Playoff-percek: a Grizzlies készült, a Thunder nem, a Clippers oktatott, Jackson megbukik?

Nagyjából ezekkel az iskolai kifejezésekkel lehet jellemezni a ma hajnali két meccs eseményeit. A Thunder már az első meccsen is játszott a tűzzel, most meg is égették magukat, a Grizzlies viszont alaposan kielemezte, mit rontottak el korábban. Blake Griffin és a Clippers 40 pontos győzelme az alapszakaszban is durva, míg a Warriorsnál nem úgy festett, mintha Mark Jackson állásáért játszanának - inkább az állásával. Egy valami stabil: a bírók egyelőre nem találják a helyüket. 

 

Google Glass-t a bíróknak!
 
Nagyon úgy fest, hogy nem múlik el úgy nap az idei playoff-ban, hogy ne kellene a játékvezetők ténykedésével foglalkoznunk. Lassan úgy tűnik, hogy a triók mérkőzések végkimenetelét befolyásoló hibái sem elég nagy súlyúak ahhoz, hogy a liga vezetése szankcionálja a néha már ámokfutásnak tűnő tevékenykedésüket - ehelyett sűrű elnézéseket kérnek: most éppen a Clippers-Warriors végjátékában Chris Paul javára befújni elfelejtett szabálytalanság miatt. Azt már a játékvezetői kurzusok első óráiban tanítják, hogy a következetesség az egyik legfontosabb ebben a szakmában. S itt nem arra gondolnak, hogy mindkét oldalra rosszul fújjanak, vagy épp egy hibás döntést – melyre rájönnek már a síp megszólalásának pillanatában – egy másik hibás ítélettel kompenzáljanak.

Az újabb bírózás apropója az Oklahoma – Memphis párharc második mérkőzése, melyről ismételten tucatnyi példát lehetne hozni a megkérdőjelezhető játékvezetői ítéletekről, azoknak elmaradásáról. Amikor öt másodperc alatt legalább három-négy alkalommal szólhatna a síp, ám néma marad egészen addig, amíg szabadfogású birkózást idéző jelenet(ek) után időkérést jeleztek játékvezetők. Példaként bőségesen elég az imént említett rövid periódus, mely egy elmaradó támadó/védő szabálytalansággal indult, akadályozásokkal folytatódott, melybe került még egy labdarúgók által megirigyelhető, lábbal történő labdakontrollálás, s végül Laokoón-csoportot idéző jelenettel zárult. A playoffban az a kívántos, hogy a ne fújjanak le minden apróságot, de ezúttal a játékvezetők átestek a ló másik oldalára. 
 
Egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy ezeket egyik bíró sem látja - most már egyre inkább biztosak lehetünk abban, hogy nem véletlenül az Euroliga mérkőzéseken tesztelik a játékvezetőkkel a Google Glass-t, nem pedig az NBA-ben.

Egy meccs kellett a Thunder játékának leegyszerűsítéséhez
 
A Thunder-Grizzlies párharc beharangozójában már boncolgattuk, hogy az OKC játéka a Memphis kemény védekezése miatt túlságosan is kétpólusúvá válhat, vagyis Durant és Westbrook mellett nem nagyon jut szóhoz senki, túl sok lehet a hideg kéz, ami problémát okozhat a szoros végjátékokban. Rögtön a második meccsen szoros volt a vége, és azt láthattuk, hogy Durant és Westbrook felváltva vállalkozik – a rendes játékidő végén még Perkins nem kis szerencsével kisegítette a csapatot, de a hosszabbításban nem volt pardon: a két nagyágyú elfáradt, a többiek pedig, akik addig nem nagyon jutottak dobáshoz, már nem tudtak előlépni. Pedig olyan rutinos, korábban sok fontos dobást értékesítő menők vannak a padon, mint Derek Fisher vagy Caron Butler. Megint kijött a probléma, hogy Scott Brooks nem rotál tudatosan, a csapatnak alapvetően egy játéka van, és ez előbb vagy utóbb visszaüt a rájátszásban. Ettől függetlenül továbbjuthatnak, de így elég nyögvenyelős lesz számukra az idei playoff (is), mert Kevin Durant akármennyire is megállíthatatlan volt idén, ma láthattuk, hogy ő is emberből van. 

Tony Allen lehet a kulcs

Az még hagyján, hogy parádésan izolálták le a pontszerzőket a Memphis játékosai, de a két sztárt is több hibára késztették a megszokottnál. A védőspecialista, fejjel alacsonyabb Tony Allen lelassította Durantet, aki 12/28-as mezőnymutatóval zárt - hiába szerzett 36 pontot, tevékenyen hozzájárult a Thunder 40 alatti dobószázalékához, pontjai jó részét nagy triplákból és leindításból szerezte. Allen már a labda átvételét is megnehezítette Durant számára - márpedig ha ő nem hozza az űrszámait, komoly gondban lehetnek Scott Brooksék. Azt korábban már láthattuk, hogy egy ilyen védő (Battier) meg tudja fogni KD-t, legalábbis a meccsre való befolyását jelentősen csökkenteni tudja, Westbrookkal pedig (aki szintén gyenge dobóestét zárt) nem fog sokáig jutni az OKC.

Még egy extra adalék Tony Allenhez: a hátvédnek komoly helyi kötődései vannak, mivel 2002 és 2004 között az Oklahoma State Cowboys színeiben játszott - utolsó évében az NCAA Final Fourba vezette a kisebbik oklahomai egyetemi csapatot. 

Van-e élet a kiütés után?

Legutóbb a botrányos játékvezetés miatt (is) rendkívül frusztráltan játszott a Clippers, ma viszont nem volt pardon, méretes verésben részesítették a Warriorst. A 138 szerzett pont és a 40 pontos győzelem is franchise-rekord a playoffban, kérdés, két nap alatt fel lehet-e ebből állni Mark Jacksonéknak. A GSW nem úgy nézett ma ki, mint akinek ez sikerülhet, gyakorlatilag lenullázták őket, egyedül Steph Curry számai voltak rendben, de ő is botrányosan kezdett, pontjai jó részét már harmincpontos hátrányban szerezte. Amúgy is belviszályok vannak a csapatnál, Iguodala szerint Mark Jackson állásáért játszanak, de most az edzőnek kellene lelket öntenie a játékosokba és nem fordítva. A legnagyobb fegyverüket, a tripladobást vette el tőlük Doc Rivers és csapata, ha csütörtökre nem találnak megoldást, azon a találkozón is hasonló lesz a forgatókönyv.

Tudnak koncentrálni a Clippers nagyemberei

Blake Griffin 9/10-es büntetőmutatójáról már megemlékeztünk az összefoglalóban, de ne feledjük el centertársa, DeAndre Jordan munkáját sem, aki 7/8-cal dobott a vonalról az első meccs 3/8-a után. Griffin az alapszakaszban 71.5 százalékkal tüzelt a vonalról, Jordan pedig (nem elírás) 42.8-del, ezekhez érdemes viszonyítani a mai teljesítményüket. Érdekesség egyébként, hogy az első meccsen Griffin egyetlen büntetőt rontott, vagyis 13/14-gyel áll az idei rájátszásban - jobban, mint Chris Paul: az irányító elsőre 3/6-tal (közte két nagyon fontos, utolsó perces kihagyott szabaddobással) sokkolt. 

Mi lesz, ha felpörögnek a LAC kiegészítői?

A 40 pontos győzelem arra is lehetőséget adott, hogy a Clips cseréi bőven kapjanak percet (most nem kényszerűségből, mint az első összecsapáson). Danny Granger 15 ponttal (és 18 perc alatti kipontozódással...), Hedo Türkoglu 13 egységgel, Darren Collison 12-vel (és 10 gólpasszal) tolta meg a csapat szekerét - az első számú kispados, Jamal Crawford nem is kellett, hogy sokat vállakozzon. A Los Angeles második vonala 58 pontot termelt be. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus