Playoff-percek: tökéletes houstoni védekezés, elrontott GSW-végjátékok

Mitől és mennyire jó a Rockets hátul? - miért nem tudja megoldani a szoros végjátékokat a Warriors? - Iguodalának játszania kell - Harden triplái eltűntek - egyelőre a houstoni kiegészítők viszik a pálmát - hogyan tovább?

Gyönyörű ez a houstoni védekezés

Több összetevőből áll az a Rockets-védelem, amely sorozatban másodszor bontotta le a GSW egyébként parádés támadójátékát. Először is: mindenki borzasztó agresszíven védekezik egy-egyben. Ez főleg Steph Curry ellen látszik sokszor, hogy elváltják, aztán rátapadnak a labdás emberre, nem engedik betörni, de érdemi dobást sem engednek, mindenki tökéletesen elvégzi a maga munkáját. Ezen felül a labda nélküli embereken is megszakadnak, egyszerűen még könnyű passzokat sem engednek és főleg a negyedik találkozón láttunk arra sok példát, hogy a houstoni védő egyszerűen megelőzte a Warriors játékosát és elütötte előle a labdát. Plusz adalék, hogy sokkal agresszívebben váltják el a labda nélküli üres elzárásokat, ami az alapját adja a GSW támadójátékának, emiatt rögtön meg is tudják törni Curryék ritmusát, figuráit és gondolkodásra, küszködésre késztetik őket.

Ráadásul azt se hagyjuk ki az egyenletből, hogy amíg a szezon nagy részében a támadóidő első tíz másodpercében már befejezték az akciót, most alig-alig látunk ilyet, sőt, kifejezetten lassítják a játékot és inkább a támadóidő lejárta előtt vállalnak dobást, ezzel szintén ők kontrollálják a tempót és nem engedik rohanni a Warriorst. A nagy kérdés az, hogy ezt meddig lehet ilyen intenzitással csinálni, mert hat mezőnyember és Clint Capela játszotta le az előző két találkozót...

Hogy hol érződik a Rockets-védekezés hatása?

A Warriors passzjátékán. Steve Kerr már az ideérkezésénél is a 300 passz/meccses határt tűzte ki célul, ennél csak több lehet, az idei alapszakaszban 335-öt átlagoltak, az első körben 309-et, a másodikban 354-et, most viszont mindössze 276-ot - óriási különbség és egyben jól mutatja is, hogy mennyire megfogták őket Capeláék.

Iguodalának muszáj játszania

Ezen az összecsapáson már egyértelműen látszott, hogy miért komoly gond Andre Iguodala kiesése a Golden State számára: mert egyszerűen nincs senki, aki el tudná végezni a feladatát bármilyen szinten. Az tökéletesen látszott, hogy magasembernek egyszerűen nincs helye a pályán a Rockets ellen, lehet próbálkozni David Westtel, vagy éppen az atletikus Looney-Bell párossal, de egyikük sem megoldás - védekezésben folyamatosan rájuk váltanak Hardenék és velük egy-egyeznek, támadásban pedig egyikük sem dob jól kintről,  nem elég gyorsan a leindításoknál, nem playmakerek, ráadásul (Westet leszámítva) nem is elég rutinosak a "kis dolgokban" ezen a szinten. Így viszont nagyon nehéz helyzetben van Steve Kerr, mert vagy a rutinos, védekezésben rendszerbe illő, de támadásban kinti dobás híján rossz hatással lévő Livingstont, az elöl ugyan komoly potenciállal bíró, de hátul emberhátrány Nick Youngot, vagy a rutintalan Quinn Cookot kell beraknia - mindegyikükkel próbálkozott most, a meccs hajrájában Cook kapott bizalmat, de ő sem vált be igazán.

Éppen ezért döntő lehet, hogy ha nem is 100%-os állapotban, de valahogy tudja vállalni a játékot Iguodala a következő meccsen - Kerr szerint még mindig nem teljesen egészséges, viszont azt már csak mi tesszük hozzá, hogy várni sincs mire, mert ha ott kikapnak, vége a szezonjuknak...

Egyelőre a houstoni kiegészítők a jobbak

Ha már szóba került Iguodala, említsük meg a másik oldalt is, ahol viszont igenis hozzátesz, méghozzá rengeteget az, aki beáll. Ugyan csak hét embert forgat D'Antoni, de Erid Gordon abszolút felnőtt "harmadik sztárnak", támadásban a nagy tripláktól kezdve a clutch dobásokon át a folyamatos, agresszív betörésekig mindent megcsinál, mindig lehet rá számítani és olyan pluszt hoz a kispadról, amelyre a túloldalon nincs válasz. Szintén szólnunk kell még Gerald Greenről, aki ugyan limitált szerepet kap, de védekezésben hatalmas energiát hoz, támadásban pedig félelem nélkül vállal nehéz dobásokat is, ma hajnalban például három rendkívül fontos triplát vágott be, rengeteget tolt csapata szekerén. És akkor a piszkos munkát elöl-hátul magas fokon elvégző Tucker-Ariza-Capela trióról nem is beszéltünk, mindannyian maximálisan hozzák, ami elvárható, sőt, még annál is többet - ezzel áll szemben a GSW jelenlegi elég visszafogott cserepadja...

Miért nem tudja megoldani a végjátékokat a Warriors?

Egyértelműen gondban van a GSW a clutch helyzetekkel, ugyan 2-1-re vezetett a gárda a kiütéses meccsek után, de egy szoros playoff-párharcot általában azok a meccsek döntenek el, amelyeken mindkét félnek reális esélye van nyerni. Márpedig ezeken eddig 2-0-ra a Houston vezet és mindkét alkalommal támadásban omlott össze a címvédő a legfontosabb időszakban, ami nem igazán férhet bele a folytásban.

Ennek egyik oka a már említett "hard-nosed defense" a Rockets részéről, egyszerűen elszívják a levegőt Curryék elől, akik éles helyzetekben egyelőre nem tudtak jól dönteni, remegett a kezükben a labda és igazából egytől-egyig túlgondolkodták a szituációkat. Durant eltűnése is érthetetlen, hiszen ő a clutch játékos ebben a csapatban, de el sem jutott hozzá a labda, az utolsó bő öt percben egyetlen egy dobást vállalt, azt is kihagyta és a negyedik meccsen is egyetlen mezőnykosara volt a záró etapban, ennél sokkal-sokkal több kell tőle a meccsek végén. 

Márpedig amíg ez nem változik, amíg Steve Kerr nem érteti meg játékosaival, hogy nincs mire várni, egyszerűen meg kell oldani a feladatot, amíg fejben nem tisztázzák le magukban a dolgokat Duranték, addig nagyon nehéz helyzetben lesznek a következő ilyen végjátékban. Illetve nem is csak a végjátékokról van szó, hiszen Hardenék fizikalitása addig is komoly gondokat okoz nekik, csak itt, amikor már élesebb a helyzet és muszáj jól dönteni, nagyobb a nyomás, akkor jönnek az olyan hibák, mint Curry elerőlködött betörése, vagy mint az utolsó játék, amelynél Green "térddel vette át" a labdát...

Hogyan tovább?

A hatodik meccs már "elimination game" lesz a Warriors számára, ha eddig gondjaik voltak a kiélezett helyzetekkel Curryéknek, akkor most duplán bajban lehetnek, ha Kerr nem tudja rendezni a sorokat. Hogy mire van szüksége a Golden State-nek? Először is egy bevethető Iguodalára, hogy helyreálljon a Warriors számára megfelelő matchup. Aztán gyorsítani kell a támadójátékon és az érthetően elég fáradt Houstont szétfutni, eljutni a gyűrűig, faultokat kiharcolni, sokkal jobban vigyázni a labdára, sokkal nyugodtabban támadni és ha szoros lesz a végjáték, akkor egyszerűen meg kell hozni a megfelelő döntéseket. Egyszerű, nem? :)

A Rocketsnél elsősorban Chris Paul lábát kell valahogy összedrótozni, majd James Hardennek kell sokkal pontosabban játszania elöl, mert rendben van, hogy élete védekezéseit mutatja be, de közben MVP-ként 5/21-eket dobál mezőnyből, 0/11 triplával, ez még egyszer nem nagyon férhet bele. Ha fenn tudja tartani ezt az intenzitást a texasi alakulat, a kiegészítők továbbra is ennyit hozzátesznek, Paul játszik, Harden pedig jobban dob, akkor abszolút reális esélye lehet a gárdának arra, hogy hat meccsen lezárja ezt a szériát még akkor is, ha Iguodala esetleg visszatér. Egy adalék: az első félidőben tíz üres triplát lőtt mellé a Houston, ez szériacsúcs. 

Harden triplái eltűntek

0/11-gyel zárta az estét kintről a Rockets sztárja, az előző meccsen pedig az utolsó kilenc kísérletét elrontotta, így 0/20-nál jár - ebből a húszból pedig 19-et zavarni tudott a Warriors, érdekes adat. 

Mi lesz Paullal?

Ezt egyelőre nem tudjuk, azt viszont látjuk, hogy milyen a csapat, amikor nincs a pályán, Harden viszont igen - matematikailag jobb, bár amennyi nagy dobása volt már CP3-nek az előző két meccsen, ezt a számokon túl azért megkérdőjeleznénk...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus