44 éves Big Shot Rob

Tegnap minden idők egyik legjobb clutch játékosát ünnepeltük, ma egy másik, ugyanebben a "kategóriában" kimagasló kosaras pályafutására tekintünk vissza, mivel a Houston Rockets-cel, a Los Angeles Lakersszel és a San Antonio Spursszel összesen 7 bajnoki címet nyerő Robert Horry 44. életévét tölti a mai napon. Isten éltesse!

Horry az Alabama egyetemre járt, aztán az 1992-es draft 11. helyén választotta ki őt a Houston Rockets. Talán kevesen tudják, de 1994 februárjában elcserélte őt a texasi együttes, ám a Detroit Pistonstól elvileg érkező Sean Elliott megbukott a fizikai vizsgálatokon, így végül Horry maradt a Rocketsnél, és tagja volt mindkét bajnoki címet nyert együttesnek. 1996 nyarán többek között őt és Sam Cassellt adta a Houston Charles Barkley-ért cserébe. A Phoenix Sunsnál nem sok időt töltött - összeveszett Danny Ainge vezetőedzővel, el is tiltották -, hiszen még 1997 januárjában, Cedric Ceballosért cserébe a Los Angeles Lakers játékosa lett, és újabb nagyon sikeres időszakot tudhatott magáénak.

Az aranysárga-lila együttes 2000-es és 2001-es bajnoki címében is fontos szerepet játszott Horry, több nagyon fontos kosarat is szerzett, de ebből az időszakból a leghíresebb meccse a 2002-es nyugati döntő negyedik találkozója volt. A Sacramento Kings 2-1-re vezetett a párharcban, a Lakers pedig 24 pontos hátrányban is volt már. A végjátékban, 99-97-es Kings vezetésnél Kobe Bryant és Shaquille O'Neal is hibázott, Horry azonban a Vlade Divac által messzire ütött labdát bedobta. A Lakers megnyerte a meccset, a szériát és a bajnokságot is, így 2002-ben már ötszörös bajnoknak mondhatta magát Horry.

2003-ban váltott újra, ekkor szabadügynökként a San Antonio Spurshöz szerződött, és most sem hibázott. A 2005-ös, Detroit Pistons elleni nagydöntő ötödik mérkőzésén minden idők egyik legnagyobb clutch teljesítményét hozta, miután 21 pontot dobott csak a negyedik negyedben és a hosszabbításban, és az ő kosarával győzött a Spurs 96-95-re - majd nyerte meg a szériát végül hét meccsen.

A 2007-es bajnoki címből is kivette a részét, igaz, ezúttal nem egy hármasa marad a legemlékezetesebb: a nyugati elődöntőben, a Phoenix Suns elleni negyedik találkozón adott egy bodycheket Steve Nash-nek, ami egy tömegjelenetté fajult. A mérkőzést ugyan az arizonaiak nyerték - ezzel visszavették pályaelőnyüket és 2-2-re állt a párharc -, ám több játékosukat is eltiltották, a Spurs így visszavette az előnyt az ötödik találkozón, a hatodikon pedig hazai parketten megnyerte a párharcot. Később a Utah Jazz elleni sorozatot és a Cleveland Cavaliers elleni döntőt is behúzták, így újra övék lett a végső siker.

Horry soha nem hozott űrszámokat, de hét bajnoki címet szerzett 16 éves pályafutása során - ennyi bajnokságot soha senki nem nyert azokat a játékosokat leszámítva, akik a '60-as évek Boston Celticsében pattogtattak. Egyike annak a három embernek Ron Harper és Dennis Rodman mellett, akik két különböző csapattal is tudtak zsinórban két bajnoki címet nyerni, és John Salley mellett az egyetlen, aki három különböző együttessel is felért a csúcsra. 244 meccsel ő tartotta a PO-ban lejátszott mérkőzések rekordját - ezt idén áprilisban döntötte meg egykori csapattársa, Derek Fisher. 53 hármassal mind a mai napig ő dobta a legtöbb hármast a döntők történetében, és sokoldalúságát jellemzi, hogy ő volt az első az NBA-ben, aki egy szezonban eljutott legalább 100 szerzett labdáig, 100 blokkolt dobásig és 100 bedobott hármasig.

2008-ban vonult vissza, miután lejárt szerződése a Spursnél. Nem volt egyszerű élete ezt követően, hiszen 2011-ben meghalt első gyermeke, az akkor 17 éves Ashlyn. Big Shot Rob jelenleg kommentátorként dolgozik a Time Warner Cable SportsNet csatornánál. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus