21 éve nincs közöttünk Reggie Lewis

Tegnap volt 21 esztendeje, hogy a Boston Celtics feltörekvő sztárja, Reggie Lewis edzés közben szívrohamot kapott és életét vesztette. Rá emlékezünk most.

Reggie Lewis 1965. november 21-én született Baltimore-ban. Már a középiskolában jó társaságba keveredett, hiszen együtt játszott Muggsy Bogues-zal, Reggie Williamsszel és David Wingate-tel is - előbbit keveseknek kell bemutatni, mint a liga történetének valaha volt legalacsonyabb játékosa, Williams 10, Wingate pedig 15 évet húzott le később az NBA-ben. 1983-ban a bostoni Northeastern Egyetemre került, ahol legenda lett - 2708 dobott pontjával a mai napig ő a csúcstartó a Huskiesnál, csapata mind a négy évben ott volt az NCAA nagy tornáján, 34-es mezszámát vissza is vonultatta az egyetem.

1987-ben az első kör utolsó előtti, 22. helyén vitte el őt a Boston Celtics, amely az azt megelőző szezonban az alapszakaszban is a második volt, és a fináléban is a Los Angeles Lakers "mögé" szorultak 4-2-es összesítéssel. Érdekesség, hogy ezen a drafton kelt el korábbi középiskolai csapattársai közül Williams - 1/4-ként a Los Angeles Clippers által -, illetve Bogues is - 1/12-ként a Washington Bullets választásaként.

Azonnali komoly erősítéssel nem számolhatott a Celtics, de viszonylag hamar kiderült, hogy jó befektetést csináltak Lewis-zal. Első idényében mindössze 49 meccsen szerepelt - Larry Bird posztján természetesen egyszer sem kezdőként -, és alig valamivel 8 perc fölött, valamint 4.5 pontot átlagolt. Második szezonjában volt egy "kis" szerencséje, mivel Bird mindkét sarkát meg kellett műteni, így hat mérkőzés után befejezte a szezont. Lewis kihasználta a lehetőséget, 81 meccsből 57-szer kezdett, majdnem 33 percet játszott találkozónként, és 18.5-re szokott fel pontátlaga is.

Ezt követően kirobbanthatatlan volt szinte a kezdőből. 1989/90-ben 79 meccsből még 25-ször csereként lépett pályára, de kövektező három idényében összesen 5 mérkőzést hagyott ki az alapszakaszban, és az összes találkozón a kezdőben kapott helyet. '89/90-ben a visszatérő Bird miatt kevesebb labdája volt, mint egy évvel korábban, de csak 17.0-ra esett vissza meccsenkénti ponttermése. Negyedik szezonjában ezt tornázta vissza 18.7-re, majd 1991/92-ben már 20.8 pontot hozott össze találkozónként, meg is hívták az All-Star gálára.

1992/93-ban ugyanilyen átlagot produkált az alapszakaszban, nem is tűnt úgy, hogy bármi probléma lenne, sőt, ekkorra már mindenki biztos volt abban, hogy az 1992 augusztusában visszavonuló Bird utódja ő lesz az együttesnél. Az 1993-as rájátszás első körének első meccsén azonban váratlan dolog történt: a többek között középiskolai csapattársaival, Bogues-zal és Wingate-tel felálló Charlotte Hornets elleni összecsapáson egyszercsak összeesett Lewis. 13 perc alatt 17 pontot dobott, a Celtics pedig 112-101 arányban nyert.

A vizsgálatok kimutatták, nagyon súlyos szívproblémája volt Lewisnak, nem is engedték többet a pályára már a sorozatban, a Larry Johnson és Alonzo Mourning vezette Hornets pedig 3-1-gyel kiejtette a Bostont. A Hornets elleni első mérkőzést követően három hónappal, 1993. július 27-én Lewis edzés közben szívrohamot kapott, összeesett és meghalt, nem tudták már újjáéleszteni. 35-ös mezszámát 1995-ben vonultatta vissza a Celtics, amely Len Bias és az ő elvesztését nem bírta el hosszútávon sem - a korábban évtizedekig (keleti) topcsapatnak számító együttes nyolc év alatt mindössze egyszer került be a rájátszásba, akkor is kiestek az első körben. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus