Playoff-percek: minden a Boston mellett, kivéve James

Nesze neked, fáradt LeBron - az ilyen mecscek James terepének számítanak - működött a bostoni támadójáték - magabiztos lehet a Celtics. 

Nesze neked, fáradt James

Az előző találkozó után arról szóltak a hírek, az elemzések, hogy LeBron James elfáradt és egyértelmű jeleit adta annak, hogy elfogyott az ereje - erre cáfolt rá a hatodik mérkőzésen. Egyrészt folyamatosan ment neki a védőknek és kintről is extrán dobott, másrészt hátul sem pihent, harmadrészt pedig Kevin Love kidőlése után le sem lehetett hozni a pályáról - az első 35 játékpercet zsinórban a parketten töltötte és végül összesen 46-tal zárt, de abban a kettőben, amíg leült, már öt ponttal jobb is volt a Celtics. A hajrában már kicsit húzta a lábát, de azért csak bevert két clutch hármast, amikor nagyon kellett és karriercsúcsot szórt az "elimination game-ek" történetében - viszont Love nélkül ennél lejjebb nem adhatja a hetedik összecsapáson sem. Képes lesz rá?

Működött a bostoni támadójáték

A második negyedben látott hullámvölgyet leszámítva most hozta eddigi legjobb támadójátékát a Boston, abszolút nem nyomta össze a teher Tatumékat és a Rozier-Brown páros parádézott - az 50% feletti triplamutató mellett 40% felett tripláztak, ültek a dobásaik. Ez nem csak amiatt törtét, mert extrán dobtak, hanem amiatt is, hogy a Cavs rendszeresen duplázta Al Horfordot, aki kijátszotta a labdát, a többiek megjáratták és beverték a helyzetet, így hiába áll meg hat pontnál Horford, mégis hozzátette a magáét. Ezzel együtt a Cleveland azért mutatott szép dolgokat hátul is, Love nélkül a Thompson-Nance-Green trió remekül megoldotta az 5-ös posztot védekezésben, Green sokszor a 4-est is és minden bizonnyal ő fog majd Love helyén kezdeni a hetedik meccsen. A Celtics viszont annak örülhet, hogy négy meccs erőlködés után újra megvolt a csí elöl - hasonló energiával és dobóteljesítménnyel nagyon jó esélyeik lehetnek a nagydöntőbe jutásra. 

Ez LeBron terepe

James most már 34,1 pontot átlagol azokon a mérkőzéseken, amikor a rájátszásból való kiesés, a szezon befejezése a tét, ezzel pedig első a vonatkozó listán Michael Jordan előtt, ráadásul a mutatója is jobb az ilyen találkozókon. Még egy adalék: az utóbbi hét ilyen összecsapásából mindegyiken vagy elérte a negyven pontot, vagy tripla-duplát gyártott...

Idegenben is kell a hazai forma a Cavsnek

George Hill idegenben 5 pontot átlagol eddig 31%-os mezőnymutatóval a szériában, otthon viszont 15,3 pontot 52%-kal, ma hajnalban pedig 20 pontos idei playoff-csúcsot szállított, Larry Nance Jr. a három idegenbeli meccsen összesen 2 pontot dobott, a három hazain 25-öt, csapatszinten 83, 94 és megint 83 pontot szerzett a Cleveland vendégként, míg otthon 116-ot, 111-et és 109-et. Ezek a számok jól példázzák, hogy mennyit jelent ebben a párharcban a hazai pálya és a mindent eldöntő hetedik meccset most vendégként kell megnyerniük Jameséknek - az eddigiek alapján mondhatjuk, hogy limitált esélyekkel. 

A Boston magabiztos lehet

Egyáltalán nem tűntek letörtnek a hatodik meccs után a Celtics-játékosok és minden okuk meg is van az önbizalomra: hazai hetedik mérkőzést vívnak úgy, hogy 10-0-ra állnak eddig saját közönségük előtt. Végre jól dobtak, Rozier újra jól játszott, ugyan Horfordot kivette a játékból a Cleveland, de így is szorsosá tudták tenni a végét, ráadásul az ellenfélnél nem lesz ott Kevin Love - háromszor érezték már, hogy milyen pluszt tud adni a TD Garden még James ellen is, nincs mitől tartaniuk. Nincs különösebb feladatuk, hozni ismét a "hazai" védekezést, limitálni az idegenben vállalhatatlan Hillt, Greent, figyelni a lepattanókra, James ellen pedig megtenni, amit meg lehet, aztán meglátják - különösebb teher nincs rajtuk, már így is messzire jutottak, bár tény, hogy most óriási esélyük adódott arra, hogy a rémgyenge Cleveland ellen megtörjék a James-hegemóniát és nagydöntőt játsszanak. Kérdés lehet még a fiatalok mentális állapota ilyen helyzetben, de nyertek ők már idén 7. meccset és sem ma hajnalban, sem az ötödik találkozón nem remegtek meg igazán. 

Igazából semmi más indok nem szól a Cavs mellett, csak az, hogy LeBron James náluk fog pályára lépni, de hogy a mostaninál többet tőle se lehet kérni, az is biztos...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus