetelek esetére, de ezekről nincs itt az ideje beszélni, mert most is aktívan tárgyalnak a ligával, ráadásul a jelenlegi megállapodásuk értelmében tarthatják a harmadik felektől érkező ajánlatokat, mielőtt az NBA aláírna bárki mással.

Tom Friend (Sports Business Journal) beszámolója alapján az NBA közel áll ahhoz, hogy megegyezésre jussanak az NBC-vel, akik évente 2,5 milliárd dollárt fizetnének a jogokért, és az NBA nem fogadná el a TNT-től, ha csak ugyanennyit ajánlanának, mert a konkurens médiavállalatnak nagyobbak az infrastrukturális lehetőségei, ezért 2,8 milliárdot várnának azért, hogy megtarthassák a jogaikat. Amennyiben ezt nem adja meg a TNT, akkor könnyen lehet, hogy pereskedésre is sor kerülhet, mivel a TNT-nek elméletben joga lenne ugyanannyiért megtartani a jogokat, mint amennyit más kínál, ugyanakkor Adam Silver azt szeretné, ha békésebben rendeződne el ez a kérdés. Zaslav előzetesen úgy számolt, hogy senki sem fogja az NBA-nek megadni a 2,5 milliárdot sem, ezért hagyták, hogy nézzenek körül a piacon, ahol viszont megkapták ezt az ajánlatot, ezért is került most nehéz helyzetbe a TNT.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Feltámad-e Jamal Murray, mit tehet a Denver a 3. meccsen? - Edwards emelkedése Townst is magával húzza - kinyírják-e a sérülések a New Yorkot? - a Knicks egyelőre bedobja a duduaszó közeli kosarakat - a corner screen a Knicks-Pacers párharc kulcsjátéka? - Mitchell nem erőltette a dobásokat, ezzel hozta ritmusba a Cavst - Caris LeVert keze sülni szokott Bostonban - 4 fontos trend az idei playoffban: a sok triplát vállaló csapatok sikeresebbek? - néhány statisztika, hogy miért kapta Jokics az MVP-t - a legtöbbször MVP-szavazatra érdemes játékosok - 21 játékos, aki kapott valaha MVP-szavazatot, pedig soha nem járt All-Staron - a Clippers új csarnokba megy, de viszi a régi problémáját - Az NBA-csapatok támadójátéka kezd úgy épülni egy sztár köré, mint a Nap és a bolygók - nem Jokics a kosárlabda történetének első zombori zsenije.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus